»

Pilotski projekt O2: Delo od doma povečuje storilnost

Na parkirišču pred O2 je bilo 1000 vozil manj.

The Telegraph - Ena izmed večnih dilem ostaja učinkovitost dela od doma v poklicih, kjer je to mogoče. O tem, ali je za podjetje modro delavcem dovoliti delati od doma, se krešejo kopja zaradi različnih pogledov; po eni strani tako prihranimo čas, stroške prevoza, manj obremenjujemo okolje in pridobimo možnost razpolagati z organizacijo časa, a po drugi strani je v teoriji delavce teže nadzorovati in koordinirati. Premislek dodatno otežujejo rezultati raziskav, ki dajejo nepričakovane rezultate.

V britanskem operaterju O2 so se odločili, da bodo zagnali pilotski projekt dela od doma. K temu so jih vzpodbudile prihajajoče olimpijske igre v Londonu, ko se bo v mesto in okolico zgrnila nepregledna množica...

53 komentarjev

Hewlett-Packard vsled nižjega dobička odpušča

smh.com.au - HP je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, na podlagi katerih so že napovedali odpuščanja. Njihov čisti dobiček je upadel na 1,7 milijarde dolarjev, kar je 20 odstotkov manj kot enakem obdobju lani. Nekoliko so se znižali tudi prihodki, ki so uplahnili za tri odstotke in so v drugem četrtletju fiskalnega leta, ki se je končalo 30. aprila, znašali 27,4 milijarde dolarjev. Da bi izboljšali učinkovitost, bodo odpustili približno dva odstotka zaposlenih, kar pomeni okrog 6400 duš, je napovedala glavna finančnica Cathy Lesjak. To nameravajo izvesti v prihodnjih 12 mesecih.

Eno izmed redkih področij, kjer je HP v tem četrtletju blestel, so bile storitve za podjetja, kjer so nabrali kar 1,17 milijarde dolarjev dobička, predvsem zaradi lanskega prevzema podjetja EDS. Ostale divizije so beležile zmanjšanje prihodkov in opazno nižje dobičke. Zanimivo je še, da se je prodaja v Severno Ameriko povečala za devet odstotkov, medtem ko se je v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod,...

1 komentar

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev

XFree86 4.4

Slashdot - Končno je izšla nova različica grafičnega strežnika XFree86, ki nosi oznako 4.4. Razvoj dominantnega grafičnega strežnika na praktično vseh distribucijah Linuxa je vsekakor zašel v krizo, saj smo že poročali o nastajanju njegovih izpeljank in odpuščanju pomembnih razvijalcev. Nova različica pa samo še priliva olje na ogenj, saj so novosti povsem zasenčene z novimi licenčnimi pogoji, ki so povzročili negativen odziv v skoraj celotni Linuxovi skupnosti. Klik!

4 komentarji

Nov dan, nova SCO novica ...

Slashdot - SCO! SCO! SCO! Ker so letos preveč zaposleni s podjetjem IBM in Linuxom, za BSD nimajo časa. Zato se bodo nanj spravili šele drugo leto. Vsaj tako pravi gospod Darl, prvi mož podjetja SCO, ampak vse ob svojem času. Zgodilo naj bi se šele nekje v prvi polovici drugega leta, sicer pa, preberite novico.

Zanimivo je to, da je licenca BSD precej drugačna, kot GPL. Omogoča namreč kopiranje kode in vključevanje te kode v programe, ki sicer niso odprti. Tudi sklad TCP/IP, ki ga uporablja Microsoftu, je nastal na temeljih sklada TCP/IP iz BSD. Kaj pa zdaj?

Le kaj se dogaja v podjetju SCO? Mogoče jim freon uhaja iz klim in doživljajo masovne halucinacije. Najbrž to ve samo Darl McBride ...

5 komentarjev

3Com ima težave

Electic Tech - 3Com je podjetje, ki ga večina uporabnikov pozna po odličnih, a v primerjavi s konkurenco zelo dragih mrežnih karticah in modemih (USRobotics). Zadnje čase je podjetje zašlo v krizo, saj potrebuje denar. Zato podjetje prodaja dele podjetja. Dokaz, da nekaj ni prav je tudi dejstvo, da so pred kratkim odpustili 3000 zaposlenih, kar pomeni 30 % zaposlenih v podjetju. Več tukaj.

6 komentarjev

Pa še Creative...

The Nando Times - Intel, Dell, Yahoo... Vsa ta podjetja so v preteklem času odpuščala delavce zaradi prevelikih stroškov. V taisti koš sedaj spada še Creative, ki se je odločil, da bo odpustil 400 delavcev, kar znese 10% celotne delovne sile, ter zaprl tovarno v Pennsylvanii. Razlog? Isti kot vedno: "Drastično bomo zmanjšali stroške". Kot vidite, celotno računalniško področje trpi z izgubami (razen redkih izjem). Tudi Yahoo, ki je bil smatran za največjega, je v primerjavi z lanskim letom zgubil kar 90% na vrednosti delnic, odpustili so pa domala vse direktorje vsake od podružnic tega giganta. Ja, tako je to... Temu obdobju sedaj bi lahko na grobo rekli "ločevanje listja od plev", saj se bo šele sedaj, po težkem udarcu, pokazalo, katero podjetje ponuja kvalitetne storitve. Taka podjetja bodo obstala in preživela. Podjetjem (in s tem mislim tudi e-podjetja), ki so pa prišla na trg samo zaradi čimhitrejšega zaslužka, se pa ne piše dobro....

1 komentar