»

Deutsche Telekom razvija na prisluškovanje imun telefon

Guardian - Razkritja o prisluškovanju NSA, za katera je poskrbel Edward Snowden, so dala nov zagon razvoju in prodaji mobilnih telefonov, ki naj bi bili odporni na prisluškovanje. Nemci, ki je razjezilo ameriško prisluškovanje Angeli Merkel, so že razvili poseben telefon - Merkelphone - ki je imun na tovrstno početje. In ni poceni.

Pametni telefoni na platformi Android namreč poganjajo posebno verzijo operacijskega sistema Knox, ki jo izdelujejo v Južni Koreji. Deutsche Telekom je to varno verzijo Androida še malo predelal in ojačil, tako da je nastal programski paket SimKo, ki je odporen na prestrezanje podatkov. Zamisel in projekt nista nova, saj se je projekt SimKo začel že leta 2004 na zahtevo nemške vlade. Ta ima namreč v...

22 komentarjev

V Nemčiji bodo zaradi Prisma šifrirali e-pošto

Heise - Deutsche Telekom je zaradi ameriškega prisluškovanja v aferi Prism začel iniciativo E-Mail Made in Germany, da bi se izognili ameriškemu vohljanju. Tako bodo najkasneje od začetka prihodnjega leta ves promet med svojimi strežniki in od uporabnikov do poštnih strežnikov šifrirali (SSL/TLS), s čimer bodo bistveno otežili prestrezanje. Poleg tega bodo poskrbeli, da se bodo vsi podatki obdelovali in hranili v Nemčiji, tako da NSA ne bo mogla dobiti odredb za njihovo razkritje.

Deutsche Telekom ima veliko uporabnikov, in sicer njegovo e-pošto uporablja 20 milijonov ljudi, še dodatnih 30 milijonov pa GMX in Web.de, ki bosta tudi vključena v iniciativo. Upajo, da se bodo iniciativi pridružili še ostali ponudnika e-pošte, recimo Freenet ali Arcor. Gotovo je, da se ji bosta...

47 komentarjev

De-Mail toži E-Post

vir: Heise
Heise - V Nemčiji je projekt De-Mail, ki ga skupaj vodita podjetje United Internet AG in Deutsche Telekom (sodeluje še nekaj drugih), namenjen varni izmenjavi elektronskih dokumentov med posamezniki, državnimi službami in podjetji na način, ki natančno evidentira pošiljatelja, prejemnika, avtentičnost sporočila in čas prejetja. Konkurenčno storitev E-Post je letos julija začela ponujati tudi Deutsche Post in pri tem bojda namerno sabotirati De-Mail, zato United Internet (oziroma njegova mati 1&1 Internet AG) in Deutsche Telekom tožita Deutsche Post na deželnem sodišču v...

0 komentarjev

Mobiteli bodo prehiteli PCje

Mobilni telefon z verjetno najnaprednejšim spletnim brskalnikom - Nokia N900

vir: engadget
engadget - Po mnenju analitične družbe Gartner bodo že v treh letih, do leta 2013, mobilni telefoni postali najpogostejše naprave za dostopanje do spleta. To nalogo trenutno v svojih vajetih trdno držijo osebni računalniki, bolj ali manj prenosni. Ko se bo tehtnica prevesila na stran mobilnih telefonov, opremljenih s spletnim brskalnikom, bo slednjih 1,83 milijarde, medtem ko bodo računalniki bitko izgubili z 1,78 milijarde primerki v uporabi. Pri Gartnerju vseeno napovedujejo, da mobilni telefoni tudi takrat ne bodo primarne naprave, s katerimi bodo ljudje brskali po spletu. Do leta 2015 bodo očitno slednje uporabljali bolj v zabavne oz. nujne namene (pregled elektronske pošte, novic, socialnih omrežij, itd.), medtem ko bo...

41 komentarjev

Britanci tokrat prodali osebne podatke

BBC - Kot poročajo na BBC so nekateri zaposleni v T-Mobilu konkurenčnim podjetjem prodali na milijone osebnih podatkov T-Mobilovih uporabnikom. Konkurenčna podjetja so nato uporabnike, katerih naročniške pogodbe so bile pred iztekom klicali in jim ponujali sklenitev naročniškega razmerja pri njih.

Prodajalcem grozi kazenski pregon ter visoke denarne kazni.

Hmm, pa smo mislili, da naši osebni podatki nikogar ne zanimajo...

1 komentar

Microsoft in T-Mobile izgubila podatke uporabnikov Sidekicka

ComputerWorld - Microsoftu in T-Mobilu se je ta teden primerila precejšnja nevšečnost, saj sta v nepovrat iz svojega oblaka izgubila podatke precejšnjega dela uporabnikov pametnih telefonov Sidekick. T-Mobile uporablja programsko opremo podjetja Danger, ki ga je lani kupil Microsoft. Težave so se vlekle cel prejšnji teden, ko so bili strežniki za sinhronizacijo večidel nedosegljivi, v soboto pa je Microsoft priznal, da so storili žalosten konec. Zagata je, ker varnostne kopije ne obstajajo, tako da je T-Mobile uporabnike že hladnokrvno obvestil, da do podatkov ne morejo več. Kot pravijo, se trudijo noč in dan, a ne pričakujejo uspeha, hkrati pa uporabnike pozivajo, naj svojih naprav ne izklapljajo, saj se bodo te v tem primeru sinhronizirale s praznimi strežniki in zbogom še preostali podatki. Narod se zgraža, hkrati pa je to odlična šola tudi za neprizadete, da podatkov zaupati izključno oblakom pač ne smemo.

31 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev

Orange in T-Mobile UK se združujeta

Tržni deleži britanskih mobilnih operaterjev leta 2008

ZDNet - France Télécom je na britanskem trgu mobilne telefonije od leta 2000 prisoten s podružnico Orange, nemški Deutsche Telekom pa je leta 1999 prevzel britanski One 2 One in ga tri leta pozneje preimenoval v T-Mobile UK. Sedaj kanita združiti moči in se spojiti v boju za večji tržni delež. Orange in T-Mobile se bosta do novembra združila v še neimenovano podjetje, ki bo imelo 28,4 milijona naročnikov oz. 37-odstotni tržni delež. Izvršni direktor iz Orangea Tom Alexander bo imel isto funkcijo tudi v novoustanovljenem podjetju, medtem ko bo šef T-Mobila UK Richard Moat postal operativni direktor (Chief operating officer).

Združitev naj bi stala med 400 in 600 milijoni funtov, do leta...

2 komentarja

Apple z rekordno prodajo

Apple - Podjetje Apple je v ponedeljek izdalo finančno poročilo 4. kvartala preteklega poslovnega leta. Presegli so vse napovedi Wall-Streeta in dosegli dobrih 6 milijard dolarjev dohodkov (160 milijonov več od napovedi) in neto dobiček v višini 904 milijonov dolarjev. V zadnjem kvartalu so tako prodali 1,2 milijona iPhonov (pričakovanja od 900 tisoč do 1,2 milijona), dobrih 2 milijona Macov in 10,2 milijona iPodov (pričakovanja 10,5 do 11 milijonov).

Apple bo začel s prodajo iPhona v Evropi 9.novembra, in sicer v UK (O2) im Nemčiji (T-mobile), konec istega meseca pa še v Franciji (Orange). Za leto 2008 načrtujejo tudi pohod na Japonsko.

18 komentarjev

France Telecom bo odpustil 22.000 zaposlenih

The Register - France Telecom (FT), za Deutsche Telekom drugi največji operater fiksne telefonije v Evropi, bo odpustil med 8 in 10 odstotki svoje delovne sile, kar znaša približno 22.000 zaposlenih, poroča The Register. Razlog za odpust naj bi bili nizki prihodki, katerih vzrok so nizke cene fiksne telefonije in malo fiksnih klicev. V zadnjem četrtletju lanskega leta naj bi bil francoski velikan še pod dodatnim pritiskom zaradi vse večje priljubljenosti internetne telefonije (VoIP).

Kljub ukinitvi 22.000 delovnih mest – večinoma v Franciji – pa naj bi France Telecom do leta 2008 zaposlil 6000 novih delavcev, 10.000 delovnih mest pa reorganiziral. Kot poroča International Herald Tribune, si Didier Lombard, predsednik uprave FT, želi predvsem mlajših ljudi, ki bodo pomladili delovno silo. Lombard je še napovedal, da se bo 40 odstotkov francoskih uporabnikov fiksne telefonije preselilo na VoIP.

France Telecom, bivši državni monopolist, ki ima v lasti mobilnega operaterja Orange in je za China...

12 komentarjev

Dlančniki se poslavljajo. Prihajajo drugi.

OSNews - Tudi v letu 2004 se je nadaljevalo zmanjševanje trga dlančnikov. Analitična družba IDC poroča, da je bilo lani prodanih manj kot 10 milijonov izdelkov, kar je najslabši izkupiček v zadnjih petih (5) letih.

Obenem pa je danes T-Mobile predstavil MDA IV. Pohvali se lahko z obrnljivim zaslonom VGA, procesorjem Intel XScale, ki tiktaka s frekvenco 520 MHz, dvema (2) kamerama, poleg GSM, GPRS, Bluetooth in Wi-Fi pa podpira tudi omrežja 3G na osnovi WCDMA. Programska oprema male zverine je seveda Windows Mobile in vse kaže, da se odpira novo tržišče prenosnih naprav, kjer ima Microsoft naravnost fantastičen izhodiščni položaj.

Se je danes zgodila prelomnica v zgodovini PDA in mobilnikov?

12 komentarjev

Veliki brat v praksi

ZDNet - Britansko komunikacijsko podjetje Virgin Mobile (oziroma njegov podizvajalec One2One) je priznalo, da od leta 1999 naprej hrani lokacije svojih uporabnikov storitev mobilne telefonije. To pomeni, da ima za pretekla štiri leta shranjene lokacije vseh klicev svojih uporabnikov na nekaj sto metrov natančno.

Operater sicer trdi, da podatke potrebuje za načrtovanje gostote omrežij, strokovnjaki za varstvo človekovih pravic pa so nad takšnim početjem zakrbljeni. Za nekatere posameznike bo to vsekakor nov način pridobivanja alibija, za operaterje verjetno pa izgubljanja strank. Še klik!

4 komentarji