»

Google služi s tipkarskimi napakami

Vir velikih zaslužkov

TG Daily - Registriranje zatipkanih domen popularnih spletnih strani je danes stalna praksa, kjer namesto želene vsebine obiskovalci, ki se pri vpisovanju naslova URL zatipkajo, večinoma opazijo le reklame. Matematika s Harvarda, Tyler Moore in Benjamin Edelman, sta se zato odločila preveriti, kolikšni so dejanski zaslužki s takšnih strani. Ogledala sta si 3.264 najpopularnejših spletnih strani, registriranih z domeno .com, nato pa našla 285.000 z njimi povezanih zatipkanih domen oz. typosquaterjev. S pomočjo programske opreme sta podrobno pregledala te strani in ugotovila, kolikšen je Googlov delež zaslužka od prikazanih oglasov. Google je s svojim AdSense na takšnih straneh namreč najpogostejši oglaševalec. Za dejanski letni zaslužek sta podatke z dobrih 3.000 strani, zajetih v raziskavo, enostavno...

2 komentarja

Google krajša URL-je

Google - Spletni servisi, ki iz dolgih in zamudnih naslovov spletnih strani napravijo kratke povezave (bolj znan je npr. tinyurl), so v zadnjem času postali izredno popularni. Ocenjujejo, da je tovrstnih strani na spletu že več kot sto, pridružuje pa se jim še veliki Google. Registrirali so domeno goo.gl, ki počne točno to. Za razliko od obstoječih strani, ki jih lahko uporabniki prosto obiščejo in uporabijo za krčenje naslovov, je Googlova nekoliko izbirčnejša. Njena uporaba je namreč vdelana v Googlovo orodno vrstico za brskalnike in Feedburner RSS, ki ju lahko sedaj uporabimo v ta namen. V uradni predstavitvi na blogu pravijo, da morda v prihodnosti storitev razširijo tudi na samostojno uporabo.

22 komentarjev

Google nadaljuje z nakupi oglaševalcev

CNet - Pred kratkim smo pisali, da Google prevzema AdMob, ki je poznan oglaševalec na mobilnih napravah. Nakupovanje v tej branži se nadaljuje, saj je Google napovedal prevzem podjetja Teracent, ki je prav tako ponudnik oglaševanja. Podjetje se namreč ukvarja s prilagajanjem slik, izdelkov, sporočil, barv v oglasih na podlagi lokacije, jezika, obiskovanih vsebin, lokalnega časa in preteklih preferenc uporabnika. Poenostavljeno rečeno, gredo se popolno personalizacijo oglasov. Google je v blogu, koder so prevzem najavili, zapisal, da bodo z novo tehnologijo dobili boljše rezultate pri oglaševalskih kampanjah, s čimer bodo v končni fazi tudi založniki več zaslužili, uporabniki pa bodo deležni relevantnejših reklam. Nobeno izmed podjetij ni želelo razkriti, koliko bo posel vreden.

0 komentarjev

Britanska policija aretirala osumljenca za trojanca Zeus

BBC - Britanska policija je razkrila, da je že 3. novembra aretirala 20-letnega moškega in žensko v povezavi z znanim trojanskim konjem ZeuS. Ta se je prvikrat na spletu pojavil leta 2007, ko je okužil računalnike ameriškega ministrstva za promet, zelo pa se je razširil marca letos. ZeuS beleži pritiske tipk uporabnika, s čimer zbira podatke za dostop do osebnih bančnih računov, gesla, številke kreditnih informacij, gesla za dostop do socialnih strani in podobno ter jih nato posreduje avtorjem programa. Uporabnike poskuša na različne načine pretentati, da bi ga namestili, denimo z lažno stranjo na Facebooku itn. Botnet, ki ga nadzoruje, naj bi obvladoval več milijonov računalnikov.

Britanska državljana je ob pomoči manchestrske policije zaslišala Police Central e-Crime Unit, ki ju sumi kršitve Computer Misuse Acta in Fraud Acta. Proti plačilu varščine so dvojico izpustili, nadaljnje zaslišanje pa je predvideno za marec 2010. Gre za prve aretacije zaradi širjenja malwara v Evropi, tako...

5 komentarjev

Botnet Bahama krade Googlov promet in oglaševalski denar

ITworld.com - Skrbnikom računalniških sistemov je te dni pred oči prilezel botnet z imenom Bahama, ki preglavice povzroča predvsem oglaševalcem, ugotovili pa so, da krade tudi velikemu Googlu. Očitno je, da Bahama prek zastrupljanja DNS uporabnike namesto na Google napoti na kanadsko stran, ki mu je na las podobna. Podobnost je tako izrazita, da so celo vrnjeni rezultati poizvedb pravilni, le da ne vrača čistih povezav, marveč zamaskirane v reklame CPC (cost-per-click), ki uporabnike popeljejo na različne spletne strani oglaševalcev. Na ta način se ustvarjajo CPC-promet, ki ga oglaševalci plačajo, čeprav obiskovalec sploh nima interesa za obiskano stran. Izgublja pa tudi Google, ki ima na ta način manj obiska in manj zaslužka od svojih reklam. Več o tem.

4 komentarji

Milijon Linux kernelov na enem sistemu

Millions of them!

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Znanstveniki iz Državnega Laboratorija v Sandii (Livermore, ZDA) so na svojem superračunalniku hkrati zagnali več kot milijon Linux kernelov s pomočjo virtualizacije. Cilj je razumeti delovanje botnetov in okuženih računalnikov, ki se povežejo v omrežje in katerih številke prav tako segajo v milijone. Analiza le-teh je sicer praktično nemogoča, saj so razpršeni po skoraj celem svetu. Imeti tolikšno število efektivnih računalnikov na le enem mestu bo močno olajšalo raziskovanje botnetov in zlobnih omrežij ter pomagalo najti način, kako jih ustaviti,...

20 komentarjev

Prodati hladilnik Eskimu? Ni problema!

Slo-Tech - Slovenski krošnjarji z računalniško robo si že nekaj let režejo tanke kose kruha. S strojno opremo je vedno manj zaslužka, pa še presneti splet jim odnaša stranke, ki namesto, da bi kot včasih patriotsko obiskale svojo lokalno trgovino, kupujejo onkraj meje. Pa so zato kaj prilagodili svoje poslovanje, začeli delati na dolgoročnem odnosu s strankami?

Ponovili smo preizkus izpred treh let. V trgovino smo poslali dve maškari, ki sta se bili pri nakupu prisiljeni popolnoma prepustili prodajalcu. V pričakovanju, da jima prisluhne in nato še sam pridoda vse tisto, za kar meni, da uporabnik še brezpogojno potrebuje. Popoln računalniški analfabet se namreč v letu ali dveh zna preobraziti v znalca in si dobro zapomniti svoj prvi nakup, nato pa naslednjega opraviti kje drugje.

In rezultat? Dno kot kaže še ni prišlo. Naši trgovci namreč v očeh študenta ekonomije preberejo željo po 24" monitorjih, grafičnih karticah in predimenzioniranih operacijskih sistemih. Na drugi strani pogosto...

69 komentarjev

BBC demonstriral delovanje botneta

BBC - Pod izrazom botnet v ožjem pomenu besede običajno razumemo skupino računalnikov, ki so jih zlikovci okužili z zlobno kodo, tako da zanje opravljajo razne umazane naloge (razpošiljanje spama, DOS-napadi). Ni pa to nujno, saj beseda prihaja iz termina software robots network, torej v širšem pomenu opisuje zgolj skupek računalnikov, ki avtomatizirano poganjajo določena opravila. Posebej pogosto jih žal omenjamo, ko govorimo o mašineriji za pošiljanje spama.

Na BBC-ju so pripravili demonstracijo delovanja botneta, za potrebe katere so najprej s posebej v ta namen napisanim programom Click okužili 22.000 računalnikov nepazljivih uporabnikov. Nato se ustvarili dva nova elektronska naslova pri Gmailu in Hotmailu ter vsem računalnikov v botnetu ukazali, naj začenjo pošiljati spam nanju. Hitre povezave računalnikov v botnetu v internet pa se da izkoristiti tudi za izvedbo DOS-napada, kar so po vnaprejšnjem dogovoru z nekim podjetjem izvedli. Ugotovili so, da je rezervna stran, ki so jo...

11 komentarjev

Prihajajo novi spamerji

ComputerWorld - Štiri tedne je minilo, odkar so odklopili hrbtenico spama, podjetje McColo z interneta. Zlikovci so se ves poskušali reorganizirati ter vzpostaviti in zagnati nove strežnike za nadzor botnetov; kaže, da jim počasi uspeva. Ravni so se dvignile že na slabi dve tretjini predapokaliptičnih, tako da so včeraj poslali že 96,8 milijarde nezaželenih sporočil, v časih McCola pa je ta številka dosegala 150 milijard, takoj po odklopu pa 64 milijard. Ponoven razmah je plod drugih botnetov, ki jih McColova smrt ni prizadela.

Strokovnjaki pravijo, da so govorice o vrnitvi Srizbija in Rustocka med žive večinoma iz trte izvite, dodajajo pa, da ne gre za monolitne strukture. Nadzoruje jih več ljudi, ki so dele omrežja uspeli obnoviti in reaktivirati. Kljub temu se zdi, da sta nekdaj prvi in tretji največji botnet postala manj pomembna igralca na globalnem trgu. So ju pa nadomestili drugi, npr. stari znanci Mega-D, Cutwail in Kraken, in včasih marginalna, sedaj pa kar porejena Xarvester in Gahg....

23 komentarjev

Avtonomni botnet z 1,5 milijona (asimiliranih) računalnikov

Crypto-Gram - Oktobra 2005 je nizozemska policija aretirala tri mladeniče stare 19, 22 in 27 let, ki naj bi z uporabo Toxbota (oziroma Codbota) okužili okrog 100.000 računalnikov, nanje namestili spyware in izvajali različne napade ter s pomočjo tega omrežja izsiljevali denar.

Kasneje se je izkazalo, da je okuženih 1,5 milijona računalnikov, Bruce Schneier pa pravi, da je ta številka morda občutno višja. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da se prikrito omrežje kljub aretaciji njegovih lastnikov širi še naprej. Boti so namreč avtonomni in to kljub temu, da je policija ugasnila "kontrolni center" (IRC kanal kjer so se boti prijavljali).

We are the Borg and you will be assimilated!

46 komentarjev