»

Republika Slovenija odkrila način za vročanje v onstranstvo

FURS-ova mala evidenca davčnih dolžnikov

Slo-Tech - Prejšnji mesec smo opazili proaktivno transparentnost Zdravstvenega inšpektorata (ZIRS), ki je na oglasni deski eUprave objavljal svoje korona prekrškovne odločbe z vsemi pripadajočimi podatki o kršiteljih (imena, naslovi, EMŠO, rojstni datumi, opisi prekrška in tako dalje). Šlo je za zanimiv vpogled v nadzorno prakso glede korona odlokov. Inšpektorji Informacijskega pooblaščenca so kmalu zatem poskrbeli za njihovo hitro odstranitev. Na seznam za zdravje tveganih vedenj in ravnanj smo tako poleg uživanja rogljićkov v parku lahko dodali še kajenje na klopeh mariborske avtobusne postaje in polnjenje telefona.

Pisarna informacijske pooblaščenke je štajerske zdravstvene inšpektorje obtožila šlamparije. Objavljene so bile namreč tiste prekrškovne odločbe, ki jih inšpektorat iz takšnega ali drugačnega ni uspel vročiti kršiteljem, npr. zato, ker so se ti preselili, pa niso državi sporočili svojega novega naslova. Zakon namreč v teh primerih zahteva, da se izvede še tako imanovano...

28 komentarjev

Zdravstveni inšpektorat objavil nekaj svojih COVID-19 odločb

Slo-Tech - Če se sprašujete, kako v praksi izgleda nadzor nad prepovedjo zadrževanja in zbiranja na javnem mestu, je Zdravstveni inšpektorat RS za vas pripravil jagodno-medeni izbor odločb o prekških in jih objavil na oglasni deski eUprave, vključno z vsemi osebnimi podatki od kršiteljev.

Tako lahko najdete primer Mariborčana, ki je popoldne skupaj s še petimi prijatelji sedel na klopi ob bazenu, ki se je nahajal zunaj njegove matične občine. Za to je bil kaznovan z dobrimi 40 evri globe ter 40 evri stoškov postopka.

Ali pa še enega Mariborčana, ki se je spomladi sredi dneva zadrževal na javnem kraju (pred trgovino z oblačili) in dobil isto kazen.

Ali pa tretjega Mariborčana (ali je to vzorec, ali se nam samo zdi?), ki so ga aprila v obdobju dveh tednov ujeli pri petih različnih prekrških, in sicer je prvič kadil in pil kavo, drugič je pil alkohol s kolegi, tretjič in četrtič kadil in si polnil telefon, petič sedel na klopi in kadil in pil pivo, kar mu je v steku prineslo globo 400 EUR.

...

98 komentarjev

EA se seli na Facebook

Madden NFL 10

vir: CNet
CNet - Že lani so za 300 milijonov dolarjev pri Electronic Artsu kupili razvijalski studio Playfish, ki izdeluje igre v Flashu za socialne spletne strani, kot je Facebook, MySpace in podobni. Zdaj bomo, kot kaže, ugledali tudi prve sadove te združitve, saj se po besedah vodilnega moža EA Sports, Petra Moorea, Electronic Arts seli na Facebook. Kot prvo bomo ugledali eno izmed vsakoletnih serijskih iger, Madden NFL, v kateri se igralci pomerijo v ameriškem nogometu. Že pred časom se je predvidevalo, da se bosta Facebook in Madden povezala, a je bilo takratno mnenje, da bo šlo za realno-časovne posodobitve statusa, npr. z dosežki iz igre (Facebook Connect). Temu ne bo tako, saj bo Madden dobil kar svojo Facebook različico igre. Le-ta bo mnogo preprostejša od polnokrvne PC...

11 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev

Facebook bo ohranjal profile mrtvih

PC Pro - Ker so uporabniki družabnih strani, kot je Facebook, večinoma mlajši, se redko postavi neprijetno, a zelo življenjsko vprašanje - Kam gre vaš profil po smrti? Ali bolj tehnično - če gesla niste ravno napisali na samolepilni listek na monitor, kdo sploh lahko še popravlja ali pa zbriše vaš profil? Facebook se je tega problema lotil s pristopom Kar se zgodi na spletu, ostane na spletu.

Strani preminulih članov bodo po novem "memorializirane" kot nekakšen virtualni spomenik, do katerega bodo obdržali dostop prijatelji. Te fosilizirane strani bodo večidel nedotaknjene, odstranjene bodo le občutljive informacije, kot so posodobitve statusa, kontaktne informacije ipd. Prav tako se v račun ne bo več mogoče prijaviti, bodo pa lahko prijatelji pustili kakšno lepo misel na oglasni deski (ki jo Facebook prevaja v Zid). V izogib morbidnim prigodbam, bodo poskrbeli za neprijetne detajle, kot bi bilo na primer pojavljanje profila mrtveca v stolpcu Priporočamo itn. Nekoga lahko razglasite za

8 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Povej mi, s kom se družiš na Facebooku, in povem ti, kdo si

First Monday - Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si velja tudi pri uporabi socialnih omrežij. Moderni način življenja namreč omogoča enostavno zbiranje in sledenje človeških interakcij. Nekje obstajajo zapisi o vseh poslanih in prejetih elektronskih sporočilih, telefonskih klicih in SMS-ih. Na tem mestu ni pomembno, ali jih kdo dejansko bere - dovolj je, da obstaja možnost, da bi jih kdo. In ker gliha vkup štriha, se da na podlagi analize socialnih kontaktov zelo dobro profilirati posameznika s skrbnim pregledom njegovih prijateljev, ne da bi karkoli vedeli o njem.

Pojav Facebooka in podobnih strani pa to omogoča sleherniku, saj so podatki o interakcijah tu dostopni vsem in ne le posvečenim (npr. telefonskemu operaterju)....

14 komentarjev

Ropar se je izdal s Facebookom

Slashdot - Odvisnost od Facebooka je za rešetke spravila tatu, ki se skušnjavi ni mogel upreti niti na delovnem mestu. Devetnajstletnemu Jonathanu G. Parkerju se je ta teden začelo sojenje zaradi tatvine, ki jo je zagrešil 28. avgusta v Pensilvaniji. Vlomil je v neko hišo in odtujil dva diamantna prstana v vrednosti 3500 dolarjev. Policija ni imela težkega dela pri iskanju krivca, saj se je Parker med akcijo prek žrtvinega računalnika prijavil na Facebook, preveril svoj status in se pozabil odjaviti. Z le nekaj intervjuji so ga izsledili, tako da mu sedaj grozi kazen do 10 let zapora.

31 komentarjev