»

AMD izdal Opterone 6300 (Abu Dhabi)

HotHardware - AMD je danes izdal nove procesorje Opteron z jedri iz družine Piledriver. Pod imenom serije Opteron 6300 (kodno ime Abu Dhabi) se skrivajo procesorji, ki imajo do 16 jeder, kar že nakazuje njihovo namembnost. V uporabi bodo zlasti v strežnikih in podatkovnih centrih, kjer lahko pričakujemo do 40-odstotne pohitritev v primerjavi s prejšnjo generacijo Opteronov 6200 (Interlagos).

Na voljo so modeli, ki imajo štiri, osem, dvanajst ali šestnajst jeder. Najpožrešnejši imajo deklarirano največjo porabo (thermal design) do 140 W, medtem ko šibkejši predstavniki porabijo le pol toliko. Frekvence bodo segale od 1,8 GHz v najbolj oskubljenem modelu 6366 HE (ki...

11 komentarjev

AMD-jevi 12-jedrniki uradno tu

X-Bit Labs - Nekaj dni po neuradnem začetku prodaje novih 12-jedrnikov iz AMD-jevih tovarn je AMD novince s kodnim imenom Magny-Cours tudi uradno splavil. V AMD-ju pravijo, da so pošiljke za zdaj omejene in namenjene pripravi na strežnike s temi procesorji, ki bodo sledili še v tem četrtletju. Proizvodnja teče že 30 dni in nekaj so jih dejansko že razposlali, je dejal predstavnik za stike z javnostmi Phil Hughes.

Novi Opteroni z dvanajstimi jedri in štirikanalnim pomnilniškim krmilnikom bodo tekmovali z Intelovimi osemjedrnimi Xeoni. Ker...

11 komentarjev

AMD-jevi 12-jedrniki tu že pred uradno najavo

X-Bit Labs - Novi 12-jedrni procesorji iz AMD-jevih tovarn so že tu in to celo nekoliko pred uradno predstavitvijo. Neka trgovska mreža iz Missourija jih je namreč že začela prodajati na Ebayju. Uradno splavitev AMD Opteronov 6174 še čakamo, čeprav primerki, ki so naprodaj, niso videti kot inženirski vzorci, temveč zaresna stvar, saj imajo uradne oznake modela in serijske številke.

Kakorkoli že, AMD Opteron 6174 bo imel takt 2,20 GHz, 12 MB skupnega tretjenivojskega in polovico manj drugonivojskega pomnilnika. Vgrajeni štirikanalni pomnilniški krmilnik se najbolje počuti s pomnilnikom PC3-10600 (DDR3 1333MHz), vse skupaj pa sede na ležišče Socket G34. Začetna avkcijska cena na Ebayju znaša 6500 dolarjev, za takojšen nakup pa je treba ponuditi poldrugega tisočaka več.

AMD...

39 komentarjev

AMD pripravlja 12-jedrnike, mobilne Phenome

Mobilni Phenomi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po nekaterih govoricah v industriji naj bi AMD 12-jedrne procesorje, poznane kot Magny-Cours ter namenjene za novo, 1944-pinsko podnožje (G34), izdal že marca. Poleg 12-jedrnikov bodo za podnožje G34 predstavljeni tudi 8-jedrniki, vsem pa bo očitno skupna dokaj visoka poraba in izdelava v 45 nm SOI proizvodnem procesu. TDPji naj bi se gibali od 85 W (verjetno pri varčnežih), prek 115 W (običajni 8-jedrniki?) ter vse do 140 W za najhitrejše procesorje z dvanajstimi jedri.

Serijo 6000 naj bi tako sestavljali vsaj trije običajni 12-jedrniki (1,9, 2,1 ter 2,2 GHz), varčen, HE procesor z 1,7 GHz ter posebna izdaja (SE) z 2,3 GHz. 8-jedrniki bodo seveda nekoliko hitrejši, saj bodo običajneži tekli z 2,0, 2,3 ter 2,4 GHz oz. z 1,8 ter 2,0 GHz v primeru varčnih verzij.

...

21 komentarjev

Novice iz AMD-ja

Socket G34

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMD se aktivno pripravlja na izid 12-jedrnih procesorjev s kodnim imenom Magny Cours. Tokrat so se, zanimivo, prvič odločili lepiti jedra (le-to je stalna praksa Intela), saj bosta v enem pakiranju dva šestjedrnika, ki ju poznamo pod kodnim imenom Istanbul. Z dvakrat več računskimi jedri bi bilo normalno pričakovati večjo porabo, a temu ne bo tako. AMD pravi, da naj bi bile termalne zmogljivosti novih procesorjev bolj ali manj enake trenutnim šestjedrnikom, kar bodo, poleg nižje frekvence, dosegli tudi z novostmi na področju upravljanja z energijo. Ker bo dvanajst jeder za optimalno računanje zahtevalo veliko podatkov in naprednejšo komunikacijo med procesorji, bodo le-ti prišli na novem podnožju, Socket G34. Slednje bo, kot je trenutno stalna...

9 komentarjev

AMD napovedal 16-jedrnike

ComputerBase - Pred dvema mesecema je AMD pokazal prve delujoče primerke šestjedrnih procesorjev, ki bodo na prodajne police prišli prihodnji mesec. To pot so demonstrirali delovanje še dvakrat bolj obdarjenih procesorjev, in sicer dvanajstjedrnih. Procesorje s kodnim imenom Magny Cours (nekdo v AMD-ju je očitno bencinski navdušenec) bodo javnosti začeli prodajati prihodnje leto, na voljo pa bodo tudi osemjedrni modeli. Poleg teh iz razreda Maranello bodo izdali tudi šibkejše predstavnike iz razreda San Marino, kjer bomo prihodnje leto videli različico Lisbon, ki bo štiri- do šestjedrna.

Za leto 2011 pa AMD načrtuje prehod na 32 nm-tehnologijo, tako da bodo lahko v tistih nekaj kvadratnih milimetrov silicija stlačili še več jeder. V razredu Maranello...

79 komentarjev

Sempron 2100+ s porabo 9 W

Daily Tech - AMD je najavil prenovljeno različico cenovno ugodnega procesorja Sempron. Tokrat je glavna novost poraba, novinec namreč za delovanje potrebuje samo 9 W električne moči, kar pomeni, da je zelo primeren za majhne računalniške sisteme. Trenutno na tem področju dominira Via s svojimi Micro, Nano in Pico ITX ploščami ter pripadajočimi procesorji.

Gre za prvi tovrsten procesor iz AMD-jevih tovarn, ki ima 64-bitno podporo, a če gre verjeti odgovornim, se jih bo v bližnji prihodnosti kmalu pojavilo še več. Na voljo naj bi bile že nekatere osnovne plošče s podnožjem Socket S1, ki nizkonapetostnega Semprona 2100+ podpirajo.

Izvorna novica.

32 komentarjev

AMD-jevih 64 za prenosna računala

X-Bit Labs - Včeraj je izpod rok AMD-jevih strokovnjakov luč sveta ugledal njihov novi procesor. Kot je zadnje čase v AMD-jevi navadi, je ta pripravljen za delovanje v navezi s 64-bitnimi aplikacijami, kljub temu, da ni namenjen namiznim PC-jem.

Procesorji so izdelani v 0,13 mikronih, imajo 1 MB L2 predpomnilnika in za priklop na matično ploščo potrebujemo Socket 754 podnožje. Za optimalno delovanje potrebujejo 62 W moči, kar je veliko za prenosni procesor, vendar zahvaljujoč PowerNow! tehnologiji v stanju mirovanja porabi manj, kot bi sicer.

Na voljo so v izvedbah 2800+, 3000+, 3200+. V enakem vrstnem redu so jih pri AMD-ju ocenili na 193, 223 in 293 čezlužnih zelencev. Izdelani pa so bili v AMD-jevi tovarni v Dresdnu v Nemčiji.

5 komentarjev

Predstavljeni novi Opteroni x48

X-Bit Labs -

Kot je bilo že dalj časa pričakovano, je AMD danes najavil novo vejo Opteronov, ki bodo delovali pri 2,2 GHz. Novi Opteroni bodo na voljo kot modeli 148, 248 in 848, kjer prva cifra pove, s koliko procesorji v navezi bo posamezen sposoben delovati.

Kaj bo novega? Razen zvišanega takta pravzaprav bore malo. Omeniti velja podporo PC3200 pomnilniku, ki so jo sicer premierno uvedle x46 inačice Opteronov, omogočila pa naj bi do 28 % povečanje hitrosti v primerjavi s PC2700 pomnilnikom. Še tisti manj prijetni del -- cene: Opteron 148 vas bo olajšal za 733 zelencev, 248 za 913, 848 pa kar za 3.200. Več o tem.

4 komentarji

AMD promovira LDT

X-Bit Labs - O novem AMDjevem vodilu HypertTransport (prej LDT) smo na Slo-Techu že kar precej govorili in vsekakor gre za eno izmed bolj zanimivih tehnologij, ki nas čakajo v prihodnosti. Na Platform 2001 konferenci je tako AMD najavil, da sodelujejo s preko 100imi partnerji pri predstavitvi te nove tehnologije. Med njimi so tudi taki giganti, kot Broadcom Corporation, Cisco Systems, Nvidia in Sun Microsystems, kar priča o splošni uporabnosti in veljavi te nove tehnologije. Na žalost n tej konferenci niso izdali kaj več podrobnosti o tehnologiji, tako da še vedno vemo le malo... Gre za zelo hitro vodilo s prepustnostjo 6.4GB/s, ki bo namenjeno "Point-to-Point" povezavi sistemskih komponent. Vodilo omogoča načrtovanje skalabilnih multiprocesorskih sistemov, mogoča pa je povezava večih HyperTransport mostov na en sam kanal. Ena izmed večjih prednosti je tudi to, da se tehnologijo da uporabiti tudi v raznih komunikacijskih sistemih in ne samo v PCjih....

0 komentarjev

3DFX dejansko prodaja tovarno v Meksiku

3dfx Graphics Technology - Zadnje dni se je po internetu pojavilo precej špekulacij o prihodnjih načrtih 3DFXa, med njimi so bile tudi verzije s prodajo tovarne v Meksiku. Te govorice so prihajale iz različnih virov, pogosto pa so bile tudi preklicane. No, ugibanj je sedaj konec, saj je 3DFX podal uradno izjavo za javnost, v kateri nas obvešča, da bo dejansko prodal tovarno v Meksiku, katero je pridobil z nakupom STBja leta 1998. Da se ta poteza ni izkazala za zelo profitabilno vemo vsi, sedaj pa se podjetje očitno vrača k svojim koreninam: razvoju grafičnih čipov. To seveda ne pomeni, da bo podjetje prenehalo izdelovati svoje lastne grafične kartice, le svojih pogonov ne bodo imeli. Za izdelavo 3DFXovih kartic bodo sedaj zakupili proizvodne zmogljivosti drugih, večjih podjetij. Upajmo, da jim bo preobrat uspel!

0 komentarjev