»

V Nemčiji želijo uzakoniti pravico do širokopasovnega internetnega priključka

vir: Heise
Heise - V Nemčiji te dni v zveznem parlamentu poteka razprava o novem zakonu o telekomunikacijah (Telekommunikationsgesetz, TKG), kjer je ena izmed bolj vročih tem predpis o obveznem zagotavljanju širokopasovenga dostopa do interneta za vsa gospodinjstva. Georg Nüßlein, pristojen za IT-vprašanja v skupini CDU/CSU, pravi, da je tako določilo nujno zaradi "vidne odpovedi trga".

CDU/CSU si prizadeva, da bi 1. januarja 2012 predpisana minimalna hitrost znašala 16 Mbit/s. Nekateri v vrstah stranke pa želijo po štirih letih to mejo dvigniti na 50 Mbit/s. Tudi SPD je naklonjen uvedbi minimalne pasovne širine, a opozarjajo na problem državnega intervenizma, izkrivljanja tržnega položaja in nevtralne tehnologije. SPD tudi predlaga uzakonitev varovanja...

48 komentarjev

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev

Velika Britanija ponuja poceni računalnike za dostop do interneta

BBC - V Veliki Britaniji se začenja projekt Race Online 2012, v okviru katerega želijo več kot devetim milijonom Britancem, ki še nimajo internetne povezave, ponuditi poceni računalnik in dostop do interneta. Od teh naj bi jih bilo okoli polovica socialno ogroženih, zato jim država ponuja poceni rešitev.

Računalniki bodo stali 98 funtov (120 evrov) in bodo imeli vse potrebno za dostop do interneta. Imeli bodo naložen odprtokodni operacijski sistem, raven zaslon, tipkovnico, miško, skratka vse nujno. Za dostop do interneta so izpogajali posebno ponudbo, tako da enomesečni širokopasovni dostop stane devet funtov, tromesečni pa 18 funtov. Paketi so naprodaj v več kot 60 centrih po vseh državi. Upajo, da jih bodo do konca leta prodali vsaj osem tisoč.

Na ta način želi Velika Britanija doseči, da bo imel...

22 komentarjev

Internet za vse Fince

Optična vlakna - rešitev za visoke hitrosti

vir: BBC
BBC - Z današnjim dnem je Finska postala prva država na svetu, kjer je dostop do širokopasovnega interneta ena od univerzalnih storitev za njene prebivalce. Sicer gre za povezavo z le 1 Mbit/s prepustnosti, a so se zato obvezali, da bodo prav vsi prebivalci do leta 2015, torej čez 4 leta in pol, v svet povezani s 100 Mbit/s. Prvi del naloge, povezava vseh prebivalcev z enim megabitom na sekundo, ne bo pretirano zahteven, saj ima Finska že 96% penetracijo To pomeni, da morajo telekomunikacijska podjetja splet omogočiti še v 4000 domovih.

Finski minister za komunikacije, Suvi Linden, je povedal, da so prek raziskave dognali, da internet Fincem ne predstavlja več le zabave, zato je dostop za vse prebivalce nujen. O podobni...

41 komentarjev

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

PC Magazine - Španija je sledila finskemu zgledu in bo vsem svojim državljanom omogočila pridobitev širokopasovnega dostopa do interneta. Od leta 2011 bodo vsi Španci lahko kupili vsaj megabiten dostop do interneta, ne glede na to kje živijo. Že sedaj sicer na Iberskem polotoku obstaja univerzalna pravica dostopa do interneta, ki jo nudi Telefonica, in preprečuje, da bi zaradi krčenja stroškov prebivalce odročnih predelov odrezali od dostopa do interneta. Operaterje je leta 2006 to stalo 75 milijonov evrov. Potrošniška organizacija FACUA pozdravlja takšno odločitev, dodajajo pa, da en megabit ni dovolj in da je leto 2011 preveč oddaljeno.

43 komentarjev

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

TechCrunch - Kot poroča finska državna novinarska hiša YLE, je Finska sprejela odličen zakon, ki vsem uporabnikom omogoča širokopasovni dostop do interneta. Ministrstvo za transport in telekomunikacije je namreč objavilo, da bo s prihodnjim julijem pravica vseh državljanov širokopasovni dostop do interneta, kar je prvi tak primer v svetu. Francozi so sicer dostop do interneta že uzakonili kot osnovno človeško pravico, niso pa definirali kakovosti in hitrosti dostopa. Za zdaj bodo Finci zagotavljali hitrost enega megabita na sekundo, medtem ko naj bi do leta 2015 zagotovljeno hitrost povišali na 100 Mbps. Če slučajno res ne bo mogoče potegniti vodov do kakšnih zakotnih vasi, bodo lahko zakon izpolnili tudi z dovolj hitrim dostopom prek mobilnih omrežij, sicer pa bo broadband univerzalen.

32 komentarjev

Internet se ne ceni več

Cena mesečnega dostopa do spleta

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nova študija o cenah dostopa do interneta po svetu kaže, da se internet v zadnjem času ni opazneje cenil, se je pa hitrost dostopa konstantno povečevala. Od septembra 2007 se je svetovna cena za megabit dostopa do spleta, preračunana v dolarje, zniževala, ponekod občutno. Optika ima 20 odstotkov nižje cene, kabelski dostop 30, DSL pa skoraj 40. Preračun na mesečni dostop z upoštevanjem paritete kupne moči (PPP) pa pokaže, da račun konec meseca ni nič nižji. Zdi se, da je internetno tržišče zasičeno, tako da kakšnih občutnih pocenitev ni več pričakovati. Še vedno je globalno najcenejši širokopasovni dostop do interneta preko povezav DSL, sledi kabelski internet, najdražja pa je optična povezava. V povprečju stane optika 35 dolarjev. Pri nas je še...

116 komentarjev

Podrobnosti o Wi-Fi v San Franciscu

Slashdot - Poročali smo že smelem projektu, ki so si ga zastavili v San Franciscu - dostop do interneta nameravajo povsem brezplačno preko brezžične tehnologije Wi-Fi omogočiti vsem prebivalcem mesta. Pogodba med San Franciscom, EarthLinkom in Googlom postreže s podrobnostmi.

Vsem gospodinjstvom bo omogočen brezplačen dostop do interneta s hitrostjo 300 kbps. Megabitni dostop bo prav tako na voljo, le da bo stal 21,95 dolarja oz. po znižani ceni za reveže 12,95 dolarja (politično korektno so to low-income prebivalci). Preizkusna doba projekta bo 4 leta, storitev pa lahko EarthLink podaljša še trikrat za štiri leta. Ponudnik bo mestu kot nadomestilo za uporabo storitev in infrastrukture vsako leto plačal 640.000 dolarjev in pet odstotkov dobička. Več o tem.

20 komentarjev

Japonci s satelitskim internetom do 2015

Slashdot - Japonske oblasti so objavile, da nameravajo razviti in lansirati nov komunikacijski satelit za dostop do interneta z oddaljenih krajev. Satelitova antena naj bi bila dolga kar 20 metrov, s čimer bo krožnik kar šestnajstkrat večji od običajnih satelitov. Tako bo omogočal dostop do interneta s hitrostjo 100 megabitov na sekundo povsod, torej z morskih otočkov, hribov, vlakov, letal in ladij. Sredstva za njegovo izgradnjo bodo začeli zagotavljati že v prihodnjem proračunu, dokončan in funkcionalen pa bo do leta 2015, zagotavljajo. Več o tem.

34 komentarjev

POT: Postavitev domačega omrežja

Kiberpipa - Ko si omislimo širokopasovni dostop do interneta se nam ponavadi sami od sebe postavita dve vprasanji: 1. kako omogočiti dostop do interneta več računalnikom hkrati ter 2. kako zavarovati naše domače omrežje pred zlobnimi vsiljivci z interneta. Na predavanju si bomo pobliže ogledali, kako lahko s pomočjo 'odsluženega' računalnika in nekaj spretnosti postavimo mrežni usmerjevalnik (router), ki bo naše domače omrežje povezoval z internetom in opravljal funkcijo požarnega zidu. Seveda bo vse skupaj poganjal operacijski sistem Linux.

Seveda se bo vse skupaj odvijalo v okviru Kiberpipinega odprtega termina, ki bo tudi tokrat v torek, ob 19h. Predaval bo Gašper Koren.

25 komentarjev

Na Japonskem samo še digitalna televizija?

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi predvidoma do leta 2011 na Japonskem popolnoma prešli z navadne analogne tehnike oddajanja signala na digitalno. Kljub temu da je zaenkrat digitalni signal na voljo le ob večjih mestih Tokia, Nagoye in Osake, japonska vlada načrtuje, da bo signal na voljo vsem državljanom do leta 2006. Popoln prehod pa naj bi se po predvidevanjih zgodil do leta 2011.

Sicer je vse skupaj zelo lepo, vendar se tukaj pojavi problem, da manjše televizijske hiše ne bodo mogle oddajati digitalnega signala, ker je potrebna oprema zelo draga. In ne samo oprema za oddajanje, tudi oprema za sprejemanje je zelo draga. Po zadnji raziskavi ene izmed večjih japonskih agencij je povprečen kupec za nadgradnjo pripravljen plačati samo 1.200 dolarjev. In samo 40 odstotkov ljudi ve, kaj sploh je digitalna televizija. Klik!

5 komentarjev

Pravkar prišlo

SiOL - Pravkar sem na e-mail dobil mail. Prišel je iz Siola. Piše pa:
Spostovani,
spomladi smo v SiOL-u zaceli ponujati ADSL dostop do internetnih storitev. Ta omogoca neomejen dostop do nasega omrezja s hitrostjo 512/128 kbit/s, ki je nekajkrat visja od klasicnega analognega ali ISDN dostopa. Na ADSL dostopovno omrezje Telekoma Slovenije, preko katerega vam ponujamo dostop do interneta, je trenutno mozen dostop z ISDN prikljuckov na naslednjih lokacijah: Ljubljana - Center Ljubljana - Siska Ljubljana - Moste Ljubljana - Vic Ljubljana - Bezigrad Maribor - Tabor V prihodnjih tednih in mesecih bo moznost ADSL dostopa do interneta v vseh vecjih slovenskih krajih. Vabimo vas, da si vec o ADSL-u preberete na spletnih straneh na naslovu http://adsl.siol.net in da izpolnete obrazec za poizvedbo o moznosti priklopa na vasi telefonski stevilki. Lep pozdrav, SiOL, d.o.o.

Očitno se končno nekaj premika na področju ADSL-ja! Siol je očitno poslal vsem svojim uporabnikom promocijski e-mail, da bi jih...

23 komentarjev