»

Izšel PSPP 0.10

PSPP 0.10 na Ubuntu

Slo-Tech - Ta mesec je izšla nova stabilna različica programa PSPP, ki se tokrat ponaša s številko 0.10.

PSPP je aplikacija za statistično analizo podatkov, ki se zgleduje po SPSS. SPSS ali Statistical Package for Social Sciences je statistični program, katerega uporabo poučujejo na številnih družboslovnih fakultetah, uporablja pa se za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju, marketingu in poslovno analitiko. Licenca za SPSS, ki ga je pred časom kupil IBM je sicer precej draga, njegov odprtokodni klon PSPP pa je seveda brezplačen.

PSPP, zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. V najnovejši stabilni različici prinaša številne izboljšave, nekaj novih lokalizacij ter nekaj novih analiz. Med drugim...

4 komentarji

Linux vstopa na področje CAD aplikacij

Ubuntu.si - Kot kaže, pred Linuxom pada še ena "trdnjava" - Linux namreč z letošnjim letom resno vstopa na področje CAD aplikacij. Podjetje Bricsys je namreč izdalo Linux različice svojega komercialnega CAD programa Briscad.

Komercialna različica Briscada stane od 300 do 400 EUR (odvisno od dodatkov, ki jih kupimo), na voljo pa je tudi brezplačna 30-dnevna preiskusna različica. Bricsys na svoji spletni strani nudi predpripravljene namestitvene pakete za Ubuntu, Fedoro in OpenSuse oziroma splošen namestitveni paket za katerokoli distribucijo Linuxa. Briscad podpira tudi AutoCAD .dwg datoteke, primerjava pa kaže, da gre za povsem zmogljiv program.

Konec leta pa pričakujemo tudi izid CAD programa DraftSight za Linux. Program je brezplačen (podjetje trži tehnično pomoč) in trenutno na voljo že za okolje Windows in Mac, vsebuje pa polno podporo za .dwg in .dxf datoteke. Kot poročajo v forumu, pa Windows različica preko Wine API vmesnika že deluje v Ubuntuju.

133 komentarjev

PSPP v zadnjem letu doživel precejšen razvoj

PSPP 0.7.5.

Slo-Tech - Program PSPP, namenjen statistični analizi podatkov, smo na Slo-Techu že predstavili. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS/PASW Statistics, ki zna delati z SPSS podatkovnimi datotekami, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Rezultate analiz pa PSPP zna shranjevati v PDF, PS (PostScript), HTML, ODT (OpenOffice text document) in TXT formatu.

V zadnjem letu je program doživel kar precejšen razvoj. Tako razvojna različica med drugim zna izvajati osnovne deskriptivne analize, rekodiranje in izračun novih spremenljivk, uteževanje, filtriranje in vzorčenje enot, računati kontingenčne tabele in primerjavo povprečij (T-test, one-way ANOVA), računati korelacijske tabele in faktorsko analizo (med...

12 komentarjev

PSPP skladišča za Ubuntu Karmic

PSPP 0.7.3

Slo-Tech - Na začetku leta smo v članku opisali program za statistične analize PSPP. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS, ki ga je vmes kupil IBM in preimenoval v PASW Statistics.

PSPP zna odpreti SPSS podatkovne datoteke, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Seveda ima program kar nekaj pomanjkljivosti oz. mu primanjkuje kar nekaj funkcionalnosti, a za neke osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv.

Razvoj programa poteka počasi, vendar zanesljivo. Jure Čuhalev je za Ubuntu Karmic pripravil dva namestitvena paketka. Prvi je za različico PSPP 0.7.2 (tim. PSPP master), ki bo v kratkem postala naslednja stabilna različica in vsebuje kar nekaj...

4 komentarji

V enem izmed Ubuntujevih neuradnih ohranjevalnikov zaslona najdena zlonamerna koda

Slo-Tech - Kot poročajo na OMG Ubuntu in Ubuntu forumih, so v enem izmed ohranjevalnikov zaslona, ki sicer ni del uradne distribucije, našli zlonamerno kodo.

Ohranjevalnik zaslona, ki je bil naložen na spletišču Gnome-Look.org (tja lahko uporabniki nalagajo poljubne namestitvene pakete), je bil namenjen vključitvi okuženega računalnika v prikrito omrežje. Analiza paketa je pokazala, da je zlonamerna koda namenjena izvajanju DDoS napadov, zlonamerni program pa je imel tudi možnost samodejnih nadgradenj.

Sporni paket so že odstranili iz spletišča Gnome-Look, za okužene pa so tudi navodila za odstranitev zlonamerne kode iz računalnika.

Gre sicer za precej primitiven napad - uporabnik mora sam namestiti zlonamerno kodo - vsekakor pa velja opozorilo, da programski opremi, ki jo najdemo na raznih spletiščih ne gre kar slepo zaupati.

74 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

IBM kupuje SPSS

Yahoo News - Kot poročajo na Yahooju, naj bi se IBM odločil za nakup SPSS-a. Podjetje SPSS izdaja znan program za statistične analize Statistical Package for Social Sciences, IBM pa naj bi za podjetje odštel 1,2 milijarde USD.

SPSS se je v zadnjih letih usmeril predvsem v analizo poslovnih in finančnih podatkov ter razvil številna orodja za poslovno analitiko. IBM pa naj bi po poročanjih v SPSS-u v bodoče razvijal predvsem orodja za analize tveganj, lojalnosti potrošnikov, zaznavo goljufij, itd.

Če je bil SPSS v začetku predvsem orodje za statistično analizo v družboslovnih vedah, pa je v zadnjem času pričel čedalje bolj postajati orodje namenjeno poslovni analitiki. Kot je sklepati iz sporočil IBM-a pa se bo ta usmeritev v prihodnosti še okrepila.

Če k temu prištejemo še razmeroma visoko ceno programa, se kar samo zastavlja vprašanje ali bo omenjeni program še smiselno uporabljati v znanstvenem in akademskem okolju, ali pa je morda napočil čas za alternative kot sta recimo PSPP in R.

3 komentarji

Nov članek: PSPP

Slo-Tech - Večina slovenskih študentov družboslovja pozna statistični program SPSS, katerega uporabo poučujejo na slovenskih fakultetah. Gre za zmogljiv program za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju (anket, podatkov o poslovanju podjetij, itd.), katerega licenca je precej draga in časovno omejena.

V tokratnem članku smo si ogledali njegov odprtokodni klon PSPP, ki zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. Program ima seveda še kar nekaj pomanjkljivosti (trenutna različica je 0.6.1), a zasnova je dobra in za osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv. Če k temu prištejemo še ceno (program je brezplačen) in neomejeno licenco, lahko le upamo, da si bodo za PSPP kmalu začele zanimati tudi slovenske izobraževalne ustanove.

Veselo branje!

16 komentarjev

Google Picasa na Linuxu

OSNews - Google se je končno usmilil uporabnikov enega alternativnih operacijskih sistemov, ki bi želeli uporabljati njegovo orodje za iskanje in organizacijo slik, Picassa. Od danes naprej si lahko brezplačno prenesete iz njihove domače strani prenesete različico Picasse za Linux.

Aplikacijo so pri Googlu prenesli s pomočjo Windows emulatorja Wine. To žal sicer ni pravi (tim. native) prenos na Linux platformo, kljub temu pa aplikacija deluje popolnoma normalno.

Trenutno so na voljo predpripravljeni namestitveni paketi za distribucije Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Debian in Ubuntu, na voljo pa je seveda tudi splošni namestitveni program za ostale distribucije.

33 komentarjev