»

Krmilnik za logično združitev HDD in SSD

Slo-Tech - Pisali smo že o sklopitvi trdih diskov in SSD-jev, ki poizkusi prinesti najbolje iz obeh svetov: torej odzivnost, hitrost, cenenost in kapaciteto. Podobno napravo so izdelali tudi v podjetju Marvell in jo poimenovali 88SE9130 (človek bi njihov marketinški oddelek kar za ušesa). Gre za krmilnik s podporo za tehnologijo HyperDuo, ki sistemu oba pogona predstavi kot eno logično enoto.

Krmilnik lahko deluje v dveh načinih. Če ga poganjamo v varnem načinu, so vsi podatki s SSD-ja zapisani tudi na trdem disku. Berejo in zapisujejo se seveda s hitrejše enote. Druga možnost je uporaba v prostornem načinu, kjer se podatki ne podvojijo. Krmilnik v obeh primerih sam odloči, kateri podatki morajo za najboljšo zmogljivosti ležati na SSD-ju, pri čemer ima uporabnik...

22 komentarjev

Cruical se zgleduje po Intelu

Cruical RealSSD C300

vir: AnandTech
AnandTech - Na področju SSD-jev nedvomno najbolj izstopa Intel, ki mu je kar dvakrat uspelo izdati firmware za svoje pogone, s katerim so uporabniki (lahko) dobili le opeko. Tik za petami mu je zdaj Cruical. Že pred časom smo poročali, da težave povzroča njihov pogon RealSSD C300, ki uporablja Micronov krmilnik za shranjevanje (in branje) podatkov. Pred dnevi so končno izdali popravek za pogon, firmware različice 0002, a je ta prej naredil več škode, kot jo je popravil. Kot je v marcu poročal Anandtech je prva izdaja firmwarea sprva povzročila nedelovanje, po čemer se je pogon prebudil, a deloval pri izjemno nizkih hitrostih (~20 MB/s). Z novim firmwareom nekateri uporabniki poročajo, da se niti zbudi ne več,...

5 komentarjev

IMFT omogoča še cenejše SSDje

8-gigabajten 25 nm čip z dvema bitoma na celico

vir: AnandTech
AnandTech - Intel in Micron, ki sta že leta 2006 ustanovila skupno podjetje IMFT (Intel Micron Flash Technologies), sta s tehnološkimi napredki na področju pomnilnika Flash, ki je glavna komponenta pogonov SSD, nadvse agresivna. Lansko leto je bilo v znamenju pomanjšanja pomnilniških čipov na 34 nm, s katerimi so že predstavili Intelovo (težavno) drugo generacijo SSDjev, medtem ko bomo že pred koncem letošnjega leta ugledali že napovedane 600-gigabajtne SSDje. Ti so namreč tesno povezani z naslednjim tehnološkim korakom, ki bo čipe pomanjšal na 20 do 30 nm. Skrivnosti ni več, saj bo proizvodnja potekala na 25 nm in bo Intelu ter Micronu omogočala izdelati 8-gigabajtni čip s približno enako površino, kot jo v 34 nm tehniki zaseda pol manj prostorno,...

12 komentarjev

600 GB Intelov SSD, TRIM tudi za OCZ

Kapaciteta že,kaj pa cena?

vir: Expreview.com
Expreview.com - SSDji so komajda postali popularni kot sistemski diski, za kar je kriva visoka cena na gigabajt oz. majhna kapaciteta, ko Intel že sanja o SSD-jih, ki bi po velikosti konkurirali povprečnemu mehanskemu trdemu disku. Pogon SSD s kapaciteto kar 600 GB bi po njihovih napovedih lahko ugledali že čez približno eno leto, v zadnjem četrtletju leta 2010. Trenutno aktualne Intelove pogone prve in druge generacije, ki uporabljajo NAND Flash pomnilnik izdelan v 50 oz. 34 nm-proizvodnem procesu, naj bi popolnoma ukinili v tretjem četrtletju prihodnjega leta. Tej potezi bo, kot rečeno v zadnjem četrtletju, sledil Postville Refresh, ki naj bi v 2,5 palčni, X25-M obliki prišel v treh kapacitetah - 600, 300 oz. 160 GB. Tolikšen dvig kapacitete...

7 komentarjev

Prvi SSD s SATA-600 iz Microna

X-Bit Labs - Micron je izdal nov flash trdi disk brez premičnih delov (SSD), ki se ponaša s titulo prvi SSD z vmesnikom SATA-600. Imenuje se Micron RealSSD C300 in dosega bralno hitrost do 355 MB/s in hitrost pisanja do 215 MB/s, nativna podpora SATA-600 pa zmore do diska in nazaj spraviti 6 gigabitov na sekundo. Predstavljeni SSD uporablja 34 nm MLC NAND flash, podporo standardu ONFI 2.1 NAND in lastni krmilnik, vse v kapacitetah 128 in 256 GB. Masovna proizvodnja in dobavljivost sta predvideni za prvo četrtletje prihodnjega leta s ceno 350 oz. 715 dolarjev.

17 komentarjev

Terabajtni SSD iz OCZ

Slo-Tech - OCZ je objavil, da je začel prodajati SSD-je iz nove serije Colossus, ki so namenjeni predvsem namiznim računalnikom in delovnim postajam. Kolosalni modeli so na voljo v kapacitetah 120, 250, 500 in 1000 GB, s čimer bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki. Uporabljajo večnivojske celice v flash pomnilniku (MLC), 128 MB predpomnilnika in krmilnik Indilix, tako da zmorejo brati in pisati z največ 260 MB/s. Cene so kar zasoljene, saj najmanjša verzija stane 438 dolarjev, 250 GB 820 dolarjev, 500 GB 1530 dolarjev, terabajtna pa kar 3397 dolarjev.

17 komentarjev

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha

ComputerWorld - Pomnilniški gigant Micron je včeraj objavil, da so dosegli velik napredek pri razvoju MLC in SLC NAND flash pomnilnika. Z uporabo 34-nanometrske litografije so uspeli zvišati vzdržljivost, torej število ciklov zapisa in izbrisa v življenjski dobi čipa, za šestkrat. To pomeni, da bi MLC-ji preživeli 30.000 ciklov, novi SLC-ji pa kar 300.000. 32-gigabitne MLC-je in 16-gigabitne SLC-je je moč zložiti v večjedrne stvore, velikost do 32 oz. 16 GB. Micron poudarja, da to še ni napoved novih SSD-jev, da pa intenzivno sodelujejo s partnerji pri izdelavi končnih izdelkov na osnovi teh novih dosežkov. Tako lahko že prihodnje leto pričakujemo masovno proizvodnjo novih čipov.

64 komentarjev

Sodelovanje Intela in Microna obrodilo sadove

X-Bit Labs - Sodelovanje Intela in Microna bo prineslo nadaljnje blagodejne učinke za pomnilniške medije, ki uporabljajo NAND flash pomnilnik. Njuno sodelovanje je že omogočilo pomanjšanje čipov na 34 nm, zdaj pa sta uspela izdelati še 34 nm MLC čipe, ki na celico vsebujejo 3 bite informacij. Posledično imajo čipi eno najvišjih gostot zapisa na trgu, saj 4 GB čip zaseda le 126 mm2 površine. Intel in Micron se žal ne moreta pohvaliti, da imata najgostejše čipe, saj je že februarja Toshiba s pomočjo SanDiska izdelala 8 GB čip, ki na celico shrani 4 bite. Le-ti so izdelani v starejšem, 43 nm proizvodnem procesu, površina, ki jo zaseda čip, pa ni znana.

Čipi iz naveze Intela in Microna so trenutno v postopku testiranj, masovna proizvodnja pa naj bi se začela v zadnji letošnji četrtini. Obljubljajo tudi, da bo še pred koncem leta sledil premik na proizvodni proces, ki bo manjši od 30 nm. S to potezo bodo čipi postali še cenejši oz. bodo omogočali večje kapacitete na enaki površini.

7 komentarjev

Corsair predstavil 256 GB SSD

20 MLC flash čipov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - S ceno prek 600 € Corsairjev P256 zagotovo ni poceni, a je po drugi strani le nekaj dražji od Intelovega 160 gigabajtneža. 256 GB kapacitete sestavlja kar 32 8 gigabajtnih flash čipov, ki so pricinjeni dvonadstropno, od katerih jih je na eni strani PCBja 20, na drugi pa ob krmilniku dodatnih 12. Prav krmilnik ga naredi zanimivega, saj ne uporablja drage rešitve (kot si je pot začrtal Intel) oz. JMicron čipa, kakor je pogosto pri cenejših pogonih. Skrivnost (za kapaciteto ugodne) cene in visokih zmogljivosti, ki jih premore kljub uproabi MLC čipov, se skriva v ARM procesorju, ki skrbi za pravilen pretok oz. hrambo podatkov, na pomoč pa mu priskoči 256 MB...

8 komentarjev

Seagate in AMD pokazala SATA-600

X-Bit Labs - AMD in Seagate sta včeraj predstavila delovanje nove verzije vmesnika SATA, ki je v modernih računalnikih v uporabi za povezovanje naprav za shranjevanje podatkov. Nova generacija standarda se imenuje SATA-600 in podpira hitrosti do 6 gigabitov na sekundo, kar bi moralo zadostovati tudi za najpotratnejše naprave ta hip. Standard bo nazaj združljiv s predhodnikoma SATA-150 in 300, saj bo uporabljal povsem enake priključke, tako da kakšnih hudih glavobolov ne pričakujemo. Za običajne trde diske je sicer prepustnost standarda SATA-300 več zadovoljiva, tako da AMD pričakuje, da bodo SATA-600 prvi posvojili izdelovalci SSD-jev, zato ga bo AMD še letos vgradil v svoje južne mostove (southbridge). Za klasične trde diske naj bi SATA-600 postal pomemben šele leta 2011. Extremetech in X-Bit Labs.

11 komentarjev

SATA krmilniki

DigiTimes -

VIA Technologies je pred kratkim, natančneje v petek, napovedala svoj nov RAID/SATA krmilnik, imenovan VT6420, ki bo bržčas še bolj razplamtel vojno med izdelovalci le-teh na tem področju. Krmilnik bo podpiral osnovne RAID različice (RAID0, 1), star paralelni ATA133 in nov SATA. Predstavili ga bodo marca v Hannovru na tamošnjem CeBitu, z njegovo proizvodnjo pa bodo začeli aprila. Prav tako namerava VIA takrat pričeti z masovno proizvodnjo svojega novega južnega mosta za matične plošče, VT8237, ki bo imel SATA podporo že vgrajeno.

Konkurenca kakopak ne počiva. Viin veliki rival SiS že pripravlja protiudarec s svojim SATA čipom, ki se zaenkrat kodno imenuje še 180. Njegova masovna proizvodnja se bo pričela najkasneje maja.

Ustrezne rešitve bodo ponujali ostali proizvajalci strojne opreme. ITE Tech naj bi svoj PATA/RAID krmilnik ponujal za štiri, Promise Technology pa svojega za šest dolarjev. Tudi VIA in SiS bosta svoje rešitve cenila največ na štiri dolarje. Klik!

1 komentar

Modifikacije Promisovega ATA100 krmilnika

vir: Hexus
Hexus - Promisov ATA66 krmilnik je bil precej popularna zadevca, tudi zaradi tega, ker se ga je dalo pohekati v RAID krmilnik ( poglejte v naše Trike ). Lepo je videti, da Promise nadaljuje tradicijo izdajanja hekabilnih krmilnikov, saj je mogoče prav lepo preurediti tudi njihov ATA100 krmilnik, kot so pokazali na Hexusu. Toda pozor, postopek ni niti približno tako preprost kot pri predhodniku, tako da se boste morali lotiti celo žagice. Ne verjamete? Poglejte spodnjo sliko [>:D]!

4 komentarji