»

Office 2010 beta javna

Microsoft - Microsoft je najnovejšo različico svojega pisarniškega paketa Office, ki bo izšla v prvi polovici prihodnjega leta, javnosti v pokušino brezplačno ponudil v obliki beta različice Office 2010 Professional. Novosti je, poleg ponovno nekoliko spremenjenega izgleda vmesnika in ikon, kar nekaj, npr. integracija socialnih omrežij v Outlook (Windows Live ter zaenkrat LinkedIn, razvojni paket za vključke bo sledil prihodnje leto), ogled PowerPoint predstavitev s pomočjo brskalnika, urejanje dokumenta z več lokacij hkrati ter razširjenost prek več različnih platform, tako na računalnikih kot na pametnih mobilnikih.



Prihodnje leto bo izšla tudi mobilna različica Office 2010 za Windows Mobile 6.5, ki je zaenkrat še v delu, podobno pa velja tudi...

55 komentarjev

OpenOfficeMouse

engadget - Uradni glodalec brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice.Org je nedvomno voda na mlin vsem, ki odprtokodne skupnosti ne marajo preveč in ji predvsem očitajo zapletenost pri uporabi. Miška, ki je plod sodelovanja razvijalcev paketa OpenOffice in podjetja WarMouse, ima kar 18 popolnoma programabilnih gumbov, ki lahko različne ukaze shranjujejo za en sam oz. za dvojni klik, ima kolešček (ki ga je prav tako mogoče klikniti) ter dodaten joystick v stilu Xbox360. Tudi tega je mogoče programirati, kjer bodo bližnjice posnemale 4, 8 oz. 16 pritiskov gumbov z le enim premikom paličice. Da vam slučajno ne bi zmanjkalo možnih kombinacij poskrbi pol megabajta vgrajenega pomnilnika, kamor se shranjujejo različni profili - do 63...

28 komentarjev

V Belgiji je OpenOffice pravi hit

Slo-Tech - Kot poročajo na Unixmen, je v Belgiji uporaba odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice pravi hit, saj njegov delež vztrajno raste. OVAM oz. belgijska verzija Agencije za javne odpadke je že pred leti uvedla podporo za odprtokodni format besedil ODF, sedaj pa le še čakajo na odločitev Ministrstva za okolje, ki naj bi dovolilo namestitev OpenOfficea na štiristo namizij. Tudi administracija v mestu Schoten je velik zagovornik tega programskega paketa, saj so letos poleti prešli na uporabo OpenOfficea, medtem ko bodo z uvedbo formata ODF še nekoliko počakali, bojda zaradi notranjih pritiskov. V ta namen jim je IT-oddelek podaril zbirko več kot petdeset filmov o uporabi novega pisarniškega paketa.

V pristanišču Antwerpen so začeli s pripravami na migracijo 1300 namizij na OpenOffice, končali pa naj bi do leta 2010. Ne bodo le uporabljali formata ODF, temveč bo postal ta format tudi glavni format za komunikacijo s partnerji. Njihov skrbnik IT-ja pravi, da je sedaj pravi čas za...

131 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

Projekt Openoffice.org je bolan

Slo-Tech -

Michael Meeks, eden od poslednjih razvijalcev pisarniškega paketa OO.o, v svojem blogu opisuje probleme s pomanjkanjem kadra. Sun, ki je efektivno gonilna sila razvoja, zaposluje vedno manj ljudi, število zunanjih razvijalcev, ki bi lahko pokrili ta izpad, pa ne narašča.

Leta 2004 je imel OOo 70 aktivnih razvijalcev in od takrat ta številka samo še upada, tako da jih je trenutno 24. Za primerjavo, kako naj bi izgledal zdrav odprtokodni projekt, podaja Linux. Ta je imel leta 2004 300 aktivnih razvijalcev, zdaj jih ima 160. S tem, da je za razliko od OOo tretjina razvijalcev iz vrst prostovoljcev, dve tretjini pa jih je na plačilni listi različnih podjetij, medtem ko skoraj vsi OOo razvijalci delajo za Sun.

Kot razlog, zakaj ni več zunanje pomoči, v glavnem navaja Sun-ov izkoriščevalski odnos do zunanjih programerjev, med drugim tudi njegovega sodelavca v Novell-u.

46 komentarjev

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Slashdot - Microsoft se je danes odločil storiti nov korak v svoji želji po odpiranju svoje kode in vključevanju v odprtokodne skupnosti in programe - izdal je namreč skoraj 5000 strani dokumentacije o binarnih zapisih Office programov (Word, Excel in PowerPoint).

Binarni zapisi datotek so bili zelo razširjeni predvsem v preteklih različicah paketa Office in še danes mnogokrat predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov, saj morajo razvijalci izvajati t.i. reverse engineering, najnovejša različica Office-a, 2007, pa primarno že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Skupaj s specifikacijo binarnih zapisov pa so izdali tudi specifikacije za povezovanje z Exchange Server 2007 in Office SharePoint 2007, kar omogoča razvijalcem, da v svoje aplikacije vgradijo najrazličnejše storitve, ki se lahko nato povežejo z Microsoft-ovimi strežniki.

V nasprotju s pričakovanji pa je...

153 komentarjev

Agenda in Housing bosta sodelovala

Slo-Tech - Družbi Agenda Open Systems, vodilni ponudnik odprtokodnih sistemskih rešitev v Sloveniji ter ponudnik tehničnih storitev upravljanja in vzdrževanja, in Housing Co., eno največjih izobraževalnih podjetij v Sloveniji, z večletnimi izkušnjami predvsem na področju računalniškega usposabljanja zaposlenih in izobraževanja ter certificiranja informatikov (MCSA/E in RHCE), sta sklenili pogodbo o poslovnem sodelovanju na področju rešitev odprte kode. S tem bosta družbi uporabnikom ponudili celoten komplet storitev -- od načrtovanja in izgradnje do uporabe in izobraževanja na podočju čedalje bolj popularnih odprtokodnih rešitev, kot sta operacijski sistem Linux in pisarniški paket OpenOffice.org. Klik!

1 komentar

Za lahko noč

The Register - Na tem naslovu si lahko preberete kratko BOFH (Bastard Operator From Hell - zelo znana zadeva) zgodbico o tem, kako je šefe neke računalniške firmice hotel prihraniti težke denarce s tem, da je naročil svojemu vnuku, naj vsakega posebej navije za 40%. Branje je obvezno, račka za uriniranje, če vam slučajno od smeha uide, pa tudi [:D].

1 komentar