»

ATI prizadeli sivi zasloni

Če zagledate tole, imate težave

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Nekaj uporabnikov ATI-jevih DirectX 11 grafičnih kartic se je že nekaj časa pritoževalo, da se jim je ekran občasno napolnil s sivimi oz. barvnimi črtami, ki tam ne bi smele biti. Težavo je ATI zdaj tudi uradno priznal, sicer sprva le za Windows 7 (kjer naj bi Microsoft že izdal popravek), medtem ko so hrošč napisali tudi na seznam nepopravljenih pri izidu gonilnikov Catalyst 10.1. Na seznamu so težavo, pravilno, povezali tudi z ostalimi operacijskimi sistemi Windows, ne le z Windows 7.

Ekipa, ki razvija gonilnike za ATI-jeve Radeone, že pripravlja popravljeno različico gonilnika, ki naj bi težavo odpravil. Datum izida še ni znan, zgodil naj bi se kmalu, AMD-jeva oseba za odnose z javnostjo, Dave Erskine, pa je povedal,...

54 komentarjev

ATi vodilni na trgu mobilnih grafičnih kartic?

TG Daily - Pri ATIju oz. AMDju trdijo, da imajo trenutno največji delež diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, kamor ne spadajo čipi, vgrajeni v samo vezno čipovje. Popolnoma varno je tako trditi, da v splošnem merilu vodstvo še vedno drži Intel. Pri AMDju svoje trditve opirajo na raziskavo družbe Mercury Research, Asif Rehman, menedžer AMDjeve mobilno-grafične divizije, pa je povedal, da so v zadnjih devetih mesecih pridobili 16 odstotnih točk tržnega deleža.

Zdaj naj bi bili tako že na 57%, na drugo mesto pa so zrinili nVidio, ki ji je blamaža z umirajočimi čipi brez dvoma pomagala pri tem sestopu. S prvimi mobilnimi Radeoni, ki bodo podpirali DirectX 11 in bodo na trg prišli v prvem četrtletju leta 2010, bodo po Rehmanovih besedah sodelovali že z 90% izdelovalci prenosnikov, ki Radeone vgrajujejo v prenosnike z Intelovimi in AMDjevimi procesorji.

35 komentarjev

Intelovi SSDji ponovno težavni

2. generacija X25-M, spet v težavah

vir: engadget
engadget - Druga generacija Intelovih X25-M SSDjev s 34 nm pomnilniškimi čipi je bila kmalu po prihodu na trg že odstranjena s polic trgovin, saj so težave s firmwareom in gesli za BIOS lahko povzročili izgubo podatkov na pogonu. S popravkom programske opreme pogona so težavo rešili, a so se zdaj pojavile nove. Pred dvema dnevoma je Intel izdal najnovejšo različico firmwarea za svojo drugo generacijo SSDjev (prva generacija ne bo več dobivala popravkov), ki je v Windows 7 dodala podporo funkciji TRIM. Funkcija ohranja hitrost delovanja s časom, saj se pogoni brez TRIMa sčasoma zamažejo in upočasnijo. A popravljen firmware, ki je prinesel tudi do 40% višje hitrosti pri sekvenčnem zapisovanju, ni bil brez posledic za uporabnike, saj...

28 komentarjev

ATI Hemlock že novembra?

Unigine Heaven

vir: Expreview.com
Expreview.com - Izkazalo se je, da bo ATIjeva nova serija 5900 le uporabljena za dvojedrne kartice, ki jih poznamo pod kodnim imenom Hemlock. Tokrat bomo očitno tudi prvič ugledali dve uradni izdaji dvojedrnikov (Radeon 4850 X2 je bil delo Sapphirea), saj bosta na voljo tako Radeon HD 5970 kot HD 5950. TDP 5970 se bo povzpel nad 300 W, z nekaj varčevanja pa bi lahko 5950 pristal pod magično mejo, če uporablja enaka jedra, kot Radeon HD 5850. Ob izidu bosta to najhitrejši grafični kartici na trgu, saj bosta zlahka prehiteli GeForce GTX 295.

Vsi lastniki novih ATIjevih grafičnih kartic, ki podpirajo DirectX 11, pa lahko že poženete test, ki izkorišča najnovejše razširitve. Heaven, delo razvijalskega studia Unigine, nativno podpira DirectX 9, 10 in 11 ter OpenGL, v DirectX 11...

65 komentarjev

Novi Radeoni na policah trgovin

ATI Radeon HD 4890

vir: engadget
engadget - Prve, težko pričakovane grafične kartice s podporo DirectX 11 naboru ukazov so že prišle na police trgovin. Specifikacije ATI Radeon HD 5870 in HD 5850 sovpadajo z napovedanimi, torej hitrejši od obeh, 5870, uporablja 40 nm jedro s 1600 stream procesorji, ki tečejo pri 850 MHz. Radeon HD 5850 ima prav tako 40 nm jedro, a z le 1440 stream procesorji in frekvenco 725 MHz. Slednji ima tudi nekoliko nižjo prepustnost pomnilnika (128 GB/s proti 153,6 GB/s) zaradi 200 MHz nižje frekvence GDDR5 čipov (1000 MHz namesto 1200 MHz pri HD 5870), ki se na obeh karticah napajajo prek 256-bitnega pomnilniškega vodila.

Ker je mimo tudi prepoved objavljanja rezultatov, je seveda prišlo do poplave testov, v katerih se pojavlja le Radeon...

99 komentarjev

Windows 7 hitrejši od Viste

Slo-Tech - Microsoftov promocijski oddelek je prestavil v višjo prestavo, tako da je na internetu spet nekoliko več govora o prihajajočem Windows 7. Na ComputerWorld so opazili seznam 36 sprememb oz. novosti, ki jih je Microsoft vgradil v Windows 7 od zadnje javne bete. Večinoma sicer ne gre za kakšne globlje spremembe, temveč zgolj za lepotne popravke, čeprav se na seznamu najde tudi podpora za FAT32 in hitrejše odpiranje menija Start. Na isti strani so v drugem članku našteli še deset stvari, ki naj bi jih Windows 7 absolutno moral obvladati oziroma storiti, da bo uspel.

Na TweakTownu pa so si ogledali, ali je hitrejša beta Windows 7 ali Windows Vista. Zanimala jih je predvsem grafika. Na sistemu, ki ga je poganjal Intelov i7 920 pri 3,8 GHz na Gigabytovi GIGABYTE EX58-UD5 s 6 GB pomnilnika, so pognali 3D Mark Vantage, PT Boats: Knights of the Sea, Cinebench R10, World in Conflict, Far Cry 2, S.T.A.L.K.E.R. Rezultati so vzpodbudni, saj se je Windows 7 beta odrezal generalno bolje od Viste,...

59 komentarjev

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Slo-Tech - Pri AMD-ju so se odločili močno izboljšati gonilnike za ATI-jeve grafične kartice v okolju Linux. Kot je znano so bili ATI-jevi Linux gonilniki precej slabi, zato so uporabniki Linuxa raje posegali po grafičnih karticah iz sosednjega tabora. Sodeč po testih, pa je prihajajoči gonilniki prinašajo velike spremembe, saj se lahko sedaj v Linuxu AMD-jeve oz. ATI-jeve grafične kartice kosajo z NVIDIinimi. Na voljo so tudi naslednji testi ATI-jevih grafičnih kartic pod Linuxom: AMD je tudi napovedal, da bodo objavili specifikacije ATI-jevih grafičnih kartic in odprtokodnim razvijalcem omogočili vpogled v del izvorne kode njihovih lastniških gonilnikov. Kot kaže so bodo pri AMD-ju poskrbeli tako za kvalitetne lastniške, kot tudi za kvalitetne odprtokodne gonilnike.

32 komentarjev

Bartoni brez SOI tehnologije

DigiTimes - Na Slo-Techu se je že pisalo, da bodo AMDjevi Bartoni zamudili zaradi težav s SOI proizvodnjo.

No, očitno se težave niso nehale, zato se je AMD odločil, da v nove Athlone XP, grajene na Barton jedru, tehnologije SOI slpoh ne bo vključil. Ostale karakteristike novih procesorjev sicer ostajajo enake, te so podpora 333 megaherčnemu sistemskemu vodilu ter 512 kilobajtov predpomnilnika, kaj pa to pomeni za zmogljivosti, pa bo pokazal čas. Klik!

5 komentarjev