»

Cisco prevzel Tandberg

CNet - Cisco je lani napovedal prevzem norveškega podjetja Tandberg, a se je kasneje prevzem ustavil, ker švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ni bila zadovoljna s ponujeno ceno. Cisco je popustil in ceno s treh milijard zvišal na 3,41 milijarde dolarjev, kar je prepričalo tudi Švede. Včeraj je tako Cisco objavil, da je prevzem podjetja končan.

Za 3,3 milijarde dolarjev so postali 91,1-odstotni lastnik podjetja Tandberg, kar je dovolj, da izvedejo iztis še preostalih delničarjev. Do decembra je namreč Cisco pridobil 89 odstotkov delnic, meja za prisilni iztis malih delničarjev pa je tako kot pri nas 90 odstotkov. Medtem ko je Cisco lovil manjkajoči odstotek, sta ameriško pravosodno ministrstvo in Evropska Unija potrdili, da prevzem ne krni konkurence. Letos naj bi prevzem Ciscu prinesel nekaj izgube, že drugo leto pa bo dobičkonosen.

Podjetje Tanberg se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij, kamor meri tudi...

2 komentarja

Težave pri Ciscovem prevzemu Tandberga

Bloomberg - Pretekli mesec smo poročali, da se Cisco pripravlja na trimilijardni prevzem podjetja Tandberg. Kot kaže, se to morda ne bo zgodilo, saj nad idejo niso najbolj navdušeni delničarji norveškega podjetja. Ponudbo je namreč zavrnila švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ker je cena po njihovem mnenju prenizka (Cisco je ponudil 38-odstotno premijo glede na tržno ceno na dan predstavitve ponudbe). Po njihovem mnenju bo Tandberg posloval bolje kot samostojna družba, so si pa ob ustreznem finančnem nadomestilu (3,1 do 3,7 milijarde dolarjev) pripravljeni premisliti. Viri tako trdijo, da bo Cisco odkorakal stran, če ne bo vsaj 90 odstotkov delničarjev za prevzem. Tandberg je v zadnjem četrtletju pridelal 50 milijonov dolarjev dobička ob štirikrat večjem prometu.

0 komentarjev

Cisco kupuje Starent Networks

CNet - Cisco se je v zadnjem času resno lotil porecesijskih nakupov. Pred tednom dni so objavili nakano, da bi prevzeli norveški Tandberg, danes pa se je njihovem krožniku znašel Starent. Podjetje iz Tewksburyja v Massachusettsu je specialist za mobilni svet, saj prodajajo predvsem izdelke, ki pomagajo operaterjem vzpostaviti infrastrukturo in dostop do omrežij 2.5G, 3G in 4G, tako da lahko uporabniki na svojih prenosnih napravah gledajo najnovejše večpredstavnostne vsebine. Cisco bo tako združil svoje znanje na področju videa in IP z mobilno infrastrukturo podjetja Starent, s čimer bodo lahko ponudili celo paleto izdelkov za omrežja 3G in 4G.

Prevzem naj bi bil končan v prvi polovici prihodnjega leta, za podjetje pa bo Cisco plačal 2,9 milijarde dolarjev v gotovini, kar pomeni 35 dolarjev na delnico. Nič čudnega, da je njihov tečaj včeraj poletel za 17 odstotkov in kot pribit vztraja tik pod 35 dolarji.

1 komentar

Cisco prevzema Tandberg

CNet - Napovedi o prevzemih v računalniški branži se kar vrstijo. To pot je enega napovedal Cisco, ki namerava za tri milijarde dolarjev kupiti Tandberg. Tandberg je norveško-ameriško podjetje, ki se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij. Prve korake v to smer je Cisco že storil s prevzemoma Scientific-Atlanta in Arroyo v letih 2005 in 2006, z zadnjo pridobitvijo pa si želijo odrezati še večji kos pogače telekonferenčnega trga. Financirali naj bi ga kar z gotovino, cena 153,5 norveških kron na delnico (to postavlja tržno kapitalizacijo na tri milijarde dolarjev), pa predstavlja 25-odstotno premijo na povprečno ceno delnice v zadnjih treh mesecih. Posel naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

0 komentarjev

Intel le še številka tri v Silicijevi dolini

Heise - Kot poroča Heise, je Intel po četrt stoletja izgubil drugo mesto v ameriški Silicijevi dolini na seznamu najpomembnejših 150 podjetij SV150. Prehitel ga je Cisco, ki je imel lani za 39,6 milijard dolarjev prometa, medtem ko je Intel zabeležil le 37,6 milijarde. Tik za petami mu je Apple s 33 milijardimi, medtem ko še vedno premočno vodi Hewlett-Packard s skoraj 120 milijardami. Na seznamu podjetij po dobičku je z osmimi milijardami prav tako prvi HP pred Ciscom, medtem ko se je na tretje mesto prebil Oracle, Intel pa je četrti.

12 komentarjev

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi...

14 komentarjev

Brezžični internet na letalih

več strani - Na letalu LH 418, ki leti iz Frankfurta proti Washingtonu, je nemški avioprevoznik Lufthansa začel poskusno uvajati brezžični dostop do interneta, ki dovoljuje surfanje na višini 10.000 metrov. Na začetku bo stvar brezplačna, po koncu trial obdobja pa bodo zaračunavali med 30 do 35 dolarji na let. Na voljo bo tromegabitna povezava za dolvleko ter 128 kilobitov na sekundo za gorpoteg. Opremo je prispeval Cisco Systems, ki je letalo tudi opremil s petimi t.i. access pointi. Do sredine leta 2004 bo Lufthansa tako s podobno opremo opremil še 80 letal. Klik!

6 komentarjev

Glasba za aktivne

Hardware Zone - Vsi, ki se aktivneje ukvarjate s tekom, kolesarjenjem ali fitnesom, se prej ali slej zavedate, da nekaj pogrešate. Teh nekaj stvari (ali pa sploh ne stvari) je precej, verjetno pa je pri vrhu glasba.

Ker je ta segment populacije, vsaj po moje, še premalo pokrit, sta se Nike in Philips odločila, da bosta predstavila paleto izdelkov. V delo so vpregli dobre designerje, saj so izdelki res lepi na pogled, od prenosnih mp3 in CD predvajalnikov, do klasičnih FM radijskih spremenikov. Cene so primerljive z ostalimi produkti, upamo lahko samo, da bodo izdelki kmalu prišli v Slovenijo.

Predogled so naredili na Hardware Zonu (stran je zdaj zelo počasna, tako da ne obupajte).

If I were you, I would skip to page 6...

5 komentarjev