»

Prijavljeni uporabniki v Googlu privzeto na SSL

vir: Google
Google - Google že od maja 2010 omogoča varno šifrirano povezavo prek SSL pri iskanju, če do strani dostopamo na naslov https://www.google.com. To se ne bo spremenilo, saj bo ta način še vedno deloval za vse, prijavljene in neprijavljene, uporabnike. Bo pa odslej Google prijavljene uporabnike privzeto preusmerjal na to šifrirano stran, so zapisali na svojem blogu.

Google pravi, da gre za korak, ki bo pomagal zaščititi zasebnost uporabnikov. Ker so rezultati iskanja vedno bolj personalizirani, postaja možnost prisluškovanja prometu, kadar se nahajamo na javnih internetnih točkah (kiberkavarne, javni Wi-Fi) ali javnih računalnikih (knjižnice), problematična. Uporaba šifrirane povezave SSL te možnosti odpravi.

Nekaj sprememb prinaša to tudi za strani, ki jih obiskujemo. Te so doslej v polju Referral videle, da na...

13 komentarjev

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Google - Prihodnost spleta je (tudi) v socialnih omrežij in iskalniki, ki želijo obdržati svoj primat, morajo nasloviti to spremembo. Obstojijo specializirani iskalniki v ta namen, kot je recimo včeraj predstavljen Greplin, svoj kos pogače pa si reže tudi Google. Že poldrugo leto ponujajo storitev Google Social Search, ki ob prijavi z Googlovim računom omogoča povezavo s svojim profilom na LinkedIn ali Twitterju in iskanje po prispevkih prijatelje na teh straneh. Ti se pojavijo na dnu strani z iskanjem in še to le, če smo svoj profil povezali z Googlovim računom, kar je razlog za nizko priljubljenost te storitve. Google bo te možnosti razširil.

Prispevki prijateljev na Twitterju, YouTube, Flickerju in blogih bodo odslej avtomatično razvrščeni v...

5 komentarjev

Prihodnost svetovnega spleta: WWW 2010

Slo-Tech - Konec aprila se je v Raleighu, prestolnici ameriške zvezne države Severne Karoline, odvila že devetnajsta glavna konferenca internetne znanosti, World Web Conference 2010. Razlog, zaradi česar je ta dogodek še posebej zanimiv je ta, da tu lahko opazimo, v katero smer se raziskave okoli interneta nagibajo, kar nam daje vpogled v nove tehnologije, ki bodo zaznamovale prihodnost interneta.

Tokrat konference z govorom začuda ni otvoril izumitelj interneta Tim Berners-Lee, ampak Googlov glavni internetni evangelist Vint Cerf, ki je govoril o infrastrukturi interneta. Velik pomen je postavil predvsem na čimprejšnjo vzpostavitev IPv6, dejstvo, da četrtina sveta dostopa do Interneta preko mobilnega telefona, nove multimedijske iskalne tehnologije in varnost ter zasebnost v socialnih omrežjih.

Glasno sporočilo je imela Microsoftova raziskovalka Danah Boyd, ki je prav tako izpostavila problem zasebnosti pri analizi velikih podatkovnih baz, kot so na primer socialna omrežja.

Njena teza je,...

14 komentarjev

Kako približati iskanje po spletu otrokom in manj veščim uporabnikom

The New York Times - Univerza v Marylandu je z Googlovo pomočjo izvedla raziskavo, kjer so primerjali razlike v iskanju po internetu med otroki in odraslimi. Ugotovili so, da medtem ko odrasli večidel osnovno znanje o konceptih iskanja s ključnimi besedami imajo, otroci največkrat v iskalno polje vpišejo kar celotno vprašanje. Zato so se vprašali, kako iskanje približati tudi mlajšim generacijam, ki še niso računalniško pismene.

Irene Au, ki v Googlu skrbi za uporabniško izkušnjo, pravi, da v Googlu ne razvijajo posebnega izdelka za otroke, marveč poizkušajo izboljšati iskanje za uporabnike vseh starosti. Kot pravi, se tudi odrasli, še zlasti manj vešči dela z internetom, srečujejo s podobnimi težavami. Ena izmed metod, ki so jih prvič uporabili leta 2007, je prikaz sorodnih iskalnih fraz.

Ideje so raznovrstne. Bing je že poizkušal s slikovnim iskanjem in nekatere podatke, denimo seznam ameriških predsednikov, uporabniki na ta način najdejo hitreje kot s klasičnim iskanjem po tekstu. Ker Bing...

24 komentarjev

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.



Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

Google Dashboard vam pokaže Googlove podatke o vas

Google - Google je predstavil novo funkcijo z imenom Dashboard, ki uporabnikom omogoča hiter in enostaven pregled podatkov, ki jih o njih hrani Google. Ker je za uporabo raznih Googlovih storitev, denimo Gmail, Docs, Calendar, Talks itn., potrebna prijava v Googlov račun, se uporabnik res lahko vpraša, kaj vse je Google nabral o njem. Z obiskom nove strani in prijavo vanjo vam Google to razkrije na enem mestu - ime, priimek, poslana pošta, kontakti, zabeležke, naslov ... Seveda pa na tej strani najdete le Googlove podatke, ki ste jih razkrili sami; kaj vse je moč z uporabo Googlovega iskalnika najti na drugih spletnih mestih, morate poiskati sami. In presenečeni boste.

0 komentarjev

Google uvaja iskanje po prijateljih

Google - Google je včeraj zagnal nov način iskanja, ki ga je poimenoval Google Social Search. Glavno vodilo pri izdelavi tega (za zdaj še eksperimentalnega) iskalnega pogona je bila večja personalizacija. Iskanje po ključnih besedah sedaj večinoma vrača povezave na priznane strani, ki jih Google rangira visoko in so uporabne za širok krog ljudi, medtem ko je recimo blog vašega prijatelja o točno tej temi prikazen na stotem mestu ali še niže. Z iskanjem po Google Social Search lahko najdete prispevke svojih prijateljev, ki so raztreščeni po celotnem spletu, na enem mestu. Google pravi, da vaš krog znancev gradi in prepozna po druženju na socialnih straneh, kot so Twitter, FriendFeed in podobno. Seveda je potrebno biti za uporabo poosebljenega...

7 komentarjev

Govorice: Google se ogreva za nakup Twitterja

bit-tech.net - Twitter, 'Facebook brez slik', je s svojim konceptom mikro-bloganja povzročil pravi bum in ustvaril nov tip socialnih omrežij. Zaradi velikega uspeha 'na kratko opiši vse, kar počneš v eni vrstici' stila bloganja (število znakov v enem tweetu je omejeno na 140) se je servis močno razširil, dvignila pa se mu je seveda tudi vrednost. Pri Twitterju jo sami ocenjujejo na okrog 250 milijonov dolarjev, vseeno pa naj bi bila Googlova ponudba znatno višja od te vrednosti, izplačana pa naj bi bila deloma v denarju, deloma pa v delnicah, če bo do prevzema sploh prišlo, saj so zaenkrat še v zgodnjihh fazah pogajanj.

Googlova poteza je deloma presenetljiva, deloma pa logična. Ravno pred kratkim so namreč zaprli lastno, močno podobno storitev, Jaiku, njegovo kodo pa odprli. Poraja se vprašanje, zakaj se tako hitro vračajo na ta trg. Odgovor je preprost, število ogledov. Twitter si mesečno ogleda vedno več in več ljudi, kar seveda pomeni več oči oz. več ogledov Googlovih oglasov.

Twitterjev...

27 komentarjev

Kakšen bo Microsoftov Kumo

Wired News - Microsoft je naznanil, da je začel z internim testiranjem novega iskalnega pogona, ki nosi kodno ime Kumo. Ko bo Kumo nared za uporabo, bodo z njim zamenjali Live Search, in poskusili konkurirati Googlu na področju iskanja po spletu. Celotni projekt naj bi Microsoft zastavil kar resno, tako da je v podjetju trenutno živahno vzdušenje testiranja, nad izdelkom pa naj bili zaposleni navdušeni.

Da bi jim uspelo ogroziti Google, razvijajo novo tehnologijo iskanja, ki so jo poimenovali...

8 komentarjev

Google išče tudi med zadetki

Slashdot - Kot so pozornejši uporabniki ugotovili, je Google pred kratkim potihoma uvedel novo storitev, ki omogoča dodatno iskanje med zadetki trenutnega iskanja. Če namreč Google ključno besedo, ki jo iščemo, prepozna kot že uveljavljeno znamko, pod prvim zadetkom ponudi novo vnosno okence, prek katerega lahko iščemo zgolj na tej strani.

Nova zmožnost je uporabnikom vsekakor prijazna, saj jim omogoča hitrejše iskanje, tako da ni več potrebno vpisovati predpone npr. site:intel.com pred nizom. Nekoliko manj so navdušeni analitiki, saj naj bi ta način odvedel del uporabnikov. Rezultati Googlovega iskanja namreč prikazujejo ob straneh reklame, ki so...

8 komentarjev