»

NASA izdala podrobnosti vnovičnega pohoda na Luno

Bazni kamp programa Artemis na Luni

NASA - Podrobnosti programa Artemis, ki naj bi do leta 2024 omogočil vnovični pristanek človeka na našem naravnem satelitu, pozneje pa morda tudi človeški pohod na Mars, so zapisane v 13 stranskem dokumentu, ki ga je pred dnevi prejel Nacionalni vesoljski svet, nekakšno posvetovalno telo ameriškega predsednika.

NASA se bo med pripravami posebej osredotočila na tri ključne elemente, ki naj bi omogočili človekovo bivanje na Luni: kot kratkoročno prebivališče na kraju pristanka naj bi služil t. i. Lunar Foundation Surface Habitat, ki bo imel vse potrebno za pristajanje modulov, komuniciranje z Zemljo, predelavo odpadkov in zagotavljanje energije. Pod svojo streho bo lahko za kak teden dni sprejel do štiri osebe. Astronavti naj bi namreč večino časa živeli in delali v t. i. Bivalni mobilni platformi, medtem ko bo poveljniški center nastanjen v vesoljski postaji Lunar Gateway, ki bo krožila okoli Luine.

Drugi element tako predstavlja že omenjena Bivalna mobilna platforma, ki bo nekoliko...

15 komentarjev

Družba Mars One, ki je želela poseliti Rdeči planet, je bankrotirala

Ars Technica - Nizozemska organizacija Mars One je leta 2012 dvignila dosti prahu z najavo, da želi postaviti človeško kolonijo na Marsu in podvig financirati pretežno z donacijami ter trženjem pravic za resničnostni šov, ki naj bi ga snemali na poti. Projekt je bil od vsega začetka na udaru hudih kritik, da je nerealen in meji na prevaro, zato ni presenetljivo, da je družba sredi januarja bankrotirala.

Večina je za idejo bržkone slišala pred štirimi leti, ko so precej bučno izbirali kandidate za enosmerno potovanje - med povsem običajnimi ljudmi. Izmed več kot 200.000 prijavljenih se je v ožji izbor prebila stoterica, v kateri je bil tudi Slovenec, sicer pa je šlo v veliki meri za umetnike in sanjače. Toda to je bila edina oprijemljiva zadeva, ki so jo...

13 komentarjev

Kitajsko seme na Mesecu klije

theguardian.com - V začetku leta je Kitajcem uspel prvi nadzorovani pristanek na oddaljeni strani Meseca v zgodovini, s katerim so tja pripeljali tudi bombaž, krompir, vinsko mušico, repno ogrščico, kvas in navadni repnjakovec, da bi ustvarili mini ekosistem. Seme bombaža je sedaj vzklilo, kar predstavlja zgodovinski trenutek. Še nikoli prej ni nič biološkega zraslo na Mesecu.

V vesolju smo rastline že gojili. Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so izvedli že številne eksperimente, v katerih jim je uspelo vzgojiti že marsikaj, prav tako so podobne poizkuse izvedle tudi nekatere misije. V vesolju so med drugim rasli že riž, tulipani, zelje, solata in sončnice. Sedaj pa smo "okužili" tudi Luno.

Gre seveda za umeten mini ekosistem, ki je del eksperimenta v...

17 komentarjev

Milijarde v vesolju: Luksemburg bo začel rudariti po asteroidih

vir: mic.com
mic.com - Prvi bilijonar na svetu bo človek, ki bo prvi izkoristil rudnine na asteroidih, je lani za Science.Mic dejal astrofizik Neil deGrasse Tyson. Da je vesolje naslednji vir bogastva za človeštvo menijo tudi drugi podjetniki, od Teslinega Elona Muska, Virginovega Richarda Bransona do soustanoviteljev Googla. Vendar se večina vesoljskih poslovnih modelov trenutno vrti predvsem okoli samega transporta ljudi izven zemljine orbite.

Zato je toliko bolj zanimiva najava namestnika predsednika vlade Luksemburga Etienneja Schneiderja, da bo država skupaj s podjetjem Larryja Pagea Planetary Resources in podjetjem Deep Space Industries začela rudariti po asteroidih. Iskali bodo predvsem železo in cink ter tudi zlato in platino.

Rudarjenje na asteroidih obstoječa...

122 komentarjev

Kitajska tretja država, ki je pristala na Luni

Slo-Tech - Danes ob 14.11 uri po slovenskem času je na Luni pristala kitajska sonda Chang'e 3, ki je tja pripeljala roverja Yutu (žadasti zajec). To je prvi pristanek z manevriranjem (soft landing) v zadnjih 39 letih, z njim pa Kitajska postaja tretja država na svetu, za ZDA in Sovjetsko zvezo, ki je na Luno kontrolirano poslala svoje plovilo.

Chang'e 3 so na raketi March 3B izstrelili 1. decembra letos z izstrelišča Šičang v provinci Sečuan. Do Lune je potoval pet dni, potem pa se je moral pripraviti na nadzorovan pristanek. Danes so potisni motorji v 12 minutah plovilo iz Lunine orbite nežno spustili na površje v Zaliv mavric na severni polobli. Nazadnje so na Luni pristali Rusi leta 1976 z Luno 24, Američani pa so to storili leta 1972 z Apollom...

32 komentarjev

NASA gre na Luno

vir: BBC
BBC - Ameriška vesoljska agencija NASA je danes ob pol šestih zjutraj po slovenskem času v vesolje izstrelila plovilo brez posadke, ki se imenuje LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer). LADEE gre torej na Luno oziroma, če smo povsem natančni, v njeno orbito, kjer bo krožil vsaj 100 dni (upajo pa na več mesecev delovanja). Pristal pa na površju ne bo.

LADEE so izstrelili s ploščadi na Wallops Islandu v Virginiji, od koder misij proti Luni doslej še niso izstrelili. V vesolje ga je ponesla raketa Minotaur V, do Lune pa bo potoval en mesec, potem pa se bo še toliko časa utirjal v pravilno orbito. Tam bo potem deloval vsaj tri mesece.

S to misijo, ki je vredna 280 milijonov dolarjev, bo NASA pridobila dodatne...

16 komentarjev

Projekt Mars-500 pred simulacijo pristanka na Marsu

Pred začetkom preizkusa

vir: Google
Google - Lanskega junija se je v Moskvi začel projekt Mars-500, v katerem šest prostovoljcev simulira potovanje na Mars. Za 500 dni so jih namreč zaprli v repliko vesoljske ladje, tako da z zunanjim svetom nimajo nobenega stika, razen elektronske pošte in videoposnetkov, ki so zakasnjeni za 20 minut, kot če bi res bili več deset milijonov kilometrov od Zemlje. Razume se, da lahko uživajo le ob začetku misije v...

33 komentarjev

NASA želi varnejše izstrelitve astronavtov

Test rakete Ares I-X

Slashdot - Ta teden bodo imeli predstavniki ameriške vesoljske agencije govor pred Kongresom, kjer bodo poskusili izposlovati strožje varnostne pogoje, ki bodo veljali ob vzletu. Vse skupaj ne bo samo sebi namen, saj v ZDA svoja plovila pripravljajo tudi komercialni prevozniki v vesolje, zato je zakonska ureditev strogih varnostnih standardov nujna.

Kakšen poseben svetal vzgled raketoplani Space...

32 komentarjev

Vreme preložilo izstrelitev Aresa I-X

Ares I-X

vir: NASA
ComputerWorld - Včeraj bi morala iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi poleteti raketa Ares I-X, ki je prvi testi let v okviru programa Ares. Razlog za odlog to pot ni tehnološki, temveč preprosto vreme, ki je budne kontrolorje zaskrbelo. V NASI namreč poznajo pojem triboelektrifikacija ali po naše ustvarjanje električnega naboja s trenjem. Tako je ob navidez lepem vremenu nevarnost letenje skozi visoke oblake, ki lahko ustvarijo dovolj statične elektrike, da bi ta naboj blokiral komunikacijo s plovilom.

Če bo šlo vse po sreči, bo Ares I-X poletel danes ob 13.00 uri po slovenskem času. Na višino 40 km bo aktivna prva stopnja ponesla maketo druge stopnje, nato pa bo prišlo do ločitve....

23 komentarjev

Do leta 2020 ljudje na Marsu?

MarsFirst

New Scientist - V torek, 8. 9., je zasedala skupina strokovnjakov (panela), ustanovljena maja tega leta s strani zdajšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame, pod vodstvom bivšega izvršnega direktorja podjetja Lockheed Martin Normana Augustina. Namen njene ustanovitve je pregledati načrte NASE glede človeških odprav v vesolje. Čeprav zaključno poročilo še ni pripravljeno, je vseeno poslan povzetek na sedež NASE in v Belo hišo. Glavna ugotovitev panela je ta, da NASA brez dodatnega denarja ne bo mogla poslati človeške odprave dlje kot do nizke zemeljske orbite in da je Bushev ukaz, da se NASA vrne na Luno do leta 2020 brez drastičnega zvečanja proračuna popolnoma nerealen. New York Times pravi, da...

35 komentarjev

Pristanek na luni s 40 letno zamudo

Tik pred prvim korakom

vir: Wikipedia
Boston Herald - Čez točno en teden bomo praznovali 40. obletnico pristanka prvega človeka na Luni, dogodka, ki si ga je v živo ogledalo kar 500 milijonov ljudi, kar je bil za takratni čas svojevrsten dosežek. Na srečo bomo vsi, ki smo zaradi mladosti prenos zamudili, lahko občutke staršev podoživeli s 40 letno zamudo. Stran WeChooseTheMoon.org bo zaživela v četrtek, 90 minut pred vzletom rakete Saturn V, ki je v vesolje ponesla astronavte misije Apollo 11. V pravilnih časovnih razmakih se bo na strani prikazovala pot kapsule v Lunino orbito, pristanek in prvi korak Neila Armstronga na drugem nebesnem telesu. Na strani bodo prikazovali tudi originalne videoposnetke ločevanja pristajalnega plovila od...

720 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji

NASA praznuje 50 let

vir: NASA
NASA - Včeraj (1. oktobra) je ameriška agencija za aeronavtiko in vesolje, bolj znana pod imenom NASA, praznovala svoj 50. rojstni dan. Ustanovljena je bila 1. oktobra 1958 leta z namenom razvoja vesoljskega programa in izvajanja dolgoročnih raziskav v civilnem in vojaškem letalstvu. Njen moto se še danes glasi "napredek za vse".

NASA se ponaša z številnimi uspešnimi vesoljskimi odpravami, med katerimi je še danes verjetno največji uspeh pristanek človeka na Luni v programu Apollo. Med ostalimi velikimi dosežki lahko omenimo tudi programa Skylab in Shuttle, odpravi Voyager in Hubble space Telescope (HST) ter serijo uspešnih odprav na Mars, Jupiter in...

6 komentarjev

Kitajska se pripravlja na prvi sprehod po vesolju

New Scientist - Kitajska je pripravljena na njihovo najbolj drzno vesoljsko misijo doslej. V orbito bodo poslali misijo z človeško posadko, katere namen je 40-minutni sprehod okoli orbitalnega modula. Tako bodo lahko preizkusili nove vesoljske obleke, ki so bile načrtovane in izdelane izključno na Kitajskem. Če bodo vremenske razmere ugodne, lahko izstrelitev nosilne rakete opravijo že ta četrtek. Uspešna misija bo temelj za morebitno stalno kitajsko vesoljsko postajo, katere izgradnja je planirana do leta 2020, pa tudi za načrtovano človeško odpravo na Luno leta 2017.

Prva človeška kitajska odprava v orbito je bila leta 2003. Tako je postala ta država tretja sila, ki je zmožna izvesti vesoljske odprave z človeško posadko. Kitajska namerava predvajati posnetek odprave v živo, kar bodo storili z majhno sondo, ki bo lebdela v bližini glavnega modula. URL prenosa še ni znan, zato se splača pogledati spletno stran Šanghajske akademije za vesoljsko tehnologijo (SAST):

26 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Ste se ozirali v nebo?

več strani - Kot verjetno veste, je v ponedeljek na Soncu "močno počilo". Kot so sporočili astronomi, je Sonce izkazovalo tretjo največjo aktivnost v času opazovanja, in posledica tega je bila močno izražena aurora tudi v naših krajih.

Vendar pa smo vsi, ki smo se včeraj ozirali v nebo in vsake pol ure spremljali satelitske slike Evrope, bili precej razočarani, saj se oblačnost ni razkadila. Če vas zanima, kaj ste zamudili, si lahko ogledate Nasine slike, nekaj podatkov najdete tudi tukaj, še več uporabnih povezav pa v tej temi na forumu astronomskega društa Orion.

Sodeč po tej novici pa lahko jutri zvečer, torej 31.10, pričakujemo še en polarni sij, ki naj bi spet bil viden v naših krajih. Samo upamo lahko, da bo tokrat...

18 komentarjev

NASA in njena konzervativnost

SMH - NASA je zares zanimiva ustanova. Po eni strani v tej ustanovi najdemo najsodobnejšo, po drugi strani pa najdemo najbolj zastarelo računalniško opremo. Najsodobnejša najdemo v oddelku za napovedovanje vremena, medtem ko najstarejšo najdemo v space shuttlih, ki so postali pravi računalniški muzej. Za kaj gre? Dejstvo je, da space shuttle še danes poganjajo zelo zastareli procesorji. Če za primer navedem, da space shuttli še vedno uporabljajo stare Intelove procesorje 8086 za preverjanje podpornih raket, me kar zmrazi. Zato NASA na veliko išče nadomestne dele. Po poročanju tega članka je NASA celo kupila zastarelo medicinsko opremo, da je lahko iz nje vzela procesorje 8086. Zato ni čudno, da se že dalj časa išče nadomestitev za že malce ostarele space shuttle. Pred časom sem izbrskal še eno zanimivost, ki pa jo ne boste našli v prej omenjeni novici: bojda, da NASA še danes precej čisla procesorje 486 in 386 in jih celo vgrajuje v satelite. Tukaj seveda ne gre za Nasino škrtost, saj...

4 komentarji