»

Na Zahodnem bregu zaradi spletnega kritiziranja islama aretiran Palestinec

MSNBC - V arabskem svetu vas lahko izražanje nestrinjanja s prevladujočo veroizpovedjo drago stane in pri tem izbira medija nima nobenega vpliva, je na lastni koži občutil 26-letni Walid Husayin iz Kalkilije na Zahodnem bregu. Mladenič je uporabljal spletne bloge in Facebook za blatenje in norčevanje iz Mohameda in islama, zato je policija izvedla pravo tajno akcijo, da ga je izsledila in aretirala.

Husayin je več let na spletnih blogih v angleščini in arabščini širil ateistično propagando, v kateri je opisoval boga kot primitivnega beduina. Islam je označil kot slepo vero, ki raste in prevzema ume ljudi, kjer sta iracionalnost in ignoranca. Poleg tega je na Facebooku ustanovil tri skupine, koder se je sarkastično razglasil za boga in svojim privržencem s parodijo besed iz Korana zapovedal kajenje marihuane. Njegovi blogi so imeli več kot 70 tisoč bralcev, večidel iz arabskih držav. S svojimi provokacijami si je nabral kup sovražnikov, saj mu je samo na Facebooku tudi s smrtjo grozilo...

148 komentarjev

Mafijskega šefa izdal Facebook

Pasquale Manfredi aretiran

ABC News - Socialna omrežja, kot je Facebook, so se zažrla prav v vse pore naših življenj - tudi mafijskih. Italijanska policija je uspela izslediti enega izmed najbolj iskanih kriminalcev, mafijskega šefa kalabrijske družine Ndrangheta Pasqualeja Manfredija, prav zaradi Facebooka. Manfredi se je namreč v svoj račun na Facebook prijavljal tako pogosto, da so uspeli izslediti njegovo skrivališče. Skrival se je v majhnem kletnem stanovanju v mestecu Isola di Capo Rizzuto v pokrajini Crotone na italijanskem jugu.

Manfredi Facebooka ni uporabljal zgolj za zabavo, temveč je prek njega komuniciral s pajdaši, večinoma v kodi. Policija dodaja, da Manfredi ni bil računalniško najbolj pismen, saj je...

20 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev

Facebook bo ohranjal profile mrtvih

PC Pro - Ker so uporabniki družabnih strani, kot je Facebook, večinoma mlajši, se redko postavi neprijetno, a zelo življenjsko vprašanje - Kam gre vaš profil po smrti? Ali bolj tehnično - če gesla niste ravno napisali na samolepilni listek na monitor, kdo sploh lahko še popravlja ali pa zbriše vaš profil? Facebook se je tega problema lotil s pristopom Kar se zgodi na spletu, ostane na spletu.

Strani preminulih članov bodo po novem "memorializirane" kot nekakšen virtualni spomenik, do katerega bodo obdržali dostop prijatelji. Te fosilizirane strani bodo večidel nedotaknjene, odstranjene bodo le občutljive informacije, kot so posodobitve statusa, kontaktne informacije ipd. Prav tako se v račun ne bo več mogoče prijaviti, bodo pa lahko prijatelji pustili kakšno lepo misel na oglasni deski (ki jo Facebook prevaja v Zid). V izogib morbidnim prigodbam, bodo poskrbeli za neprijetne detajle, kot bi bilo na primer pojavljanje profila mrtveca v stolpcu Priporočamo itn. Nekoga lahko razglasite za

8 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Povej mi, s kom se družiš na Facebooku, in povem ti, kdo si

First Monday - Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si velja tudi pri uporabi socialnih omrežij. Moderni način življenja namreč omogoča enostavno zbiranje in sledenje človeških interakcij. Nekje obstajajo zapisi o vseh poslanih in prejetih elektronskih sporočilih, telefonskih klicih in SMS-ih. Na tem mestu ni pomembno, ali jih kdo dejansko bere - dovolj je, da obstaja možnost, da bi jih kdo. In ker gliha vkup štriha, se da na podlagi analize socialnih kontaktov zelo dobro profilirati posameznika s skrbnim pregledom njegovih prijateljev, ne da bi karkoli vedeli o njem.

Pojav Facebooka in podobnih strani pa to omogoča sleherniku, saj so podatki o interakcijah tu dostopni vsem in ne le posvečenim (npr. telefonskemu operaterju)....

14 komentarjev

Ropar se je izdal s Facebookom

Slashdot - Odvisnost od Facebooka je za rešetke spravila tatu, ki se skušnjavi ni mogel upreti niti na delovnem mestu. Devetnajstletnemu Jonathanu G. Parkerju se je ta teden začelo sojenje zaradi tatvine, ki jo je zagrešil 28. avgusta v Pensilvaniji. Vlomil je v neko hišo in odtujil dva diamantna prstana v vrednosti 3500 dolarjev. Policija ni imela težkega dela pri iskanju krivca, saj se je Parker med akcijo prek žrtvinega računalnika prijavil na Facebook, preveril svoj status in se pozabil odjaviti. Z le nekaj intervjuji so ga izsledili, tako da mu sedaj grozi kazen do 10 let zapora.

31 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev

Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Ena izmed "izbrisanih" slik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

...

18 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

Je vredno?

The Register - Zase vem, da svojega notebooka (ki ga še nimam ) ne bom nikoli imel z lisicami priklenjenega nase. Pač raje ostanem brez dragocenega koščka plastike in silicija kot brez ušesa, ki bi mi ga morebitni ropar odrezal, ko mi ne bi mogel izpuliti torbice s prenosnikom.

Pogumnejši pa je bil Charles Tandy, predavatelj iz Birminghama, ki je poskušal ustaviti tatu šolskega računala. Ko se je s kolegom pognal v dir za tatom, ga je 'na silo' potegnil iz avta, toda tat se ga je rešil ter svojo Toyoto zapeljal čezenj. Charles je poškodbam žalostno podlegel.

Nauk zgodbe: preden izvedete svoje herojstvo, pokličite policijo.

1 komentar

PCI coolerji

Mikhailtech - Za vse tiste, ki niste sam-svoj-mojster tip človeka, so naredili PCI coolerje. Vse kar morate narediti vi je, da jih kupite (težki del) in jih vgradite (lahki del). Zakaj je nakup težji od vgradnje? Dva razloga. En je tipičen za Slovenijo; takih coolerjev ne prodajajo pri nas, drugi pa je splošni; je kar precej velika izbira. Pri prvem vam ne morem pomagati, pri drugem pa. Tukaj je namreč test štirih takih hladilnikov. Če vas zanima, preberite. Če ne, pa pač ne preberite.

1 komentar