»

Google Contributor za splet brez reklam

Google - Google je začel preizkušati nov način financiranja vsebin na internetu, ki predstavlja alternativo oglasom. Ti so dandanes že tako moteči, da mnogo ljudi prisega na AdBlock in podobne vtičnike, ki jih blokirajo. A hkrati so reklame edini vir financiranja večine brezplačnih strani. Zato si je Google izmislil Contributor, ki to vrzel odpravlja.

Mnogokrat namreč slišimo očitke, da bi bili ljudje za kakovostno vsebino pripravljeni odščipniti kakšen evro mesečno, a da večina vsebine ni dovolj kakovostne in da večina strani te možnosti sploh ne podpira. Zato je Google iznašel Contributor, ki dela točno to. Uporabniki imajo možnost mesečno plačati določen znesek Googlu, v zameno pa bodo lahko gledali sodelujoče spletne strani brez oglasov.

Projekt je...

25 komentarjev

Google sme prevzeti ITA Software

vir: CNet
CNet - Google je lani poleti napovedal prevzem podjetja ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem, za katero bodo odšteli 700 milijonov dolarjev. S prevzemom podjetja, s katerimi sodelujejo praktično vse večje letalske družbe, želi Google ponuditi možnost nakupa letalskih vozovnic. Google se je zaradi tega znašel pod lupo protimonopolnih inštitucij. Ameriško pravosodno ministrstvo je prevzem pod nekaterimi pogoji odobrilo.

Google sme prevzeti ITA Software, če bo še naprej licenciral tehnologijo za iskanje prostih letov QPX prevzetega podjetja konkurenci pod...

0 komentarjev

Interaktivni video oglasi za Android

Dokler bo oglase možno preskočiti oz. jih ukiniti z nakupom aplikacije bo še vzdržno

vir: TechCrunch
TechCrunch - AdMob, podjetje v lasti Googla, ki skrbi za mobilne oglase, za Android pripravlja interaktivne video oglase. Podporo so že vključili v najnovejšo izdajo SDK-ja, za razliko od iPhone, kjer naj bi AdMob to že ponujal, pa bodo razvijalci na Androidu imeli nekaj več nadzora nad samimi oglasi. Ti se bodo lahko prikazali, ko se bo aplikacija zagnala oz. v sami aplikaciji. Da bodo uporabniki dobili situaciji najprimernejši oglas, bo poskrbelo zaznavanje hitrosti prenosa na omrežju, v katerega bo uporabnik povezan, poleg zmogljivosti naprave, predvsem ločljivosti zaslona. AdMob že ponuja prek 120 oglasov v obliki videoposnetkov, kjer so med naročniki zaenkrat predvsem ameriške družbe, npr. Universal...

15 komentarjev

Google prevzel ITA Software

CNet - Google je objavil vest, da bodo prevzeli podjetje ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem. Za podjetje bodo v Mountain Viewu odšteli 700 milijonov dolarjev, pridobitev pa bodo uporabili za prikaz podatkov o letalskih letih in rezervacijah kart iz Googlovega iskalnika.

ITA, ki ima 500 zaposlenih, uporablja posebne algoritme in tehnologijo, s katerimi so spremenili način rezervacij vozovnic in iskanja ugodnih letih. Z njimi sodelujejo skoraj vse večje letalske družbe, storitve pa ponujajo tudi turističnim agencijam in spletnim iskalnikom. ITA vsrka vse informacije o letalskih voznih redih, cenah, zasedenosti, jih prežveči in posreduje partnerjem. Vsi ti se lahko znajdejo v težavah, če bo Google po prevzemu sodelovanje prekinil.

Google, ki želi ponuditi nakup vozovnic neposredno s svojih strani, se bo najverjetneje znašel pod drobnogledom protimonopolnih inštitucij. Zvezna trgovinska komisija je podobno dolgo preiskovala...

9 komentarjev

Google prevzel On2

ComputerWorld - Google je dokončal prevzem podjetja On2, ki so ga napovedali lanskega avgusta. Takrat so zapisali, da bodo za podjetje odšteli 106,5 milijona dolarjev, končna vsota pa je znašala 124,6 milijona dolarjev. Spomnimo, da se On2 ukvarja s kompresijo za video, embedded naprave, Adobe Flash Player in VoIP. Od prevzema si Google obeta koristi na trgu spletnega videa, kjer so z YouTubom že pomemben igralec. Na izredni skupščini ta teden so delničarji On2 potrdili prevzem. Za vsako delnico On2, ki trenutno kotirajo pri 0,70 dolarja, bodo prejeli 0,15 dolarja in tisočinko Googlove delnice (trenutno vredne 540 dolarjev).

3 komentarji

Na Japonskem gre iPhone za med

Ars Technica - Apple počasi dodaja na seznam držav, kjer je moč uradno kupiti iPhone, vedno več držav (Slovenije še vedno ni med njimi), kar se jim je doslej izplačalo. Tako je število uporabnikov iPhonov v ZDA in v vseh ostalih državah skupaj ravno izenačeno, medtem ko je bilo v začetku vsega leta uporabnikov izven ZDA le tretjina, poroča AdMob.

Prodaja v ZDA počasi sicer dosega svoj plato, medtem ko je navdušenje na Japonskem šlo prek vseh meja. Rast prodaje je bila več kot 300-odstotna, s čimer iPhone zavzema polovični delež na trgu pametnih telefonov (ki je v primerjavi s trgom vseh mobilnih telefonov majhen) v deželi vzhajajočega sonca. Na drugem mestu po rasti je Francija s 300-odstotnim prirastom, sledijo pa ji Avstralija (280 odstotkov), Kitajska (230 odstotkov) in Nemčija (220 odstotkov). Veliko zanimanje na Japonskem je presenetilo mnoge analitike, ki...

39 komentarjev

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.



Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

iPhone odgovoren za 50% prenosa podatkov v mobilnih omrežjih

vir: TG Daily
TG Daily - Še ena raziskava oglaševalskega podjetja AdMob, ki svoje podatke o uporabi mobilnih telefonov dobiva s serviranjem spletnih oglasov na njih, kaže, da je kar polovica svetovnih podatkov v mobilnih omrežjih prenesenih na Applov iPhone. Še v septembru je bil iPhone kriv za le 43% vseh prenesenih podatkov, porast pa je seveda prišel na račun tekmecev, natančneje Microsoftovega Windows Mobile, Symbiana ter RIMa. Prvi ima zdaj namesto 5 le še 3% delež, medtem ko je RIM izgubil le eno odstotno točko ter je sedaj na 7%. Symbian je s štirimi odstotnimi točkami manj kriv za četrtino vseh podatkov, poleg iPhona pa je nekoliko zrasel tudi Android, a le za eno odstotno točko na 11%. Med proizvajalci je stanje na moč podobno med operacijskimi sistemi, saj Apple...

54 komentarjev

Google nadaljuje z nakupi oglaševalcev

CNet - Pred kratkim smo pisali, da Google prevzema AdMob, ki je poznan oglaševalec na mobilnih napravah. Nakupovanje v tej branži se nadaljuje, saj je Google napovedal prevzem podjetja Teracent, ki je prav tako ponudnik oglaševanja. Podjetje se namreč ukvarja s prilagajanjem slik, izdelkov, sporočil, barv v oglasih na podlagi lokacije, jezika, obiskovanih vsebin, lokalnega časa in preteklih preferenc uporabnika. Poenostavljeno rečeno, gredo se popolno personalizacijo oglasov. Google je v blogu, koder so prevzem najavili, zapisal, da bodo z novo tehnologijo dobili boljše rezultate pri oglaševalskih kampanjah, s čimer bodo v končni fazi tudi založniki več zaslužili, uporabniki pa bodo deležni relevantnejših reklam. Nobeno izmed podjetij ni želelo razkriti, koliko bo posel vreden.

0 komentarjev

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji

Botnet Bahama krade Googlov promet in oglaševalski denar

ITworld.com - Skrbnikom računalniških sistemov je te dni pred oči prilezel botnet z imenom Bahama, ki preglavice povzroča predvsem oglaševalcem, ugotovili pa so, da krade tudi velikemu Googlu. Očitno je, da Bahama prek zastrupljanja DNS uporabnike namesto na Google napoti na kanadsko stran, ki mu je na las podobna. Podobnost je tako izrazita, da so celo vrnjeni rezultati poizvedb pravilni, le da ne vrača čistih povezav, marveč zamaskirane v reklame CPC (cost-per-click), ki uporabnike popeljejo na različne spletne strani oglaševalcev. Na ta način se ustvarjajo CPC-promet, ki ga oglaševalci plačajo, čeprav obiskovalec sploh nima interesa za obiskano stran. Izgublja pa tudi Google, ki ima na ta način manj obiska in manj zaslužka od svojih reklam. Več o tem.

4 komentarji

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev