»

S kopiranjem člankov največ služi Google

The Register - Ameriški Fair Syndication Consortium je objavil izsledke raziskave (PDF), ki je obravnavala recikliranje in krajo časopisnih člankov na internetu in služenje denarja z njimi. Med 15. oktobrom in 15. novembrom so opazovali stanje na spletu in dognali, da je več kot 75.000 spletnih strani brez dovoljenja "ponovno uporabilo" oz. prepisalo vsaj en članek, ne da bi (večidel oglasni) zaslužek delile s časnikom, od koder so ga pobrale. Prvi med kršilci je Google, ki je odgovoren kar za 53 odstotkov vseh incidentov, sledita mu Yahoo z 19 odstotki in Microsoft s petimi odstotki.

Ugotovili so še, da je bilo 18 odstotkov člankov v celoti prekopiranih, 26 odstotkov je bilo izvlečkov (manj kot 80 odstotkov teksta in več kot 125 besed), preostanek pa so...

29 komentarjev

Prodaja iger in opreme julija slabša

Trije mušketirji

Ars Technica - Nedavno zbrani podatki za julij, ki je posredovala NPD Group, kažejo, da se prodaja videoiger in pripomočkov slabša. Pretekli mesec so tako v ZDA prodali le za 848,9 milijona dolarjev iger in pripadajoče opreme, kar je 29 odstotkov manj kot mesec prej. Prodaja strojne opreme se je skrčila za 39 odstotkov, programja pa za 26 odstotkov. Še vedno je najbolj zaželena konzola Nintendov Wii, ki so jih prodali kar četrt milijona, kar je 16 odstotkov manj kot leto prej. Na drugem mestu sledi Microsoftov Xbox 360, ki je dobil 200 tisoč novih lastnikov, kar je nekoliko več kot v enakem obdobju lani. Sonyju je šlo še najslabše, saj so prodali zgolj 121 tisoč PlayStationov 3, približno toliko PSP-jev in 108 tisoč PlayStationov 2. Najbolj prodajana igra julija je bila NCAA Football 10. Klik!

13 komentarjev

V Evropi vedno več prevedenega spama

Spam julija

The Register - Izsledki zadnjega poročila o spletni varnosti in spamu kažejo, da so se orodij za avtomatično prevajanje, ki so na spletu prosto dostopna, najbolj razveselili spamerji. Medtem ko je delež spama globalno malenkostno upadel (za slabo odstotno točko) na 89,4 odstotka, se je v jezikovni pisani evropski druščini narodov le-ta strmo dvignil. Najbolj prizadeta je Nemčija, kjer je kar 97,5 odstotka vse elektronske pošte nezaželene, kar je občutno več kot 86 odstotkov v ZDA, 93,6 odstotka v VB in 90,6 odstotka na Japonskem. Prevedenega spama je v Nemčiji 46 odstotkov, v Franciji 53 odstotkov, medtem ko npr. na Nizozemskem le četrtina. Spamerji, še raje pa nigerijski prevarantje, so s pomočjo Googla obvladali tudi slovenščino, tako da se vedno pogosteje odzivajo na naše spletne oglasnike.

V MessageLabs trdijo, da za tako visoke številke v Evropi...

0 komentarjev

Mnogo rabljenih diskov z eBaya vsebuje zaupne podatke

ComputerWorld - Podjetje Kessler International je zadnjih šest mesecev izvajalo zanimivo raziskavo, v kateri so odkrivali, kako vestni so prodajalci rabljenih trdih diskov pri njihovem čiščenju. V ta namen so prek eBaya kupili sto različnih rabljenih diskov (izognili so se samo diskom, ki so bili posebej oglaševani kot izbrisani) in pogledali, kaj je na njih najti. K nekaterim je bilo potrebno pristopiti s posebnimi forenzičnimi orodji, medtem ko so bili drugi samo izbrisani ali pa še to ne. Skupno so tako na štiridesetih diskih odkrili razne podatke, denimo finančne informacije, osebne dokumente, slike itn. Natančnejša statistika pokaže, da so bile na 36 odstotkih diskov finančne informacije, 21 odstotkov jih je imelo elektronsko pošto, 13 odstotkov fotografije in 11 odstotkov poslovne dokumente. Našlo se je seveda tudi kaj sočnejšega, na primer fetiš na noge s slikovnimi dokazili in popolnimi osebnimi podatki lastnika nekega trdega diska.

Da se tudi vam pri prodaji starega trdega diska ne bi...

14 komentarjev

Kitajska domena .cn druga največja

InternetNews - O hitri širitvi interneta na Kitajskem priča tudi podatek o priljubljenosti njihove vrhovne domene .cn, v svojem poročilu ugotavlja registrar VeriSign. V primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem so v letošnjem Kitajci registrirali 76 odstotkov več domen (lani je napram predlani rast znašala več kot 400 odstotkov!), tako da so sedaj na drugem mestu prehiteli Nemce. Že lani so premagali Angleže. Najbolj priljubljena domena seveda ostaja .com.

Skupaj je bilo registriranih 174 milijonov domen, kar je za 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega jih 68,9 milijona odpade na dvočrkovne domene držav, 89,4 pa na .com in .net domene. Vrstni red je tako: .com, .cn, .de, .net, .org, .uk, .info, .nl, .eu in .biz.

7 komentarjev

Mozilla in derivati občutno povečali tržni delež

Mozillazine - 16,1 odstotka obiskovalcev strani, ki uporabljajo števce nemškega podjetja WebHits, se po sletu potepa z brskalniki, zasnovanimi na Mozilli. 9,4 odstotka jih uporablja Firefox, večino preostanka Netscape 7 oz. 6, medtem ko ima Mozilla le še 2,6 odstotka vsega deleža. Delež Explorerja je padel pod 80 odstotkov, saj ima 2,1 odstotka Netscape 4, 1,9 Safari in dober odstotek Opera.

Še precej večji delež uporabnikov Firefoxa je med uporabniki strani W3 Schools, ki pa gotovo ni merodajna. Precej bolj zanimiv je pregled deležev Firefoxa po nekaterih evropskih državah, ki ga je izmerilo francosko podjetje Xiti.

39 komentarjev