»

V Kiberpipi ta teden: Facebook Graph API, Vidim Tresk!, Trigger Happy Hands

VIP večer z Ireno Fonda; Ko ljubezen do morja in rib postane uspešna podjetniška zgodba, 9. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 14.2. ob 19h, vabljeni na predavanje v sklopu Pipinih odprtih terminov, kjer si bomo z Igorjem Kolar pogledali programerske vmesnike za pripravo navideznega novičarskega portala na Facebooku. Ključni pojmi so Graph API, Ticker, Akcije, Objekti in Timeline.

V sredo 15.2. ob 19h, Radio Študent in Kersnikova v okviru platforme Radar oznanjata 'Vidim Tresk!', ki na enem mestu združuje, spodbuja in občuduje kreativnost mešanja vizualnega in glasbe. Fuzija zvoka in slike se bo vrinila v vse razpoložljive prostore na Kersnikovi 4 in 6, kjer se bodo predstavili vizualni in glasbeni ustvarjalci s fotografijami, inštalacijami, glasbenimi videi, avdiovizualnimi performansi in slovenska VJ...

1 komentar

V Kiberpipi ta teden

Gneča na eni od preteklih splavitvenih zabav

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 11.10. ob 19h, bo v okviru serij POT in CAFE BABE Matija Mazi predstavil izdelavo enostavne spletne aplikacije z Java Enterprise Edition 6 in Seam 3 čisto od začetka ter njeno kodo v celoti. Prvi primer nam bo pokazal, kaj nam omogoča že samo standardna Java EE, kasneje pa bomo videli še nadgradnjo s funkcionalnostmi, ki jih omogoča Seam 3, prav tako pa bo predstavljen OpenShift.

V sredo 12.10. ob 19h bo na spletnih uricah govora o asihronem kodiranju, torej kodiranju aplikacij s pomočjo t.i. event loopov. Brane F. Gračnar bo poizkušal na koderju prijazen način obrazložiti, zakaj je ravno asihrono kodiranje najbolj pogosta tehnika pri implementaciji masovno skalabilnih aplikacij.

V četrtek 13.10. ob 19h bo na

8 komentarjev

Ubuntu 11.10 je dobil ime

Ozelot

Slo-Tech - Kot je že v navadi v Ubuntu skupnosti, se kmalu pred izdajo nove različice operacijskega sistema najavita tudi oznaka in ime naslednje različice, ki bo šele začela nastajati. Tako je pred nekaj urami je Mark Shuttleworth oznanil ime, ki ga bo nosil Ubuntu 11.10. Predlaganih je bilo kar nekaj bolj ali manj posrečenih imen, med drugimi tudi Oddball Octopus in Orgasmic Oyster.

Na koncu je Mark, po tehtnem razmisleku, ugotovil, da Ubuntu potrebuje ime, ki bo opisovalo skrivnostne možnosti in zmožnosti ter skorajda čudežno vsebino. Novi Ubuntu se bo imenoval Oneiric Ocelot ali po slovensko Zasanjani Ozelot.

Ozelot sicer spada v družino mačk, bolj natančno v rod Felinea. Imenujejo ga tudi škratji leopard, ime, ki je povsem na...

32 komentarjev

Canonical menja CEOja

OMG! UBUNTU! - Canonical, finančni opornik verjetno najbolj znane distribucije Linuxa, Ubuntu, menja CEOja. Mark Shuttleworth, dosedanji CEO, je najavil, da odstopa, njegovo mesto pa bo prevzela Jane Silber, do sedaj COO (Chief Operations Officer) Canonicala. Kljub odstopu s položaja Shuttleworth ne zapušča sveta Canonicala oz. Ubuntuja, saj se bo posvetil drugim nalogam znotraj družbe.

Pravi, da noče skrbeti le za finance in delovanje družbe, temveč se želi posvetiti predvsem razvoju izdelkov, iskanju partnerjev ter podpori strankam. Več prostega časa pomeni tudi, da se bo Mark Shuttleworth bolj posvetil iskanju načinov, kako še izboljšati sodelovanje med vsemi, ki prispevajo k razvoju Linuxa, s tem pa narediti Ubuntu še boljši.

13 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Oblikovanje kazala, Foodizmo in počastitev Koale

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu "Besede, imena, kazalo, ali: polavtomatsko indeksiranje za založništvo"danes (27.10.) ob 19h bomo na konkretnem primeru predstavili oblikovanje imenskega kazala in nauke, ki smo se jih naučili po poti. Ogledali si bomo, kje lahko pametna uporaba tehnologije olajša življenje uredništvu in kdaj se ji je bolje izogniti. Pa še objavili bomo odprtokodno orodje, ki naj vam bo v pomoč pri vašem naslednjem založniškem projektu, pa če je enciklopedija ali diplomska naloga.

Na Spletnih uricah bomo predstavili Foodizmo, prvi dejanski generator kuharskih receptov. Ideja je iz sestavin in začimb, ki jih ima uporabnik pri roki, generirati...

18 komentarjev

Ubuntu Karmic Koala - Release Party

Kiberpipa - Oktober se približuje h kraju in v Ubuntu taboru že nestrpno pričakujejo izid nove različice tega odličnega in prostega operacijskega sistema, ki tokrat nosi številko različice 9.10 in se kiti z imenom Karmic Koala. Sočasno z izidom bodo povsod po svetu prirejali splavitvene zabave. Tudi naša podalpska deželica ni nobena izjema!

Splavitvena zabava bo v četrtek 29. 10. 2009 s pričetkom ob 19h v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani.

Pred samo zabavo bo poljudno znanstveno predavanje z naslovom: Od začetka do Koale. Po predavanju pa se obeta prijetno druženje ob free-as-in-beer pijači in jedači. Prav prisrčno vabljeni prav vsi ljubitelji in sovražniki operacijskega sistema Ubuntu. Za slednje bo še prav posebaj lepo poskrbljeno.

91 komentarjev

Ubuntu zrcalni strežniki po novem tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Očitno uporabnikov Ubuntu Linuxa v Sloveniji le ni tako malo, saj je Arnes te dni v svojem omrežju postavil zrcalne strežnike programskih paketov distribucije Ubuntu, prav tako pa je Arnesov zrcalni strežnik viden tudi na seznamu strežnikov, ki omogočajo prenos slike namestitvenega CD-ja.

Mogoče je uporabljati tako http, kot tudi ftp in rsync strežnike. Vsekakor gre za pomembno pridobitev, ki bo pohitrila prenose programskih paketov.

Arnesov zrcalni strežnik je prvi uradni Ubuntu zrcalni strežnik v Sloveniji, že nekaj časa pa deluje tudi neuradni zrcalni strežnik v Kiberpipi.

Še nekaj tehničnih podatkov:
- rsync://ftp.arnes.si:873/ubuntu
- rsync://ftp.arnes.si:873/releases
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu-cdimage/
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu/
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu-...
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu/
- http://si.archive.ubuntu.com
- http://si.releases.ubuntu.com

36 komentarjev

Ubuntu Karmic Alpha 5

Ubuntu - Izid Ubuntu 9.10 se približuje in pred kratkim je izšla Alpha 5 različica tega operacijskega sistema.

Kljub temu, da gre za razvojno različico, ki za vsakdanje delo ni uporabna, pa novi sistem počasi že dobiva končno obliko. Obeta se precej novosti. Ubuntu bo temeljil na Linux jedru 2.6.31, privzeti datotečni sistem v Ubuntu 9.10 bo ext4, privzeti prevajalnik GCC-4.4, spremembe pa bodo tudi v zagonskem nalagalniku (ang. bootloader), ki bo GRUB2. Pričakujemo lahko tudi novega upravitelja prijav (ang. login manager). Vsekakor gre kar za nekaj pomembnih sistemskih novosti, dolgoročno najpomembnejša pa je verjetno zamenjava sistema HAL za DeviceKit.

Na uporabniški strani med novostmi lahko omenimo izboljšano podporo za Intel video kartice, enostavnejšo nameščanje iSCSI ter zamenjavo privzetega IM odjemalca (namesto Pidgin bo odslej privzeti odjemalec za IM omrežja Empathy). Navdušenci nad oblaki pa bodo gotovo veseli podpore za Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) in Amazonov EC2.

Novosti...

52 komentarjev

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Šifriranje domačih imenikov v Ubuntu

vir: Ubuntu
Ubuntu - Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim...

33 komentarjev

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Kiberpipina božična zgodba

Slo-Tech - Pod zasneženimi vrhovi Triglava se je jelo mračiti. Dedek Mraz je ždel v svoji pisarni in si navijal brado okoli prsta, jo vezal v vozle, spletal v kitke in ni dosti manjkalo pa bi izgledal kot kak zafrustriran punker, ki je ravno ugotovil, da je sistem precej v redu, in da zmrznjen zrezek iz rumenega piskajoče-pojočega tovornjačka niti ni tako zanič, če ga poplakne s ceneno kolo najboljšega soseda. V njegovi glavi je bilo ogromno skrbi, ena velika, superskrb, katero so prišle obiskat mnoge majhne skrbi, prinesle s sabo obilico pijače in jedače, ter veselo zarajale ne ozirajoč se na lastnika stanovanja Velike skrbi.

Če želite izvedeti, kako se je zgodba končala pa berite dalje....

3 komentarji

Pred letom dni na jutrišnji dan...

Slo-Tech - ...je za srčnim napadom umrl avtor Štoparskega vodiča po galaksiji, Douglas Adams. Na nek način bomo njegova dela počastíli jutri, 14.5.2002, v Kiberpipi, na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

Douglas Adams Memorial Night (ali, krajše, DAMN [:D]) se bo odvil jutri s pričetkom ob 18:00. Vstopnina je 100 SIT, razen če s sabo prinesete brisačo. V kinodvorani se bo vrtela BBCjeva radijska oddaja ŠVPG, v glavnem prostoru pa izseki iz filma.

Se vidimo.

11 komentarjev