»

Apple po treh letih popravil funkcijo za skrivanje naslova MAC

Ars Technica - Applova funkcija ščitenja zasebnosti s skrivanjem pravega naslova MAC, ko se iPhone ali iPad povežeta v brezžično omrežje, naj bi že leta varovala uporabnike. Izkazalo se je, da to ne drži in da iOS še vedno deli prave fizične naslove, ugotavlja Dan Goodin.

Skrivanje naslovov MAC ni ključnega pomena, a predstavlja enega izmed sestavnih delov varovanja zasebnosti. Njihova zloraba je malo verjetna, a v preteklosti smo že videli teoretične demonstracije, da je možno s slednjem tem naslovom po več lokacijah izdelati profil uporabnika, zlasti kje se giblje. Zato je Apple leta 2020 v verziji iOS 14 uvedel skrivanje (randomizacijo) naslovov MAC. Podobno omogoča tudi Android.

Apple je ta teden - torej polna tri leta pozneje - izdal popravek za iOS, ki je to funkcijo popravil. Doslej namreč ni delovala. Naprave so vedno, četudi so na primer uporabljale VPN, z omrežjem Wi-Fi delile pravi naslov MAC. V sporočilu multicast, ki ga je naprava ob vključitvi v omrežje, poslala vsem ostalim napravam, je bil naslov MAC res naključen. To je preprečilo pasivno spremljanje. A v drugih paketkih je iOS še vedno delil pravi naslov, zato aktivne naprave niso imele nobenih težav ugotoviti naslova MAC ostalih naprav v omrežju. Luknja je sedaj...

2 komentarja

µTorrent znatno hitrejši kot Vuze

Hitrosti prenosov v reprezentativnem tednu

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - µTorrent in Vuze (bivši Azureus) sta brez dvoma najpopularnejša klienta za prenos datotek prek omrežja BitTorrent, ki skupaj (razen na Kitajskem) obvladujeta 75% tržnega deleža. To je zanimivo, saj sta si skoraj popolnoma različna. Vuze je namreč poznan kot požrešen in nekoliko napihnjen klient, ki ga mnogi zasebni sledilniki že prepovedujejo (predvsem zaradi pogostega goljufanja), µTorrent pa nadvse lahkoten klient, kateremu se popularnost le še dviga. Zaupanje v kakovost je izkazalo tudi samo podjetje BitTorrent, ki je µTorrent kupilo in ga naredilo za uradni klient.

Najverjtneje predivdevate, da izbira klienta ne vpliva na hitrosti prenosov vaših datotek. Če je temu tako, se motite, saj je razlika med najpopularnejšima klientoma tudi...

47 komentarjev

Microsoft RickRollal pirate

Naslov za reševanje težav z BitTorrentom

vir: Slashdot
Slashdot - Na lanskoletni konferenci Tech·Ed v Avstraliji je Microsoft RickRollal nekatere uporabnike brezplačnega konferenčnega WiFi omrežja. Težava je bila, da so prvič od leta 2004, ko so pripravili prvo takšno konferenco, izkusili težave z delovanjem interneta pri nekaterih uporabnikih. Po podrobnejših pregledih omrežja so ugotovili, da je le majhen delež uporabnikov odgovoren za veliko večino prometa na 100 do 150 megabitni povezavi v svet, po dodatnih pregledih...

32 komentarjev

RIAA in MPAA bi radi aretirali vaš tiskalnik

Slo-Tech - Na Univerzi v Washington-u so Tadayoshi Kohno, Michael Piatek in Arvind Krishnamurthy izvedli zanimivo raziskavo o kvaliteti "protipiratskih obvestil", ki jih domnevnim uporabnikom ilegalnih P2P omrežij pošiljajo predstavniki založniške industrije.

V raziskavi so ugotovili da organizacije, ki pošiljajo DMCA obvestila (t.i. takedown notice, ki jih pošiljajo na podlagi zakona Digital Millenium Copyright Act) zelo verjetno...

23 komentarjev

BBC bo ponudil svoje vsebine skozi nov distribucijski kanal: BitTorrent

BBC - BBC oznanja, da bo v prihodnje ponujal (s pomočjo partnerja Azureus, s katerim je podpisal pogodbo) svoje vsebine skozi BitTorrent protokol. Cenovna politika je še skrivnost, a možnost uporabe poceni distribucijskega kanala je očitno postala dovolj zanimiva tudi za večje ponudnike "klasičnih" vsebin. Tako bodo uporabniki lahko dostopali do nekaterih priljubljenih serij BBCja, za začetek Red Dwarf in Dr. Who.

Ker je te dni to zelo moderno, bodo posnetki zaščitene s programsko opremo za digitalno upravljanje s pravicami (DRM). Za predvajanje vsebin boste verjetno potrebovali poseben program ali vsaj flash predvajalnik, vseeno pa bodo izdelki BBCja bistveno dostopnejše vsem. Na oddaje bo mogoče v blog zapisati povezavo, vsak posnetek pa bo mogoče tudi ocenjevati in komentirati ter seveda priporočati kolegom.

Bo enostaven dostop in nizka cena resnično dovolj, da bo masovno kršenje avtorskih pravic izginilo iz internetne folklore?

8 komentarjev

BitTorrent pohrustal μTorrent

Slo-Tech - Odjemalec lahko kategorije za BitTorrent protokol, μTorrent, je po novem v rokah podjetja BitTorrent. Nakup gotovo ne preseneča, saj je bil omenjeni odjemalec med uporabniki zelo priljubljen zaradi svoje enostavnosti, predvsem pa zaradi nepožrešnosti sistemskih sredstev, tako procesorjevih ciklov, kot delovnega pomnilnika, skratka čisto nasprotje uradnega odjemalca.

Te dni pa se je na forumu pojavilo obvestilo, ki sta ga spisala Bram Cohen, avtor BitTorrent protokola in Ludvig Strigeus, avtor priljubljenega odjemalca. Oznanila sta, da bodo s to potezo združili prednosti μTorrenta (hitrost, nezahtevnost) in BitTorrentovo znanje na področju protokolov. Sklepamo torej lahko, da bomo (nekoč) dobili še izvrstnejšega odjemalca. Zaenkrat kanijo kodo uporabiti v zaprtih sistemih, kot so TV-ji, prenosni telefoni…

V tem trenutku pretresov ne pričakujte. μTorrent se bo še naprej razvijal, spletne strani (še) ne bodo ugasnili.

Kaj pa na dolgi rok?

91 komentarjev

Tech Ed 2006

Slo-Tech - Danes se je ob 1:00 po našem lokalnem času odvijal uvodni del Tech Ed-a, ki ga je Microsoft priredil v Bostonu. Izjemen dogodek, ki zajema predvsem najnovejše tehnologije, njihovo predstavitev in vizijo Microsofta na tem področju.

Po krajšem uvodu, ki ga je vodil Bob Mugli, je sledil Ray Ozzie, z govorom na temo revolucije, ki jo prinašajo t.i. SaaS (Software as a Service). V govor je bila zajeta krajša zgodovina večjih prebojev na področju IT-ja, sledila pa je vizija teh storitev, tako iz perspektive uporabnikov kot vzdrževalcev infrastrukture. Zanimivo, večkrat je bilo poudarjeno, da ljudi čakajo spremembe v načinu kako podjetja poslujejo, kot tudi novih zahtevah in izzivih tistih, ki vzdržujejo takšna okolja.

Sledila je predstavitev najnovejših orodji, med njimi so virtualizacija (Virtual Server 2005, System Center Virtual Machine Manager), varnost (ISA 2006, Vista, Forefront, Antigen), skupinsko delo (SharePoint Portal Server 2007, Exchange 2007, Live Search), urejanje okolja...

29 komentarjev

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš

Slashdot - Kot smo že poročali je filmska industrija napovedala plaz tožb proti nelegalnemu prenašanju filmov preko raznih peer-to-peer omrežij. Niso pa natanko povedali katera peer-to-peer omrežja bodo pod napadom.

Možen odgovor na to vprašanje nam mogoče lahko ponudi članek na Yahoo News. V članku je namreč zapisano, da program za izmenjavo datotek po peer-to-peer omrežju, BitTorrent, povzroča skoraj neverjetnih 35% vsega prometa na internetu od katerega bi naj bilo največ odstotkov posvečenih pretakanju filmov preko spleta. Avtor programa sicer pravi, da Hollywood vsekakor ne bo samo gledal kako se njihovi filmi nelegalno prenašajo po internetu, vendar dvomi ali bodo tovrstno početje pri filmskih hišah lahko ustavili.

John Malcolm direktor MPAA je v članku že dal slutiti, da bodo prav uporabniki BitTorrenta tisti, ki bodo v največji meri tarča flote odvetnikov filmskih hiš.

Hitro zbrišite vse filme iz diskov s torrent odjemalci vred...

83 komentarjev