»

Ogled celotne DVD zbirke iz naslonjača

Vse to lahko zamenja že en računalnik v omari in en majhen HTPC ob televizorju

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lastniki obsežnejše zbirke filmov na DVD ploščkih, sploh tehnično bolje podkovani obiskovalci Slo-Techa, verjetno razmišljate, da mora obstajati lažji način ogleda filma, kot pa brskanje po policah, vstavljanje ploščka v predvajalnik, ogled filma in nato ponovitev postopka v obratni smeri. Do sedaj sta bila popularna dva...

66 komentarjev

MPlayer sedaj podpira večino HD-DVD in Blu-Ray kodekov

Slo-Tech - MPlayer, priljubljeni odprto-kodni predvajalnik video posnetkov, je objavil da trenutni razvojni različici že podpira večino HD-DVD in Blu-Ray kodekov. Kljub temu pa trenutno, brez patcha ni še možno predvajati le-teh v MPlayerju. Na spletu so se pojavila tudi že navodila za (legalno) rippanje Blu-Ray v Linuxu.

Več o predvajanju Blu-Ray v MPlayer, lahko zveste na njihovi strani.



Se nam obeta vojna odprto-kodnih predvajalnikov?

6 komentarjev

Warner zamenjuje HD DVD ploščke za Blu-ray

X-Bit Labs - Nekaj časa se je bila bitka za naslednika DVD-jev na področju distribucije filmov med standardoma HD DVD in Blu-ray, lani pa so se proizvajalci in producenti vendarle zedinili. Zmagovalec je postal Blu-ray, medtem ko je na smetišče zgodovine odšel HD DVD. Bržkone ključni preobrat je bil spreobrnitev Warnerja, ki je lanskega januarja ukinil podporo za HD DVD, kmalu pa je Toshiba prenehala izdelovati predvajalnike.

Precej uporabnikov je v obdobju interegnuma kupilo napačne ploščke, ki imajo danes skoraj nično podporo. Da bi pokazal, da mu je mar za kupce, je Warner napovedal, da bo vsem kupcev njihovih filmov v formatu HD DVD te zamenjal za iste naslove na Blu-rayu. Zamenjal niti ni pravi izraz, saj bodo stare ploščke obdržali, povrhu pa dobili še nove. Program Red2Blu je žal omejen le na Američane in ni povsem brezplačen, saj stane slabih pet dolarjev za vsako zamenjano zgoščenko in še sedem dolarjev za poštnino. Kljub vsemu lepa gesta.

15 komentarjev

Kvaliteta visoke ločjivosti s ploščka DVD

DVD v HD

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - ArcSoft je razvil aplikacijo, ki s pomočjo grafičnega čipa dvigne kvaliteto DVD filmov in standardnega televizijskega signala kvalitete, ki je zelo blizu signalu visoke ločljivosti. SimHD, sicer vtičnik, ki stane 20 dolarjev, deluje s prav tako ArcSoftovim TotalMedia Theatre, poleg teh dveh aplikacij pa je močno priporočljiva še (zaenkrat le) nVidiina grafična kartica s CUDA podporo. Geforce 8600 GT naj bi ločljivost dvignil do 720p standarda, medtem ko bo kartica iz 8800 ali 9600 (in višjih) serij zadostovala za 1080p ločljivost, obenem pa bo poraba centralnega procesorja lebdela v okolici petnajstih procentov.



Podpora za druge čipe, predvsem...

84 komentarjev

Prihajajo DVD-zapisovalniki s 24-kratno hitrostjo

The inquirer - Sony in Lite-On sta najavila, da kanita kmalu izdati nova zapisovalnika DVD-jev, ki bosta po DVD-jih pisala s 24-kratno hitrostjo. Obe podjetji sta kot ciljni datum navedli do maja, tako da ostaja ugibanje, kdo bo dejansko prvi. Lite-ON obljublja kar tri modele, iHAS324, iHAP424 in model iHAS624, medtem ko je Sony napovedal zgolj enega, in sicer AD-7240S. Trenutno najhitrejši zapisovalniki zmorejo 22-kratno hitrost, kar pomeni 29,04 MiB/s, tako da kakšne hude revolucije 24-kratna hitrost ne bo zanetila. Še vedno bomo DVD-je posneli v slabih petih minutah, ker nekaj časa pač pobere zapis vhodne in izhodne sledi (Lead-In, Lead-Out). Poleg malenkost višje hitrosti bodo novi pogone prinesli še nekaj drugih izboljšav, kot so LightScribe, ki bo pisal podobe na ploščke z laserjem, in SmartErase za varno brisanje diskov z občutljivimi podatki. Zanimiveje je, da se DVD-ji kljub pritisku Blu-raya še vedno dobro držijo in celo napredujejo.

14 komentarjev

Windows Home Server preizkušen

Gizmodo - Pri Gizmodu so dobili v roke Microsoftov novi strežniški OS za domačo uporabo ter z nami delili izkušnje in novosti. Kot že ime pove, je Windows Home Server namenjen praktično izključno domači uporabi, na kar kaže tudi nabor njegovih funkcij. Podobno kot Vista zna delati avtomatske varnostne kopije datotek na vseh računalnikih v omrežju - sistem je zasnovan tako, da ne shranjuje podvojenih kopij datotek, četudi so le-te shranjene na večih računalnikih, prav tako pa v naslednjih operacijah shrani samo spremembe, kar v praksi pomeni opazno manjšo porabo diskovnega prostora.
Naslednja na seznamu funkcij je spremljanje zdravja vseh računalnikov na omrežju, kjer strežnik spremlja stanje požarnih zidov ter...

53 komentarjev

Sony ustrelil še enega DRM kozla

ZDNet - Ob vseh možnih debaklih z DRM sistemi, ki jih je Sony uspel izvesti (spomnimo se samo slavnega rootkita), se vam verjetno počasi že zeha, a kljub temu zaenkrat ne nameravajo odnehati. Pojavljajo se novice o težavah z ARccOS-om, sistemom za zaščito DVD filmov, ki na začetek diska vstavi pokvarjene podatke. Večina komponentnih predvajalnikov naj bi jih ignorirala, zmotili pa naj bi starejše programe, ki se uporabljajo za izločanje vsebine DVDjev na trdi disk. Kljub zelo plemenitim namenom se je, kot ponavadi, stvar v praksi obrnila proti uporabnikom. Na nekaterih predvajalnikih iz Toshibe, Harman Kardon-a, RCA-ja, Phillips-a in celo Sony-ja ploščki z omenjeno zaščito ne delajo pravilno, zlobni uporabniki pa jih kljub vsemu brez težav nelegalno kopirajo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Epson MovieMate 30

Digital Trends - Vsakič, ko na televiziji vidim katero od oddaj, ki razkazuje domove slavnih, me navduši dovršen hišni kino. Recept za tovrstno zabavo je relativno preprost, a žal so problematične sestavine, natančneje njihova cena. Za sistem, ki vsaj približno spominja na kinodvorano, potrebujemo projektor, zvočni sistem s podporo prostorskega zvoka in seveda predvajalnik DVD-jev. Vse skupaj vas bo, tudi če boste skoparili, stalo zajeten kupček denarja, razen če izberete alternativo (ne govorim o papirnatih Do-It-Yourself rešitvah za pet tisočakov).

Epson je za vas pripravil celovito rešitev, ki je, roko na srce, manj funkcionalna od čistokrvnih sistemov, je pa zato bolj prenosna in predvsem cenejša. Zadeva se imenuje MovieMate 30 in je v osnovi lepa plastična škatla, ki vsebuje projektor, sukalnik DVD ploščkov in vse potrebne vhode ter izhode, za simbolično doplačilo pa bo Epson navrgel še komplet zvočnikov. Tako lahko stiskači za borih 1200 dolarjev dobite vso opremo, potrebno za ogled...

0 komentarjev

"Teleportiranje" preko interneta

BBC - Znanstveniki v ZDA razvijajo sistem, ki bo omogočal poustvarjanje in prenos 3D fizičnih karakteristik osebe ali predmeta preko interneta.

Profesorja Todd Mowry in Seth Goldstein iz Mellon University ocenjujeta, da lahko že v obdobju ene človeške generacije pričakujemo tehnologijo, ki bo s pomočjo množice sintetičnih atomov omogočala natančno reprodukcijo (hologram z maso) tridimenzionalnega...

35 komentarjev

Longhornovi konceptni filmi

Bink.nu - Microsoft nam že od izida operacijskega sistema Windows XP govori, kako bo njihov prihajajoči operacijski sistem, trenutno imenovan Longhorn, spremenil delo z operacijskim sistemom. Govorijo o izboljšanih temeljih operacijskega sistema, mnogih novih knjižnicah za programiranje, medsebojno komunikacijo med programi, računalniki, uporabniki, datotečnem sistemu, ki deli podatke na podlagi tega kaj predstavljajo, ... Kdor temu ni verjel, se lahko prepriča, saj Microsoft že nekaj časa pripravlja in izdaja kratke konceptne filme, kjer prikazujejo te nove tehnologije v pravih, uporabnih aplikacijah.

Tako najdemo v teh filmih vse, od tega kako pacient komunicira z zdravnikom, do tega kako lahko delavci na terenu prejmejo delovni nalog, načrt mesta, območja, ... Filmi so narejeni v zapisu Windows Media Video (.wmv), zato potrebujete ustrezen predvajalnik.

Filmi, ki so vsekakor vredni ogleda

57 komentarjev

Izšla nova verzija PowerDVD-ja

Cyberlink - Cyberlink se, kakor kaže, zgleduje po AMD-ju, saj so tudi oni svojo novo verzijo PowerDVD-ja poimenovali XP, točneje PowerDVD XP 4.0. V novi verziji najdemo veliko novosti, med katerimi so tudi DTS Extended Surround 6.1, Dolby Pro Logic II Decoder, predvajanje MP3-jev, SVCD-jev in VCD-jev. In to je le krajši opis novosti. Če se vam vse skupaj zdi zanimivo in vredno preizkusa (sam ga bom zagotovo preizkusil, ko dobim nov dvd pogon), odsurfajte na Cyberlinkovo stran, kjer si lahko snamete časovno omejeno verzijo oz. 'Trial version'.

11 komentarjev