»

Ubuntu klon Windows XP, Microsoft nima nič proti

Ars Technica - Pred nekaj dnevi se je na spletu pojavila distribucija Linux z imenom Ylmf OS, ki do potankosti posnema videz Windows XP. Operacijski sistem na osnovi Ubuntuja je resda v kitajščini, tako da v naših koncih kaj prida uporaben ni, a Kitajska ni majhen trg. Sama distribucija je seveda brezplačna, kot se za Ubuntu spodobi, a se je pričelo zastavljati vprašanje, ali nemara ne krši kakšnih Microsoftovih pravic s tako vernim posnemanjem izgleda uporabniškega vmesnika.

V Redmondu so se odločili, da ne bodo delali iz muhe slona. V uradni izjavi so zapisali, da kode sicer še niso pregledali, a ker gre za ubuntujevski izdelek, tu zakoni zoper nelegalno razpečevanje programske opreme niso...

30 komentarjev

Kitajska spet blokirala BBC

The Register - Olimpijske igre na Kitajskem so se že zdavnaj iztekle in Kitajci se vračajo v stare tirnice na vseh področjih. Takoj po koncu so zagnali svoje tovarne in spet ustvarili smogasto zavesto nad Pekingom, sedaj pa so v predolimpijski čas povrnili tudi internet. Med veledogodkom so novinarjem obljubili dostop do necenzuriranega interneta, zdaj pa so spet preprečili dostop do nekaterih neprimernih strani.

Med njimi so se znašle BBC-jeve strani v kitajščini, Voice of America v kitajščini in nekatere hongkongške in tajvanske strani. Zunanje ministrstvo cenzure ne želi komentirati, pravijo pa, da strani, ki propagirajo tajvansko neodvisnost, kršijo zakon. Liu Binjie, minister za medije, se je na kritike odzval z besedami, da je Kitajska s poročanjem o potresu 12. maja in pokrivanjem olimpijskih dogodkov pokazala, da je reforma medijskega sistema učinkovita, in da bodo nadaljevali z reformami za transparentnejši sistem medijev.

1 komentar

Izšla nova različica Inkscapa

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova različica odprtokodnega programa za urejanje vektorske grafike Inkscape. Inkscape, ki za zapis uporablja Scalable Vector Graphics (SVG) format, se uporablja za oblikovanje risb, plakatov, logotov, naslovnic knjig, pa tudi za risanje diagramov, zemljevidov, itd. Inkscape pri razvoju sicer želi konkurirati programom, kot so Illustrator, CorelDraw in Xara X.



Različica 0.46 pa poleg ostalih izboljšav prinaša tudi pomembno novost: polno podporo PDF dokumentom. Z Inkscape bo od sedaj naprej mogoče PDF dokumente ne samo ustvarjati, pač pa tudi urejati.

Inkscape je na voljo za Linux, Windows 2000/2003/XP ter OSX. V slovenski jezik je preveden...

34 komentarjev

Izboljševanje WinXP

Tweak Town - Na Tweak Townu so se potrudili ter napisali članek o izboljševanju Windows XP operacijskega sistema. Avtor se dotakne prav vsega - od omogočitve Clear Type prikaza črk, preko hitrejšega zagona operacijskega sistema z manjšim dodatkom v zagonsko vrstico Explorerja, prek izključitve AutoPlay možnosti, do opcije, da ob izklopu računala Windows avtomatično pobije vse odprte programe brez spraševanja.... Vsekakor zanimivo branje za vse lastnike tega operacijskega sistema.

1 komentar

Visual Studio.NET Beta 2 ZASTONJ

Slo-Tech - Microsoft se poslužuje vedno boljših in boljših taktik, kako prepričati kupce v nakup svojih izdelkov. Svoj namen je vsekakor opravil s precej posrečeno reklamo, ki je oglaševala njihov Windows XP operacijski sistem. Vendar nič ne naredi boljšega vtisa na bodočega kupca, kot če mu ponudiš nekaj zastonj. To je že star marketinški, ki pa je še vedno dovolj zanimiv, da se ga poslužujejo različna podjetja. Microsoft se je odločil, da bo tokrat oglaševal svoj prihajajoči Visual Studio .NET, ki je trenutno v verziji Beta 2 in ga ponudili vsakomur, ki ga bo hotel preizkusiti - in to popolnoma zastonj (še poštnine ne bo treba plačati). V tem programu boste sicer brez problemov ustvarjali (Microsoft priporoča pogosto snemanje), vendar svojih izdelkov ne boste morali urejati v prihajajočih Betah ali polnih različicah tega programa. Vsaj tako pravijo na Microsoft Slovenija....

8 komentarjev

Microsoft se je predal!

The Register - Sodeč po tej novici na The Registerju, se je po dolgem času končala burna razprava o Internet Explorerju, ki je bil do sedaj del Windows sistemov. Vendar nič več. Sodišče je Microsoftu naročilo, da mora v Windows XP operacijskih sistemih ponuditi možnost odstranitve Internet Explorerja. Internet Explorer se tako po dolgem času seli na listo Add/Remove, kjer ga bodo lahko sestavljalci računalnikov brez kakšnih komplikacij odstranili. Več o tem tukaj.

7 komentarjev