»

Zoom bo s strojnim učenjem prepoznaval in blokiral goloto

Rolling Stone - Porast dela od doma je med najpriljubljenejše izstrelil aplikacijo Zoom, za katero je tako obširno "beta testiranje" pokazalo kopico varnostnih lukenj, ki jih prej ni nihče opazil. Zoom uporabljajo tudi v nekaterih šolah, kjer so zaradi pomanjkljivo nastavljene zaščite sob že imeli incidente, ko so se pouku pridružili goli nepovabljeni gostje. Spet v drugih primerih je bila golota med udeleženci pogovorov sporazumna, a v vseh primerih to ni v skladu s politiko uporabe, ki jo sprejmejo uporabniki. Zoom je bil zato prisiljen poiskati robustno rešitev.

To je prineslo strojno učenje, ki skupaj z drugimi tehnologijami, ki jih Zoom ne razkriva, sproti zaznava kršitve pogojev uporabe. Prav tako vabijo uporabnike k prijavi spornih računov, s čimer bi verjetno lahko še dodatno urili umetno pamet za prepoznavanje neprimernih prizorov. Ob tem Zoom zagotavlja, da ne nadzorujejo sestankov ali njihove vsebine, kar najbrž pomeni, da tega ne dela človek. Vprašanje pa ostaja, kako uspešen bo Zoom...

43 komentarjev

Izšel Chrome 7

Google - Google kot po tekočem traku izdaja nove verzije svojega brskalnika Chrome in dober mesec po izidu šeste inačice je pred nami že sedma. Chrome 7 je uradno izšel v torek, s čimer se Google drži predpisane časovnice, da naj bi nova stabilna verzija izšla vsakih šest tednov. V Chrome 7 je odpravljenih vrsta hroščev, posodobljen je interpreter za HTML5 (HTML5 parser), dodan File API in prenos imenika prek vnosne oznake (Directory upload via input tag). Na voljo je za Windows, Mac in Linux. Prenos je mogoč z domače strani in neposredno s funkcijo Posodobi v brskalniku.

63 komentarjev

Izšla Opera 10.60

TechCrunch - Štiri mesece po izidu Opere 10.50 je izšla nova verzija, ki nosi oznako 10.60. Beta je izšla pred dvema tednoma, a so Norvežani pohiteli in končno inačico pripravili zelo urno. Kakor namiguje majhno povečanje številke verzije, sprememb ni mnogo, so pa uporabne. Omenimo podporo za geolokacijo, osvežen uporabniški vmesnik, podporo WebM za video v HTML5 in, vnovič, hitrostne izboljšave. Proizvajalec trdi, da je Opera 10.60 za polovico hitrejša od predhodnika. Prenos je že mogoč z domače strani proizvajalca.

72 komentarjev

Chrome daleč najpočasnejši v HTML5 izrisovanju

engadget - Z Internet Explorer 9 Microsoft nadaljuje svoje strinjanje z mednarodnimi standardi, saj bodo še močno nadgradili podporo standardu HTML5. Ker so na voljo že predogledne (t.i. preview) različice Internet Explorer 9, so se pri Download Squad odločili preveriti, kako se IE9 odreže v HTML5 ter ga primerjati z drugimi tremi velikimi brskalniki za operacijske sisteme Windows, Firefoxom 3.7, Chromeom in Opero.

Strojno pospeševanje izrisovanja s pomočjo grafičnega čipa naj bi delovalo v vseh štirih brskalnikih. Avtor testa sicer ni popolnoma prepričan, če to drži za Opero, a razvoj poteka v to smer, saj imajo očitno zaposlene strokovnjake za strojno pospeševanje. Podporo je bilo v primeru Chromea vključiti z dodatnimi ukazi v bližnjici,...

62 komentarjev

Izšli Opera Mini in Opera Mobile

CNet - Dva tedna po izidu nove verzije brskalnika Opera za osebne računalnike so Norvežani izdali še novi verziji za javanske telefone oz. blackberryje ter naprave s Symbian S60 oz. Windows Mobile. Prvim je namenjena Opera Mini 5, ki uporablja proxy strežnike, ki stisnejo slike pred prenosom na telefon, tako da porabi karseda malo pasovne širine. Opera Mobile 10 je vseobsegajoča različica brskalnika, ki ne zaostaja dosti za polno namizno verzijo. Prenos neposredno na telefon je že mogoč z uradne strani. V primerjavi z betama, ki sta že krožili po internetu, končni inačici ne prinašata nobenih novih funkcionalnosti, zgolj odnašata nekaj hroščev. Več.

33 komentarjev

Prenos alternativnih brskalnikov poskočil

Ars Technica - Microsoftovo izbirno okno v evropski verziji Windows, ki uporabnikom ponudi izbor IE-ja, Opere, Firefoxa, Chroma in Safarija kot privzeti brskalnik, konkurenci že dela uslugo. Pri ArsTechnici so se pri proizvajalcih brskalnikov pozanimali, ali po splavitvi novega okna beležijo več prenosov. Odgovor je pritrdilen.

Norvežani, ki so spor z Evropsko unijo s svojo pritožbo zanetili, opažajo učinke. V Opera Software so namreč dejali, da so se prenosi njihovega brskalnika v Belgiji, Franciji, Španiji, Poljski in Veliki Britaniji več kot potrojili. Podrobnih številk niso imeli, so pa njihovo objavo obljubili.

Tudi Mozilla, ki ima v Evropi že tako ali tako močno zaledje, pridobiva. Prvi podatki, s katerimi razpolagajo, kažejo, da so zaradi ponujene možnosti izbire pridobili med 50 in 100 tisoč novih uporabnikov. Njihov predstavnik za stike z javnostmi dodaja, da pričakujejo še povečanje teh številk, ko bo Microsoft izbirno okno ponudil še v drugih evropskih državah.

Apple se na vprašanje...

11 komentarjev

Microsoft popravil površni generator naključnosti

Prvotni "random"

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Popolne naključnosti (brez namenske strojne opreme seveda) v računalništvu sicer ni, a generatorji psevdonaključnih števil so dovolj izpopolnjeni, da bi moralo biti sprogramirati za uporabnika dovolj naključno sekvenco mačji kašelj. Microsoftu vprvo to ni uspelo.

Govorimo o novem oknu za izbor privzetega brskalnika v operacijskem sistemu, ki ga je od Microsofta izposlovala EU. V njem se pojavi pet brskalnikov (IE, Firefox, Chrome, Opera, Safari), in sicer vsakokrat v drugem, naključnem vrstnem redu. Arhitekt programske opreme iz IBM-a Rob Weir je Microsoftu očital, da so naključnost sprogramirali površno. Zaradi začetniške napake (polje so posortirali s posebno primerjalno funkcijo) se je...

34 komentarjev

Izšla Opera 10.50

Opera Web Browser - Norvežani so danes izdali novo verzijo svojega brskalnika Opera, ki se sodeč po raziskavah trga nikakor ne uspe zasidrati med najpriljubljenejše brskalnike, a ima trdno bazo zadovoljnih in ponosnih uporabnikov. V zadnjih 36 urah so pri Opera Software zelo pohiteli in izdali kar pet kandidatov za izid; bržkone se je mudilo, da ujamejo Microsoftovo splavitev izbirnega okna za izbor brskalnika v Windows, ki ga je izsilila EU.

Razvijalci trdijo, da je Opera 10.50 najhitrejši brskalnik doslej in testi beta verzije to potrjujejo. Podobno titulo si lasti tudi Google Chrome, tako da bo moral zmagovalca odločiti fotofiniš. Za zdaj so izdali le verzijo za Windows, medtem ko bosta tisti za Linux in OS X sledili kmalu.

Kaj je novega? JavaScript poganja nov pogon Carakan, slike izrisuje...

211 komentarjev

Opera najhitrejša

Prenovljen grafični vmesnik

vir: CNet
CNet - Z izidom najnovejše beta različice Opere, brskalnika, ki se vztrajno drži spodnjega dela lestvice popularnosti, Norvežani, ki jo razvijajo, vztrajno zatrjujejo, da je Opera 10.50 beta najhitrejši brskalnik na svetu. Ta naslov naj bi si prislužila z uporabo popolnoma novega pogona za prikazovanje Javascripta, Carakan. Po CNetovih poročilih dejansko nekaj je na teh trditvah, saj so na Core 2 Quad 6600 s 4 GB pomnilnika in 64-bitnih Windows 7 primerjali Opero 10.50, zadnjo stabilno različico 10.10 ter zadnjo razvojno različico Chromea, 4.0.266.0. Slednji je s 510.4 ms v SunSpider JavaScript sintetičnem testu zaostal za skoraj desetinko...

104 komentarji

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Opera izdala Unite

Opera Unite

vir: CNet
CNet - Opera je izdala predogledno verzijo svoje nove stvaritve, ki se imenuje Opera Unite in bo del prihajajočega brskalnika Opera 10. Program, za katerega so pompozno napovedovali, da bo spremenil naše dojemanje interneta, je aplikacijska platforma, ki omogoča hipno preobrazbo vašega računalnika v spletni strežnik. Tako lahko delite datoteke, fotografije, klepetate in gostite spletne strani. Opera Unite bo tekla na vseh računalnikih, ki zmorejo poganjati Opero 10, to pa so za zdaj operacijski sistemi Windows, Mac OS in Linux.

Želja norveškega podjetja je ustvariti platformo, ki bo omogočila nove možnost mreženja na internetu, pri katerem ljudje ne bodo potrebovali posrednikov,...

24 komentarjev

Prva beta Opere 10

Opera 10 beta

vir: CNet
CNet - Opera 10 je na poti že več kot dve leti, a se počasi približuje koncu te poti. Po prvi alfa verziji, ki je konec lanskega leta prejela pozitivne kritike, so sedaj izdali še prvo beto verzijo, kar je jasen signal, da bo končna verzija kmalu nared. Na internetu so se že pojavili prvi testi prihajajočega brskalnika.

Ena bolj oglaševanih novosti je funkcionalnost Opera Turbo, ki je namenjena uporabnikom s počasnimi povezavami do interneta. To je uporabno pri brskanju prek javne brezžične dostopne točke, prek telefona in podobno. Z vključitvijo te funkcije se strani stisnejo že na strežniški strani, tako da privarčujemo pasovno širino. Razširjena sta speed dial, torej začetna stran, kjer lahko shranite...

69 komentarjev

Firefox se pridružuje zahtevi Evropske komisije

Slo-Tech - Pretekli mesec smo poročali, da se Evropska komisija mršči nad Windows z vgrajenim Internet Explorer, po tem ko je Opera protestirala, da jim Microsoft z nepošteno igro krade tržni delež. Epilog še čakamo, saj ima Microsoft dva meseca časa za odziv, se pa medtem dogajajo razne zastranitve.

Mitchell Baker, nekdanja izvršna direktorica Mozilla Corporation in sedanja predsednica Mozilla Foundation, je v svojem blogu zapisala, da se strinja z očitki Evropske komisije. Po njenem mnenju je Microsoft s svojim ravnanjem povzročil in še povzroča nepopravljivo škodo na področju konkurence in inovacij, zaradi česar bo potrebno nekaj nujno ukreniti, pri čemer svari pred napol domišljenimi ukrepi.

Ena izmed možnosti, ki se omenja, je integracija še drugih brskalnikov v Windows, s čimer bi imel uporabnik izbiro od samega začetka. Mnenja o taki praksi so deljena in Mike Connor stoji na nasprotnem bregu. Sam pravi, da za Firefox integracija ne bi bila dobra rešitev. Mimogrede še zavrača navedbe...

166 komentarjev

Izšla je Opera 9.5

Iskanje po vsebini obiskanih spletnih strani (Quick Find)

vir: Opera software
Opera software - Danes, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:
  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Opera 9.5 je tako kot prejšnje različice na voljo za vse najpopularnejše operacijske sisteme...

210 komentarjev