»

Nov članek: tlačenje kita na disk z Gstreamerjem

Mami, lej k sem na televiziji!

Slo-Tech - Gstreamer je odprtokodno ogrodje za razvoj multimedijskih aplikacij, ki vzame pod svoje okrilje vsa področja obdelovanja in predvajanja multimedijskih vsebin - od vsebnika do zaslona. Od (sicer maloštevilnih) drugih se razlikuje po osnovni ideji - gradniki se kar zlagajo eden ob drugega in tako tvorijo cevovod za obdelovanje, prekodiranje ali prikazovanje slike ter zvoka.



David Klasinc je zaplaval v vode obdelovanja videa s poskusom ovekovečenja svojega obličja na YouTubeu in pri tem po poti še napisal kar nekaj smernic za uporabo GStreamerja.

Veliko užitkov pri branju.

7 komentarjev

HTML5 brez enotnega kodeka za <video> in <audio>

bit-tech.net - Ena izmed glavnih oglaševanih prednosti pravkar predstavljenega Firefoxa 3.5 je podpora <video> in <audio> oznakam, ki bi podpirale zvočne in video vsebine brez potrebe po dodatkih, kot je Adobe Flash. A zataknilo se je pri izbiri kodeka, s katerim bi bile vsebine zakodirane in za katerega bi bil v brskalnike vgrajen dekoder. W3C konzorcij je namesto bolj popularnih MP3 in h.264 izbral OGG Vorbis za zvočne in OGG Theora za slikovne zapise, ker sta oba za uporabo na voljo brez licenčnin, kar pa ne velja za konkurenta MP3 in h.264. A kot ponavadi se vsi vpleteni niso mogli zediniti pri tej odločitvi, saj Apple v QuickTime, ki ga uporablja za predvajanje multimedijskih vsebin v Safariju, ni želel vključiti podpore za OGG Theoro zaradi pomanjkanja strojnega pospeševanja in negotovosti okrog patentov.

Po drugi strani Mozilla in Opera nočeta niti slišati o podpori h.264 zaradi oderuških licenčnin. Google je sicer v Chrome vključil obe možnosti, tako OGG Theoro kot h.264, a tega zaradi...

40 komentarjev

Asus Eee keyboard

Tech Report - Velika večina naših bralcev se spominja starih dobrih ZX Spectrumov, Commodore 64, Amig, Atarijev. Koncept izdelave je bil preprost. Pod tipkovnico so spravili računalnik, vse skupaj si priklopil na televizijo, in pričel z zabavo ali delom. Vse-v-enem-kosu.

IBM je verjetno najzaslužnejši, da je dandanes koncept namiznih računalnikov še vedno podoben tistemu iz leta 1981. Na mizah ždijo škatle, v kateri so matične plošče in razširitvene naprave.

Kot kaže, pa se Asus vrača h koreninam. V vse prisotni vročici netbook/top koncepta, ki temelji na poceni rešitvi, ravno prav zmogljivi za brskanje po mreži vseh mrež in predvajanju multimedijskih vsebin, bodo v juniju predstavili Eee Keyboard.



Vsak računalnik (še vedno) potrebuje nek vmesnik za vnos podatkov. Zakaj torej ne bi spravili komponente Atom platforme pod lično oblikovano aluminijasto tipkovnico (in odkrili toplo vodo)?

Gre za precej običajno zmogljiv računalnik, zgrajen okoli eno ali...

29 komentarjev

Microsoft nadgradil in preimenoval IPTV

MS Mediaroom - Multiview

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je včeraj v Chicagu predstavil Mediaroom, zadnjo nadgradnjo svoje programske platforme IPTV (Internet Protocol Television). Ta po novem vsebuje dodatne multimedijske zmožnosti, med drugim in-home personal music and photo sharing (predvajanje multimedijskih vsebin s kateregakoli računalnika, priključenega znotraj domačega omrežja), dynamic MultiView (hkratni večslikovni prikaz - multi PIP) in podporo za digitalno kabelsko televizijo. Hkrati z nadgradnjo so predstavili tudi Mediaroom Application Development toolkit, ki bo omogočal razvijalcem in ponudnikom izdelavo komercialnih rešitev na tej platformi. Za uporabo Mediarooma oz. IPTV platforme naj bi se po navedbah Microsofta odločilo že več ponudnikov digitalnih storitev s področja prenosa...

14 komentarjev

Kiberpipa ima novo pipco in videoposnetke

Slo-Tech - Na koncu sezone Pipinh odprtih terminov še nekaj za tiste, ki ste predaleč od Ljubljane, da bi se terminov udeleževali.

Skoraj ob vsakem dogodku se pod komentarji pojavlja vprašanje ali bo na voljo video. No, v Kiberpipi se trudimo redno objavljati videe, a poleg velikih časovnih zahtev za obdelavo je bil problem tudi v tem, da je bila naša pipa v svet le 2mbps. Do nedavnega. Zdaj je malo močnejša, zato v tej novički podajamo nekaj zanimivih videov za katera je bilo kar nekaj povpraševanja v komentarjih. Zahvala za nov uplink gre pa Kissu.

Linux on Xbox in Linux on Linksys, oboje je odpredaval Jens Kuhnel. O Kdevelop je govoril David Klasinc, Andraž Tori (znan tudi kot jaz) pa o Teoriji digitalnega videa. Nekaj lahko izveste tudi o okolju Gstreamer in orodju za pretvorbo med Flash in XML Swfmill , oboje je odpredaval Daniel Fischer, pa še Antene za brezžična omrežja WiFi o čemer nas je razsvetlil Aleš Košir.

In za poslastico še okrogla miza o programskih patentih, ki je potekala...

24 komentarjev