»

Bo Microsoft Silverlight zamenjal s HTML5?

Microsoft - Microsoftov Silverlight je bil sprva mišljen kot tekmec Adobovemu Flashu, vsem (popularnejšim) platformam namenjeno okolje za izdelavo multimedijskih spletnih aplikacij, iger ter za predvajanje videoposnetkov, tako prenosa v živi sliki kot predvajanja že posnetih in obdelanih videoposnetkov. S klienti za Windows, Mac OS X in Linux so bili konkurenčni Adobovemu Flashu, a Silverlight ni zaživel v tej meri, da bi izpodrinil Flash, kjer ima zraven prste tudi razširjenost le-tega, ki ga najdemo že na mobilnih telefonih in drugih mobilnih napravah z mobilnimi operacijskimi...

23 komentarjev

Izšel Moonlight 2

Slo-Tech - Kot poročajo na Silverlight blogu, je te dni izšla odprtokodna implementacija Moonlight 2, ki omogoča ogled Silverlight vsebin pod Linuxom. Moonlinght 2 je kompatibilen z Microsoft Silverlight 2, vključuje pa tudi nekaj funkcij Silverlight 3.

V primeru razvoja Moonlighta, Microsoft zgledno sodeluje z odprto-kodno skupnostjo. Tako so se zaradi informacij, ki so jih dobili od skupnosti odločili, da patentni dogovor (oz. dovoljenje za uporabo njihovih multimedijskih kodekov), ki so ga pred tem sklenili z Novellom, prenesejo na končne uporabnike, kar bo omogočilo, da bodo Linux distribucije lahko distribuirale Moonlight. Skozi Microsoft Media Pack bodo tudi omogočali dostop do kodekov za MP3 in VC1, v prihodnosti pa tudi do H.264 in AAC.

Bo to dovolj svobodna rešitev za odprto-kodnike?

32 komentarjev

Na Portugalskem za javne razpise potrebujete Silverlight

Slashdot - Trend zadnjih let je, da vlade in druge državne institucije po svetu vedno pogumneje korakajo v smer odprte kode, a se včasih še vedno pripeti kakšna neumnost. Na Portugalskem je namreč v uporabi platforma vortalGOV, ki jo upravlja podjetje Vortal Comércio Electrónico, prek katere se izvajajo javni razpisi in prijave zanje. Problem tiči v Microsoftovi tehnologiji Silverlight, ki je potrebna za uporabo strani, in je trenutno podprta le v Windows in Mac OS X, medtem ko razvoj za Linux še teče (Moonlight podpira le verzijo 1.0). Ker to pomeni, da na javnih razpisih ni mogoče kandidirati z uporabo odprtokodne programske opreme, je ESOP (nekakšen portugalski Lugos) zagnal vik in krik ter vse skupaj prijavil Evropski komisiji, saj z avtorji strani niso uspeli najti skupnega jezika.

118 komentarjev

Študent je car v Ljubljani

ŠJC 2008 v Ljubljani

vir: Kodirnica
Kodirnica - Danes, 10. decembra, od 17:00 do 21:00 se bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko, v predavalnici p1, na Tržaški cesti 25 v Ljubljani odvijal Študent je car.

Agenda ostaja:
17:00 – 17:15 Otvoritev in uvodni nagovor
17:15 – 18:00 Razsvetlite svoje spletne aplikacije s Silverlight 2! (Andreja Žitnik, Microsoft)
18:00 – 18:45 Novosti v Visual Studio 2010 in ogrodju .Net 4.0 (Bojan Vrhovnik, Microsoft in Aleš Rosina, Microsoft Student Partner)
18:45 – 19:00 Odmor
19:00 – 19:45 Live services in uporaba v vaših aplikacijah (Rok Bermež, Kompas Xnet)
19:45 – 20:30 Kaj bodo prinesli Windows 7? (Oliver Zofič, Micosoft)
20:30 – 21:00 Zaključek in žrebanje...

13 komentarjev

Silverlight bo na voljo tudi za Linux

Slo-Tech - Kot mnogi že veste, je Silverlight Microsoftov izdelek, ki naj bi konkuriral Adobe-ovemu Flash-u. Pred kratkim pa so pri Microsoftu najavili podporo za Linux. Verzijo za Linux bodo v okviru projekta Mono spisali pri Novellu, na voljo pa bo pod imenom Moonlight. Microsoft pa bo priskrbel multimedijske kodeke, ki bodo pod posebno licenco, ki bo dovoljevala njihovo uporabo samo pod Moonlightom. Napovedali so podporo za brskalnike Firefox, Konqueror in Opera. Za razliko od Adobe-ovega Flasha bo Moonlight delal tako na x86 in na x86-64. Več lahko preberete tudi na blogu Miguela de Icaze, ki je med drugim eden od avtorjev Gnoma in Mona.

Še ena ovira manj za prehod na Linux...

71 komentarjev

Microsoft predstavil animiran spletni iskalnik Tafiti

Neowin - Microsoft je splavil Tafiti (ki pomeni "naredi raziskavo" v svahiliju), testni spletni iskalnik, ki deluje v okviru lastnih tehnologij Live Search in Silverlight. Celotno iskanje boste izkusili v animaciji, le iskanje deluje nekoliko počasneje kot pri običajnih spletnih iskalnikih.

Rezultati iskanja so predstavljeni na sredini. Na levi strani je iskalnik, ki se prvotno nahaja na sredini. Pod njim pa 5 kategorij, ki se vrtijo v krogu: splet, slike, novice, feed viri in knjige. Menjava kategorije je hitra in se menja s preprostim klikom na želeno. Na desni strani je vrstica za shranjevanje rezultatov iskanja, ki deluje po principu povleci-spusti. Ko spustite rezultat iskanja na t.i. "polico", ga lahko poljubno poimenujete in s klikom nanj pošljete na blog ali e-pošto.

Microsoft, pod pogostimi vprašanji (FAQ) sporoča, da je bil Tafiti ustvarjen kot pomoč ljudem pri uporabi spleta za raziskovalne projekte, ki zajemajo množico večih iskalnih povpraševanj. Tafiti jim pri tem pomaga...

80 komentarjev

Microsoftova alternativa Flashu - Silverlight

Ars Technica - Skupaj z Visto smo, marsikdo nevede, dobili Windows Presentation Foundation, programski vmesnik za prikaz različnih multimedijskih vsebin, ki, podobno kot vsem dobro znan Flash, ponuja prikaz/predvajanje glasbe, videa, vektorskih grafik, ipd. WPF naj bi sprva zgolj znotraj samih Windowsov skrbel za lažje neodvisno razvijanje okostja programa in njegovega uporabniškega vmesnika, a po novem so pricurljale na dan novice, da ima Microsoft višje cilje.

Prenosljivo (in rahlo oskubljeno) različico tehnologije so preimenovali v Silverlight in jo usmerili v točno določen cilj - splet. Prva uradna predstavitev se bo zgodila na konferenci Mix07, ki se bo začela konec tega meseca v Las Vegasu, več informacij najdete v izvorni novici.

27 komentarjev

Mono Beta 1

OSNews - Očitno so na sporedu dnevi strategije .NET ali bolje rečeno njene odprtokodne konkurence. O izidu beta-različice SharpDevelop Fidalga smo že poročali, zdaj pa naznanjamo izid Mona Beta 1, ki ga je po nakupu Ximiana predstavil kdo drug kot Novell. Mono je odprtokodna implementacija ogorodja .NET in ponuja prevajalnik za C#, implementacijo CLI (Common Language Infrastructure) in specifikacije API. Opombe ob izdaji in prenos.

Java, pazi se ...

15 komentarjev

Miguel de Icaza o Longhornu

OSNews - Miguel de Icaza je morda najbolj slaven razvijalec odprtokodne programske opreme poleg Linusa Torvaldsa, saj je avtor namiznega okolja Gnome, trenutno pa se ukvarja z razvojem Mona, odprte implementacije Microsoftove tehnologije .NET. V svojem spletnem dnevniku je predstavil lasten pogled na Longhorn in tehnologije, s katerimi bo slednji zaznamovan, predvsem XAML, Avalon in .NET. Zanimiv sprehod skozi Microsoftove smernice in posledice, ki jih bo prinesel Longhorn.

9 komentarjev