»

Bojda smo dobili kovinski vodik

Science Magazine - Kot kovine v kemiji poimenujemo snovi, ki imajo delokaliziran elektronski oblak, dobro toplotno in električno prevodnost ter kovinski sijaj. Nekoliko manj znano pa je dejstvo, da lahko kovinsko obliko zavzamejo tudi klasične nekovine, če jih izpostavimo zadostnemu tlaku in dovolj nizki temperaturi. Ogljikove nanocevke ali žveplo pod visokim tlakom sta tipična primera spojin, ki sta kovinska. Že osem desetletij pa znanstveniki poizkušajo pripraviti kovinski vodik, ki so ga teoretični izračuni napovedali davnega leta 1935. Sedaj jim je končno uspelo, trdita Ranga Dias in Isaac Silvera s Harvarda, čeprav v stroki o tem še ni soglasja.

Trden kovinski vodik naj bi imel po napovedih številne zanimive lastnosti, in sicer...

15 komentarjev

Popravek kemijskih učbenikov: fluor v naravi tudi v elementarnem stanju

Levo: čist kalcijev fluorid, desno: antozonit.

Nature - Fluor je najreaktivnejši element v periodnem sistemu in v vesolju, zato je v naravi vedno prisoten v spojinah. Fluor je tako reaktiven, da reagira praktično z vsemi znanimi elementi (razen z žlahtnima helijem in neonom). V naravi ga največ najdemo v obliki fluoridov, zaradi težke predelave pa ga skoraj nikoli ne potrebujemo v elementarni obliki, ampak kot reagent uporabljamo vodikov fluorid. V organski kemiji se pogosto rabi, saj so fluorirane organske spojine zelo stabilne - tipičen primer je teflon. Kratek povzetek vseh teh lastnosti, ki ga učijo v šoli, se glasi: elementarnega fluora v naravi ni. Pa je.

Pedantni Nemci so odkrili, da v nekem smrdljivem mineralu najdemo vključke elementarnega fluora, ki so tam stabilni in obstajajo dolgo časa. Gre za...

3 komentarji

Obeta se sprememba periodnega sistema

Michael Wieser z Univerze v Calgaryju sodeluje pri prenovi periodnega sistema

Slo-Tech - Mednarodna zveza za čisto in uporabno kemijo ali kratko IUPAC bo kmalu spremenila periodni sistem, so objavili raziskovalci z Univerze v Calgaryju, ki sodelujejo v projektu. Spremenili bodo določene relativne atomske mase desetih elementov - vodika, litija, bora, ogljika, dušika, kisika, silicija, žvepla, klora in talija.

Spremenili morebiti ni ravno najboljša beseda, saj so mase elementov takšne, kot pač so. Večina elementov v periodnem sistemu, razen na primer fluora in zlata, ima več izotopov, ki imajo vsak svojo maso. V periodnem sistemu najdemo zapisano enotno relativno atomsko maso za vsak element, ki je določena tako, da ustreza povprečni masi vseh izotopov elementa, ponderirani z dejanskimi deleži izotopov v naravi. To je uporabna...

8 komentarjev

Sto let Haber-Boschevega postopka

Haberjev pilotni reaktor za pridobivanje amoniaka

Heise - Pred točno sto leti, 14. septembra 1909, sta nemška kemika Fritz Haber in Carl Bosch, vložila zahtevek za podelitev patenta za pridobivanje amoniaka po postopku, ki se danes imenuje Haber-Boschev postopek. Gre za izjemno pomemben postopek, ki je revolucioniral pripravljanje gnojil in pridobivanje razstreliv. Prve korake na tem področju je napravil Haber, BASF pa je postopek kupil in dodelil Boschu, ki ga je priredil za masovno proizvodnjo.

Narava je namreč z dušikom še enkrat več pokazala svoj smisel za ironijo. Ta nereaktiven element je neobhodno potreben za uspevanje rastlin, naša atmosfera sestoji iz 80 odstotkov dušika, a ga v elementarni obliki...

18 komentarjev

Angleški premier se opravičuje Alanu Turingu

Alan Turing

Slo-Tech - Alan Turing je človek, ki bi ga morali dobro poznati vsi računalničarji, zaradi njegove vloge za tok moderne zgodovine v drugi svetovni vojni pa vsaj prepoznavanje njegovega imena sodi v splošno izobrazbo. Rodil se je v Londonu leta 1912. Že zgodaj v šoli so opazili njegovo nadarjenost za matematiko in znanost, a v elitni zasebni šoli Sherborne School v Dorsetu z njegovimi enostranskimi interesi niso bili najbolj zadovoljni, saj je zapostavljal klasična...

211 komentarjev

Discovery poletel v vesolje

Vzlet Discoveryja

vir: Daily Mail
Daily Mail - Raketoplan Discovery je danes minuto pred šesto uro zjutraj po slovenskem času, torej v zadnjih petkovih vzdihljajih po floridskem času, vendarle uspešno poletel v vesolje. Dan pred tem so izstrelitev dvakrat odložili, ker so inženirji potrebovali več časa za preizkuse tesnjenja ventilov rezervoarjev s tekočim vodikom in zaradi slabega vremena. Sedemčlanska posadka, ki jo sestavlja šest Američanov in en Šved, bo v vesolju prebila 13 dni, opravili pa bodo tri vesoljske sprehode. Članica posadke Nicole Stott bo na ISS zamenjala Timothyja Kopro, ki se bo po mesecu bivanja v breztežnosti vrnil domov. Med vesoljskimi sprehodi bodo namestili nov rezervoar amoniaka, ki skrbi za ohlajanje ladje, zamenjali nekaj druge opreme in...

28 komentarjev

Je znotraj Saturnove lune ocean?

vir: NASA
NASA - Znanstveniki so s pomočjo radarja na vesoljski sondi Cassini zabeležili 50 pokrajinskih posebnosti na površju Saturnove lune Titan. Potem ko so jezera, kanjone in gore želeli ob 19 preletih ponovno najti, so ugotovili, da so se njihovi položaji spremenili. V nekaterih primerih celo za 30 kilometrov.
Po mnenju Nasinih znanstvenikov se sistematično premikanje pokrajin lahko razloži le z domnevo, da se je ledena skorja ločila od sredice zaradi notranjega ocena, kar omogoča premikanje skorje. „Prepričani smo, da je 100 kilometrov pod ledom in z organskimi snovmi bogatim površjem ocean vode, pomešan z amoniakom,“ je povedal Bryan Stiles iz Nase.

Proučevanje Titana je glavni cilj odprave

80 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

Nov program za rekonstrukcijo obrazov

New Scientist -

Kolja Kähler in Jörg Haber z Instituta Maxa Plancka za računalniško znanost v Saarbrücknu sta pretekli teden na konferenci SIGGRAPH 03 v San Diegu predstavila nov program, ki je namenjen rekonstrukcijo obrazov iz ostankov lobanje, kar bo prišlo prav predvsem forenzikom pri raziskovanju nenaravnih smrti oseb.

Haber trdi, da je nov program revolucionaren zato, ker forenzikom omogoča, da sliko osebe izdelajo zelo hitro in ker omogoča simulacijo štiriindvajsetih čustev. Doslej so namreč modele izdelovali po tabelah, ki opisujejo debelino kože na določenih delih obraza glede na spol, raso in telesno konstrukcijo človeka. Težava je bila, da je izdelava obraza tako trajala izjemno dolgo, končni izdelki pa mnogokrat niso bili prepoznavni, saj osebe niso...

7 komentarjev