»

Etični heking in osnove informacijske varnosti

Slo-Tech - V mesecu marcu bo društvo OWASP v sodelovanju z Uradom vlade republike Slovenije za informacijsko varnost pričenlo z izvajanjem on-line delavnic na temo informacijske varnosti, namenjenih predvsem dijakom in študentom.

Delavnice bodo informativne narave, vsaka pa bo vsebovala vsaj en praktični primer, s katerim se bodo spopadli udeleženci. Prva uvodna delavnica na temo etičnega hekinga bo potekala danes 9. marca 2022, s pričetkom ob 20.00 uri prijave na eventbrite. Druga delavnica z naslovom #CyberGirlsSI bo potekala 30. marca 2022 prijave so že možne na eventbrite.

Več informacijah o točnih datumih in vsebinah prihajajočih delavnic najdete na njihovi spletni strani ali Twitter računu.

4 komentarji

Virtualni predavatelji postajajo dostopna realnost

vir: BBC
BBC - Na Imperial College v Londonu (ICL) so minuli teden premierno preizkusili holografiji podobno tehnologijo, s katero nameravajo v bodoče redno prirejati predavanja zunanjih predavateljev. Na dogodku sta ob voditelju na odru predavala dva "živa" govornika, druga dva pa sta se jima pridružila zgolj navidezno, na daljavo.

Tehnologijo je razvilo kanadsko podjetje Arht Media, z njo predavatelja posnamejo pred nagnjenim ozadjem osvetljenega z dveh strani, nato pa sliko projicirajo na prosojno steklo, nagnjeno ozadje za njim pa s pomočjo programske opreme gledalcu pričara občutek prostora. Četverica na odru ICL se je tako lahko med sabo pogovarjala, virtualna predavatelja imata namreč pred sabo kalibrirane monitorje,...

14 komentarjev

OGC delavnica v Ljubljani

Slo-Tech - Geološki zavod Slovenije organizira v ponedeljek, 10.05.2010, mednarodno delavnico OGC (Open Geospatial Consortium, Inc.) na temo odprtokodnih standardov in medopravilnosti na področju prostorskih podatkov ter direktive INSPIRE. Vabljeni predavatelji so g. Mark Reichardt, predsednik in izvršni direktor OGC, Anitha Trakas (OGC Europe), Guenther Pichler (ESRI Inc.), Francois Robida (BRGM), Robert Tomas (EC-JRC), Tomaž Petek (GURS), Grega Milčinski (Sinergise) in Aleš Veršič (ARSO). Namen delavnice je širjenje znanja o informacijskih rešitvah temelječih na odprti kodi, predstavitev OGC ter direktive INSPIRE. Delavnica bo potekala v predavalnici Geološkega zavoda Slovenije, Dimičeva ulica 14 (nasproti Gospodarske zbornice za Bežigradom), Ljubljana, VI nadstropje.

Ponedeljkova delavnica je za javnost odprt dogodek v sklopu 25. mednarodnega srečanja Geoscience Information Consortium (GIC), ki bo na Geološkem zavodu Slovenije od 10. do 14. maja 2010. GIC je mreža geoloških zavodov...

17 komentarjev

Digitalno založništvo in filmski krasni novi val

Utrinek s Pipinega odprtega termina

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa vas v tem tednu vabi v svoje prostore na Spletne urice, ki bodo to sredo namenjene prihodnosti - prihodnosti digitalnega založništva. Amazonov e-bralnik Kindle je na pohodu (tudi kot aplikacija za PC, Mac in iPhone), iPad prihaja 3. aprila, konkurenca na področju e-bralnikov pa bo velika. O tem, kako so na (r)evolucijo založništva pripravljeni založniki in kaj nove platforme pomenijo za razvijalce, kdo od slovenskih založnikov bo prvi stopil na digitalni trg, bo govora v obliki diskusije oziroma okrogle mize v sredo ob 19. uri. Za tiste, ki ne boste utegnili priti v Kiberpipo, bo kot običajno na voljo neposredni prenos v Kiberpipinem videoarhivu.

Torkovi Pipini odprti termini...

0 komentarjev

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

BurnerOnFire, Drupal in FFA LAN party

BurnerOnFire

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Nocoj ob 19h boste na Pipinem odprtem terminu lahko slišali o tem, kako je v Kiberpipi nastala aplikacija, s katero lahko hitro napečemo večje število CD-jev hkrati. O BurnerOnFire, vzporednem zapisovanju na več CD/DVD-jev hkrati s pomočjo Linuxa, Pythona, D-Busa, HAL-a in nekaj ne preveč sodobnega hardware-a bosta predavala Domen Kožar, pisec Python kode in Jožko Škrablin, rezidenčni sysadmin.

Projekt Drupal je od verzije 4.7, za katero si potreboval doktorat, da si jo sploh lahko uporabljal, do verzije 7, v katero je bilo vloženega ogromno trudo prav v izboljšanje uporabniške izkušnje, izjemno napredoval. Pogledali si bomo, kakšne so razlike med zadnjima dvema verzijama, kako poteka razvoj Drupala, katero verzijo naj izberem in zakaj je dejstvo, da je...

4 komentarji

O skupnostih in možganskem treningu

Kiberpipa - V torek, 6.10., odpira vrata tudi 6. sezona Kiberpipinih odprtih terminov, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in društvom Lugos. V zadnjih nekaj letih je bila dodobra prečesana odprta scena, tako v Sloveniji, kot v tujini. Izpeljanih je bilo več kot 200 uspešnih predavanj, skupaj z domačimi in tujimi predavatelji, odprte so bile tematike neposredno povezane z odprto kodo in Linuxom, kot tudi vrsta novih, odprtih konceptov, tehnologij in filozofij. Pipini odprti temini so od vsega začetka bili zastavljeni na široko, da bi pod svojo streho zajeli tisti del kiberprostora, odprtih idej, kot tudi informacijske družbe, katere predstavniki smo in na katerih temeljih je tudi nastal projekt in prostor Kiberpipa.

Cilj v prihajajoči sezoni je vsekakor obdržati kvaliteto in še naprej vsak torek krajšati večere ob zanimiv temah in dobri družbi. Še več, na vso moč si prizadevamo, da vsebino in izvedbo Pipinih odprtih terminov še izboljšamo. Veseli bomo vsakega vašega predloga, kako...

2 komentarja

POT: Še vedno vemo kaj ste počeli prejšnje poletje

Slo-Tech - V torek 24. oktobra vas vabimo na drugi Pipin odprti termin v tej sezoni. Za uvod se bomo ponovno spomnili poletja. Na hitro bomo preleteli nekaj bolj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini.

Tako boste lahko slišali kako je potekal NEST 2006, ki ga je pripravil Slo-tech in kaj je bila letošnja rdeča nit Ars Electronice. Pogledali pa bomo tudi, kako se je odvijala OpenOffice konferenca v Lyonu, ki jo je ponovno medijsko pokrivala ekipa Kiberpipe.

Torej, ne zamudite nove sezone Kiberpipinih odprtih terminov, ki bodo, tako kot vedno, potekali vsak torek ob 19.00.

1 komentar

Spletne urice: Odgovornost ponudnikov spletnih strani

Slo-Tech - Tokrat vas na spletne urice v Kiberpipo izjemoma vabimo v TOREK 6. decembra ob 19.00, ko bo Boštjan Berčič z Inštituta za pravno informatiko predaval o Odgovornosti ponudnikov spletnih strani

Predavanje bo osvetlilo pravna vprašanja ponudnikov spletnih storitev (in drugih TK storitev), predvsem njihovo odgovornost za ustvarjene, objavljene oz. prenešene vsebine ter pravice organov pregona v zvezi s postopki zoper njih. Predavenje bo osvetlilo nekatere civilno-, kazensko- in upravnopravne vidike po Zakonu o elektronskih komunikacijah, retencijski direktivi, Kazenskem zakoniku, Zakonu o varstvu osebnih podatkov in Obligacijskem zakoniku.

Če ste torej lastnik ali upravljalec svoje spletne strani ali strežnika, boste na predavanju zvedeli katere podatke morate hraniti o uporabnikih kdaj in pod kakšnimi pogoji ste primorani podatke posredovati policiji ali komu drugemu in kdaj tega ne smete. Kakšne so najboljše prakse ravnanja v kočljivih primerih, ko dobite pismo, da morate neko...

12 komentarjev

Pipin odprti termin: Stanje Linux namizja danes

Slo-Tech - Tokrat _izjemoma_ Pipin odprti termin poteka na sejmu Hevreka in sicer v torek ob 17.00 v odprti predavalnici v neposredni bližini razstavnega prostora Kiberpipe in Lugosa.

O tem kje je Linux namizje danes in kam pluje bo predaval Jure Čuhalev, sicer oče in organizator odprtih terminov.

O tem kaj se z Linuxom namizjem da storiti in predvsem česa se ne da, kroži naokoli veliko mitov. Na veliko veselje obstoječih uporabnikov Linux namizij jih večina ne drži. Prikazano bo trenutno stanje podprte tehnologije od večpredstavnostnih orodij, podpore strojni opremi in najbolj razširjenim tipom aplikacij po katerih uporabniki najpogosteje posegajo.

Se vidimo!

6 komentarjev

Predavanje v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek 13. novembra ob 18.00 predavanje: Terasa - ustvarjanje skupnosti z vizijo.

Avtor pišev takole: "Skupine, ki želijo učinkovito sodelovati, se morajo organizirati. Pri tem jih lahko z informacijske strani podpre rešitev Terasa, ki smo jo za slovensko področje prilagodili v Društvu Abak. Na predavanju bomo Teraso predstavili, opisali postopek njenega uvajanja in prikazali, kako se ga postavi na nek spletni strežnik. Po predavanju se boste s Teraso lahko poigrali tudi sami.

Društvo Abak je študentsko društvo, ki znanja željnim študentom omogoča nabiranje izkušenj in širjenje obzorij. Trenutno se ukvarjamo predvsem z informacijskimi tehnologijami, odprti pa smo za vse vrste zanimivih idej. Naši najbolj zanimivi projekti so Virtualna univerza,Terasa in Kronos - program za izdelavo urnikov s pomočjo genetskega algoritma."


Predava Drago Bokal, gre pa seveda za odprtokodno rešitev. Mimogrede, ne pozabite tudi na torkovo predavanje o Mozilli.

0 komentarjev

Predavanje: Omejevanje prometa v Linuxu

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek, 27. februarja ob 19.00 na vrsti predavanje z naslovom Linux traffic shaping

Primož Bratanič, glavni programer portala Slo-Tech, bo predstavil, kako v Linuxu uporabljati omejevanje prometa.

V predavanju bodo na kratko predstavljene osnove omejevanja pasovne širine na Linux strežniku. Pokazano bo nekaj različnih načinov zagotavljanja stopnje kakovosti povezave določenim uporabnikom, nastavljanje višje prioritete določenim paketkom in posledice teh dejanj za končnega uporabnika.

Popravek: datum je res 27.2.2003 [:D]

18 komentarjev