»

FTC dal zeleno luč Intelovemu prevzemu McAfeeja

vir: CNet
CNet - Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je sporočila, da nimajo zadržkov pri napovedanem Intelovem prevzemu podjetja McAfee. Zanj naj bi Intel odštel 7,68 milijarde dolarjev, kar bo največji prevzem v Intelovi 42-letni zgodovini. S prevzemom si želi Intel kupiti bližnjico do trga programske opreme za varovanje računalnikov, saj naj bi podobne funkcionalnosti vgradil že v prihajajoče procesorje.

Prav to je eden izmed razlogov za obotavljanje Evropske komisije, ki mora prav tako odobriti prevzem in je po FTC-jevem soglasju še zadnja prepreka. Evropska komisija še preučuje prevzem in preudarja, ali bi začeli podrobno preiskavo. Skrbi jih, da bi imel McAfee v Intelovih procesorjih dostop do nedokumentiranih funkcij, ki jih ostali...

8 komentarjev

EU nezadovoljna z Intelovim prevzemom McAfeeja

The Wall Street Journal - Intel je avgusta najavil prevzem McAfeeja, za katerega nameravajo odšteti 7,7 milijarde dolarjev, a utegne kupčijo zaplesti Evropska komisija. Kot poroča The Wall Street Journal, je Evropska komisija, za zdaj še neuradno, izrazila pomisleke nad prevzemom, tako da bodo najverjetneje začeli dolgotrajno preiskavo, ki bo prevzem vsaj preložila. Glavni problem je Intelova nakana integrirati protivirusne sposobnosti neposredno v mikroprocesorje, kjer bi imel McAfee kot odvisna družba lahko neupravičeno prednost pri poznavanju nedokumentiranih funkcij pred tekmeci.

Intel je Komisijo o nameravanem prevzemu obvestil konec novembra. Komisija je nato ostalim podjetjem, ki izdelujejo protivirusne programe in drugo programsko opremo za zaščito računalnika, poslala vprašalnike o nameravanem prevzemu. V njih so jih povpraševali, ali je možno, da bi imel McAfee zaradi nove mame ekskluziven dostop do nekaterih funkcij.

Uradno stališče bo Komisija predstavila do 12. januarja, ko bodo bodisi...

3 komentarji

EU preiskuje Googlov algoritem za razvrščanje

Ars Technica - Evropska komisija nadaljuje preiskavo, ki jo je začela februarja, ko je nekaj Googlovih manj znanih tekmecev (Foundem, ejustice in Ciao) vložilo pritožbo, češ da Google umetno drži njihovo uvrstitev (ranking) nizek. To naj bi počeli na ravni algoritma in na ta način namenoma stali uspehu omejenih strani na poti. Problem je, da vsebujejo omenjene strani ogromno povezav na tretje strani, saj so namenjene zbiranju vsebine tretjih strani, kar pa Googlov algoritem označi kot spam. Drugi problem, ki zadeva zlasti Ciao, so pogoji uporabe za Googlov AdSense - težave so začele kopičiti po Microsoftovem prevzemu Ciaa.

Evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Joaquín Almunia je včeraj povedal, da Evropska komisija še vedno "zelo previdno" preiskuje primer. Preiskava je še v začetni fazi, ko se iščejo in zbirajo dejstva. Google med tem odgovarja, da omenjeni strani niso deležne posebnega tretmaja. Njihov algoritem poskuša uporabnikom ponuditi najuporabnejše rezultate, strani pa se...

6 komentarjev

EU preiskuje dumpinške cene kitajskih modemov

ComputerWorld - Evropska komisija je sprožila preiskavo kitajskih podjetij, ki izdelujejo WWAN-modeme, ker da s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo evropskega proizvajalca. V Evropi podobne izdelke proizvaja le belgijsko podjetje Option, ki se je tudi uradno pritožilo Evropski komisiji, da so kitajske cene nerazumno nizke. Kot pravijo v Optionu, svoje modeme prodajajo po celem svetu, a le v Evropi imajo izgubo zaradi kitajskega dumpinga. Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve, lahko uvede dodatne kazenske uvozne dajatve na izdelke z dumpinškimi cenami.

Kitajci po drugi strani protestirajo. Njihovo ministrstvo za za trgovino se je odzvalo z ostrimi besedami, da so globoko zaskrbljeni nad situacijo in si pridružujejo pravico do nadaljnjih dejanj. Pravijo, da je evropsko ravnanje navaden protekcionizem. Kupci so s tem v precepu. Če bo Komisija dejansko uvedla carino, se bodo kitajski modemi podražili, a kaj ko lahko preiskava traja do 15 mesecev.

34 komentarjev

Razvijalec MySQL-a izpodbija Oraclov nakup Suna

Financial Times - Ulf Michael Widenius, prvi razvijalec MySQL-a, se ne strinja z Oraclovim prevzemom podjetja Sun, ki je bil skrbnik za MySQL. Čeprav so 4,7 milijarde dolarjev težak posel podprli evropski in ameriški regulatorji trga ter delničarji obeh podjetij, ga bo Widenius izpodbijal, poroča Financial Times. Vložil je namreč ugovor na odločitev pri evropskih organih za varstvo konkurence. Evropska komisija je potrdila, da so z vložitvijo ugovora seznanjeni, ga pa ne morejo komentirati, ker vsebine še niso preučili. Predstavnik za stike z javnostmi Komisije je zgolj dejal, da bodo svojo odločitev branili na sodišču v Luksemburgu, kjer je bil vložen ugovor.

Spomnimo, da je Oracle lani prevzel Sun in da je Evropska komisija dolgo časa preiskovala, ali bo prevzem okrnil konkurenco v evropskem gospodarskem prostoru. Oracle je nato predložil seznam v desetih točkah, kjer so navedli zaveze, da bo MySQL ostal konkurenčna platforma. Problem je, da zaveze niso pravno obvezujoče, kar je Widenius že...

28 komentarjev

SAP kupil Sybase

Delnice Sybasa so poletele

vir: The Register
The Register - Glavni prevzem preteklega tedna je zakrivil nemški gigant SAP, ki je za 5,8 milijard dolarjev kupil podjetje Sybase. To predstavlja kar 44-odstotno premijo nad tržno ceno delnic pred napovedjo nakupa. Približno polovico denarja za prevzem bodo pridobili s sindiciranim posojilom, ki ga bosta zagotovila Deutsche Bank in Barclays Capital. To pomeni, da mora imeti SAP z ameriškim proizvajalcem podatkovnih baz še zelo resne načrte. Kakšne?

V SAP-u pravijo, da želijo s prevzemom izboljšati svojo mobilno ponudbo. Z uporabo Sybasove tehnologije bodo lahko vsi SAP-ovi izdelki dostopni prek mobilnih telefonov. Sybase pa bo dobil dostop do SAP-ovih rešitev, ki naj bi izboljšale njegove baze v pomnilniku (in-memory technology). Mnogi tudi menijo, da se želi SAP s to...

3 komentarji

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek?

Tržni delež iPhona

New York Post - Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna trgovinska komisija se po poročanju New York Posta dogovarjata, katera institucija bo začela poizvedbo zoper Apple. Zbodla jih je predvsem zadnja Applova odločitev, da bodo razvijanje aplikacij za iPhone in iPad omejili le na uporabo njihovih lastnih orodij za programiranje. Z začetno poizvedbo bodo ugotavljali, ali nova politika na nedovoljen način ovira konkurenco.

Preiskava še ne pomeni, da bodo zoper Apple sprožili tudi postopek. Z začetno poizvedbo namreč organi le preverijo, ali je začetek polne in temeljite preiskave utemeljen. V tem primeru bi pristojna agencija Applu vročila nalog za predajo potrebne dokumentacije, preiskava pa bi lahko...

105 komentarjev

Sun dokončno Oraclov

Sun danes in nikdar več

X-Bit Labs - V sredo se je končala dolga zgodba o Oraclovem prevzemu Suna, ki se je napovedal že od lanskega poletja in je na koncu čakal še na blagoslov Evropske unije, ki je bil podeljen prejšnji teden. Oracle je najavil, da je prevzem končan in da je Sun zdaj pod njihovim okriljem. Zanj so odšteli 9,5 dolarja na delnico, kar je postavilo ceno na 7,4 milijarde dolarjev.

Kot pravijo, naj bi spojitev popolnoma predrugačila IT-industrijo. Oracle bo k svojim izdelkom dodal strežnike, opremo za shranjevanje podatkov, procesorje SPARC, Solaris, Javo in podatkovno bazo MySQL, s čimer se želijo poizkusiti na področju odprtih in integriranih sistemov, ki bodo v tovarni zloženi skupaj od programske opreme do diskov.

Glavno vprašanje, ki je zaviralo...

11 komentarjev

Oraclovi poslovni rezultati dobri

ComputerWorld - Oracle je objavil poslovne rezultate (PDF) drugega četrtletja fiskalnega leta 2010, ki se je končalo konec novembra. V tem času so zabeležili dobiček v višini 0,29 dolarja na delnico (torej 1,4 milijarde dolarjev), vsi prihodki pa so dosegli 5,9 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Še posebej dejavni so bili pri odpuščanju, saj so odslovili kar 1273 zaposlenih od 84.000. Večina jih je bila iz Azije, manjši delež pa so odpustili tudi v evropskih, bližnjevzhodnih, afriških in ameriških pisarnah. Koliko točno je bilo odpuščenih in kdo se je preprosto upokojil, Oracle ne želi povedati, saj so kot po navadi skrivnostni s svojo politiko zaposlovanja. Oracle sicer še vedno čaka na zeleno luč evropske komisije, da bi dokončal prevzem Suna - to naj bi se zgodilo prihodnji mesec.

1 komentar

Zaslišanje pred Evropsko komisijo v primeru Oracle-Sun decembra

Reuters - Nadaljujemo zgodbo o Oraclovem prevzemu Suna, ki ga so blagoslovili prav vsi razen Evropske komisije (glej povezane novice). Slednja še vedno premišljuje, ali bo z združitvijo prišlo do prevelike koncentracije na trgu podatkovnih baz in ali se bo Oracle uspel upreti skušnjavi, da Sunov MySQL počasi in elegantno odstreli. Oracle si je zaželel uradnega soočenja z evropskimi varuhi konkurence in ga tudi dobil, tako da bo zaslišanje 10. decembra. Takrat bo Oracle lahko predstavil svoje argumente, zakaj sedemmilijardni posel ne bo ogrozil konkurenčnosti v evropskem prostoru. EU je prejšnji teden skrajni rok, do katerega mora podati svojo odločitev, podaljšala z 19. na 27. januarja.

0 komentarjev

EU nasprotuje Oraclovemu prevzemu Suna

Slashdot - Večkrat smo že pisali, da Evropska komisija budno preučuje Oraclovo ponudbo za prevzema Suna, ki je dobil zeleno luč že na vseh ostalih instancah. EU je sedaj uradno izjavila svojo nasprotovanje prevzemu, pri čemer je jabolko spora konkurenčnost na trgu podatkovnih baz. Izjavo o nestrinjanju (statement of objections) je Komisija Sunu poslala v ponedeljek. Česa novega tako ali tako nismo pričakovali: EU se boji, da bo združitev Oraclovih baz in odprtokodne MySQL, ki jo za zdaj vzdržuje Sun, hud udarec za konkurenco. Oracle med tem trmasto poudarja, da je MySQL odprtokoden in ga kot takega ne more nadzorovati nihče. Poleg tega na trgu podatkovnih baz obstaja vsaj osem vplivnih igralcev, kar je prepričalo ameriško pravosodno ministrstvo, Evrope pač ne.

Zadnjikrat so evropski regulatorji takole resno zagrenili življenje kakšni prevzemni tarči leta 2000, ko je General Electric želel prevzeti Honeywell. Tudi takrat je ZDA prevzem odobrila, Evropska komisija pa je leta 2001 izdala...

26 komentarjev

Prevzem Suna pod drobnogledom EU

The Register - Oracle je že zdavnaj pripravljen na prevzem Suna, kar so mu dovoliti tudi vsi, ki bi lahko prižgali rdečo luč, razen Evropske komisije. Ta si je vzela čas za premislek in analizo, kaj bi takšna združitev pomenila za konkurenčnost na evropskem trgu. In nič ne kaže, da bo pozitivna odločitev znana kmalu. Kot poroča The Register, se EU nagiba v nasprotno smer.

Glavni trn v peti še vedno ostaja Sunov MySQL, ki je konkurenca Oraclovim rešitvam, zato je Komisijo strah, da ga bo Oracle kar ukinil. Evropska komisarska za konkurenco Neelie Kroes pravi, da morajo zelo natančno pregledati učinke predlaganega povezovanja in posledice za uporabnike. Kot pravijo, EU trenutno izvaja preliminarne raziskave, a naj bi kmalu začela s temeljito preiskavo. Oracle za zdaj ne namerava ponuditi nobenih kompromisov, ampak bodo raje počakali na končno odločitev. Temeljita preiskava namreč ne pomeni, da bo EU a priori zavrnila združitev - še vedno imajo možnost zgolj zahtevati določene strukturne spremembe...

15 komentarjev

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

EU: Oracle, počakajte, prosim!

X-Bit Labs - Oracle je že dobil zeleno luč uprave, delničarjev in ameriškega regulatorja trga za prevzem Suna. Čakajoč le še na blagoslov Evropske komisije, so začeli s postopki za dokončanje prevzema, a bo Evropa vso stvar nekoliko podaljšala.

Preliminarna preiskava Komisije je namreč pokazala, da bi predlagani prevzem utegnil povzročiti nedovoljeno koncentracijo na trgu podatkovnih baz, saj sta sedaj Oraclova in Sunova baza konkurentki. Zaradi tega so začeli s temeljito preiskavo, ki bo preverila vsako ped dogovora in premotrila, kako kani Oracle nadaljevati z odprtokodno vizijo razvoja MySQL. Sedaj ima Komisija 90 dni časa, to je do 19. januarja 2010, da sprejme končno odločitev, ali bi omenjeni prevzem pomenil zaviranje konkurence v Evropskem gospodarskem prostoru ali njegovem večjem delu.

19 komentarjev

Oracle sme prevzeti Sun

ComputerWorld - Oracle je dobil dovoljenje ameriškega pravosodnega ministrstva, da sme prevzeti Sun za 7,4 milijarde dolarjev oz. 9,50 dolarja na delnico. Tam nekje je tudi tečaj Sunovih delnic ostal zabetoniran od aprila. Namero so v Oraclu objavili aprila, julija so dobili blagoslov delničarjev, sedaj pa so da dahnili še regulatorji - edini, ki še morajo potrditi prevzem, so evropski komisarji. S prevzemom bo Oracle dobil celo paleto novih izdelkov: zakorakal bo na trg strojne opreme, podatkovne baze MySQL in Jave. Klik!

11 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev