»

Google bo starše učil uporabe računalnika

engadget - Nemalo nas je obiskovalcev Slo-Techa, ki ožjim (ter občasno malo manj ožjim) družinskim članom pomagamo s popravilom računalnikov, v nekaterih primerih pa jih učimo te magične škatle še uporabljati. Vse kaže, da bo v prihodnosti to vlogo prevzel kar Google. Tik pred božično-novoletnimi prazniki (obdobje, ko se v ZDA družine ponovno naberejo na kupu, mladi geeki pa so še bolj obremenjeni z zahtevami za popravila) so namreč splavili stran teachparentstech.org, ki prek obrazca vodi na pripadajoč videoposnetek na YouTube.



Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so posnetki v angleščini in tako za nekatere slovenske uporabnike, ki niso preveč vešči uporabe računalnika, še slabše pa obvladajo angleščino, neuporabni, a je vseeno dober...

13 komentarjev

Prednaročila za Fermi, uradna predstavitev 26. marca?

GeForce GTX 400

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včeraj so pri nVidii potrdili, da bodo javnosti tudi uradno predstavili svoje grafične kartice, ki bodo podpirale DirectX 11, 26. marca letos, približno pol leta za AMD-jem. Kljub zamudi so pri nVidii samozavestni, da jo bodo uspeli nadomestiti z višjo zmogljivostjo svoje nove arhitekture, najverjetneje v primerjavi z AMD-jevimi Radeoni serije 5000.

Kartice GeForce GTX 400 bodo predstavljene na festivalu PAX (Penny Arcade eXpo) East v ameriškem Bostonu. Festival je zbirališče igralcev namiznih, splošnih videoiger (npr. Pac-Mana in ostalih arkadnih iger) in računalniških iger ter bo potekal med 26. in 28. marcem v konvencijskem centru John B. Hynes Veterans Memorial Convention Centre.

S...

34 komentarjev

Opice nadgrajujejo računalnike

HotHardware - Mnogi (a vedno redkejši) uporabniki običajnih namiznih računalnikov so enostavno preveč prestrašeni, da bi pokukali v notranjost svojih mlinčkov, kaj šele da bi zamenjali oz. nadgradili pomnilnik, grafično kartico oz. dodali trdi disk. Za takšne uporabnike so pri AMDju oz. njihovi grafični podružnici ATI pripravili poučen videoposnetek, v katerem zmogljivejšo grafično kartico namesti kar opica!



Reklamna kampanja je povezana z izidiom Radeona HD 5670, ki naj bi bil s svojo nizko ceno (pod $100) nadvse mamljiv za običajne uporabnike, ki si želijo v npr. Colin Mcrae Dirt 2 vključiti DirectX 11. Čeprav je AMD izdelal že prek 2 milijona DirectX 11 GPU-jev, je to še vedno daleč od večine, ki bo zahtevala menjavo mnogih računalnikov oz....

31 komentarjev

2 milijona DirectX 11 GPUjev

Zgodba o uspehu.

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pred približno tremi tedni, sredi decembra, smo poročali, da so pri AMDju trdili, da so izdelali, razposlali in prodali že 800.000 grafičnih čipov, ki podpirajo DirectX 11. Po najnovejših podatkih se je v manj kot mesecu dni ta številka dvignila za kar 150%, na 2 milijona odposlanih grafičnih čipov, dobre 3 mesece po predstavitvi prvega izmed njih. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je nVidiin saldo v istem času enak 0.

V jeseni, v času predstavitev Radeonov serij 5000, so največje težave pri AMDju imeli z izdelovalcem čipov, TSMCjem, ki takrat še vedno ni popolnoma odpravil težav z nizkim izkoristkom pri izdelavi čipov. Tekom novembra, pred praznično sezono,...

33 komentarjev

ATi vodilni na trgu mobilnih grafičnih kartic?

TG Daily - Pri ATIju oz. AMDju trdijo, da imajo trenutno največji delež diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, kamor ne spadajo čipi, vgrajeni v samo vezno čipovje. Popolnoma varno je tako trditi, da v splošnem merilu vodstvo še vedno drži Intel. Pri AMDju svoje trditve opirajo na raziskavo družbe Mercury Research, Asif Rehman, menedžer AMDjeve mobilno-grafične divizije, pa je povedal, da so v zadnjih devetih mesecih pridobili 16 odstotnih točk tržnega deleža.

Zdaj naj bi bili tako že na 57%, na drugo mesto pa so zrinili nVidio, ki ji je blamaža z umirajočimi čipi brez dvoma pomagala pri tem sestopu. S prvimi mobilnimi Radeoni, ki bodo podpirali DirectX 11 in bodo na trg prišli v prvem četrtletju leta 2010, bodo po Rehmanovih besedah sodelovali že z 90% izdelovalci prenosnikov, ki Radeone vgrajujejo v prenosnike z Intelovimi in AMDjevimi procesorji.

35 komentarjev

Izdelanih že 800.000 Radeonov HD 5000

Zgodba o uspehu?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri ATIju so 2 tedna pred koncem leta povedali, da so od prve predstavitve v septembru izdelali oz. prodali že 800.000 grafičnih procesorjev (oz. grafičnih kartic), ki podpirajo DirectX 11. Govorimo seveda o nadvse popularni seriji Radeonov HD 5000. Z dvema tednoma do konca leta, ter, pomembneje, Božičem pred vrati, imajo odlične možnosti, da presežejo številko enega milijona, sploh z očitno rešenimi težavami dobavljivosti, ki jih je povzročil slab izkoristek TSMCjevega 40 nm-proizvodnega procesa. Od 800 tisočih kartic jih je kar 500.000 predstavnic serije 5700, medtem ko ostalih 300.000 kartic uporablja grafični čip RV870. Čeprav ni razjasnjeno, če se Radeon HD 5970...

23 komentarjev

Prvi testi Radeonov HD 5800, prihaja tudi serija 5700

Radeon HD 5870 brez hladilnika

vir: Expreview.com
Expreview.com - Prve uradne teste bomo ugledali že prihodnji teden, ko se bo vsa skrivnostnost okrog ATIjeve DirectX 11 serije umaknila točnim podatkom, a si vseeno poglejmo prve neuradne številke, ki jih dosegajo nove kartice v igrah. Radeona HD 5870 so na češki strani CzechGamer.com primerjali z najboljšim, kar trenutno premore nVidia, dvojedrno GeForce 295 GTX. Zmogljivost Radeona je bila večinoma v neposredni bližini GeForca, a svoj pravi obraz pokaže šele z uporabo 30 palčnega monitorja, pri ločljivosti 2560 x 1600 pik z vklopljenim glajenjem robov. V tem scenariju GeForce 295 GTX v nobenem izmed testov ne pride blizu Radeonu HD 5870, medtem ko pri nižjih ločljivostih GeForce občasno tudi povede. Radeon HD 5870, ki si ga je ponovno mogoče nekoliko podrobneje ogledati tukaj, v zadnji različici popularnega...

62 komentarjev

Miljarda za oglaševanje

Slo-Tech - To novico nam je poslal Koci:
Petsto milijonov dolarjev bosta skupaj porabila Microsoft in Intel, še enkrat toliko pa bodo primaknili izdelovalci računalnikov in trgovci. Pri Microsoftu pričakujejo, da bo uvedba novega operacijskega sistema (predstavitev bo 25. oktobra) precej pripomogla k večji prodaji računalnikov v zadnjem četrtletju. Julija in avgusta bodo Windows XP v testiranju, konec avgusta pa bodo romali k izdelovalcem računalnikov. Microsoft trdi, da bo Windows XP uspešno deloval že s pomočjo procesorja Intel II s taktom 400 MHz in 128 MB pomnilnika, strokovnjaki raziskovalno-analitske družbe Gartner pa priporočajo procesor Pentium III 600 MHz in dvakrat zmogljivejši pomnilnik.

4 komentarji

Athlon 1.5GHz samo s pasivnim hladilnikom... sanje?

Tech Report - Nekaj dni nazaj ste lahko tudi na Slo-Techu prebrali, da AMD eksperimentira z novo različico naravnega (hm, prej so rekli, da je umetni... doh [:\\]) silicija, ki precej bolje prenaša toplote. The Register sporoča, da so direktno iz Austinske tovarne dobili informacije o Palomino prototipu, ki naj bi deloval samo s pomočjo majhnega pasivnega hladilnika. Da je to precejšenj korak naprej od dosedanjih masivnih, aktivno hlajenih hladilnik na Athlonih verjetno ni treba posebej poudarjati. Samo zamislite si overclockabilnost tega čipa s poštenim hlajenjem. Slin [8-O]!

3 komentarji