»

Izbira Theore problematična za Mozillo?

Primerjava kakovosti enakih posnetkov v različnih formatih

vir: Dark Reading
Daring Fireball - Pri peterici najpomembnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) za nativno prikazovanje video vsebin v sklopu standarda HTML5 pri podpori Theore vztrajata Mozilla za Firefox ter Opera. Ne dolgo nazaj je namreč tudi Microsoft naznanil, da bodo z Internet Explorer 9 podprli odprt, a patentiran in plačljiv format H.264, podobno kot Google s Chromeom in Apple s Safarijem (oba brskalnika sta osnovana na pogonu WebKit). Na blogu Daring Fireball se je tako John Gruber razpisal na to temo in predstavili svoje mnenje, kaj bi ta odločitev lahko prinesla v času, ko mobilne naprave postajajo vedno pomembnejše pri brskanju po spletu.

Odločitev proti podpori H.264 je presenetljiva iz treh razlogov. Prvi je brez dvoma...

77 komentarjev

Android 2.0 je tu

MacRumors.com - Danes je Google uradno predstavil platformo Android 2.0, ki prinaša številne izboljšave odprtokodnega operacijskega sistema za pametne telefone. Med ključnimi novostmi tako najdemo posodobljen način sinhronizacije stikov in nov gradnik "Quick Contact" za lažjo integracijo stikov v aplikacije. Zruženi poštni predal omogoča dostop do elektronske pošte različnih računov, dodana pa je tudi podpora za Microsoft Exchange. Več izboljšav je bila deležna programska oprema za delo s fotoaparati in kamerami, ki podpira bliskavico, izboljšana pa sta tudi zmogljivost in razpored navidezne tipkovnice. Med novimi zmogljivostmi brskalnika najdemo podporo standardu HTML5, dvojni dotik za povečavo in zaznamke v sličicah, posodobljen pa je tudi koledar,...

23 komentarjev

Izšla Theora 1.1 - Thusnelda

Slo-Tech - Odprtokodni kodek za stiskanje videa, Theora, je te dni doživel različico 1.1, ki prinaša številne izboljšave.

Tako so razvijalci optimizirali stiskanje videoposnetkov (videoposneti izgledajo bolje oziroma so ob dani kvaliteti bolj stisnjeni), pohitrili so tudi dekoder, kodek pri stiskanju vključuje tudi tim. two-pass način stiskanja, optimizirali so stopnjo popačenja (ang. rate-distortion), boljše zaznavanje gibanja (ang. motion search), prilagodljivo kvantizacijo (ang. adaptive quantization), katere posledica je predvsem izboljšana kvaliteta videa pri višjih hitrostih, Thusnelda pa prinaša podporo za 4:2:2 in 4:4:4 video, itd. Celoten spisek izboljšav je na voljo na poštnem seznamu razvijalcev.

Kot je znano, Theoro v HTML5 standardu podpirajo Firefox, Chrome in Opera (za MSIE in Safari je v razvoju ustrezen dodatek) s čimer Theora skuša resno konkurirati komercialnemu kodeku H.264. Glavna slabost Theore je bila do sedaj predvsem slabša kvaliteta (ob dani velikosti datoteke),...

6 komentarjev

HTML5 brez enotnega kodeka za <video> in <audio>

bit-tech.net - Ena izmed glavnih oglaševanih prednosti pravkar predstavljenega Firefoxa 3.5 je podpora <video> in <audio> oznakam, ki bi podpirale zvočne in video vsebine brez potrebe po dodatkih, kot je Adobe Flash. A zataknilo se je pri izbiri kodeka, s katerim bi bile vsebine zakodirane in za katerega bi bil v brskalnike vgrajen dekoder. W3C konzorcij je namesto bolj popularnih MP3 in h.264 izbral OGG Vorbis za zvočne in OGG Theora za slikovne zapise, ker sta oba za uporabo na voljo brez licenčnin, kar pa ne velja za konkurenta MP3 in h.264. A kot ponavadi se vsi vpleteni niso mogli zediniti pri tej odločitvi, saj Apple v QuickTime, ki ga uporablja za predvajanje multimedijskih vsebin v Safariju, ni želel vključiti podpore za OGG Theoro zaradi pomanjkanja strojnega pospeševanja in negotovosti okrog patentov.

Po drugi strani Mozilla in Opera nočeta niti slišati o podpori h.264 zaradi oderuških licenčnin. Google je sicer v Chrome vključil obe možnosti, tako OGG Theoro kot h.264, a tega zaradi...

40 komentarjev

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov

Poraba pomnilnika

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo rezultate preizkusa, kjer so testirali, koliko pomnilnika porabi kateri izmed trenutno najbolj popularnih brskalnikov. Preizkusili so Chrome 3.0 Dev, Firefox 3.5 RC, Safari 4.0 in Opero 10b na operacijskem sistemu Windows Vista. Vsak program je odprl enakih 150 URL-naslovov, vsakega v svojem zavihku. Ko je bilo odprtih 30 zavihkov, je avtor na opozorilo programa zaprl vse zavihke in nadaljeval.

Daleč najbolj požrešen je bil Chrome, ki je porabil do 1216 MB pomnilnika, najmanj pa Firefox s 327 MB maksimalne porabe. Opera in Safari sta...

76 komentarjev

USB 2.0

Guru 3D - Pred nekaj dnevi sem vam pravil o novem USB standardu USB 2.0. Do sedaj je bil v uporabi predvsem USB 1.1, ki ga bo v kratkem nadomestil USB 2.0. Kaj prinaša dobrega? 40 krat večjo hitrost prenosa v primerjavi z USB 1.1 in še nekaj drugih izboljšav.
Danes je s prodajo svoje USB kartice začelo tudi podjetje Keyspan. V promet je izdalo USB 2.0 kartico, ki jo priključimo v PCI režo. Kartica ima pet USB 2.0 vhodov, ki podpirajo tudi standard USB 1.1. Uporabljate lahko torej tudi svoje stare naprave z USB priključki, le da bodo delovale pri stari hitrosti (12 Mbps). Za podatke o kartici pojdite sem.

5 komentarjev

MPEG - 4

Tom's Hardware - Stric Tom nam je zopet pripravil en zelo dober članek. Tokrat so pregledali kodek za stiskanje videa in sicer MPEG 4, bolje poznan kot DivX. Podrobno so tudi pregledali program za encodanje, Flask. Ustavili so se pri vsaki podrobnosti, kot je recimo ali izbrati low-motion ali high-motion DivX codec, kakšno naj bo kodiranje, kakšna zrnatost in tudi kakšen zvok. Članek je zelo dobro napisan in ogled vam toplo priporočam, še posebej, če ste v tem "poslu" začetnilk.

7 komentarjev

3vix prihajaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

IsoNews - Hehe, to je verjetno najboljša novica, kar sem jih pisal zadnje čase. Končno med nas prihaja naslednik fenomenalnega DivX kodeka, domiselno poimenovan 3viX. Nova različica prinaša veliko novega, po besedah avtorjev je stiskanje in kvaliteta močno izboljšano, poleg tega pa so dodali tudi podporo za gledanje preko interneta. Vsekakor velik napredek... Novi kodek bo na voljo 15. decembra, tako da vsi pripravite browserje in v napad! Več lahko preberete na IsoNews. Thnx, DeLonghi!

9 komentarjev