»

Eksoskelet pomaga pacientom obnavljati poškodovane živčne povezave

IEEE Spectrum - Raba Cyberdynovega eksoskeleta HAL na floridski kliniki za rehabilitacijo kaže, da vaje ojačajo živčne signale skozi poškodovane predele in v splošnem izboljšajo gibanje pacientov.

Poškodbe hrbtenjače so eden poglavitnih načinov pohabljenja ponesrečencev v prometnih nezgodah, zato v razvoj njihovega zdravljenja vlagamo veliko sredstev, kar v zadnjih letih naposled začenja streči z rezultati. Če odmislimo eksotičnejše metode, se bo bržkone najprej razširila raba eksoskeletov, ki bodo poškodovanim pomagali pri gibanju. Doslej ni bilo jasno, ali bodo pacienti za vekomaj priklenjeni na takšen visokotehnološki "hodeči invalidski voziček", ali pa bi jim lahko dejansko pomagal zopet shoditi....

10 komentarjev

Google in Kitajci se bodo pogovarjali, napaden tudi Intel

vir: Reuters
The Wall Street Journal - Še vedno so glavna kost za glodanje decembrski napadi na Google, ki so izvirali iz Kitajske, najnovejše sledi pa vodijo do ene poklicne šole in ene univerze na Kitajskem. Nova podrobnost, ki je prišla na dan, kuka iz Intelovega letnega poročila. V njem so zapisali, da je tudi njih doletel sofisticiran kibernapad v istem času kakor Google. Kljub temu Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy zatrjuje, da sta napada nepovezana. Edina podobnost je časovni okvir, to pa je tudi vse, pravi. Dodal je, da napadi niso bili tako obširni kot tisti na Google in da Intel ni bil oškodovan. Vprašanju, ali je izvor napada na Kitajskem, se je modro izognil.

Google se je medtem tudi pomiril. Po hudih besedah njihov portal...

1 komentar

Google preložil dva Androida za kitajski trg

ComputerWorld - Na spletu še vedno odmeva razkritje napadov na Google in druga zahodna podjetja, ki so jih kitajski hekerji neovirano izvajali pretekli mesec. Google je zagrozil, da se bo iz Kitajske popolnoma umaknil, a so jim za zdaj odložili le nekaj priboljškov.

Odločili so se, da bodo napovedano predstavitev dveh Androidnih telefonov iz Motorole in Samsunga za kitajski trg nekoliko preložili. Predstavitev je bila napovedana za danes, uradne razlage o razlogih za odpoved pa njihova tiskovna predstavnica ni navedla. Neuradno se govori, da se trenutno Google pogovarja s kitajskimi oblastmi, koder je izid sila težko napovedati, zato naj bi se odločili počakati.

Kitajska medtem ostaja nepopustljiva. Vztrajajo, da je naloga oblasti "voditi" Kitajce pri uporabi interneta in da se morajo podjetja prilagoditi lokalnim zakonom. Položaj Googla na Kitajskem so primerjali s položajem kitajskih podjetij v Afriki. Tam se pač Kitajci soočajo z mnogo težavami, ko se morajo prilagajati lokalnim zahtevam,...

10 komentarjev

Na Kitajskem brez mučenja pri odvajanju od interneta

Slashdot - Na Kitajskem je zasvojenost z internetom kar precejšen problem, zaradi česar cvetijo razne klinike za odvajanje od te odvisnosti. Posebej izpostavljeni so mladi, ki jih potem starši strpajo v te institucije, kjer jih od interneta odvajajo na špartanski način. Smrt 15-letnega Senshana Denga, ki se je avgusta zgodila le nekaj ur po sprejetju v tako ustanovo v provinci Guangxi, je povzročila hud pritisk javnosti, naj vlada ukrepa. Ta se je še okrepil nekaj dni pozneje, ko je v bolnišnico s hudimi poškodbami prispel Liang Pu, ki je imel po podobnem tretmaju v Sichuanu vodo v pljučih in odpoved ledvic.

Kitajska vlada je že junija prepovedala uporabo elektrošokov pri tovrstnem zdravljenju, ko so v javnost pricurljala poročila o kontroverznem psihiatru, ki je na ta način želel pozdraviti skoraj tri tisoč najstnikov. Sedaj je Kitajska še nekoliko odločneje pristrigla peruti tovrstnim klinikam, saj je njihovo ministrstvo za zdravje v celoti prepovedalo fizično nasilje pri odvajanju od...

15 komentarjev

Prvi ameriški center za odvisneže od interneta

Slashdot - Kitajci so že lani razglasili odvisnost od interneta za klinično motnjo in napovedali prizadevanja za registracijo te bolezni pri Mednarodni zdravstveni organizaciji (WHO). Že pred tem so tam obstajale klinike za zdravljenje te odvisnosti, kjer paciente s špartansko strogostjo po žafransko dragih cenah odvajajo od prekomerne rabe interneta. Tako špartansko, da včasih kdo dobesedno izdihne, ali se temu nevarno približa.

Vzoru je sedaj sledila še ZDA. Ustanovili so namreč prvi center za odvisneže od interneta v tistih krajih, sicer humanejši, ki se nahaja v Fall Cityju v zvezni državi Washington, le streljaj od bolj znanega Redmonda. Ponujajo 45-dnevni program za ljudi s težavami s prekomerno rabo interneta, tj. z igranjem iger, klepetanjem in brskanjem po spletnih straneh ipd. Cena je kar zasoljena, saj poldrugi mesec oskrbe stane 14.500 dolarjev, medtem ko se dodatne aktivnosti (npr. kajak) zaračunajo dodatno.

15 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja

Odvajanje od elektronike

CNET.co.uk - Andrew Lim, pisec na britanskem CNETu, je odvisen od elektronskih naprav. Zase pravi, da jih časti kot božanstva in da mora ob izidu novosti vedno postati njihov lastnik, sicer je njegovo življenje prazno. Prav zaradi naštetega je Andrew odličen testni subjekt poskusa odvajanja od gadgetov.

V osmih dneh se je poba postopoma poskušal znebiti vseh elektronskih naprav, ki so do tedaj predstavljale pomembne člene v verigi njegovega vsakdana, pri čemer se je, kot bi najbrž lahko pričakovali, soočil z mnogimi zanimivimi situacijami. Iz dogodivščine je nastal izviren prispevek z obilico humorja, katerega branje svetujemo.

Izvorni članek.

2 komentarja

Sto milijonov Kitajcev z internetom

BBC - BBC poroča, da je število uporabnikov interneta na Kitajskem preseglo sto milijonov, kar znaša slabih osem odstotkov vseh Kitajcev, izmed katerih jih ima tretjina t.i. broadband povezave. Za primerjavo povejmo, da v Sloveniji število rednih uporabnikov interneta presega 30 odstotkov populacije. V absolutnem merilu je več uporabnikov interneta kot na Kitajskem samo še v ZDA.

Kljub velikemu številu uporabnikov kitajska vlada še vedno cenzurira spletne vsebine. Tako so pretekli teden oblasti zagrozile z zaprtjem vseh strani in blogov, ki ne bi prijavili vsebine svojih strani. Kitajci se seveda znajdejo po svoje in do 'prepovedanih' strani dostopajo prek različnih, še ne blokiranih proxyjev in podobno, dokler še ti niso blokirani.

14 komentarjev

Kitajska in ukinjanje cybercafe-jev

The Register - Kitajska se zagotovo boji "bolezni", ki sliši na ime zasvojenost z internetom. Posledica te bojazni je zaprtje skoraj 2000 cybercafe-jev, po poročanju časopisa Shanghai Daily, pa naj bi v kratkem zaprli še 6000 cybercafe-jev. Ne vem, če je to glavni vzrok, gotovo pa so pri tem imela veliko razna teženja staršev, ki so se pritoževali čez internet češ, da internet škoduje duševnemu in fizičnemu zdravju njihovih otrok. No ja, še vedno bolje, kot Talibanska odločitev .

1 komentar