»

Robot Qbo na voljo za prednaročilo

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je podjetje Thecorpora najavilo da je njihov dolgo (kar šest let) pričakovani robot Qbo končno na voljo za prednaročilo. Qbo je odprtokodna robotska platforma, ki vključuje tako odprtokodno strojno opremo kot odprtokodno programsko opremo. Za razliko od nekaterih bolj znanih robotskih platform (kot je naprimer Aldebaranov Nao ), Qbo cilja predvsem na domače uporabnike in manjše "hobi" razvijalce ter tudi šole in univerze.

Qbo je v prednaročilu na voljo v treh različnih okusih - Qbo basic kit, ki je namenjen entuziastom, ki si želijo svojega robota sestaviti sami....

10 komentarjev

Hitri in drzni 5, Dexter in Crysis 2 prvaki torrentov leta 2011

Crysis 2 je lani dosegla 3.920.000 prenosov prek omrežja torrent.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - V naslednjem pregledu poglejmo, kako so leto 2011 izkoristili internetni pirati. Na TorrentFreaku so pripravili statistiko o največkrat ilegalno prenesenih filmih, televizijskih serijah in igrah.

Med filmi je zmagovalec Hitri in drzni 5 (Fast Five) z dobrimi devetimi milijoni prenosov, ki mu sledijo Prekrokana noč 2 (The Hangover 2), Thor, Izvorna koda (Source Code), Jaz sem četrti (I Am Number Four), Prikriti udarec (Sucker Punch), 127 ur (127 Hours), Rango, Kraljev govor (The King's Speech) in Harry Potter in Svetinje smrti 2. del (Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2). Številke so nižje kot predlani, saj je bil leta 2010 najpriljubljenejši film Avatar prenesen 16-milijonkrat. Po eno strani gre upad pripisati ostrejšim protipiratskim ukrepom (zlasti v...

38 komentarjev

Windows 7 pritegnil uporabnike

X-Bit Labs - Windows 7 je uporabnike pritegnil mnogo bolj kot njegov predhodnik, saj se po slabem mesecu splošne dobavljivosti v trgovinah (retail) že spogleduje s štiriodstotnim tržnim deležem. Na Net Applications, kjer merijo tudi tržne deleže operacijskih sistemov, so ugotovili, da je v soboto delež Windows 7 presegel štiri odstotke. Da je njegov tržni delež med vikendi višji kot med tednom, ni presenetljivo, saj tedaj ljudje do interneta dostopajo pretežno z domačih računalnikov, kjer nadgradnje izvedejo hitreje kot v podjetjih. Mimogrede, Vista je za dosego enakega tržnega deleža potrebovala kar sedem mesecev! Še vedno je sicer z naskokom najpriljubljenejši operacijski sistem Windows XP s 70-odstotnim deležem.

17 komentarjev

Gentoo LiveDVD 10.1

"Gentoo Ten" LiveDVD screenshot

vir: Wikipedia
Slo-Tech - 23. oktobra 2009 je izšel Gentoo Linux LiveDVD 10.1 -- tokrat je LiveDVD namenjen primarno igračkanju s sistemom in zato vsebuje ogromno izbiro konkurirajočih si programov, vključno z zavidljivo izbiro namizij in upravljavcev oken (WM).



Poznavalci Gentoo-ja bodo opazili, da gre za nov način označevanja različic. Ker je 4. oktobra 2009 Gentoo praznoval svoj deseti rojstni dan, so se odločili tudi po vzoru Slackware-a, da se posodobijo in se šteje verzije od te izdaje naprej s 10. Gentoo Ten (kot je njegovo ljubkovalno ime letos) je pa dobil tudi novo grafično podobo -- ki pa je kot vse v tej distribuciji zgolj opcija.

22 komentarjev

Namestitev Windows 7 z USB ključka

bit-tech.net - Microsoft bo z Windows 7 ponudil svoj prvi operacijski sistem, ki tudi uradno ne bo potreboval optične enote za namestitev, saj bo to opravljeno s pomočjo USB pomnilniškega ključka. Prav to je oviralo predvsem uporabnike netbookov, ki nimajo optičnih pogonov, posledično pa je bila namestitev Windows XP oz. Vista močno otežena. Za lastnike Netbookov je na Microsoftovi spletni trgovini zdaj na voljo posebna nadgraditvena različica Windows 7 Home, Professional in Ultimate, ki jo po nakupu uporabnik pretoči z interneta in nato prenese na USB ključek.

Ker so na voljo le nadgraditvene različice, boste že od prej morali imeti netbook (oz. kateri drug računalnik) z nameščenim Windows XP oz. Vista. Sveža namestitev zaenkrat še ni mogoča, prav tako pa še ni uradnega načina, da bi se v USB namestitev predelalo običajno DVD inštalacijo. Zanimivo je, da v obliki USB namestitve ni na voljo Windows 7 Starter Edition, ki je bila pogosto mišljena kot različica za netbooke. Očitno so današnji...

41 komentarjev

Amazonu posel cveti

Gibanje cene delnice AMZN

CNet - Amazon je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je sklenilo konec septembra. V teh treh mesecih so nadaljevali z rekordnim tempom, tako da je njihov dobiček poskočil na 199 milijonov dolarjev, kar je za dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Rasla je tudi prodaja, saj so prodali za 5,45 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za četrtino več kot leto poprej. Investitorji so te informacije sprejeli odprtih rok in delnico včeraj potisnili za več kot 25 odstotkov navzgor.

Prvi finančnik v podjetju Tom Szkutak pojasnjuje, da tako dobre rezultate v težavnem obdobju dosegajo predvsem zaradi nizkih cen. Ker imajo izjemno konkurenčne cene, uporabniki še vedno kupujejo pri njih. Tako so imeli registriranih 98 milijonov uporabniških računov, kar je za 17 odstotkov več kot leto prej.

Najraje imajo Kindle, saj je postal najbolj prodajani...

4 komentarji

Windows 7 zbral največ prednaročil v zgodovini Amazon.co.uk

TG Daily - Danes, 22. oktobra 2009, je izšel težko pričakovani Windows 7, ki se je po vseh napovedih in predčasnih preizkusih sodeč Microsoftu zares posrečil. Pozitivni odzivi prvih preizkuševalcev in poročevalcev se že kažejo tudi na (skorajda) prodajnih številkah: Windows 7 je postal izdelek z največ prednaročili v angleški spletni prodajalni Amazon doslej. Prekosil je celo knjižno veleuspešnico Harry Potter in Svetinje smrti (izvirno angleško Harry Potter and the Deathly Hallows), ki si je rekord lastila doslej. Čisto nor podatek pa je, da je Windows 7 že v prvih osmih urah, odkar je bil na voljo za prednaročilo, zbral več naročil kot Vista v celotnem obdobju prednaročanja! Kdaj boš pa ti...

162 komentarjev

Windows Mobile 7 že spomladi?

Diapozitiv o Office 2010

vir: engadget
engadget - Po relativnem razočaranju, ki ga je s seboj prinesel Windows Mobile 6.5, mnogi še toliko bolj nestrpno pričakujejo popolnoma na novo spisan Microsoftov operacijski sistem za mobilne telefone, Windows Mobile 7.0. Po prvotnih napovedih naj bi na police prišel že konec leta 2009, a se je ta datum sčasoma premikal vse do konca leta 2010. Trenutne napovedi bolj potrdi, kot ovrže, tudi pobegli diapozitiv s predstavitve Office 2010, v katerem je omenjeno, da bo Windows Mobile 7.0 fazo RTM (ko dokončan sistem dobijo proizvajalci strojne opreme) dosegel prihodnjo pomlad. Ker sistem večinoma ne bo združljiv s trenutno obstoječimi telefoni, to pomeni, da bomo do prvih naprav z WM 7.0 morali počakati še nekaj...

11 komentarjev

Windows 8 že globoko v razvoju

Ars Technica - Medtem ko se je razvoj novega Microsoftovega operacijskega sistema pravkar zaključil, je razvoj njegovih naslednikov že pošteno v teku, piše ArsTechnica. Proizvajalci in uporabniki so končno posvojili 64-bitno realnost, zato lahko Microsoft že razmišlja stopničko dlje. Windows 8 naj bi tako izšli tudi v 128-bitnem okusu, za kar sodelujejo z Intelom, IBM-om, AMD-jem in HP-jem. To je v svojem profilu zapisal tudi Robert Morgan, član divizije za raziskave in razvoj pri Microsoftu, a so medtem njegove strani že izginile s spleta. Spletna stran Windows 8 News si je priborila intervju z Morganom, do danes pa lahko bralci zastavijo svoja vprašanja. Seveda ni nujno, da bo Windows 8 dejansko izšel tudi v 128-bitni različici, je pa vse skupaj dokaz, da se premikamo v to...

135 komentarjev

Windows 7 XP mode pripravljen

TG Daily - Po poročanju TG Daily je virtualna različica Windows XP, ki bo delovala v Windows 7 Professional, Enterprise in Ultimate, že pripravljena ter celo v fazi RTM oz. Release To Manufacturing. To pomeni, da so večji izdelovalci sistemov (npr. HP, Dell, Sony, itd.) dodatek že dobili, medtem ko bomo morali običajni uporabniki počakati na uraden izid Windows 7, s katerim bo virtualni XP mogoče brezplačno prenesti z Microsoftovih strežnikov že 22. oktobra. Virtualni način je namenjen predvsem specifičnim uporabnikom, ki se zaradi zahtev programske opreme ne morejo ločiti od Windows XP.

Poleg omejitev pri različici operacijskega sistema (eden izmed prej naštetih okusov) bo za uporabo virtualnega Windows XP SP3 potreba tudi primerna strojna oprema. Poleg procesorja, ki podpira strojno virtualizacijo, Microsoft zahteva še vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika in 15 GB nezasedenega prostora na trdem disku. Windows XP, že osem let star operacijski sistem, ki s starostjo in tržnim deležem podira...

66 komentarjev

Windows 7 v izvedbi fantovske skupine

Wired Blog - Dobra dva tedna nas loči od Microsoftove letne razvijalske konference - PDC 2008. Letošnji paradni konj bo sedma različica oken - Windows 7, ki jo bodo obiskovalci dobili na 160 GB trdem disku, skupaj s kopico ostale razvijalcem prijazne programske opreme. Po poročanju Wired Gadgets Bloga pa so se odločili tudi za zanimivo reklamno kampanijo.

V svet so tako spustili video spot, kjer fantovska skupina 4 Softies and a Pizza Guy prepeva o njihovih fantazijah okoli razvijalske konference in kaj bi počeli z Windows 7. Pesem se začne pri 45-ti sekundi.



Vse redne komentatorje novic bi opozorili, da je današnja tema Windows 7 in ne ali je Vista boljša od OS X.

34 komentarjev

Hairy Potter PC

The Register - Priznam, napaka v naslovu novice je namerna, verjetno nastala pod vplivom vemočigavih reklam.

A kljub pregovorni odličnosti knjige (o tem sam ne morem soditi, je nisem prebral...) bi verjetno ne bil preveč vesel "Harry Potter" osebnih računal. Pred hudičem pa nas varujejo -- verjeli ali ne -- tako omejujoče navedbe v Microsoftovih OEM pogodbah. AOL in Compaq pa v jok.

0 komentarjev