»

Microsoft toži spamerje

Ars Technica - Microsoft Digital Crimes Unit je vložila tožbo zoper Borisa Mizhena in pomagače, ki so zlorabili Microsoftov sistem za označevanje in izločanja spama na Hotmailu. Microsoft je razvil programa Junk E-Mail Reporting Program (JMRP) in Smart Network Data Services (SNDS), ki sta filtrirala nezaželeno elektronsko pošto. Uporabnikom sta omogočala aktivno sodelovanje - tako kot večina spodobnih filtrov - da so lahko sami označevali pošto kot spam ali obratno. Prav to zmožnost so obtoženi zlorabili.

Registrirali naj bi na milijone lažnih računov na Hotmailu, nanje poslali lasten spam in ga ročno označili kot legitimna sporočila. Na ta način so zmedli filtre, ki so ga začeli razvrščati kot pristna sporočila. Microsoft trdi, da so na tak način razposlali ogromne količina spama, kar je kršitev različnih zveznih zakonov in CAN-SPAM-a. To sicer ni prvikrat, da je Mizhen obtožen. Leta 2003 se je v podobnem procesu zaradi pošiljanja spama na Hotmailove naslove poravnal in plačal dva milijona...

21 komentarjev

McAfeejev antivirus sesul Windows XP

engadget - Slab mesec mineva od spodrsljaja romunskega antivirusnega BitDefender, ki je uporabnike zaradi lažnega pozitivnega rezultata pustil z onesposobljenim računalnikom. Podobno napako si je včeraj privoščil McAfee, ki je paraliziral na tisoče računalnikov z Windows XP.

Posodobitev virusnih definicij 5958, ki je bila objavljena včeraj ob treh popoldne po našem času, je kot okuženo datoteko zaznala svchost.exe, ki predstavlja povezavo med dinamičnimi knjižicami (DLL) in operacijskim sistemom. Gre za...

22 komentarjev

Nova metoda prepoznavanja spama

New Scientist - Pri New Scientist poročajo o novem načinu prepoznavanja spama, ki izkorišča prav spamersko izogibanje detekciji. Mešana ekipa iz International Computer Science Institute v Berkleyu, Kalifornija in iz University of California v San Diegu je razvila sistem, ki prepozna predloge, po katerih botneti ustvarjajo spamerska sporočila z namenom prelisičiti filtre. Uporaba in poznavanje teh predlog omogoči novemu sistemu, da izloči spam.

Da bi zamisel preizkusili, so namestili programsko opremo z nekaterih botov, generirali tisoč spamerskih sporočil in s pomočjo vzvratnega inženiringa poiskali predlogo. Njeno poznavanje je novim filtrom omogočilo stoodstotno uspešnost pri odkrivanju.

Že obstoječi filtri prav tako lahko dosegajo visoke odstotke prestreženega spama, a včasih med smeti pošljejo tudi kakšno legitimno sporočilo. Nov pristop v testiranju ni zabeležil niti enega samega lažno pozitivnega primerka. Podrobnosti bodo predstavili marca na simpoziju v San Diegu.

25 komentarjev

AMD Venice in San Diego sta tu!

X-Bit Labs - Kot je bilo pričakovati, je AMD danes potihoma splavil novo revizijo jedra K8 svojih procesorjev Athlon 64 in Sempron, imenovano Venice oz. San Diego. Čeprav oba uporabljata dvokanalno podnožje S939, se prvi ponaša s standardnimi 512 KB predpomnilnika L2, medtem ko se drugi kiti kar s celim megabajtom. Na X-bit labs so že objavili prvi test, kjer so si med drugim ogledali tudi, kako se novo jedro navija. Rezultati so zelo spodbudni, saj so pri privzeti napetosti 1,4 V in brez kakršnega posebnega hlajenja dosegli stabilno frekvenco 2,712 GHz z nekoliko višjo napetostjo 1,58 V pa skoraj 2,9 GHz, točneje 2,880 GHz.

Kot kaže je AMD končno le uspel zmešati dobro delujočo 90-nanometrsko formulo SOI, tako da od sedaj naprej vsem navijačem in SSE3-navdušencem ostajata le še dve, zelo očtni, izbiri: Venice in San Diego!

Adijo Newcastle in Winchester, pozdravljena Venice in San Diego ;-)

48 komentarjev

AMDjeva pota v prihodnosti

X-Bit Labs - Pojavili so se neuradni podatki, kaj bo AMD izdal v prihodnjih 12 do 16 mesecih. Luč sveta tako kanijo ugledati naslednji procesorji. Najprej bo prišel ClawHammer in sicer z naslednjimi hitrostmi:
 • Athlon 64 3400+ 2,00 GHz (ClawHammer)
 • Athlon 64 3600+ 2,20 GHz (ClawHammer)
 • Athlon 64 3800+ 2,40 GHz (ClawHammer)
 • Athlon 64 4000+ 2,60 GHz (ClawHammer)
 • Athlon 64 4200+ 2,80 GHz (ClawHammer)
 • Athlon 64 4400+ 3,00 GHz (ClawHammer)
Tista 64-ka v imenu pomeni to, da bodo ti procesorji iz x86-64 družine, se pravi da bodo sposobni izvajati 64 bitne operacije. Kasneje, čez kako leto bo iz AMDjevih tovarn prišel procesor, kodno poimenovan San Diego. Pričakujte naslednje izvedenke:
 • Athlon 64 4000+ 2,60 GHz (San Diego)
 • Athlon 64 4200+ 2,80 GHz (San Diego)
 • Athlon 64 4400+ 3,00 GHz (San Diego)
 • Athlon 64 4600+ 3,20 GHz (San Diego)
 • Athlon 64 4800+ 3,40 GHz (San Diego)
Na koncu naj še enkrat poudarim, da so to neuradne informacije. Upajmo pa, da so točne in se bo AMD spet pobral, saj ni nič boljšega za...

4 komentarji

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Vnunet - Do sedaj smo ponavadi ob izgubi/kraji mobilnega telefona prišli na operaterjev center, predložili dokumente (z razvidno IMEI številko (številka šasije )), nato pa je operater v vseh omrežjih onemogočil prijavo tega telefona. Telefon je bil teoretično neuporaben.

Druga, novejša, varianta pa je bolj 'bondovska': znanstveniki kalifornijske univerze v San Diegu so prej kot ne po naključju prišli do čipa, ki je ob dovodu nizke napetosti preprosto eksplodiral. V praksi bi to pomenilo, da bi operater telefonu poslal poseben signal, ta pa bi (z eksplozijo) uničil čip, po možnosti pa še ostale dele telefona. Nič bati, tehnika bi bila Roparjevim Rokam Prijazna . Stvarca bi bila lahko uporabna tudi v prenosnih računalih ter digitalnih kamerah.

19 komentarjev

Sun predstavil strežnike Starcat

CNet - Podjetje Sun, ki se je proslavilo s svojimi UltraSparc procesorji, operacijskim sistemom Solaris, ter odličnimi strežniki in delovnimi postajami dokazuje, da še ni za v staro šaro in še vedno popolnoma upraviči eno izmed vodilnih mest na področju strežnikov. To so pred kratkim potrdili s predstavitvijo strežnikov Starcat, ki se bodo prodajali v 16 in 72 procesorskih izvedenkah in bodo stali 1.4 in 4.1 milijona $. Vsi ti strežniki bodo uporabljali 900 MHz UltraSparc III procesorje, ki so narejeni na osnovi bakrenih povezav in predstavljajo hudo konkurenco Intelovim Itaniumom. Po poročili Suna, so prvi morebitni kupci teh novih strežnikov: Boeing, GE Capital, NTT Data, PSA Peugeot, Epson in San Diego Supercomputing Center. Vsekakor se tudi sam ne bi branil take zverine ;).

5 komentarjev

Alcatelovi ADSL modemi

HardOCP - Raziskovalci Supercomputer Centra iz San Diega so odkrili vrsto napak v Alcatelovem ADSL modemu. Zaradi zelo nemarne izdelave lahko vsak malo bolj spreten programer v modem dobesedno vdre, mu spreminja nastavitve in v končni fazi tudi zamenja firmware ter ga fizično izključi. Novica za nas, Slovence, niti ni tako pomembna, saj Alcatelovih ADSL proizvodov še zlepa ne bomo ugledali pri nas, vendar sem novico vseeno napisal zato, da vidite, do kakšne stopnje nevarnosti lahko pridemo pri slabi izdelavi proizvodov. Zamislite si, da bi si ta ADSL modem lastilo kakšno manjše podjetje, ki je od svoje pipice v svet odvisno ter neločljivo povezano...

1 komentar