»

Google bo na Kitajskem znova poskusil (s cenzuriranim) iskalnikom

The Intercept - Google vnovič pripravlja iskalnik, narejen po meri za Kitajski veliki spletni zid, kot imenujemo pristop tamkajšnjih oblasti do koncepta svobode medijev. To pomeni, da iskalnik uporabnikom "ne bo uspel najti" določenih spletnih strani, zlasti tujih medijev, obenem pa ne bo mogoče iskati po nekaterih pojmih, kot so človekove pravice, demokracija, protesti, policijsko nasilje ipd. Cenzura se bo raztezala tudi na iskanje slik in nekatere druge funkcije iskalnega pogona.

The Intercept tako na podlagi anonimnega žvižgača poroča, da Google iskalnik pripravlja že od lani, pod kodnim imenom Dragonfly, dejansko gre za aplikacijo, ki teče na platformi Android. Njihovi programerji...

7 komentarjev

Kitajska zvito blokira Gmail

Guardian - V zadnjih tednih imajo na Kitajskem uporabniki težave z dostopom do elektronskega predala na Gmailu in upravljanjem z njim , kar so pripisovali Googlovim težavam. Google pravi, da so preverili delovanje storitve in da niso odkrili nobene napake. Šli pa so še nekoliko dlje in odkrito povedali, da je po njihovem mnenju za slabo delovanje kriva kitajska vlada, ki da zvito blokira Gmail na način, ki daje vtis, kakor da bi bila težava v Googlu.

Google pravi, da so se težave pričele po vstajah v arabskem svetu, katerih razširitev v Azijo se kitajske oblasti zelo bojijo. Kitajci pa se niso ustavili pri tem, saj so blokirali celo Googlovo storitev za iskanje pogrešanih po japonskem potresu. Google je Kitajsko že večkrat obtožil kibernapadov, nazadnje...

6 komentarjev

Osebni mobilni oddajnik za cenejše klice v tujini

Majhnost omogoča prenosnost celice

vir: CNet
CNet - Osebni mobilni oddajniki, poimenovani femtocelice (domet do nekaj 10 metrov, obstajajo še pikocelice z dometom do ~200 metrov in mikrocelice z dometom do 2 km), omogočajo izboljšanje signala na mobilnih telefonih predvsem v stavbah ter v krajih, kjer je signal sicer šibak, saj mobilne telefone k svojemu operaterju povežejo kar prek ožičenega širokopasovnega interneta. AT&T za domače uporabnike te izboljševalce signala ponuja že nekaj časa, kaže pa, da bi te mahne pripomočke v prihodnosti lahko predvsem Evropejci jemali s seboj na počitnice.

Angleško podjetje Ubiquisys je namreč razvilo majhno škatlico (še manjšo od običajne femtocelice - poimenovali so jo atocelica), katere namen je predvsem ponujati majhno območje domačega mobilnega operaterja na dopustu, ko bi se sicer morali povezati v omrežje tujega operaterja in za klice, SMS-e...

20 komentarjev

Kitajska je za 18 minut na skrivaj čez svoje ozemlje preusmerila 15% svetovnega internetega prometa

Slo-Tech - Ta teden je ameriška kongresna komisija US-China Economic and Security Review Commission, katere namen je spremljanje in preiskovanje nacionalno-varnostnih posledic bilateralnega sodelovanja med ZDA in Kitajsko, izdala letno poročilo o Kitajski.

V njem so (stran 243 in 244) med drugim zapisali, da je kitajski China Telecom 8. aprila 2010 za 18 minut 15% svetovnega internetnega prometa preusmeril skozi svoje usmerjevalnike. Pri tem so po vsej verjetnosti uporabili napad na BGP protokol (o tem napadu smo sicer že poročali leta 2008), s pomočjo katerega so promet preusmerili na omrežne usmerjevalnike na Kitajskem.

Cilj napada so bili ameriški vladni (.gov) in vojaški (.mil) strežniki (med drugim tudi strežniki Senata, kopenske vojske in mornarice, marincev, zračnih sil, strežniki obrambnega ministrstva, NASE, trgovinskega ministrstva, ministrstva za okolje, itd.) pa tudi strežniki nekaterih zasebnih podjetij, kot npr. Dell, Yahoo!, Microsoft in IBM.

Na ArsTechnici so sicer razvili...

17 komentarjev

Radiohead prosto delijo svoj kolažni DVD s koncerta

Thom Yorke v elementu

Guardian - Britanska rokovska skupina Radiohead se je odločila na zanimiv način izrabiti moč modernih tehnologij in medijev. Lani so imeli 23. avgusta koncert v Pragi na Výstavištih Holešovicah, ki ga je kosoma s svojimi mobilnimi telefoni posnelo ogromno obiskovalcev. Vse te posnetke so zbrali, združili in jih z glasbeno podlago iz originalnih plošč spravili na DVD, ki je prosto dostopen. Posnetke so zbrali z okoli 50 videokamer na mobilnih telefonih, ki pa so seveda razdrobljeni. Objavljeni so na YouTubu, z domače strani pa je mogoč prenos celotnega DVD-ja.

Podobne kolaže so že pripravile nekatere druge skupine. Pred štirimi leti so to poizkusili The Beastie Boys, lani pa Nine Inch Nails.

8 komentarjev

Nemčija od Googla zahteve razkritje ilegalno zbranih podatkov o nezaščitenih brezžičnih omrežjih

The New York Times - Google je prejšnji teden priznal, da so njegovi avtomobili iz voznega parka za Street View zbirali razpoložljive podatke iz zasebnih brezžičnih omrežij (SSID, MAC in celo promet). Šlo naj bi za napako v programiranju, za kar se je Google opravičil in napovedal uničenje podatkov. Zgodba se tu ne konča, saj je včeraj Nemčija pritisnila na Google in zahtevala izročitev zbranih relevantnih podatkov.

Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, kjer ima sedež Googlova nemška divizija, je povedal, da ima Google do čas do prihodnje srede, da jim preda enega izmed trdih diskov, na katere so shranjevali podatke. Google je ponovil svojo pripravljenost, da zbrane podatke uniči, niso pa potrdili, da bodo Nemčiji ustregli. Na ta način bi namreč dokončno videli, katere podatke so pravzaprav zbirali. Viviane Reding, evropska pravosodna komisarka, je v izjavi zapisala, da je nedopustno, da v EU delujoče podjetje ne spoštuje evropskih pravil.

Caspar pojasnjuje, zakaj...

12 komentarjev

China Unicom ukinja Google na Androidu

V naboru China Unicom je poleg Androida tudi iPhone

vir: engadget
engadget - Že takoj po sporu in Googlovem odhodu s Kitajske se je predvidevalo, da bodo kitajski mobilni operaterji na svojih mobilnih telefonih zamenjal privzet iskalnik. To se je sedaj potrdilo v primeru China Unicom, kjer bodo iskalnik zamenjali na mobilnih telefonih z Androidom. Iskalnik na slednjih je sicer jasno Googlov, a China Unicom nima namena sodelovati s podjetjem, ki ne spoštuje kitajskih zakonov. Googla kot iskalnika v lastnem operacijskem sistemu najverjetneje ne bo zamenjal le en ponudnik, saj naj bi...

16 komentarjev

Google opušča cenzuro na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Čeprav Google ni popolnoma prekinil celotne operacije na Kitajskem, kot se je sprva napovedovalo, so vseeno močno stopili po robu cenzure. Ukinili so namreč Kitajski prilagojen iskalnik na Google.cn (ter s tem tudi ugasnili njegove strežnike, locirane na Kitajskem), ki je dajal cenzurirane rezultate, obiskovalce domene Google.cn pa zdaj preusmerjajo na hongkonško stran Google.com.hk. Rezultati iskanja v tradicionalni in poenostavljeni kitajščini na slednji namreč niso bili cenzurirani, s tem pa so po besedah predstavnikov Googla omogočali Kitajcem necenzurirano brskanje za informacijami na svetovnem spletu. Odločitev so sprejeli v ameriškem, glavnem štabu Googla, kar pomeni, da se kitajska podružnica pri njej ni vmešavala. Zaposlene bodo obdržali v kitajski pisarni in nadaljevali z nekoliko okrnjenim razvojem.

A takšno stanje ni trajalo...

17 komentarjev

Tudi Kitajcem iPhone

Rdeče države imajo iPhone

The Wall Street Journal - Apple je sklenil dogovor z mobilnim operaterjem China Unicom, ki bo na kitajski trg pripeljal iPhone v prihodnjem četrtletju. Podrobnih podatkov o ceni, mogočih storitvah in podobnem niso razkrili, so pa dejali, da bo cena dostopna. V skladu s kitajsko zakonodajo bodo imeli telefoni izključeno funkcionalnost brezžičnega povezovanja Wi-Fi. China Unicom svojega dobička ne bo delil z Applom, ker bo iPhone kupil po tržni ceni, jih bo pa potem kupcem subvencioniral ob sklenitvi naročnine.

Doslej ima mobilni telefon okrog 687 milijonov uporabnikov na Kitajskem, Unicom si jih od tega lasti trenutno 141 milijonov. Podjetje upa, da bodo z novim izdelkom pritegnili premožnejši razred, ki jim bo še kako koristil v boju z največjim...

29 komentarjev

Androidov tržni delež bo eksplodiral

Slo-Tech - Glede na napovedi analitičnih specialistov Strategy Analytics naj bi se tržni delež Android naprav še letos močno povečal, saj napovedujejo kar 900 % rast. Androidov največji konkurent, Apple s svojim iPhone-om, naj bi tekom leta pridobil le 79 %, zaradi česar lahko pričakujemo dobršno mero inovacij v prihodnjih inkarnacijah operacijskega sistema iPhone-a.

Direktor prej omenjene analitične družbe, Neil Mawston, je razlog za dvig tržnega deleža Androida utemeljil z nizko ceno licenciranja, zaradi odprtosti pa ni težav s prilagajanjem operacijskega sistema proizvajalčevim oz. operaterjevim željam. Prav zaradi slednjega se je za Android odločil največji kitajski mobilni operater, China Mobile, saj Apple ni upošteval njihovih želja po modifikaciji iPhoneovega operacijskega sistema. Dodatni razlog za tako visoko (in, roko na srce, dokaj realistično) napoved je tudi več modelov naprav, saj je bil do zdaj na voljo le T-Mobileov G1, tekom leta pa naj bi izšlo še vsaj 5 mobilnih telefonov,...

17 komentarjev

Prihaja Google Android

Slo-Tech - Kot poroča DELO, je mobilni operater T-Mobile včeraj napovedal skorajšnji prihod mobilnega telefona T-Mobile G1, na katerem bo tekel Google Android.

Gre za mobilni aparat Dream podjetja HTC na katerem bo tekel operacijski sistem Android, ki so ga razvili pri Googlu. Android temelji na Linuxu in je odprtokoden, telefon G1 pa podpira povezovanje v GSM, EDGE, 3G, Wi-Fi in Bluetooth omrežja, omogoča uporabo GPS, predvajanje različnih multimedijskih datotek (MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, PNG, GIF,...), vsebuje 3 Mpx vgrajeno kamero, zaslon občutljiv na dotik, tipkovnico.

Za razliko od ostalih telefonov je Android že v osnovi razvit tako, da omogoča kar najtesnejše povezovanje mobilnega telefona z Googlovimi storitvami kot na primer Gmail, Google Maps, YouTube, itd.

Včeraj so pri Googlu za razvijalce izdali tudi Google Android SDK 1.0, pri razvoju pa je sicer sodelovalo 30 partnerjev združenih v Open Handset Alliance (med drugim tudi HTC, Motorola, LG in Samsung) ter seveda

61 komentarjev

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev