»

Kako gledati za vogal

Nature - Načeloma velja, da za vogal ne moremo pogledati, če se ne nagnemo prek. Lahko pa na nasprotno steno obesimo ogledalo in enostavno pogledamo odsev v zrcalu, ki kaže dogajanje za vogalom. Ogledalo je prikladno, ker odbija vpadlo svetlobo skoraj v celoti in predvsem urejeno v eni smeri. Toda svetlobo odbijajo tudi ostali predmeti, le da razpršeno. Raziskovalci z bostonske univerze so zato razvili program, ki omogoča kukanje za vogal že z uporabo navadne kamere.

Raziskovalci so spisali programsko opremo, ki analizira fotografijo. Zanimajo jih predvsem nejasne in šibke sence, ki jih predmeti mečejo na zid. Čeprav se svetloba odbija v vse možne smeri, je mogoče z računalniško analizo...

11 komentarjev

Google težave novega Pixla 2 rešuje programsko

LCD-ji so prikazovali barve v črnem trikotniku, Pixel 2 pa v rumenem.

Slo-Tech - Google se je odzval na poročila, da imajo njegovi novi telefoni Pixel 2 težave s čudnim odtenkom na zaslonu, vžgano sliko in proizvajanjem čudnih zvokov visokih frekvenc. Divje špekulacije, da bi se lahko zgodil celo vpoklic, se seveda ne bodo uresničile, so pa v Googlu priznali težave in napovedali programske nadgradnje.

Kar se tiče barv, Google vztraja, da gre za našo nenavajenost na prave barve. V Pixlu 2 so namreč barve kalibrirali drugače kakor doslej, in sicer so uporabili novo funkcijo v Androidu 8, ki omogoča poustvaritev realnih barv....

22 komentarjev

Kaj smo videli na CES-u

Slo-Tech - V Las Vegasu se je končal letošnji Consumer Electronics Show, s katerim se vsako leto na področju elektronike in tehnologije zelo hitro in zelo konkretno stopi v novo leto. V zadnjih štirih dneh smo na sejmu videli sedanjost in prihodnost tehnologije. Nekaj najodmevnejših napovedi smo že predstavili, denimo Intelove procesorje Kaby Lake, AMD-jevo družino Ryzen, njihove grafične čipe Vega ali Qualcommov Snapdragon 835, druge pa bomo omenili v retrospektivi.

Dober vtis je nekoliko pokvaril incident, saj je neznanemu storilcu uspelo odtujiti dva prototipa prenosnikov za igranje iger Razer, ki imajo tri zaslone z ločljivostjo 4K. Zadeva je tako resna, da Razer ponuja 25.000 dolarjev za informacije, ki bi pripeljale do tatu. Krajo obravnavajo kot primer...

52 komentarjev

Končana doba plazemskih televizij

vir: The Verge
The Verge - Dolgoletna bitka med proizvajalci LCD in plazemskih televizorskih zaslonov je očitno končana.

Plazemske televizije so nekoč bile zlati standard velikih ploskih zaslonov z visoko ločljivostjo, zelo visokim kontrastnim razmerjem, hitrimi dostopnimi časi in dobrimi vidnimi koti. Čeprav je po mnenju marsikoga kvaliteta slike še vedno nekoliko boljša, je v zadnjih letih prišlo do poplave cenovno ugodnih LCD zaslonov, ki jim plazme niso mogle konkurirati; proizvajalci plazem so se morali preživljati zgolj s prodajo v višjih cenovnih razredih.

Da so plazmi šteta leta je bilo sicer jasno že leta 2006, ko je iz tega trga izstopil Sony, leta 2010 pa mu je sledil še Pioneer, ki si je s trg vrhunskih plazem delil s Panasonicom. Slednji je...

167 komentarjev

CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Sonyjeva predstavitev 56-palčnega televizorja

Slo-Tech - Za nami je prvi dan lasvegaškega računalniškega sejma CES in novosti je bilo precej. Prvi dan je Panasonic predstavil nov televizor, s katerim so se pohvalili kot prvim z ločljivostjo 4K. Sliko seveda prikazuje s tehnologijo OLED, 4K pa se prevede kakor 3840x2160, kar je štirikrat več točk od sedanjega HD-ja (1080p). Panasonicov izvršni direktor Kazuhiro Tsuga je pojasnil, da gre za naslednjo generacijo, saj je OLED korak naprej od LCD ali LED. Omogoča gradnjo lažjih naprav, tako da ogromen televizor z diagonalo 56 palcev tehta vsega 12,2 kilograma, v debelino pa meri 12,7 milimetra. O ceni in dobavljivosti podatkov še ni.

Se ja pa Tsuga malo uštel, ko je dejal, da gre za prvi tovrstni izdelek. Le večer prej jih je...

48 komentarjev

OLED-zasloni se odmikajo

Tanek OLED

Slashdot - Nedavno tega je Sony napovedal, da bo nehal prodajati nove 11-palčne zaslone OLED na Japonskem. Na ostalih trgih bo XEL-1 ostal naprodaj, a odločitev o predaji na domačem trgu daje slutiti, kaj si Sony misli o tehnologiji. Zaslone OLED proizvajalci napovedujejo že polno desetletje in vsakokrat je masovna uporaba že za vogalom. V primerjavi z LCD-ji imajo ti vrsto prednosti, kot so boljše kontrastno razmerje, ni potrebe po osvetlitvi zadaj, širši vidni kot, nižja poraba energije in brez popačenja barv pri gledanju pod velikim kotom. Zdi se, da bi torej zasloni OLED počasi morali prevzeti tržišče. Če dodamo še fleksibilno in celo upogljivost, se LCD-ji lahko skrijejo. Pa ni tako. Drugi udarec je Sony trgu...

10 komentarjev

CES: Prozorni OLED

Slashdot - Na CES-u je Samsung pokazal zanimiv koncept prenosnika, ki ima prosojen OLED-zaslon. Ko je 14-palčni zaslon izključen, je 40-odstotno prosojen. Samsung pravi, da gre za prvi in največji prosojni OLED-zaslon, kar je pravzaprav edina konkretna informacija, ki so jo posredovali. Tehnične podrobnosti, cena, dobavljivost in podobno so zaaenkrat zavite v tančico skrivnosti. Zato si raje poglejte več slik in videoposnetek.

23 komentarjev

LG kupuje Kodakov OLED-oddelek

X-Bit Labs - O raznih izdelkih z OLED-zasloni, vstopanju velikih igralcev na ta trg in premetavanju delež podjetij pogosto pišemo, a na konkreten preboj te tehnologije še vedno čakamo. Medtem pa LG Electronics prevzema Kodakov oddelek za razvoj OLED. Kodak je bil eden izmed pionirjev razvoja te tehnologije, razlog za sedanjo prodajo pa so finančne tegobe, saj nimajo dovolj denarja za konkretne investicije v razvoj in raziskave na tem področju, ki so nujno potrebne. LG bo najprej začel s komercialno proizvodnjo 15-palčnih AM OLED TV in velikih 5G OLED-zaslonov. Kljub temu bodo obdržali dostop do OLED-tehnologije, ki bo še vedno trdno zasidrana v njihovih izdelkih.

Transakcija naj bi bila končana do konca, finančnih podrobnosti pa strani nista želeli razkriti. Sta se pa podjetji tudi sporazumeli, da prekineta tožarjenje iz leta 2008. Tedaj je namreč Kodak očital LG-ju, da s svojimi fotoaparati krši patente v zvezi z zajemom slik, kompresijo in shranjevanjem.

0 komentarjev

Vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon

Navdušene figurice

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Kodakovi inženirji so svojo novo pogruntavščino, vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon, predstavili na zelo zanimiv način. Uporabili so omenjen zaslon, kozarec vode, ščipalki za perilo in nekaj PlayMobilovih figuric. Slednje so bili navdušeni gledalci, k jih je nadvse fascinirala slika ribe na zaslonu, potopljenem v kozarcu vode (ščipalke za perilo so na suhem držale krmilno elektroniko). OLED zasloni se do sedaj niso marali z vlago, a enako velja za praktično vse elektronske naprave, kar uporabnost novosti nekoliko zmanjša. Eden izmed načinov uporabe so recimo reklamni panoji različnih velikosti, ki zlahka zamenjajo prikazano vsebino.

Zasloni trenutno prikazujejo le eno barvno (torej so črno-beli), katere intenziteto lahko...

32 komentarjev

Panasonic se podaja na trg OLED-ov

Reuters - Japonski Panasonic je objavil, da v sodelovanju s podjetjem Sumitomo začenja razvoj naprednih zaslonov na tehnologiji OLED. Zanje je značilno, da porabijo manj energije kot ostali in da omogočajo izdelavo tankih zaslonov z ostro sliko. Prvo televizijo OLED je leta 2007 na tržišče poslal Sony, v debelino pa je merila bore tri milimetre, a zaradi visoke cene in majhne diagonale ni resneje ogrozila LCD-jev in plazemskih televizorjev. Sony trenutno ponuja 11-palčne OLED-e, medtem ko so načrti Panasonica mnogo drznejši. Do leta 2010 nameravajo s še nekaterimi partnerji razviti in začeti prodajati zaslone OLED s 40-palčno diagonalo.

10 komentarjev

OLED zasloni prihajajo

več strani - Včeraj smo poročali o Samsungovih novostih na področju zaslonov, danes vam prinašamo še malce bolj zanimive novice z isto tematiko, le da sta tokrat glavna akterja Sony in Toshiba. Oba sta namreč na sejmu Display Expo predstavila primerke OLED zaslonov, ki izgledajo kar navdušujoče. Fantje iz Toshibe so se považili z 21-palčnežem, do sedaj največjim zaslonom, ki temelji na LTPS, posebni tehnologiji izdelave, o kateri lahko malce več preberete kar v izvirni novici. Sony je na drugi strani razstavljal bolj običajne OLED zaslone, ki so se ponašali z laiku bližjimi lastnostmi. Prvi izmed predstavljenih modelov je debel le slab centimeter in zmožen prikazati polno HD (1080p) resolucijo, njegov kontrast pa je za LCD svet neverjetnih 1.000.000:1....

22 komentarjev

Slovenci prvi na svetu!

Narodni muzej Slovenije - V čem, porečete? Gre za to, da je pod okriljem slovenske podružnice korporacije Siemens nastala prva spletna stran na svetu, ki slepim osebam omogoča navigacijo, branje in premikanje po spletni strani brez dodatnih pripomočkov, ki so mimogrede zelo dragi. Samo za primerjavo: Braillova vrstica, ena najboljših je Alwa, stane krepko čez 2 milijona SIT, govoreči program JAWS for Windows, ki bere iz zaslona, pa krepko čez 300 tisočakov.

Tako pa lahko slepe osebe samo z osebnim računalnikom (edini pogoj je vgrajena zvočna kartica) obiščejo to stran, ki je zaenkrat še v nekakšni testni fazi, nedvomno pa bi bilo lepo, če bi takšnih strani nastalo še več. Za vse, ki si želite ogledati, kako vsa zadeva deluje, pa še povezava.

7 komentarjev

Prihodnost zaslonov

Tech Review - Trenutno uporabljamo največ katodnih zaslonov, katerih osnova je stara že več deset let. Manj pa je zaslonov na tekoče kristale LCD. Dokaj razviti so tudi že zasloni, ki temeljijo na organski osnovi. O tem so napisali članek pri TechReviewu. Razpravljajo o razvoju tehnologije OLED (organic light-emitting diode) zaslonov, njeni uporabi ter njeni prihodnosti. Zasloni, razviti po tej tehnologiji, imajo kar veliko dobrih lastnosti. Zelo dobra slika, relativno poceni proizvodnja in majhnost. Nadalje se odpirajo zmožnosti izdelovanja zaslonov na osnovi te tehnologije, ki za osnovo uporabljajo plastiko in ne stekla. Takoj potem, pa se odpira še možnost za zaslone, ki jih lahko zvijemo kot časopis ter možnost elektronskega papirja. Imajo pa zasloni zgrajeni na osnovi te tehnologije tudi eno veliko pomankljivost. Del zaslona, ki skrbi za modro barvo, ima delovni čas le okoli 1000 ur. To je dovolj za mobilne telefone, a na žalost premalo za prenosnike in dlančnike, ki bi s temi zasloni zelo...

2 komentarja