»

Evropa izvedla prvo vajo pripravljenosti na internetne napade

Europa.eu - Evropa je uspešno izvedla prvo vajo pripravljenosti na napade na internetno infrastrukturo, ki so jo naslovili Cyber Europe 2010. Vaja, v kateri so sodelovale vse države iz EU ter Islandija, Norveška in Švica, se je zaključila v četrtek.

Simulirali so napad na evropski del interneta. Scenarij je bil takle: sčasoma je postala povezava med državami nezanesljiva in celo nemogoča zaradi napadov hekerjev na kritične storitve, zaradi česar je bil moten dostop do spletnih storitev. Napad se je stopnjeval, tako da so države ena za drugo imele otežen dostop do interneta. Med vajo so merili, kako...

4 komentarji

Velika Britanija: IE je dovolj varen

Slashdot - Novice o bitkah v brskalniški vojni, ki ji ni videti konca, so vedno zanimive. Nedavno smo poročali, da je Nemčija začasno odsvetovala uporabo brskalnika Internet Explorer, ko je bilo ugotovljeno, da so zlikovci za napad iz Kitajske na Google in druga podjetja izkoristili prav pomanjkljivosti v tem programu. Microsoft je teden kasneje luknje zakrpal in načeloma je uporaba Internet Explorerja od takrat naprej varna.

Za razliko od Nemčije so v Veliki Britaniji mnenja, da Inernet Explorer ni kaj posebej luknjast. V njihovem parlamentu je namreč lord Avebury postavil vprašanje, ali britanska vlada sodeluje z nemško in francosko pri debatah o varnosti IE-ja in kakšno priporočilo bodo izdali svojim podanikom.

Iz njihovega Home Officea (vladni oddelek za varnost in red) so odgovorili, da so člani evropske skupine EGC (European Government CERTs), kakor tudi omenjeni državi. Nadalje so dejali, da jemljejo internetno varnost resno in tesno sodelujejo z Microsoftom in drugimi. Poudarili so...

7 komentarjev

Nemčija: Odrecite se IE (vsaj začasno)

Heise - Nemški Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo (BSI) je uradno odsvetoval uporabo Internet Explorerja. K tej potezi jih je vzpodbudil nedavni vdor iz Kitajske, pri katerem so napadalci izkoristili do tedaj neodkrito luknjo v Internet Explorerju za napad na Google in druga zahodna podjetja.

BSI piše, da so prizadete verzije IE6, IE7 in IE8 v Windows XP, Visti in Sedmici. Popravka za zdaj še ni na voljo in ker tudi poganjanje IE-ja v varnem načinu in izključitev Acitve Scripting nevarnosti popolnoma ne odvrne, BSI priporoča uporabo alternativnih brskalnikov.

Kaj točno je šlo narobe, si lahko preberete v McAfeejevi analizi. Naslednji paket popravkov bo Microsoft izdal 9. februarja, tako da imajo hekerji še dosti časa za izrabo pomanjkljivosti.

Pa pri nas?

105 komentarjev

Izbira brskalnika tudi za Visto in XP

vir: engadget
engadget - Prav danes smo izvedeli, da bo Microsoft pod posebnimi pogoji lahko tudi v Evropski Uniji prodajal Windows 7 z nameščenim Internet Explorerjem. Pri prvem zagonu le-tega se bo uporabniku odprlo izbirno okno, v katerem bo imel možnost namestiti enega izmed desetih najpopularnejših brskalnikov oz. obdržati Internet Explorer.

A ta scenarij ne bo znan le uporabnikom Windows 7, saj čaka tudi uporabnike Windows Vista in Windows XP. Ko bo Evropska Komisija Microsoftov načrt odobrila, bo v roku treh do šestih mesecev sledil kritičen popravek sistema. Uporabniki, ki bodo popravek naložili in bodo imeli kot privzet brskalnik Internet Explorer, bodo, podobno kot v WIndows 7, zagledali okno, v katerem bo...

56 komentarjev

Microsoft in AOL z roko v roki

News.com - Microsoft in AOL Time Warner sta sklenila dogovor, po katerem bo prvi drugemu plačal 750 milijonov USD v zameno za umik tožbe, ki jo je januarja 2002 proti Microsoftu vložil Netscape Communications, podjetje v popolni lasti družbe AOL. Dogovor pa se ne omejuje zgolj na omenjeno tožbo, saj med drugim podjetju AOL omogoča sedem let veljavno licenco za uporabo Internet Explorerja in dolgoročno uporabo Windows Media Playerja. Glede na to, da ima AOL po svetu okoli 32 milijonov naročnikov, si je Microsoft ponovno zagotovil velik kos pogače na trgu brskalnikov in multimedije.

Očitno je vojna brskalnikov za nami. Toda, saj veste, prvi svetovni vojni je sledila druga. Mozilla, Netscape, Opera, Safari, Konqueror, Galeon in drugi počasi, toda vztrajno sklepajo zavezniško koalicijo proti Internet Explorerju.

11 komentarjev

Microsoft se je predal!

The Register - Sodeč po tej novici na The Registerju, se je po dolgem času končala burna razprava o Internet Explorerju, ki je bil do sedaj del Windows sistemov. Vendar nič več. Sodišče je Microsoftu naročilo, da mora v Windows XP operacijskih sistemih ponuditi možnost odstranitve Internet Explorerja. Internet Explorer se tako po dolgem času seli na listo Add/Remove, kjer ga bodo lahko sestavljalci računalnikov brez kakšnih komplikacij odstranili. Več o tem tukaj.

7 komentarjev