»

Vodno hlajenje napajlnika

Digital Explosion -

Elektrika in voda ne gresta najbolje skupaj, so me učili. In to dejstvo sem nekajkrat tudi eksperimentalno preveril (vse v imenu znanosti), a še vedno se najdejo ljudje, ki so pripravljeni narediti vse mogoče.

Na Digital Explosion so se tako odločili preizkusiti paket za vodno hlajenje napajalnika. Roko na srce, ideja ni tako kot neumna, kot morda izgleda na prvi pogled, saj ima marsikdo vse računalniške komponente razen prav napajlnika neslišno hlajenje (pasivno, vodno ...) in je dejstvo, da se edinole napajlnik dere, moteče. Če torej želite popolno tišino, klik!

7 komentarjev

Star Microsoft: The Next Generation

The inquirer - Impresivno. Sodeč po tem članku Microsoft pripravlja novo verzijo kodovja Office (to itak, jao!), le da zna tokrat priti do prave male revolucije. Če gre verjeti nepotrjenemu slikovnemu in drugačnemu materialu, ki ga gre jemati z precejšnjo merico rezerve, bosta na voljo dve različici: taka 'navadna', kot jo danes večina valja po diskih, ter najeta, spletna oz. online različica. Klik!

Zakaj impresivno? No, če odmislimo ceno, ki verjetno ne bo prav nizka, ter varnostna vprašanja, se sam nikakor ne bi branil nekega popolnega oddaljenega repozitorija emajlov ter ostalih dokumentov. Sicer mi ideja o "Word Browser Edition" ne diši najbolj, a če bi bila celotna zadevica narejena še malce bolje kot je MSN Explorer-jev del za elektronsko pošto, pa zna Microsoft zadeti terno. Bomo videli.

3 komentarji

CPUfx-ovo vodno hlajenje

3D SPOTLIGHT - Ja, vroče je in tudi človeku bi kdaj pa kdaj koristil kakšen ventilator, ki bi ga ves čas nosil na glavi (da ne boste mislili, da to ni možno, saj obstajajo kapice, ki imajo ventilatorčke na sončne celice) ali pa vodno hlajenje - v banjo si natočite mrzlo vodo in uživate. Pri računalnikih je drugače, saj jim direktna mrzla kopel ne dene ravno najbolje, zato je treba uporabiti malce drugačen prijem - vodno hlajenje s preizkušenim sistemom kroženja vode. Videli smo že veliko bolj ali manj posrečenih sistemov: od Senfuja, do nekaterih brezimnih izdelkov in nazadnje še CPUfx-ovega primerka, ki so ga testirali na 3DSpotlight. Tukaj ne gre za nič posebnega, saj se sitem še vedno drži preizkušene metode kot pijanec plota (sistem za vodno hlajenje, ki ga je opisal Dan je ponudil vsaj močen magnet, s katerim smo lahko pritrdili radiator znotraj ohišja); radiator z 120 mm Sunnon ventilatorjem, cevke, vodni blok, itd. No, nekaj pa so le dodali, kar drugi niso - shim. Kot že veste, tudi vodni...

0 komentarjev

Vapochillovo hlajenje

OcShoot - Vapochillov hladilni sistem je eden izmed najbolj cenjenih sistemov na področju hlajenja saj se da z njim doseči precej visoke razultate pri navijanju. Ali lahko z Vapochillovim sistemo iz procesorja izstisnemo še kaj več kot z dobrim zračnim hlajenjem, pa so ugotavljali pri OcShootu. Sistem so opisali teoretično, preizkusili pa so ga tudi v praksi z različnimi procesorji (PIII 850E, Duron 800, 1GHZ Thunderbird). Rezultati navijanja so bili res izjemni: Pentium 3 je po navitju deloval s frekvenco 1182MHz, Duron s 1040MHz in Thunderbird s 1597MHz. Hlajenje je resda izjemno, vendar pa žal ni poceni. Avtor članka navaja, da se ga da dobiti za zmerno ceno 650 $. Morda je to zmerno za Ameriški trg, če pa pogledamo tečaj dolarja pri nas, pa je sistem predrag, saj bi morali zanj odšteti okoli 170 000 SIT + poštnino. Menim, da je bolje, če ostanemo pri zračnem ali vodnem hlajenju.

1 komentar

Infinipro AquaCool vodno hlajenje

Dan's DATA - Vodno hlajenje je tisti način hlajenja, ki se trenutno vedno bolj uveljavlja med raznimi zanesenjaki oz. navijalci (overclockerji). Vendar pa overclocker ni pravi overclocker, če si vodnega hlajenja ne naredi sam. "Ampak jaz nimam volje/znanja, da bi si lahko sam naredil sistem za vodno hlajenje", boste porekli nekateri. Nič panike, tudi za take se najde rešitev, samo potem boste malo manj pravi overclockerji . No ja, kakorkoli že, včasih je oral ledino Senfujev sistem, ki je za svojo ceno nudil kar veliko, potem pa so ga začeli posnemati številni posnemovalci. Ravno enega izmed posnemovalcev so stestirali na Dan's Data. Kaj so ugotovili? AquaCool je dobra konkurenca ostalim komercialnim hlajenjem, vendar pa ima tudi svoje muhe (ne ravno bleščeča črpalka). Kako je Dan prišel do tega zaključka, si lahko ogledate v njegovemu podrobnemu opisu.

0 komentarjev

Izboljšava Senfu vodnega hlajenja

OC Mod - Senfu vodno hlajenje je pomenilo skoraj pravo malo revolucijo na področju hlajenja, saj je za zmerno ceno ponudil dokaj dobro hlajenje procesorja. S svojo nizko ceno je vodno hlajenje postalo dostopno tudi prstnično manj spretnim ljudem. Vse tako dobre stvari pa se skoraj vedno da še izboljšati. Tako pravijo na OCMod, kjer so se lotili izboljšave Senfu vodnega hlajenja. Če imate to vodno hlajenje in bi ga radi še izboljšali, potem preberite ta članek.

0 komentarjev

VIA KLE133

X-Bit Labs - VIA je danes naznanila svoje novo čipovje za Socket A procesorje. Tokrat bo, za spremembo, spadalo v nizki cenovni razred. KLE133 bo podpiral PC100 in PC133 SDRAM. Na žalost ne bo mogoče vanj vstaviti grafične kartice, ker jo bo imel že vgrajeno. Tudi zvočna kartica bo predhodno vgrajena, in sicer standard AC97. Na čipovju bo tudi 10/100 mrežna kartica. KLE133 bo podpiral 100MHz FSB, 4 USB priključke in ATA100 kontroler.
S tem čipovjem se AMD-ju obetajo nove tržne možnosti. Glavni razlog zakaj prodajalci celotnih računalnikov (Compaq, IBM,...) še vedno prisegajo na Intel, je nizka cena matičnih plošč za procesorje. S tem novim čipovjem bo Duron, s svojo nizko ceno, in KLE133, tudi s svojo nizko ceno, zavladal nizko proračunskemu razredu. Ali pa tudi ne?

1 komentar

Kako narediti vodno hlajenje

ProCooling - Ker je danes slo-tech očitno zelo coolersko naravnan, bom še jaz nekaj dodal. Na moji najljubši strani o vodnem hlajenju, ProCooling, so pripravili članek o vodnem hlajenju v celoti. Tukaj ne gre samo za test in primerjavo vodnega z zračnim hlajenjem, ampak tudi vodič, kako sami izdelati vodno hlajenje. Veliko tistih, ki imajo, ali pa še bodo imeli, vodno hlajenje procesorja, se ukvarja z vprašanjem, kako stabilno pritrditi vodni blok na matično ploščo. Tu je odgovor. Vodič pa se ukvarja ne samo z vodnim hlajenjem kot samim, ampak tudi preureditvijo ohišja za ta namen. Danes vam od vseh člankov najbolj priporočam tega. ...

4 komentarji

Vodno hlajenje... again

vir: OC Mod
OC Mod - Po manjšem zatonu, ki ga je bilo mogoče opaziti nekaj časa nazaj, je vodno hlajenje spet pridobilo na popularnosti. Vsaj sodeč po množini člankov na raznih overclockerskih straneh, da o razpravah v našem Forumu niti ne govorimo. Vsem tistim, ki še cenite avanturistični duh izdelave lastnega hlajenja, bo po vsej verjetnosti v veliko pomoč ta članek na OCModu. V njem se ukvarjajo z izdelavo vodnega bloka, oziroma, bolj specifično, z izbiro pravih "ventilčkov" (damn, da se zdaj ne spomnim prave besede ) za le-tega. Od slednjih je namreč v veliki meri odvisna učinkovitost hlajenja, saj z njimi neposredno uravnavamo maksimalen pretok skozi vodni blok. Kakorkoli, članek bi resda lahko bil...

1 komentar

Katero pumpo uporabiti za vodno hlajenje?

Bunker Mentality - Na vseh mogočih forumih (tudi našem) se vztrajno ponavljajo debate in vprašanja o tem kakšno pumpo uporabiti za vodno hlajenje. Eni zagovarjajo močnejše pumpe z večjim pretoko (saj so sposobne premaknit iveč vode), drugi pa ne tako močne pumpe z manjšim pretoko (da ima voda čas, da se ohladi v radiatorju). No, fantom pri Bunker Mentality jekončno prekipelo in so se odločili stestirati katere pumpe so boljše in napisati ustrezen članek. Vsekakor zanimivo branje za vse, ki vas zanima vodno hlajenje, najdete pa ga tukaj.

0 komentarjev

Essedi v Sloveniji?

Jaz - Tržaška podružnica Essedija se je s svojimi nizkimi cenami prikupila marsikateremu Slovencu. No, na uho so mi prišle neke govorice (thnx, Ark4nge| ), da naj bi sedaj odpirali podružnico tudi v Sloveniji in sicer v Stari Gorici. Odprtje naj bi se zgodilo 17. februarja, komponente pa naj bi bile na voljo po norih cenah. Trenutno ne vem nicesar več, tak oda bi se vzdržal komentiranja... Če kdorkoli ima dodatne informacije, naj mi jih prosim e-maila.

Popravek: zelo očitna napaka v vsemu skupaj je to, da je Stara Gorica še vedno v Italiji...

6 komentarjev

Vzdrževanje vodnega hlajenja

Dan's DATA - Tako kot zračne hladilnike, je tudi vodne potrebno vsake toliko časa temeljito očistiti. Namesto praha se namreč v njih nabirajo alge in ostala biološka svinjarija, ki lahko precej poslabša hladilne sposobnosti. Na Dan's Data so to spoznali skozi lastne, ne ravno prijetne, izkušnje in za vse nas pripravili članek o čiščenju in vzdrževanju vodnega hlajenja. Za primer so vzeli precej razširjen Senfujev komplet (tudi mi smo ga testirali nekaj časa nazaj) in poudarili zadeve, na katere moramo biti pozorni. Vsekakor dobro branje.

3 komentarji