»

EBA: Banka in oblak nista vedno najboljši par

Slo-Tech - Organizacija European Bank Authority, nadzornik bančnih regulatorjev držav članic EU, je predstavila študijo, ki na 56 straneh obravnava zunanje izvajanje bančnih IT procesov. Fintech, kot se moderna, finančni podporna industrija popularno imenuje.

Ključni del poročila se ukvarja z računalniškim oblakom, javnim, zasebnim in hibridnim, pri čemer opozarjajo, da je, ko gre za varnostno kritične aplikacije, vsako pretirano gledanje na stroške odveč. Nižji stroški na začetku namreč pogosto skrivajo poznejše globoke probleme, kot je denimo kasnejše dolgoročna priklenjenost na enega samega ponudnika. Zato v takih primerih svetujejo izgradnjo zasebnega oblaka, ki pa običajno s sabo prinaša višje stroške naložbe in manjšo...

6 komentarjev

EU financira raziskovanje in razvoj oblačnih sistemov

PC World - Evropska unija namenja 15,7 milijona evrov za raziskovalni projekt, v katerem bodo razvijali nove tehnologije na področju oblačnega računalništva, med drugim mobilnosti podatkov in zagotavljanja varnosti dostopa. Projekt se imenuje Vision Cloud in bo trajal tri leta. Vodila ga bo IBM-ova ekipa iz Haife v Izraelu, sodelovali pa bodo še Siemens, SAP, Nacionalna tehniška univerza iz Aten, Švedski inštitut za računalniške vede, Deutsche Welle, italijanski RAI, norveški Telenor, France Telecom in drugi. Slovenskih predstavnikov ne bo.

Hillel Kolodner iz IBM-a Haifa pojasnjuje, da se bodo ukvarjali z nekaterimi glavnimi težavami, ki spremljajo shranjevanje podatkov v oblaku. Ena izmed njih je...

3 komentarji

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

XtreemFS: še en odprtokodni distribuirani datotečni sistem

Slo-Tech - Kot kaže se odpirajo tudi oblaki, oziroma tehnologija, na kateri je oblake mogoče zgraditi. Prejšnji mesec so namreč razvijalci objavili različico 1.0 distribuiranega datotečnega sistema XtreemFS.

Datotečni sistem, katerega razvoj je financirala EU, omogoča distribuirano upravljanje s podatki v omrežju (npr. oblaku) ter enostavnejši dostop do lokalnih datotek preko interneta. Datotečni sistem omogoča RAID 0 preko različnih računalnikov in podvojevanje (replikacijo) datotek preko omrežja. Omogoča tudi šifriranje podatkov ter kontrolo dostopa. Sistem je optimiziran za uporabo preko počasnih in ne povsem zanesljivih internetnih povezav.

Programska koda je izdana pod odprtokodno licenco GPL 2, teče pa v uporabniškem prostoru (ang. user space). Strežniški del sistema teče pod Linuxom ali Solarisom (razvijalci so pripravili tudi posebno Linux distribucijo XtreemOS) odjemalec pa je na voljo za Linux in Windows, podpora za Mac OS pa je v pripravi.

3 komentarji

Odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe

Ars Technica - O nevarnosti oblačnega računalništva smo že večkrat pisali, ena izmed večjih težav pri hrambi lastnih podatkov v oblaku pa je dejstvo, da so podatki v oblaku vedno vidni tudi ponudniku storitve oziroma točkam (ang. node) v omrežju oblaka. Šifriranje je sicer mogoče uporabiti, vendar v praksi večina ponudnikov oblačnih storitev ne nudi šifriranja.

A tem težavam se počasi bliža konec. Skupina razvijalcev je namreč razvila odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe-LAFS, ki ponuja tudi od ponudnika neodvisno varnost.

Gre za distribuiran sistem hrambe podatkov po različnih točkah omrežja. Sama tehnologija spominja na P2P, sistem pa je zastavljen dovolj robustno, da ohrani podatke tudi v primeru izpada več posameznih točk. Sistem je sposoben obnoviti podatke tudi v primeru delovanja samo 3 točk od desetih, omogoča pa izmenjavo podatkov (tim. friendnet) ali ustvarjanje navideznega skladišča (tim. hivecache).

Podatki so šifrirani (uporablja se AES), zato do njihove vsebine ponudnik...

6 komentarjev

Spet o nevarnostih oblačnega računalništva

Slo-Tech - Po končani konferenci BlackHat, kjer so hekerji prikazali nekaj zanimivosti o varnosti oblakov (ang. cloud computing), so se na ReadWriteWeb nekoliko razpisali o nevarnostih oblačnega računalništva.

Med glavnimi nevarnostmi oblačnega računalništva navajajo štiri. Prva nevarnost je prevelika odvisnost od enega samega ponudnika storitve, ali kot v predstavitvi Clobbering the Cloud! pravijo Arvanitis, Slaviero in Meer - nevarno je dati vsa svoja jajca v eno samo košaro. Lep primer te nevarnosti je spletna stran Ma.gnolia, katere strežniki so se letos sesuli, vsi uporabniški podatki (zaznamki) pa so bili izgubljeni. Za vedno.

Druga nevarnost zadeva vprašanje zaupanja. Na ReadWriteWeb navajajo primer Amazona, ki novim uporabnikom omogoča uporabo predpripravljenih slike strežnikov. Ponujajo 2768 predpripravljenih strežnikov, od tega so jih 47 pripravili sami, ostale pa so pripravili uporabniki EC2 oblaka. Izkaže pa se, da uporabniki kar slepo zaupajo tem predpripravljenim uporabniškim...

99 komentarjev

Nevarnosti oblačnega računalništva

Schneier.com - Kot za New York Times piše Jonathan Zittrain, se z uporabo oblakov uporabniki izpostavljamo številnim nevarnostim, ki jih prej nismo poznali.

Zittrain navaja nekaj težav, na katere bi morali biti pozorni uporabniki oblakov, preden se odločijo svoje podatke zaupati zunanjemu ponudniku.

Prvo nevarnost seveda predstavlja možnost, da ponudnik storitve propade ali samovoljno poseže v podatke uporabnikov. Znan je že primer, ko je v podatke, shranjene na napravi uporabnika, brez njegove vednosti posegel Amazon (v primeru bralnika Kindle), pred časom pa je tudi Youtube na podlagi zahtev založnikov odstranjeval "zasebne" video posnetke uporabnikov, ki so kršili avtorske pravice. Vse to kaže, da možnosti za odstrajevanje vsebin mimo volje uporabnikov vsekakor obstajajo.

Resno nevarnost predstavlja tudi vdor v oblak - pred kratkim je recimo neznani heker vdrl v osebi e-naslov Twitterjevega uslužbenca, pridobil njegovo Google geslo ter s tem dostop do številnih (tudi zaupnih) dokumentov...

28 komentarjev