»

Prenosniki z desktop Pentiumi4

Yahoo News - Že kar dolgo časa je znano, da je eden izmed dejavnikov za poceni prenosnik vdelava desktop različic procesorja. Tak poseg je resda cenejši, vendar pa prinaša bore malo ugodnosti, saj taki procesorji niso opremljeni z naprednimi varčevalnimi tehnikami, poleg tega pa porabijo vse preveč energije. Tako nas nekateri poznavalci opozarjajo, da lahko vdelava desktop primerkov v prenosnike povzroči številne probleme. In tako naj bi bilo v primeru prenosnikov s procesorji Pentium4, ki bodo prišli na trg še prej, kot prenosniki z mobilnimi različicami teh procesorjev, ki bodo predstavljeni že čez nekaj mesecev. Vsekakor previdnost ni odveč. Več tukaj.

0 komentarjev

Skrivnost o ločenih RAM režah pri nForcu pojasnjena

The inquirer - Kot sem že omenil v prejšnjih novicah, je Nvidia na evropskem igričarskemu semenju pokazala referenčno ploščo z dolgo pričakovanim nForce chipsetom, ki naj bi AMD-jevim procesorjem dal poleta, saj naj bi nForce obveljal za najboljši procesorski nabor za AMD-jeve Athlon/Duron procesorje. Do tukaj vse lepo in prav, vendar nekateri udeležencem, med katerim je bil tudi novinar The Inquirerja niso dale miru ločene reže za pomnilnik, ki so bile na referenčni matični plošči (tretja pomnilniška reža je bila ločena od prvih dveh). Okrog te "skrivnosti" so se kar se da hitro pojavila številna ugibanja. Nekateri so bili mnenja, da nForce vsebuje dva ločena memory kontrolerja, nekateri so predvidevali, da gre za dodatno režo, ki jo bo koristila vgrajena GeForce 2 MX 400 grafična kartica in tako naprej. The Inquirer ugiba dalje in po njihovem mnenju naj bi odgovor tičal v t.i. 128-bitni TwinBank Memory Architecture tehnologiji, ki omogoča 4.2 GB/s pasovne širine v navezi z dvema DDR SDRAM...

0 komentarjev

nForce že tu?

The Register - Dell je zelo pro Intel podjetje. Praviloma vse kar pride iz Dell-a, nosi Intel Inside nalepko. Ampak to se bo, če so govorice resnične, spremenilo!
Kaj je tisto kar je spreobrnilo Dell? Nvidia in njeno nForce čipovje. Če prav pomislite, je to popolnoma logično. Prodajalci končnih sistemov (ala IBM Aptiva) niso navdušeni nad AMD precesorji, ker kolikor prihranijo pri ceni AMD-jev, zgubijo pri dragih matičnih ploščah za AMD-je. Nvidia je z nForcem to spremenila. To vezno čipovje za svojo ceno ponuja ogromno! Logično je Dell v tem videl dober posel in ga zagrabil. Prihranil bo na ceni procesorja in, ker ima nForce grafično že vgrajeno, tudi na grafični kartici zelo dobre kakovosti.
So sicer še bolj nepotrjene govorice kot te zgornje, da bo Nvidia izdala posebno verzijo nforca za P4. Tako da bo Dell v resnici izdal nForce in P4 "combo", ampak te se mi zdijo preveč odtrgane, da bi bile resnične. Po drugi strani pa je čisto možno, da bo zgoraj omenjeni Dell-ov AMD sistem tekel na...

0 komentarjev

nForce

Source magazine - O nForce ste že slišali, a ne? Če niste takoj brat stare novice! Na kratko: nForce je Nvidina pogruntavščina kako zaslužiti denar še na drugih področjih računalništva. Ker je na grafični sceni nedvomno kraljica (GeForce3 še vedno nima tekmeca na tržišču), se je Nvidia odpravila na tržišče veznih čipovij. Najprej se je povezala z AMD-jem in odkupila njegovo Hyper-Transport tehnologijo. Potem pa je naredila nForce. Kodno ime nForca je Crush (dvojni pomen?). O nForcu je nekaj znanega, nekaj pa še ne. Če preberete ta članek boste imeli zelo dobro idejo o čem pravkar govorim.

4 komentarji

Mobilni nForce

The inquirer - Po nekaj dneh govoric je The Inquirer (zadnje čase so vedno bolj in bolj prodorni) skoraj potrdil, da namerava Nvidia izdelati tudi mobilno različico nForce veznega čipovja. Če bolje pomislimo, je nForce kot nalašč za mobilni trg, saj s svojo visoko zmogljivo integrirano grafiko, dobrimi multimedijskimi sposobnostmi in hitrim pomnilniškim vodilom ne bi imel prave konkurence na mobilnem trgu. Obstaja pa en, zaenkrat še velik problem, in sicer segrevanje čipovja. Zaradi vgrajene grafike potrebuje nForce aktivno hlajenje NorthBridga (kot lahko vidimo na ASUSovi plošči), kar utegne biti na mobilnem področju težava. Tako se utegne zgoditi, da nForca v prenosnikih ne bomo videli vsaj do konca leta, ko bo Nvidia prešla na 0.13 mikronski proizvodni proces.

0 komentarjev

GeForce3 v nForcu

Slo-Tech - Na The Registerju se je pojavila novica o nadaljnjem razvoju Nvidiinih nForce veznih čipovij. V neuradnih pogovorih s predstavnikom Nvidie so tako izvedeli, da podjetje namerava integrirano grafiko nadgraditi z GeForce3 tehnologijo v roku 18 do 24 mesecev. Meni osebno se vse skupaj zdi zelo čudno, saj bi Nvidia po trenutnem polletnem razvojnem planu v roku dveh let napredovala že štiri generacije od GeForca3, kar pomeni, da bi takratno čipovje imelo nadvse zastarelo integrirano grafiko... Thnx OZZY!

0 komentarjev

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev

SuperSavage

VIA Hardware - Mhja, ta S3 pa je res čuden. Prvo propadejo, pol jih kupi VIA, pol propade njihov grafični del in rečejo, da nas ne bodo več morili s svojimi podpovprečnimi grafikuljami, potem najavijo veliki comeback, sedaj pa razkrivajo svoje načrte na mobilnem področju. Za razliko od desktopa so na tem področju bili kar uspešni in njihove Savage IX/MX grafične so obvladovale dobršen del trga. No, v tem članku na VIA Hardware lahko zasledimo prve informacije o novem produktu, SuperSavagu. SuperSavage bo namenjen mobilnem področju, na katerem bo zamenjal svoje zastarele bratce in konkuriral GeForce Go in Radeon Mobilityu. Precej ambiciozen projekt, torej. Jaz raje ne bom nič komentiral, ker znam glede S3ja biti precej strupen (boleče izkušnje ), vi pa si kar oglejte članek, če vas zanima!

0 komentarjev

Intel kupil Xircoma

Electic Tech - Intel in Xircom sta danes objavila sklenitev sporazuma, po katerem je Intel odkupil celotno podjetje za $25 po delnici, kar znese okoli $748 milijonov. S tem je Intel precej okrepil svoj položaj na mobilnem trgu, saj je Xircom bil eden izmed vodilnih proizvajalcev kartic, ki se uporabljajo za povezavo mobilnih računalnikov in velikih mrež ali interneta. Prevzem bo opravljen do konca tega četrtletja, Xircom pa bo postal del Intelove Network Communications skupine.

0 komentarjev