»

Apple se poslavlja od Intelovih procesorjev v Macih

Ars Technica - Starejši bralci se bodo spomnili, da so bili svoj čas Applovi računalniki Mac konkurenca PC-jem tudi zato, ker niso uporabljali Intelovih procesorjev (arhitektura x86). PowerPC-ji so dobro desetletje, vse do leta 2006, poganjali Mace, nato pa je Apple ugotovil, da njegova prednost ne bo toliko v strojni opremi kakor v programski. Poldrugo desetletje pozneje je Apple naredil cel krog, saj bodo novi Maci v neki srednjeročni prihodnosti spet brez Intelovih (ali AMD-jevih) procesorjev. Arhitekturo x86 bo nadomestil ARM, ki bo Applu tesno prilagojen.

Tim Cook, ki je načrtovano spremembo najavil na letošnjem virtualnem dogodku, jo je označil kot eno izmed štirih največjih sprememb Macov v zgodovini. Prve tri so bile prehod na PowerPC leta 1994, prehod na Intel leta 2006 in operacijski sistem Mac OS X. Najnovejša sprememba pa bo imela posledice zlasti za pisce aplikacij za Mac. Odslej bosta namreč obstajali dve vrsti aplikacij: nativne in prevedene. Prve bodo napisane neposredno za...

218 komentarjev

Snow Leopard pravzaprav 32-biten

Moduli, ki še vedno tečejo v Universal binaries

vir: CNet
CNet - Snow Leopard oz. OS X 10.6, ki ga je Apple svetu predstavil pred dvema dnevoma, vsebuje 64-bitni kernel, a je pri zagonu sistema za izbiro le-tega potrebna intervencija. Samodejno se naloži 32-bitni kernel, razen če pri nalaganju uporabnik drži tipki 6 in 4. Avtomatičen zagon 64-bitnega kernela podpirajo le Applovi X-Server računalniki, na katerih teče Snow Leopard Server.

Pri Applu so se za tako potezo odločili, da bi uporabnikom omogočili čim bolj neboleč prehod na 64-bitne sisteme, saj je zelo malo gonilnikov in aplikacij, ki zahtevajo 64-bitni kernel. Zanje je opcija na voljo, po drugi strani...

51 komentarjev

Mac OS X 10.6 v petek

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

vir: Apple
Apple - Apple je uradno potrdil, da bo izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema Mac OS X ta petek. Novi Mac OS X 10.6 z živalskim imenom Snow Leopard (snežni leopard oz. Uncia uncia) bo uporabnike prejšnje verzije stal 29 dolarjev. In kaj bo novega?

Apple pravi, da se to pot niso osredotočili toliko na novosti kot na piljenje kode sistema. Pravijo, da so predelali kar 90 odstotkov kode. Nov operacijski sistem zasede pol manj prostora kot prejšnja verzija, tako da lahko sprosti do 7 GB prostora na disku - nekaj so pridobili z optimizacijo, nekaj pa s črtanjem podpore za PowerPC. Poleg tega Apple...

210 komentarjev

Nova ranljivost v Mac OS X

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je mogoče v Mac OS X 10.4 Tiger in Mac OS X 10.5 Leopard z zagonom preprostega AppleScript skripta administratorske privilegije.

Ukaz (dokaz ranljivosti), ki to omogoča je naslednji: osascript -e 'tell app "ARDAgent" to do shell script "whoami"';

Ukaz deluje za navadne uporabnike (razen, če so prijavljeni preko hitrega preklapljanja uporabnikov) in administratorje, potreben pa je fizični dostop do računalnika. Ker gre za izkoriščanje Apple Remote Desktop, so nekateri uporabniki že predlagali odstranitev tega programskega paketa.

Na novico nas je opozoril InExtremis.

18 komentarjev

Ubuntu z OS X izgledom

Fresh News - Ubuntu je ena izmed bolj priljubljenih in razširjenih Linux distribucij, ki se ponaša tudi z dokaj očesu prijaznim in prečiščenim grafičnim uporabniškim vmesnikom. Če vam le-ta v svoji privzeti podobi ni preveč všeč, se ga pa da z nekaj truda v celoti predelati.

V kolikor vam je bliže izgled Applovega OS X-a, si lahko s tem vodičem pomagate pri predelavi Gnome namizja v nekaj bolj jabolčnega. Sam postopek ni preveč zapleten, vključuje pa nameščanje novih ikon, teme, nekaj prilaganja upravljanika oken Metacity, prilaganjanje Firefoxa, itd. Rezultat je lepo viden na spodnji sliki.

29 komentarjev

Prvi 64-bitni virus

Mladina - Kot poroča Computer Business Review, je bil izdelan prvi 64-bitni virus, ki so ga izdelovalci protivirusnega programja poimenovali Rugrat. Ogrožene so izvršilne datoteke v sistemih s 64-bitnimi Okni, v nevarnosti pa so tudi 32-bitna Okna z emulatorji 64-bitnih Oken. Virus je napisan v zbirnem jeziku za IA64, kar namiguje, da je njegov(a) avtor(ica) kar precej vešč(a) programiranja. Kakšne posebne škode naj ne be povzročil, nakazuje pa, da proizvajalci protivirusnih programov tudi v 64-bitni dobi še ne bodo ob kruh.

Še novički v Mladini in CBR.

27 komentarjev

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji

Nov AMD-jev logotip

Digit Life - AMD je danes začel s svojim novim AMD64 logo programom, ki bo pomagal potrošnikom prepoznati strojno in programsko opremo pripravljeno za AMD-jeve 64-bitne procesorje, ki bodo lahko poganjali 32 in 64-bitne aplikacije, tako da bodo na njem tekli tud "stari" 32-bitni programi z x86 instrukcijami. Opteron, namenjen strežnikom in delovnim postaja, ter Athlon 64, izdelan za osebne in prenosne računalnike, sta prva procesorja iz AMD64 serije. Logo!

7 komentarjev

AMDjevi novi procesorji

X-Bit Labs - AMD je imel predstavitev svojega dela in na njej so kazali svoje nove procesorje. Izbranci so tako lahko vrgli uč na dva serverja, ki sta imela za centralni procesni enoti 64-bitna Sledgehammerja (Opteron) in dve delovni postaji zgrajeni okoli ClawHammerjev. Uporabljali so 64-bitno verzijo Windows Server in celo 64-bitni Internet Explorer. Eden od namenov prikaza je bil tudi prikazati združljivost in dobro sodelovanje z 32-bitnimi aplikacijami. Če vas zanima več: klik ali klik.

Povedali pa so še nekaj o novih 32-bitnih procesorjih s Thoroughbred jedrom. Le-ti naj bi bili hitrejši od Palominov pri istih frekvencah. Vprašanje je le, če jim verjamemo. Sicer je pa vse že pripravljeno, le še marketing mora dati zeleno luč, da bo stvar izšla.

0 komentarjev