»

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

The New York Times - Kot smo pisali, je Microsoft najavil prevzem Skypa, ki je vmes postal tudi že uradno dejstvo. Svoje morajo sicer povedati še varuhi konkurence, a pričakujemo lahko, da bo prevzem uspel. Kdo bi ob tem zaslužil, kaj to pomeni za Microsoft, kaj za konkurenco so le nekatera izmed vprašanj.

Microsoft je obljubil, da bodo še vedno izdelovali odjemalce za Skype za druge platforme. Potemtakem se ni bati, da bi Skype nenadoma postal zaklenjen na Windows, bodo pa sčasoma podprli še Xbox, Kinect in druge Microsoftove naprave ter uvedli sinhronizacijo z Lyncom, Outlookom in Xbox Livom. Prav tako bo Skype dobil več reklam, saj bo Microsoft izkoristil tudi oglaševalski potencial...

44 komentarjev

Peterica aretirana zaradi prodaje notranjih informacij IT-velikanov

X-Bit Labs - V New Yorku so aretirali pet oseb, ki jih obtožujejo trgovanja na podlagi notranjih informacij, prevare in zarotništva. Šlo naj bi za Marka Anthonyja Longorio iz AMD-ja, Daniela Devora iz Della, Walterja Shimoona iz Flextronicsa, Manosho Karunatilako iz TSMC-ja in Jamesa Fleishmana. Očitajo jim, da so v zameno za denarno korist izdali zaupne informacije o svojih in drugih podjetjih (gre večinoma za vodje nabav in podobno, tako da so dobro poznali tudi svoje partnerje).

Kot so na pravosodnem ministrstvu zapisali v izjavi za javnost, so podatke posredovali podjetju Jamesa Fleishmana, ki jih je nato naprej posredovalo svojim strankam, ki so bili veliki institucionalni vlagatelji. Janice K. Fedarcyk iz FBI-ja poudarja, da čeprav so se obtoženi nazivali kot svetovalci, ni šlo za nikakršno poslovno svetovanje, marveč golo prodajo notranjih informacij, zlorabo položaja in v končni fazi zlorabo zaupanja podjetja in delničarjev. Skupno naj bi si tako pridobil protipravno premoženjsko...

3 komentarji

Speči patentni gigant se je zbudil

The New York Times - Podjetje Intellectual Ventures je od svoje ustanovitve leta 2000 po lastnih besedah investiralo v "čiste izume", kar v prostem prevodu pomeni, da so gradili svoj arzenal patentov. Nabrali naj bi jih več kot 30 tisoč, na leto pa naj bi pridobili okoli 450 novih. Kruh so si doslej služili z licenčninami, ki so jim jih plačevala podjetja v zameno za uporabo patentov, medtem ko neposredno tožili do teh dni niso nikogar. Tega je sedaj konec, saj je Intellectual Ventures vložil svoje prve tožbe zaradi kršitve treh patentov, ki pokrivajo pomnilnik, bliskovni pomnilnik in FPGA, zoper devet podjetij, med njimi tudi McAfee, Symantec in Hynix. Melissa Finocchio, glavna pravnica podjetja, je...

56 komentarjev

Začenja se pêti The Underhanded C Contest

Slashdot - Izšel je razpis za 5. The Underhanded C Contest, kjer vsako leto izbirajo najboljše napisano C-jevsko kodo, ki je videti nedolžno, a po potrebi izvede kakšno zlo dejanje. Pri tekmovanju ne gre za pisanje težko razumljive, kriptične kode, ki je ne razume niti sam pisec, marveč za lično oblikovano, lepo zakomentirano in karseda preprosto kodo, ki ne deluje, kakor bi pričakovali na prvi pogled.

Letošnji scenarij je takle. Letalska družba UCK Air želi program, ki sortira prtljago in jo razporeja na ustrezna letala. To mora početi tudi prijavljena koda, le da mora imeti v drobovju zamaskirano funkcijo, ki naključno izgubi kos prtljage, če uslužbenec pri oddaji vtipka ustrezno besedilo.

Lanski problem je bilo pisanje algoritma za počrnitev dela slike (redaction), pri čemer pa prekriti piksli niso bili izgubljeni, marveč se jih je dalo nekako oživiti. Rok za oddajo novega projekta se izteče 1. marca 2010, zmagovalec pa prejme bon v vrednosti 100 dolarjev. Slashdot.

2 komentarja

Skype dokončno prodan

X-Bit Labs - V začetku tega meseca se je Ebay sporazumel s prvotnimi avtorji Skypa o prodaji, nato pa so se odločili, da ne bodo tratili časa. Tako so v petek dokončali napovedano prodajo Skypa. Spomnimo, da so ga kupili leta 2005 za 3,1 milijarde dolarjev, kar je bila nazaj pogledano ena najbolj zgrešenih investicij v računalniški branži. Sedaj so za 70 odstotkov Skypa iztržili 1,9 milijarde dolarjev gotovine in menico v vrednosti 125 milijona dolarjev od investicijske skupine Silver Lake, ki je skupaj s partnerji odkupila Skype. Ebay je obdržal 30-odstotni delež v podjetju.

0 komentarjev

Spor o prodaji Skypa razrešen

Heise - Poročali smo že, da se Ebay trudi prodati Skype. Za kupčijo je že našel kupca, pa so mu jo v zadnjih trenutkih zagodli prvotni avtorji programa, ki leta 2005 zvito niso prodali celotnega programa, marveč so del kode "Global Index" za P2P-povezovanje obdržali v lasti. Zaradi tega so vložili tudi tožbo, v kateri so zahtevali odškodnino zaradi spreminjanje tega dela kode. Spor je sedaj razrešen.

Ebay in investitorji so se s prvotnimi avtorji programa sporazumeli. Janus Friis in Niklas Zennström bosta tako pristopila h konzorciju okrog podjetja Silver Lake, medtem ko bo Index Ventures s šefom Michaelangelom Volpijem izpadel iz igre. Volpi je bil do julija 2009 tudi šef Joosta, ki sta ga prav tako ustanovila Friis in Zennström. Sedaj sta mu očitala, da se bo njegov Index Ventures okoristil z notranjimi informacijami.

Skype bo, kot kaže, prodan za 1,9 milijarde dolarjev, kar je 700 milijonov dolarjev manj, kot je znašala nakupna cena leta 2005. Dogovor sedaj predvideva, da bosta Friis...

1 komentar

Ustanovitelji Skypa tožijo Ebay

The New York Times - Prejšnji mesec je Ebay dosegel dogovor s konzorcijem, ki ga vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad, o prodaji večinskega deleža v Skypu za dve milijardi dolarjev. Zgodbo pa zapletajo prvotni avtorji Skypa, ki so ga Ebayu prodali leta 2005. Takrat namreč niso prodali celotnega Skypa, marveč so obdržali v lasti majhen del kode za P2P-povezovanje in jo licencirali Ebayu za uporabo.

Sedaj sta Niklas Zennstrom in Janus Friis vložila tožbo na sodišču v Severni Karolini, kjer Ebayu očitata spreminjanje tega dela kode. V njej terjata sodno prepoved prodaje in zakonito odškodnino, ki bi se lahko povzpela do 75 milijonov dolarjev dnevno. Podobno tožbo so vložili že marca na britanskem sodišču, a postopek še ni stekel, je pa takrat prestrašila marsikaterega potencialnega kupca Skypa.

Ebayevi predstavniki so dejali, da ne dvomijo o zmagi, a kljub temu za vsak slučaj razvijajo nadomestno kodo. Prav tako naj bi bila...

4 komentarji

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Se prodaja Skypa odmika?

The Register - Poročali smo že o Ebayjevi napovedi, da drugo leto Skype proda z javno ponudbo (IPO). Znano je tudi, da si ga prvotni avtorji želijo nazaj, tako da ni presenetljivo, da se vse skupaj nekoliko zapleta. Bloomberg poroča, da avtorja Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki imata še vedno v lasti manjši del kode, na kateri sloni Skype, Ebayju očitata kršenje licenčne pogodbe, zaradi česar grozita z umikom svoje tehnologije, zaradi česar bi Skype ugasnil. Ebay je krenil v protinapad in avtorja v Londonu toži, da bi takšen scenarij preprečil.

Kljub temu analitiki ocenjujejo, da je do spora prišlo v najbolj nepravem času. Če do začetka javne ponudbe na bodo razrešili nesoglasij, bo to kvarno vplivalo na sam posel, saj bodo lahko zbrali manj denarja. Zato so tudi prosili sodišče, da zadevo pospeši, a je bila njihova zahteva zavrnjena, tako se bo zgodba na sodišču odvrtela v prvih mesecih leta 2010. To prinaša tveganje, ki ga vlagatelji ne marajo preveč, kar podjetju zbija ceno. Ebay je leta...

0 komentarjev

Tudi britansko sodišče podprlo Ebay

The Register - Prejšnji teden je Ebay dobil tožbo v Franciji, v kateri so mu L'Oreal in druge luksuzne znamke očitale, da s svojim nedelovanjem podpira prodajo ponaredkov vrhunskih izdelkov. Ebay je povedal, da na zahtevo briše vse oglase s sporno vsebino, a ne igra policija, ki bi samoiniciativno iskal takšne avkcije in jih brisal. Francosko sodišče je, podobno kot leto prej ameriško, ugotovilo, da Ebay povsem zgledno sodeluje s podjetji, tako da mu ni ničesar očitati. Podoben proces je tekel tudi v Veliki Britaniji, kjer se je prav tako končal podobno. Ebay je razsodbo pozdravil in hkrati povabil lastnike pravic, da se vključijo v program VeRO, ki bo poenostavil in avtomatiziral postopek lovljenja in odstranjevanja oglasov s ponaredki.

0 komentarjev

Ebay bo prodal Skype

X-Bit Labs - Predvčerajšnjim smo poročali, da prvotni Skypovi avtorji razmišljajo o ponovnem odkupu Skypa, ki so ga leta 2005 prodali Ebayu. Slednji je že mesece pred tem javno namignil, da bi se za primerno ceno Skypa znebil, ker ta kljub stabilnemu dobičku, ki ga generira, ni kaj preveč integriran v ostale Ebayeve storitve. Kot kaže, so se sedaj dokončno odločili, da Skype odprodajo. V ponedeljek so namreč objavili, da bodo Skype oddvojili v ločeno podjetje in prihodnje leto izvedli javno prodajo delnic (IPO).

Ebayev izvršni direktor John Donahoe je dejal, da je Skype izvrsten samostojni posel z močnimi temelji in naraščajočo uporabo, a je jasno, da ima z Ebayem in PayPalom le malo sinergije. Lani je Skype prinesel 551 milijonov dolarjev prihodkov, kar je za 44 odstotkov več kot leta 2007, do leta 2011 pa želijo preseči magično mejo milijarde. Tudi finančna kriza naj bi ugodno vplivala nanj, saj ljudje v želji po klestenju stroškov raje posegajo po cenejših alternativah klasičnemu...

6 komentarjev

Intel + Elpida

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se nameravata Intel in Elpida tesneje gospodarsko povezati. Danes so zadeve postale skorajda dokončne, poročajo razni japonski časniki. Intel zahteva 10-20 % delež v Elpidi, katerega bo plačal s 169 do 304 milijoni dolarjev. Žal to ne bo dovolj, saj Elpida za uspešno nadgradnjo proizvodnih kapacitet potrebuje 587 milijonov dolarjev. Kdo bo drugi investitor, še ni znano. Intel kani pogodbo podpisati še pred koncem prihodnjega meseca. Klik!

0 komentarjev