»

AMD Multiuser GPU prinaša strojno virtualizacijo grafičnih čipov

AMD - AMD je na sejmu VMworld 2015 predstavil svoje grafične kartice iz družine AMD Multiuser GPU, ki omogočajo virtualizacijo na strojnem nivoju za 15 uporabnikov. S tem AMD neposredno konkurira Nvidiini rešitvi Grid, ki v zadnji izdaji omogoča do 128 uporabnikov na strežnik s karticami Tesla, a bistvena razlika je v implementaciji. Nvidiina virtualizacija je programska, AMD-jeva pa strojna.

AMD Multiuser GPU, ki uporablja Single Root I/O Virtualization (SR-IOV), torej podpira do 15 uporabnikov pri nezahtevnem delu, medtem ko se pri najvišjih obremenitvah seveda ta številka zmanjša. Deluje v okoljih VMware vSphere/ESXi 5.5 in podpira grafične standarde pospeševanja DirectX 12, OpenGL 4.4 in OpenCL 2.0 ter...

24 komentarjev

Naslednik WGA je tu

ComputerWorld - Kot smo pred dvema tednoma napovedali, je Microsoft začel ponujati posodobitev KB971033 za Windows 7, ki prinaša novo orodje za preverjanje legalnosti namestitve. Imenuje se Windows Activation Technologies (WAT) in predstavlja nadgradnjo obstoječega WGA, ki je bil uveden leta 2006. WAT prepozna in blokira približno 70 različnih trikov, s katerimi je bilo moč zaobiti aktivacijo. Pomembnejša novost je uvedba reaktivacije, ki jo WAT neopazno izvede vsake tri mesece. Takrat se vnovič poveže z Microsoftovimi strežniki in preveri, ali je nameščena kopija še vedno legalna, torej ali ni bila nemara aktivirana s kakšnim trikom, ki so ga v Redmondu prepoznali šele kasneje. Tega Windows XP in Vista nista počela, čeprav sta se povezovala s strežniki.

Uporabniki, ki imajo v Windows Update označeno samodejno nameščanje posodobitev,...

31 komentarjev

Namestitev Windows 7 z USB ključka

bit-tech.net - Microsoft bo z Windows 7 ponudil svoj prvi operacijski sistem, ki tudi uradno ne bo potreboval optične enote za namestitev, saj bo to opravljeno s pomočjo USB pomnilniškega ključka. Prav to je oviralo predvsem uporabnike netbookov, ki nimajo optičnih pogonov, posledično pa je bila namestitev Windows XP oz. Vista močno otežena. Za lastnike Netbookov je na Microsoftovi spletni trgovini zdaj na voljo posebna nadgraditvena različica Windows 7 Home, Professional in Ultimate, ki jo po nakupu uporabnik pretoči z interneta in nato prenese na USB ključek.

Ker so na voljo le nadgraditvene različice, boste že od prej morali imeti netbook (oz. kateri drug računalnik) z nameščenim Windows XP oz. Vista. Sveža namestitev zaenkrat še ni mogoča, prav tako pa še ni uradnega načina, da bi se v USB namestitev predelalo običajno DVD inštalacijo. Zanimivo je, da v obliki USB namestitve ni na voljo Windows 7 Starter Edition, ki je bila pogosto mišljena kot različica za netbooke. Očitno so današnji...

41 komentarjev

Windows 7 zbral največ prednaročil v zgodovini Amazon.co.uk

TG Daily - Danes, 22. oktobra 2009, je izšel težko pričakovani Windows 7, ki se je po vseh napovedih in predčasnih preizkusih sodeč Microsoftu zares posrečil. Pozitivni odzivi prvih preizkuševalcev in poročevalcev se že kažejo tudi na (skorajda) prodajnih številkah: Windows 7 je postal izdelek z največ prednaročili v angleški spletni prodajalni Amazon doslej. Prekosil je celo knjižno veleuspešnico Harry Potter in Svetinje smrti (izvirno angleško Harry Potter and the Deathly Hallows), ki si je rekord lastila doslej. Čisto nor podatek pa je, da je Windows 7 že v prvih osmih urah, odkar je bil na voljo za prednaročilo, zbral več naročil kot Vista v celotnem obdobju prednaročanja! Kdaj boš pa ti...

162 komentarjev

Windows 7 XP mode pripravljen

TG Daily - Po poročanju TG Daily je virtualna različica Windows XP, ki bo delovala v Windows 7 Professional, Enterprise in Ultimate, že pripravljena ter celo v fazi RTM oz. Release To Manufacturing. To pomeni, da so večji izdelovalci sistemov (npr. HP, Dell, Sony, itd.) dodatek že dobili, medtem ko bomo morali običajni uporabniki počakati na uraden izid Windows 7, s katerim bo virtualni XP mogoče brezplačno prenesti z Microsoftovih strežnikov že 22. oktobra. Virtualni način je namenjen predvsem specifičnim uporabnikom, ki se zaradi zahtev programske opreme ne morejo ločiti od Windows XP.

Poleg omejitev pri različici operacijskega sistema (eden izmed prej naštetih okusov) bo za uporabo virtualnega Windows XP SP3 potreba tudi primerna strojna oprema. Poleg procesorja, ki podpira strojno virtualizacijo, Microsoft zahteva še vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika in 15 GB nezasedenega prostora na trdem disku. Windows XP, že osem let star operacijski sistem, ki s starostjo in tržnim deležem podira...

66 komentarjev

Windows XP se ne da

dobro znano namizje

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Windows 7, očitno vseeno še ne bo zadnji žebelj v krsto Windows XP. Prvotni načrti Microsofta so bili ponujati 6 mesečno obdobje, v katerem bi lahko uporabniki svoje Windows 7 zamenjali za Windows XP. A Microsoft je to obdobje potrojil na kar 18 mesecev, kar pomeni, da bo Windows XP živ še v letu 2011, 10 let po uradnem izidu.

Ta odločitev je posledica zaskrbljene industrije, ki ni vedela, če bodo podjetja lahko preselila vse svoje računalnike na Windows 7 brez težav, kljub vgrajenim virtualnim Windows XP v zmogljivejših različicah Windows 7. Tako bodo podjetja imela dovolj časa, da dodobra preizkusijo Windows 7 in migrirajo na novejši operacijski sistem brez večjih težav v...

120 komentarjev

Novice o Windows 7 in XP

bit-tech.net - Datum izida Windows 7 naj bi bil znan, saj ga je kar dvakrat razkril Acer. Sprva je Bobby Watkins, direktor Acer UK, v intervjuju dejal, da bo nov operacijski sistem na voljo 23. oktobra (in ne januarja prihodnje leto, kakor še vedno vztraja Microsoft), Massimo D'Angelo, podpredsednik evropskega dela Acerja pa je povedal še, da računalnikov z Windows 7 ne bodo prodajali niti dan pred 23. oktobrom. Watkins je v svojem intervjuju povedal tudi, da bo obstajala 30-dnevna doba, v kateri bo zamenjava Viste na novem računalniku za Windows 7 brezplačna.

Vseeno pa vam 23. oktobra še ne bo treba v trgovine, saj bo brezplačna verzija Windows 7 RC delovala še do 1. junija 2010. Če si Windows 7 RC namestite zdaj, bo le-ta nemoteno deloval kar 13 mesecev, kar je zelo zanimiva poteza. RC različica Viste je nemoteno delovala 9 mesecev od izida, po koncu zastonjkarskega obdobja pa se je ponovno zagnala vsaki dve uri, kar naj bi uporabnike prisililo v nakup uradne različice.

Stari dobri XP pa kar...

54 komentarjev

Zahteve za virtualne XPje

engadget - Med najbolj zanimivimi pridobitvami Windows 7 RC (ter seveda končne različice) v primerjavi z beto je vgrajena virtualna kopija Windows XP SP3, za katero smo že povedali, da bo na voljo le za Ultimate, Professional in Enterprise različice. A dražja verzija operacijskega sistema ni edina omejitev, saj Microsoft od uporabnikov zahteva še dovolj dober računalnik. Tako boste za uporabo morali imeti vgrajenega vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika, procesor pa bo moral omogočati strojno podprto virtualizacijo. Slednjo podpirata tako AMD kot Intel, v več različnih serijah procesorjev, zaradi česar pride do rahle zmešnjave. Virtualizacije ne podpirajo recimo vsi Core 2 Duo, a jo podpirajo nekateri starejši Pentium procesorji, nastala situacija pa pomeni, da se od Microsofta pričakuje orodje oz. svetovalec, ki vam bo povedal, ali je virtualizacija na vašem računalniku mogoča ali ne.

61 komentarjev