»

Opera v zadnjem četrtletju rekordno

CNet - Norveško podjetje Opera Software, ki že od leta 1995 razvija istoimenski brskalnik, je objavilo poslovne rezultate za letošnje četrtletje. Čeprav je konkurenca z IE, Firefoxom, Chromom in Safarijem bržkone neizprosna, kot še ni bila, je Opera kvartal zaključila z rekordnima dobičkom in prometom.

Prihodki podjetja so se povečali za 29 odstotkov v primerjavi z lanskim letom in končali pri 40 milijonih dolarjev. Dobiček pa je večji kar za 47 odstotkov in znaša 5,3 milijona dolarjev.

Podjetje služi z različnimi načini. Levji delež zbere z licenčninami za uporabo svojega mobilnega brskalnika Opera Mini, ki je zavoljo nekaj res uporabnih funkcij najbolj popularen mobilni brskalnik (posebej uporabni sta sistem zaznamkov Speed Dial in Opera...

33 komentarjev

Izšla Opera 11.10

Ars Technica - Izšla je prva večja revizija brskalnika Opera 11, ki nosi oznako Opera 11.10 in prinaša marsikatero izboljšavo. Med glavnimi omenimo povečano hitrost brskanja v načinu Turbo (ki se uporablja na počasnih povezavah), nove možnosti Speed Diala (pregledno okno ob zagonu Opere) in razširjena podpora za HTML5.

Turbo deluje tako, da uporablja Operine posredniške strežnike (proxy). Strani se med brskanjem najprej posredujejo do njih, kjer se stisnejo in šele nato posredujejo brskalniku. V novi verziji so z dodatnim, izboljšanim stiskanjem delovanje pospešili za do štirikrat. To je mogoče s podporo standarda WebP (doslej ga je podpiral le Chrome), ki slike pred prenosom še bolj stisne brez opazne izgube kakovosti.

Speed Dial je lažje...

25 komentarjev

Izšla Opera 11

Slo-Tech - Pravkar je izšla nova verzija norveškega brskalnika Opera. Z današnjim dnem je namreč tretji kandidat za izid, ki je bil predstavljen včeraj, uradno postal naslednja stabilna verzija Opera 11. Na prvi pogled ostaja videz Opere enak, a izboljšave se skrivajo pod pokrovom. Razvijalci polagajo velike upe v novo verzijo, zato si poglejmo, kaj so nam novega pripravili.

Omenimo zlaganje zavihkov (Tab Stacking), ki je namenjeno upravljanju veliko zavihkov, ki s klasičnim sistemom postane oteženo zaradi nepreglednosti. Odslej je moč zavihke razvrstiti v skupine enostavno tako, da enega z miško potegnemo na drugega. Tako lahko ustvarimo vrsto zavihkov, ki so v isti skupini, in se prikažejo, ko kliknemo puščico razširi poleg imena skupine ali ko...

103 komentarji

Izšla Opera 10.60

TechCrunch - Štiri mesece po izidu Opere 10.50 je izšla nova verzija, ki nosi oznako 10.60. Beta je izšla pred dvema tednoma, a so Norvežani pohiteli in končno inačico pripravili zelo urno. Kakor namiguje majhno povečanje številke verzije, sprememb ni mnogo, so pa uporabne. Omenimo podporo za geolokacijo, osvežen uporabniški vmesnik, podporo WebM za video v HTML5 in, vnovič, hitrostne izboljšave. Proizvajalec trdi, da je Opera 10.60 za polovico hitrejša od predhodnika. Prenos je že mogoč z domače strani proizvajalca.

72 komentarjev

Microsoft pokazal prve obrise Internet Explorerja 9

Ars Technica - Na konferenci MIX10 je Microsoft izpolnil pričakovanja in pokazal prve obrise, kakšen bo Internet Explorer 9. Javnosti so namreč izdali program Windows Internet Explorer Platform Preview, ki prikaže zmožnosti Internet Explorerja 9 spletnim razvijalcem in Microsoftovi ekipi nudi koristne povratne informacije. Platform Preview bo posodobljen približno vsakih osem mesecev.

Seveda ne gre za celoten brskalnik, marveč je Platform Preview za zdaj zgolj zelo oskubljena verzija pogona. Nima zavihkov, naslovne vrstice ali gumba nazaj, ima pa ključne sestavne dele za razvijalce: pogon, JavaScript, strojno pospeševanje in orodja za razvijalce.

Poleg pogona najdemo na Platform Previewu še začetno stran, kjer je pet Speed Demov, pet HTML5 demov in pet grafičnih Demov. Kot...

35 komentarjev

Izšla Opera 10.50

Opera Web Browser - Norvežani so danes izdali novo verzijo svojega brskalnika Opera, ki se sodeč po raziskavah trga nikakor ne uspe zasidrati med najpriljubljenejše brskalnike, a ima trdno bazo zadovoljnih in ponosnih uporabnikov. V zadnjih 36 urah so pri Opera Software zelo pohiteli in izdali kar pet kandidatov za izid; bržkone se je mudilo, da ujamejo Microsoftovo splavitev izbirnega okna za izbor brskalnika v Windows, ki ga je izsilila EU.

Razvijalci trdijo, da je Opera 10.50 najhitrejši brskalnik doslej in testi beta verzije to potrjujejo. Podobno titulo si lasti tudi Google Chrome, tako da bo moral zmagovalca odločiti fotofiniš. Za zdaj so izdali le verzijo za Windows, medtem ko bosta tisti za Linux in OS X sledili kmalu.

Kaj je novega? JavaScript poganja nov pogon Carakan, slike izrisuje...

211 komentarjev

Opera najhitrejša

Prenovljen grafični vmesnik

vir: CNet
CNet - Z izidom najnovejše beta različice Opere, brskalnika, ki se vztrajno drži spodnjega dela lestvice popularnosti, Norvežani, ki jo razvijajo, vztrajno zatrjujejo, da je Opera 10.50 beta najhitrejši brskalnik na svetu. Ta naslov naj bi si prislužila z uporabo popolnoma novega pogona za prikazovanje Javascripta, Carakan. Po CNetovih poročilih dejansko nekaj je na teh trditvah, saj so na Core 2 Quad 6600 s 4 GB pomnilnika in 64-bitnih Windows 7 primerjali Opero 10.50, zadnjo stabilno različico 10.10 ter zadnjo razvojno različico Chromea, 4.0.266.0. Slednji je s 510.4 ms v SunSpider JavaScript sintetičnem testu zaostal za skoraj desetinko...

104 komentarji

Mobilni internet silovito raste

TechCrunch - Norveško podjetje Opera je izdalo najnovejšo publikacijo State of the Mobile Web, v kateri analizira stanje mobilnega interneta na osnovi podatkov, ki jih prenašajo uporabniki brskalnika Opera Mini. Slednjega je septembra uporabljalo 35,6 milijona uporabnikov, kar je 11,5 odstotka več kot meseca avgusta, v primerjavi s septembrom 2008 pa je povečanje kar 150-odstotno. Močno se je povečal tudi promet, ki ga ustvarjajo uporabniki Opere Mini: v zadnjem mesecu za 8,7 odstotkov, napram septembru 2008 pa kar za 224 odstotkov. Kljub temu da gre zgolj za podatke uporabnikov brskalnika Opera Mini, je zaključek jasen: mobilni internet je v silovitem porastu.

15 komentarjev

Opera 10 z 10 milijoni prenosov

Tržni deleži brskalnikov v avgustu

Opera software - Minil je en teden od izida nove verzija brskalnika Opera 10 in v tem času jo je s spleta preneslo 10 milijonov uporabnikov. Kot pravijo razvijalci, številke kažejo, da je posebnost pri tej izdaji velika količina svežih namestitev namesto nadgradenj, kar nakazuje na mnogo prebežnikov iz ostalih taborov. Veliko zanimanje za nov izdelek pripisujejo funkciji Turbo, ki omogoča hitro brskanje tudi na slabših povezavah.

Da postavimo številke v perspektivo, povejmo, da si je konkurenčni brskalnik Firefox 3.0 v 24 urah po izidu preneslo osem milijonov uporabnikov, v prvem tednu pa skupno 20 milijonov. Ker je tržni delež Opera desetkrat manjši od Firefoxa, lahko zaključimo, da so se Norvežani tokrat odrezali nadpovprečno dobro. Kako je to vplivalo na tržni delež brskalnika, bomo videli prihodnji mesec.

63 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Opera izdala Unite

Opera Unite

vir: CNet
CNet - Opera je izdala predogledno verzijo svoje nove stvaritve, ki se imenuje Opera Unite in bo del prihajajočega brskalnika Opera 10. Program, za katerega so pompozno napovedovali, da bo spremenil naše dojemanje interneta, je aplikacijska platforma, ki omogoča hipno preobrazbo vašega računalnika v spletni strežnik. Tako lahko delite datoteke, fotografije, klepetate in gostite spletne strani. Opera Unite bo tekla na vseh računalnikih, ki zmorejo poganjati Opero 10, to pa so za zdaj operacijski sistemi Windows, Mac OS in Linux.

Želja norveškega podjetja je ustvariti platformo, ki bo omogočila nove možnost mreženja na internetu, pri katerem ljudje ne bodo potrebovali posrednikov,...

24 komentarjev

Prva beta Opere 10

Opera 10 beta

vir: CNet
CNet - Opera 10 je na poti že več kot dve leti, a se počasi približuje koncu te poti. Po prvi alfa verziji, ki je konec lanskega leta prejela pozitivne kritike, so sedaj izdali še prvo beto verzijo, kar je jasen signal, da bo končna verzija kmalu nared. Na internetu so se že pojavili prvi testi prihajajočega brskalnika.

Ena bolj oglaševanih novosti je funkcionalnost Opera Turbo, ki je namenjena uporabnikom s počasnimi povezavami do interneta. To je uporabno pri brskanju prek javne brezžične dostopne točke, prek telefona in podobno. Z vključitvijo te funkcije se strani stisnejo že na strežniški strani, tako da privarčujemo pasovno širino. Razširjena sta speed dial, torej začetna stran, kjer lahko shranite...

69 komentarjev

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji

Izšla je Opera 9.5

Iskanje po vsebini obiskanih spletnih strani (Quick Find)

vir: Opera software
Opera software - Danes, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:
  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Opera 9.5 je tako kot prejšnje različice na voljo za vse najpopularnejše operacijske sisteme...

210 komentarjev

Opera 9.20 in SpeedDial

Ars Technica - Eden od popularnejših alternativnih brskalnikov, Opera, je ugledal novo različico, tokratna številka je 9.20. Ker ne gre za večji preskok, so revolucionarne novosti izostale, torej gre za manjše popravke in izboljšave, kljub vsemu pa je ena funkcija vredna omembe.

Govorim o SpeedDial-u, precej zanimivi iznajdbi, ki uporabniku vsakič, ko odpre nov zavihek, ponudi devet polj (3x3), vsako od katerih vodi na določeno spletno stran. Tako si lahko uporabnik, podobno kot na mobilnem telefonu pomembne številke, označi priljubljene strani in se po želji zelo hitro dokoplje do njih (hitreje, kot če bi se prebijal skozi kup zaznamkov). Malce več o novosti v izvorni novici,...

38 komentarjev

Opera gre na prosti trg

OSNews - Podjetje Opera Software ASA je prikazalo finančne rezultate zadnjega četrtletja preteklega leta, ki so precej spodbudni. Skoraj 29 milijonov norveških kron prihodkov pomeni več kot 100-odstotno povečanje v primerjavi s predlanskim obdobjem. Skupaj so tako ustvarili okoli 6 in pol milijonov kron dobička, predlani pa so imeli ravno toliko izgube.

Razlogov za veselje torej ne manjka in po devetih letih delovanja se je podjetje odločilo ponuditi svoje delnice na prostem trgu, ki bodo na voljo od marca naprej na borzi v Oslu. Po besedah prvega moža, Jona S. von Tetzchnerja, bo ta poteza podjetju dala nove možnosti, da se uveljavi kot vodilni igralec na področju interneta. Klik!

Melkijad, a jih zdaj lahko kupi tudi katero konkurenčno podjetje?

9 komentarjev

Novi WCPUID

HardOCP - H-Oda je dokončal še eno novo verzijo svojega zelo popularnega WCPUIDa. Kaj so dejanske izboljšave ne vem, toda verjetno gre za dodano podporo novim procesorjem, tako da se download izplača. Dobite ga tukaj, seveda če boste prišli na vrsto, saj je strežnik zelo zaseden!

1 komentar