»

DDR-II zamuja

EBNS - Po poročanju EBNS DDR-II pomnilnik očitno še ne bo prišel tako kmalu, kot smo si mnogi želeli. Njegova masovna proizvodnja naj bi se namreč začela šele sredi leta 2005, kar je kar leto pozneje, kot so sprva načrtovali. Takšno odločitev so sprejeli izdelovalci pomnilnika na zadnji konferenci. Poglavitna razloga za zamudo sta po njihovih besedah prepočasno potrjevanje novih standardov (spomnimo se DDR400) ter zavlačevanje proizvajalcev matičnih plošč, ki s trenutnim pomnilnikom svoje izdelke odlično prodajajo. Zaenkrat. Več o tem.

0 komentarjev

Novo čipovje od SiS

X-Bit Labs -

Tajvanski gigant, ki se ukvarja predvsem z izdelovanjem čipovij za matične plošče, podjetje SiS, je najavil novo čipovje. Nova stvaritev se tokrat imenuje SiSR659, namenjena pa je Penitum 4 procesorjem v navezi z RDRAM pomnilnikom. Kaj nam novega prinaša to čipovje?

Na začetku velja omeniti že standardne dobrote, kot so USB 2.0 priključki, AGP 8x ter Serial ATA tehnologije, posebej pa gre poudarit tudi štirikanalni RDRAM pomnilnik, ki nam tako omogoča celih 9.6 GB/s pasovne širine z uporabo PC1200 pomnilnika. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Ostale informacije lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

Hynix z novimi pomnilniki

X-Bit Labs - Podjetje Hynix ima zagotovo primat med proizvajalci kakovostnih pomnilnikov, saj njihovi moduli veljajo za najbolj stabilne ter najhitrejše. No, danes pa so postavili še en mejnik: kot prvi proizvajalec so predstavili čip s prepustnostjo 1Gb/s na pin. Njihov najnovejši DDR pomnilnik tako tiktaka pri 500 MHz, z njegovo masovno proizvodnjo pa so pričeli danes, tako da lahko pričakujemo tovrstne čipe v trgovinah v začetku prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Maxtor napada prenosni trg

The Register - Podjetje Maxtor je eno izmed tistih podjetij, ki so se pred časom z zadnjimi močmi izognili ne preveč lepi usodi in danes doživljajo zlato dobo svojega poslovanja. Da podjetju gre izjemno dobro, lahko opazimo po tem, da že kar nekaj časa narekujejo razvoj diskov in drugim vsiljujejo, s kakšnim standardom se bo podatke prenašalo v prihodnosti. Podjetje pa bo očitno postalo zakon tudi na tržišču prenosnih pomnilniških rešitev, saj vse bolj rinejo v zelje Iomegi, ki je poznana po svojih enotah ZIP. Pred kratkim so predstavili disk z imenom Personal Storage 3000LE USB 2.0, ki se lahko pohvali s kar 120 GB prostora, vmesnikom USB 2.0 in ne ravno ugodno ceno 300 $ (no ja, za manj premožne še vedno ostane 40 GB model ;)). Disk je namenjen tistim uporabnikom, ki veliko menjajo datoteke s sosedom, vendar pa so še "presmrkavi", da bi lahko odprli računalnik . Hec.

0 komentarjev

Rambus spet načrtuje

Extremetech - Nekaj časa nazaj smo objavili Rambusove načrte za bližnjo prihodnost, podjetje pa se je nedavno izjasnilo tudi glede naslednjih petih let. V teh letih bodo postopoma povečevali prepustnost svojega pomnilnika. Leta 2002 bodo tako na voljo PC1066 moduli (1066MHz), leta 2005 pa PC1200 (1200MHz). RDRAM pomnilnik bo tedaj dosegel prepustnost ogromnih 9.6GB/s. Do leta 2005 bodo prav tako na voljo 16, 32 in 64 bitni RIMM moduli, namenjeni drugačnim tržiščem. Da pa bo RDRAMu precej padla cena (tako pravijo oni), pa bodo poskrbeli trije veliki pomnilniški proizvajalci: Samsung, Toshiba in Elpida.
Ti načrti vsekakor izgledajo precej logični in jim gre kar verjeti, glede znižanja cen pa bomo še videli. Glede na trenutno neverjetno nizke cene DDR in SDR pomnilnika jih namreč čaka težko delo. Več tukaj.

0 komentarjev

Rambusovi načrti

X-Bit Labs - Rambus se je po težkih udarcih na sodiščih odločil svoje moči preusmeriti v prodajo svojega pomnilnika in ne razna tožarjenja. Ker so trenutno v precej nezavidiljivem položaju, so se odločili precej spustiti cene svojega pomnilnika. Tako naj bi se do konca leta cena RDRAMa precej spustila, pomnilnik naj bi veljal le 20% več kot SDRAM. Seveda je tako znižanje vitalnega pomena, saj je Pentium4, Rambusova glavna platforma, že začel odkrito koketirati z drugimi pomnilniškimi standardi, kar pomeni, da se kar kmalu utegne zgoditi, da bo RDRAM postal le še domena high-end strežnikov in igralnih konzol. Seveda je kaj takšnega za Rambus nesprejemljivo in edina rešitev so omenjena znižanja cen. Me prav zanima, kako bodo znižali cene v tolikšni meri, še posebej glede na nenehne pocenitve SDR in DDR pomnilnika .

0 komentarjev

Quo vadis Jerovšek

Jaz - Kot veste vsi, ki spremljate zadeve, je nekoč največje slovensko računalniško podjetje, Jerovšek Computers, že nekaj časa v resnih težavah. In z nekaj časa ne mislim par mesecev, temveč prej kakšno leto. Zadnje dejanje velike krize pa je uradna potrditev prisilne poravnave z upniki, ki jim je podjetje dolžno denar. O razlogu za krizo bi lahko ugibali kar nekaj časa, toda verjetno gre za posledico prepočasnega prilagajanja tako velikega podjetja. S samo tržno dejavnostjo je dandanes težko preživeti in podjetje ni dovolj hitro opravilo prehoda na storitvene dejavnosti. Prihodnost podjetja je trenutno na precej trhlih nogah kljub temu, da novo vodstvo napoveduje ponovni vzpon prestrukturiranega podjetja. Bomo videli...

Ob vsem skupaj pa velja opozoriti, da maloprodajne trgovine z Jerovškovim nazivom že kar nekaj časa poslujejo pod okriljem franšiznih podjetij. Največje podjetje, ki je vzniknilo iz pogorišča nekoč velikega Jerovška je tako NetStore, ki upravlja s trgovinami v Mariboru,...

10 komentarjev

Modra suxx!

X-Bit Labs - Oziroma tako vsaj meni večina kupcev novih Pentium4 procesorjev. Intel je menda dobil kar nekaj pritožb v zvezi z modrimi ščitki na RIMM modulih, saj so kupci enostavno že siti tradicionalno modre barve. Zaradi tega bodo vsi novi RIMM moduli priloženi Pentium4 procesorjem sive barve. Kot pravi Intel: "Sprememba je čisto kozmetične narave in nima nobenega vpliva na performanse pomnilnika in procesorja!". Yay .

6 komentarjev

Škatlica s Pentiumom4

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so tako pozorni do nas manj srečnih ljudi, da so celo objavili slikico Pentium4 škatlice in njene notranjosti. Glede na to, da nas velika večina še dolgo ne bo videla česa takega, je pogled kar zanimiv. Najbolj zanimiv del škatlice poleg ogromnega hladilnika in samega procesorja sta seveda dva 64MB Samsungova PC800 RIMM modula. Torej so govorice o prilaganju pomnilnika k procesorjem resnične. Seveda pa ta pomnilnik ni zastonj, saj takšen paketek z 1.5GHz procesorjem stane okoli 1300$ ( sam procesor stane dobrih 800$ ) [:\\]. Pa še slikica:

3 komentarji