»

V Kiberpipi ta teden

Surfanje po spletu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo danes, v torek, 27.9.2011 ob 17h Predstavitev projekta "Center za računalniško opismenjevanje KAFULI"
Razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu drugem največjem mestu v Burkina Fasu. Del predstavitve bo tudi pogovor z Issiako Sanonom, ki je praktični del projekta izvajal v Burkina Fasu. Tema pogovora bo predvsem prihodnost računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Predstavitev je sklepni akt projekta, ki ga izvajajo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in partnerska organizacija Kafuli, Burkina Faso.


Jutri v sredo, 28.9. ob 19h - Spletne urice #180 pa bo Firefox 7 release party
Tokratne spletne urice se...

3 komentarji

Google iz prve roke -- Spletne urice

Slo-Tech - V kolikor ste zaradi prazničnega vzdušja zamudili najavo današnjega zanimivega predavanja, je tule še enkrat:

Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za...

15 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Kiberpipa - Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica P3!

14 komentarjev

Google pripravil svoj DNS strežnik

vir: Google
Google - Google si že nekaj časa želi pohitriti nalaganje in uporabo spletnih strani, na kar ciljajo tudi z nekaterimi že predstavljenimi projekti. Najbolj očiten je njihov brskalnik, Google Chrome, za razvoj katerega so se odločili, ker so menili, da drugi brskalniki ne zmorejo prikazovati Javascript vsebin (le-te so močno zastopana v Googlovih aplikacijah) dovolj hitro. Drug primer je bila najava novega spletnega protokola, SPDY, ki naj bi deloval ob protokolu HTTP ter omogočal hitrejše nalaganje spletnih strani. S pohitritvijo nalaganja strani v mislih so zdaj predstavili še tretjo rešitev, svoj javni strežnik DNS.

Prav DNS strežniki so tisti, ki našim brskalnikom povejo, na...

22 komentarjev

Google je star 11 let

ABC News - Googlov rojstni dan je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ker tako ogromno podjetje ne nastane v enem dnevu, so tudi praznovanje rojstnega dne premikali po koledarju. Včasih so praznovali 4. septembra, ko se je Google leta 1998 v Kaliforniji vpisal kot podjetje. Potem je kot rojstni dan nekaj časa veljal 7. september in kasneje 27. september, sedaj pa je na Googlovih straneh uradno zapisano, da je Google na svet privekal septembra. Točen datum pa zavisi od tega, kdaj si zaposleni zaželijo torte. Letos je 27. september, če gre verjeti Googlovemu logu. Nekaj zgodovine o podjetju, ki se je začelo v garaži dveh nadebudnih študentov s Stanforda in danes zaposluje 19.000 ljudi, si lahko preberete na domačih straneh. Vse najboljše!

10 komentarjev

Kam z 52.000 računalniki?

E-week - Zanimiv problem, ki se pojavi pri masovnih odpuščanjih, kakršnim smo priče v trenutnih časih, je računalniška oprema. Ameriška investicijska banka Citigroup, ki odpušča 52.000 zaposlenih, se je znašla s kupom računalniške opreme, s katero nima kaj početi. Veliko zaposlenih je imelo svoje prenosne računalnike, večina pa vsaj namizne. Njihov IT-oddelek se sedaj ukvarja z vprašanjem, kam z vso to železnino. In še zdaleč niso edini s takimi problemi.

Najprej bodo seveda malce prevetrili situacijo v podjetju, tako da bodo starejše računalnike še zaposlenih nadomestili z novejšimi. Nekatere starejše modele lahko preprosto zavržejo ali darujejo v dobrodelne namene. Če imajo opremo najeto, obstaja možnost, da pogodba dovoljuje predčasni razdor in vrnitev najete opreme. Še ena možnost je tudi odprodaja odvečne opreme, kar je izvedljivo predvsem z novejšo, pri vseh metodah pa je treba paziti na podatke. Ker diski v podjetjih vsebujejo mnoge občutljive informacije, je to zlata jama za...

21 komentarjev

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

Spletne urice: PostgreSQL in spletne aplikacije

Slo-Tech - V sredo, 4. januarja ob 19.30, vas vabimo v Kiberpipo na prve letošnje spletne urice, v katerih bo Primož Bratanič predaval o povezavi spletnih aplikacij in podatkovne baze PostgreSQL.

Z naraščajočo priljubljenostjo spletne strani se porajajo nove težave, med katerimi je navadno najbolj opazno počasnejše nalaganje same strani. Zato postane pomembno iz posameznih delov sistema izstisniti čimveč.

V starem letu smo se seznanili s tem, kako iz spletnega strežnika izcediti največ, v novem letu pa si bomo ogledali učinkovito uporabo podatkovne zbirke Postgresql v spletnih aplikacijah.

11 komentarjev

Ben Goodger odhaja k Googlu

Mozillazine - Vodja razvoja Firefoxa, Ben Goodger, je na svojem spletnem dnevniku oznanil, da ne bo več zaposlen pri Mozilla Foundation, ampak pri Googlu. Predsednica Mozilla Foundation, Mitchell Baker, ki se bo odslej ukvarjala le s projektom Mozilla, sporoča, da bo Ben kljub temu še vedno vodilni razvijalec priljubljenega brskalnika.

Omenimo še, da je število prenosov Firefoxa 1.0 ravnokar naraslo na 20 milijonov, kar lepo ponazarjata graf1 in graf2. ;)

Torej govorice o Googlovem brskalniku le niso bile iz trte zvite?

25 komentarjev