»

Večina za oskarje nominiranih filmov že ušla na internet

Slo-Tech - Vsako leto največ svežih filmov na internet uide januarja in februarja, ko so že znane nominacije za februarsko podelitev oskarjev. Čeprav se filmska industrija bori proti kršenju avtorskih pravic na internetu, so običajno glavni vir pobeglih filmov kar sodelavci Akademije. Niti letos ni nič drugače.

Na internetu je mogoče dobiti že 95 odstotkov vseh nominiranih filmov, večino v DVD-kakovosti (DVD screener). Statistiko od leta 2003 spremlja Andy Baio, ki ugotavlja, da se čas od izida filma v kinematografih do dostopnosti kopije na internetu v zadnjih letih...

18 komentarjev

Algoritmi pravilno napovedali večino prejemnikov oskarjev

Slo-Tech - Včeraj so v ZDA podelili 85. oskarje za najboljše filmske dosežke v preteklem letu. Prireditev vsako leto pritegne precej pozornosti s celega sveta in to ne samo iz filmskih krogov. Nas zanima napovedna moč modernih algoritmov, s katerimi različni ljudje vsako leto poizkušajo napovedati zmagovalce. Oskarje namreč podeljujejo na podlagi glasov članov Akademije, ki ima nekaj manj kot 6000 članov z glasovalno pravico. Ker je v dobi interneta zbiranje, urejanje in analiziranje podatkov priljubljeno in nadvse dobičkonosno opravilo, ljudje vsako leto svoje algoritme preizkusijo tudi tako, da na podlagi internetnega vrveža poizkusijo vnaprej napovedati zmagovalce. In to jim presenetljivo dobro uspeva.

Primerjali bomo napovedi, ki so jih...

86 komentarjev

Zetas nadaljujejo boj proti blogerjem

Portal En Vivo poziva meščane, naj policiji in vojski prijavijo vsakršno sumljivo doganjanje in s tem skupaj poskrbijo za varnost v mestu.

vir: En Vivo
Houston Chronicle - Mehiški narko kartel Zetas je v noči na sredo ubil in obglavil še enega blogerja, že četrtega letos. Truplo mlajšega moškega z nadimkom "Rascatripas" (ta, ki praska po trebuhu") so ob zori našli sredi enega večjih križišč v priobalnem mestu Nuevo Laredo, skupaj s napisom "To so mi storili, ker nisem razumel, da ne smem [o dejavnosti kartela] pisati po socialnih omrežjih". Rascatripas je bil eden od administratorjev na lokalnem portalu Nuevo Laredo En Vivo, ki je postal neke vrste oglasna deska za poročanje o dejanjih kartela Zetas v mestu. Člani kartela so namreč s serijo umorov in zastraševanj utišali domala vse časopise, zato domala vse obveščanje o njih poteka na internetu.

Portal En Vivo daje velik poudarek na anonimnem poročanju o aktivnostih kartela in drugih kriminalnih združb. Na strani so...

55 komentarjev

Kinematografi grozijo z bojkotom filmov iz nove sheme

Guardian - Ameriški kinematografi so zagrozili, da ne bodo vrteli hollywoodskih filmov, če bodo filmski studii zanje uvedli že dlje časa načrtovan sistem VoD (video on demand). Gre za novi način trženja filmov, ki bo nared v prihodnjih tednih. Štirje veliki filmski studii (Universal, Sony, Warner in Fox) so se namreč odločili, da bodo njihovi filmi že dva meseca po premieri v kinematografih na voljo za izposojo, ki bo stala 30 dolarjev. Doslej je bilo ekskluzivno okno dolgo štiri mesece, kar Paramount Pictures kot edini od velikanov še vedno podpira.

Kinematografi so se predlogu o skrajšanju dobe na dva meseca silovito uprli, saj jih po njihovem mnenju uničuje in krade posel. Zato so zagrozili, da filmov, ki bodo v novi shemi,...

57 komentarjev

Na beloruski nacionalni televiziji predvajali piratsko kopijo filma

TorrentFreak - Prvi kanal beloruske nacionalke (spletna stran, Twitter) je v tednu pred letošnjimi Oskarji predvajal par v preteklih letih nagrajenih filmov, med drugim Bigelowin The Hurt Locker, ki je lani snel nagrado za najboljši film Avatarju (režiser Avatarja, James Cameron, je btw nekdanji mož gospe Bigelow; opa). A pri TV postaji niso odkupili TV pravic, ampak so se raje odločili predvajati kar kopijo s torrentov, upajoč, da ne bo nihče opazil. Kopija je prišla z zdaj že zaprtega trackerja interfilm.ru; ve pa se zato, ker so pirati v sredo filma vstavili kratko zvočno obvestilo na temo "Ta izvod je bil pripravljen ekskluzivno za intefilm.ru". Eden od gledalcev je sporočilo prepoznal in o vsem skupaj napisal blog post, nakar je zgodba seveda pricurljala v domače in tuje medije.

...

12 komentarjev

Pirati vsako leto manj uspešni pri distribuciji nominiranih filmov za oskarje

TorrentFreak - Vsako leto po najavi nominacij za oskarje velja pogledati, kdo je bil v preteklem letu uspešnejši - pirati pri objavljanju črnih kopij najnovejših filmov ali filmski studii pri varovanju kopij in nadziranju članov Akademije. Lani smo ugotavljali, da so pirati na internet poslali rekordno malo nominiranih filmov, a so se letos odrezali še slabše.

Izpustivši dokumentarne in tuje filme, je letos na omrežjih torrent na voljo 20 izmed 29 nominiranih filmov. Ocenjuje se, da so jih sedem na internet poslali člani Akademije, kar založniki ugotavljajo z vodnimi žigi in drugimi načini označevanja kopij. Če upoštevamo samo screenerje, je na internetu 38 odstotkov nominiranih filmov (lani 41 odstotkov), skupaj z DVD-ji pa 66 odstotkov (lani 79...

15 komentarjev

Nov način distribucije filmov takoj po premieri v kinematografih

Disneyjev izvršni direktor: "Menim, da bomo z združitvijo interneta in televizije lahko ponudili še več drugih izdelkov."

vir: Bloomberg
Bloomberg - Filmski studii so začeli razmišljati, kako bi posodobili svoje okostenele okvire distribucije (kinematografi, čez 120 dni izdaja na DVD-ju, kasneje televizijska dobavljivost) filmov. Ena izmed idej, ki jih premlevajo Sony Pictures, Warnes Bros. in Walt Disney Co. je povezava s kabelskimi operaterji, da bi kupcem ponudili ogled filmov iz domačega fotelja takoj po premieri v kinematografih.

V ZDA se s podjetjem In Demand dogovarjajo, da bi lahko filme videli pred pretekom tri- do štirimesečnega roka, ki mora običajno preteči od premiere do izida DVD-ja ali možnosti ogleda proti plačilu štirih dolarjev na televiziji. Filmi ne bodo poceni, saj se...

173 komentarjev

Prenosi s spleta slabo napovedali dobitnike oskarjev

TorrentFreak - Včeraj je v Kodakovem studiu v Los Angelesu potekala že 82. podelitev oskarjev, filmskih nagrad za najboljše dosežke preteklega leta, ki jih podeljuje Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Vsi filmi so bili že zdavnaj pred prireditvijo na internetu dostopni prek sivih kanalov. Zato so se na TorrentFreaku vprašali, ali lahko moč interneta uporabimo za napoved zmagovalcev. Napovedno moč internet smo že izkoriščali; pogosto je na primer opazovanje pogosto iskanih besed v Google Trends, s čimer lahko napovemo širjenje epidemije gripe. Dan pred prireditvijo so zato objavili seznam največkrat prenesenih filmov prek BitTorrenta.

Primerjava z izplenom filmov na Oskarjih kaže, da napoved ni bila zelo uspešna. Na internetu je z 12,7 milijona...

68 komentarjev

Oskarji 2010 za pirate nezanimivi

Slo-Tech - Pred dnevi so objavili nominacije za letošnje oskarje in gusarski karteli to napoved vsako leto vzamejo kot vodilo, katere filme bi se res splačalo spraviti na internet v čim boljši kvaliteti (cam je že zdavnaj premalo), da bi resnično vznejevoljili MPAA, če jih seveda že niso. Andy Baio se je v svojem blogu lotil analize, kako uspešni so bili v zadnjih letih pri tem, in se dokopal do zanimivih zaključkov. Ni namreč res, da gre vsako leto laže.

Curljanje filmov na internet spremlja že od leta 2003 in prav vsako leto so pirati do objave nominacij uspeli izdati vse nominirane filme. Lani so vse razen treh izdali kar v DVD-kakovosti. Zanimivo je, da se trend obrača.

Do letošnje prireditve je le še mesec dni, a pirati so izdali vsega 14...

54 komentarjev

Pirati so neizkoriščena tržna niša

bit-tech.net - CEO enega izmed največjih, če ne kar največjega založnika iger na svetu, Electronic Arts, je na dan prišel z zanimivo izjavo, da so pirati, ki kradejo njihove igre zgolj neizkoriščena tržna niša. John Ricittiello (CEO) je tako povedal, da pri EA zdaj raziskujejo načine, kako pirate, ki igro dobijo zastonj, vseeno ožeti za nekaj zelencev, namesto da se z njimi bojujejo s pomočjo DRMja in zaščit proti kopiranju medijev.

Menijo, da so odgovor razširitveni paketi, ki jih uporabniki prenesejo s spleta. Po njihovih besedah le-teh ni mogoče spiratizirati (ja, seveda...), ponujali pa bi tako brezplačne kot premijske, plačljive pakete. V preteklosti so prenosljivi dodatki že ustvarili veliko zanimanja ter v nekaterih primerih precej zaslužka (v novembru je bil plačljiv dodatek za Dragon Age: Origins v prvem tednu po izidu prenešen kar milijonkrat), kar kaže na dejstvo, da so takšne razširitve potrošnikom všeč. Jasno je tudi, da meni, da nihče ne bi smel piratizirati iger, saj s tem pirati...

21 komentarjev

The Pirate Bay izdal film

The inquirer - Pri vsem znanem piratskem zalivu so izdali dokumentarni film o zgodovini izmenjave datotek preko medmrežja. Film nosi provokativen naslov: Steal This Film in je seveda prosto dostopen za prenos v različnih formatih. Klasični dokumentarci, kot so na primer tisti, ki jih snemajo pri televizijski hiši BBC, naj bi bili neustrezni, saj po mnenju ustvarjalcev Pirate Baya njihovi avtorji naj ne bi razumeli novih tehnologij in sprememb. Za prihodnost načrtujejo tudi nadaljevanja, če bo dovolj donacij, ki bi jim to omogočile.

Morda lahko kot drugi del pričakujemo parodijo na Pirate s Karibov.

12 komentarjev

MPAA proti DVD-jem za oskarjeve kritike

eOnline - Stalna praksa je, da člani Akademije, ki podeljuje Oskarje, v Združenih državah dobijo DVD-je oz. t.i. "screenerje" filmov, ki se bodo potegovali za najprestižnejše filmske nagrade, akoravno ti filmi še niso uradno izdani na DVD-jih. Praksa gre ponekod še dlje, tako da te ekskluzivne filme dobijo tudi nekateri vplivneži, kot so direktorji, kritiki in podobno.

MPAA temu izrecno nasprotuje, trdeč, da to spodbuja piratstvo, saj so nekateri tako prijazni, da filme lepo "zripajo" in ponudijo celotnemu spletu. Uradnih odzivov produkcijskih hiš še ni. Več o tem.

4 komentarji

"Prvi" komercialni mp3

Newsbytes - Maverick Records in Vivendi Universal Net USA sta "prva velika založnika", ki sta skupaj izdala komercialno dostopen mp3. Gre za plesni remix skladbe "Earth" basista Meshella Ndegeocelloa, ki je povrhu vsega celo nezaščiten: torej ga kupci lahko prosto presnemavajo po svojih napravah za tresenje zraka.

Koliko pa je na tem res "dobre volje", pa bomo seveda videli sčasoma. Grenak priokus vsem, ki ne marajo kapitalizma, daje dejstvo, da je bila izdaja singla bolj namenjena sami promociji celotnega albuma: in kot vemo, ljudstvo dejansko kupi cd že zaradi samo enega izstopajočega komada. Prav tako so v ozadju morda višji (nižji?) interesi: če bo filetek bolj kot za kupce zanimiv za pirate, bo služil kot odlično orodje v boju proti p2p omrežjem. Klik!

0 komentarjev

"Oskarji" za dosežke v industriji iger podeljeni

GDC - Na konferenci GDC so, poleg kupa seminarjev namenjenih programerjem računalniških iger, predstavili tudi "oskarje" s tega področja. IGDA podeljuje nagrade za: Najboljšo igro preteklega leta, najbojšo novo skupino, najbolj originalen igračkarski lik, zvok, design igre, najboljše stopnje, najboljšo kodo igre, grafiko in inovacije. Med nominirance za najboljšo igro so se uvrstili Black & White, Grand Theft Auto 3, Halo: Combat Evolved, ICO in Max Payne. Najboljša igra preteklega leta pa je... Tukaj :D!

2 komentarja

Nov Plextorjev CD - RW

Electic Tech - No ja, ne popolnoma nov...gre samo za 'dobri stari' 12/10/32 pogon, ki pa je bil predelan za zunanjo uporabo s pomočjo Ultra SCSI priključka. Zanimivo je to, da se lahko stvar priključi tudi na PCMCIA to SCSI adapter, kar omogoča priklop te enote na prenosnik. To pa omogoča snemanje kadarkoli, kjerkoli. Idealno za pirate, ki se veliko selijo (pred roko zakona[:D]), torej.

2 komentarja