»

Visa splavila alternativo Paypalu

Slashdot - Podjetje Visa, ki je znano po istoimenskih kreditnih karticah, je vstopilo na trg sistemov plačevanja preko spleta in se postavilo ob bok storitvam kot so Moneybookers, Alertpay in Neteller, še najbolj pa želijo konkurirati Paypalu na področju t.i. mikro plačil.

Gre za predplačniško storitev imenovano Payclick, ki je v prvi vrsti namenjena mladoletnikom. Le-ti večinoma preko spleta opravljajo nakupe glasbe in videoiger, ki ne presegajo vrednosti 20$. Zaenkrat je največji dovoljeni znesek na računu 1000$, hkrati pa denarja s Payclicka ni možno prenesti na bančni račun. Podobno kot Paypal, Payclick omogoča vplačevanje na račun s pomočjo bančnega nakazila ali kreditnih kartic (Visa in Master Card). Storitev se od Paypala razlikuje v tem, da omogoča popoln starševski nadzor nad pretokom denarja na računu.

V kratkem nameravajo storitev uvesti tudi za druge uporabnike po svetu ter se ne želijo omejevati le na Avstralijo.

23 komentarjev

Ameriško sodišče odredilo zaprtje GMail računa nedolžnega uporabnika

Slashdot - Uslužbenci ameriške banke iz Wyominga, Rocky Mountain Bank, so 12. avgusta letos pomotoma poslali imena, naslove, SSN številke ter podatke o dolgovih svojih 1300 strank na nek GMail poštni naslov. Ko so v banki odkrili napako, so prejemniku poslali sporočilo, v katerem so ga prosili, naj datoteko uniči in je ne odpre. Odgovora ni bilo, zato so se obrnili na Google s prošnjo, naj jim razkrije identiteto lastnika e-poštnega računa.

Google je na to odvrnil, da za kaj takega potrebujejo sodno odredbo. Zato so pri banki sodišče zaprosili za odredbo s katero bi sodišče Googlu naložilo razkritje identitete lastnika računa ter deaktivacijo njegovega (ali njenega) računa. Pri tem so celo hoteli, da primer ostane tajen, čemur pa sodišče ni ugodilo.

Kljub temu, da je šlo za očitno napako banke in da lastnik računa, kamor so bili pomotoma poslani podatki ni storil ničesar spornega (pravzaprav sploh ničesar), pa je sodnik James Ware iz okrožnega sodišča v Kaliforniji presodil, da mora Google...

63 komentarjev

Nokia Money kot nadomestek e-bančništvu

CNet - Nokia je včeraj napovedala novo storitev z imenom Nokia Money, ki bo uporabnikom omogočala plačevanje računov in pošiljanje denarja prek mobilnega telefona. Finci verjamejo, da bo nova storitev pomagala ljudem v ZDA in državah, ki trenutno nimajo dobre pokritosti z bankami. V mnogo državah namreč uporaba mobilnih telefonov presega uporabo bančnih računov, tako da imajo mnogi uporabniki mobilne telefonije omejen ali sploh nobenega dostopa do finančnih storitev.

Tako bo prek Nokia Money moč plačevati račune, kupovati razne vstopnice in vozovnice ipd, za kar se bodo povezali s podjetjem Obopay, kjer je Nokia manjšinski lastnik. Nova storitev bi naj delovala v različnih omrežjih, z več bankami in v končni fazi tudi na nenokiinih telefonih. Prvo predstavitev bomo videli prihodnji teden na Nokia World v Nemčiji, udejanjenje v praksi pa prihodnje leto.

12 komentarjev

Nokia bo izdala lasten netbook

Nokia Booklet 3G

vir: PC World
PC World - Nokia, ki je poznana predvsem po svojih telefonih, je očitno uvidela, da bo za svetlo prihodnost v teh temnih časih potrebno svojo linijo produktov razširiti in obogatiti. V luči tega so se Finci odločili na trg poslati svoj lasten netbook, imenovan Booklet 3G.

Kot je že iz imena razvidno (3G), bo pri slednjem velik poudarek na mobilnosti, saj bodo standardno podporo za 3G, HSDPA , WiFi in Bluetooth dopolnjevale Nokiine Ovi storitve, ki vključujejo Ovi Maps (vgrajen bo tudi GPS čip), Nokia Music Store, Ovi Files (shranjevanje vaših podatkov na oddaljeni lokaciji - v "oblakih") in obvezno integracijo z Ovi Suite-om za sinhronizacijo telefona z prenosnikom. Vse to bodo poganjala Okna 7.



Konfiguracija z...

41 komentarjev

Nokia pripravlja netbooka

X-Bit Labs - Nokia je že v začetku leta povedala, da jo močno zanima trg malih prenosnikov. Končno so tudi uradno najavili, da se podajajo med ostale konkurente z dvema modeloma, ki ju bodo predstavili v tretji letošnji četrtini. Prvi bo verjetno precej standarden netbook, saj bo osnovan na procesorjih Atom, izdelovala pa jih bo Quanta, eden izmed najpomembnejših izdelovalcev prenosnikov. Drugi model bo pravzaprav smartbook (da, še ena definicija prenosnika...), v katerem bo počival Qualcommov ARM procesor Snapdragon in ga bo izdeloval Compal. S tem bo verjetno zelo podoben na Computexu videnemu Eee PCju, ki je prav tako vseboal procesor Snapdragon.

Podatkov o operacijskem sistemu, ki bo tekel na prenosnikih, ni, vsaj smartbook pa bi lahko uporabljal prirejeno različico Nokiinega operacijskega sistema Symbian. Na Atom procesorjih osnovan netbook bi lahko uporabljal prirejen operacijski sistem Maemo, ki temelji na Linuxu, kar bi bila logična poteza, saj Intel in Nokia že sodelujeta na projektu...

4 komentarji

Nokia bo konkurirala App Storu

Forbes - Spletne trgovine, kjer lahko uporabniki snamejo aplikacije, imajo že Research in Motion, Apple ter Google, sedaj pa se jim bo pridružila še Nokia. Svojo trgovino bodo poimenovali Ovi Store po finski besedi ovi, ki pomeni vrata. Že na samem začetku naj bi vsebovala več kot 20.000 izdelkov, kar je občutno več od začetnih količin pri konkurentih. Tako velika številka bo posledica dejstva, da ne bodo ponujali zgolj aplikacij, temveč tudi večpredstavnostne vsebine.

Orodja za dostop do Ovi Stora bodo že nameščena na telefonih N97 in vseh prihodnjih, lastniki obstoječih modelov pa si jih bodo lahko prenesli s spleta. Nokia je vključila še nekaj dobrih zamisli, na primer recommendation engine, ki bo uporabnikom predlagal vsebino glede na njihove preference in preference prijateljev ter družinskih članov. Ker imajo mnoge nokie vgrajen čip GPS, bo storitev uporabnikom predlagala najbolj relevantne aplikacije tudi s tega vidika. Ko boste, denimo, potovali v London, boste lahko poiskali...

4 komentarji

Google ponudil brezplačen prenos skladb na Kitajskem

Wired News - Kot poroča Wired, je včeraj Google na Kitajskem zagnal novo storitev, ki bo uporabnikom na Kitajskem omogočila brezplačen prenos glasbe z interneta. Trenutno je na voljo 350 000 skladb kitajskih in tujih avtorjev, v prihajajočih mesecih pa nameravajo to številko povečati na 1,1 milijona. Glasbo bodo priskrbeli Sony Music, Warner Music, EMI in Universal Music, žal pa Google ne načrtuje širitve projekta v druge države. Trenutno je na Kitajskem piratstvo resen problem, saj je več kot 99 odstotkov vse prenesene glasbe ilegalne. Z novim modelom želijo to problematiko omiliti.

8 komentarjev

Odkrita ranljivost v Nokia Series60 mobilnih telefonih

Slo-Tech - Nemški raziskovalec Tobias Engel je novembra lansko leto odkril ranljivost v telefonih Nokia Series60, ranljivost pa je bila prikazana tudi na decembrski CCC konferenci v Berlinu. Ranljivost je poimenoval Curse Of Silence.

Engel je odkril, da sprejem posebej prirejenega SMS ali MMS sporočila pri ranljivih mobilnih telefonih sproži napako zaradi katere le-ti ne morejo več sprejemati novih SMS sporočil oziroma je pri nekaterih modelih mobilnih telefonov sprejemanje SMS sporočil moteno. Pomaga šele resetiranje telefona na tovarniške nastavitve.

Seznam prizadetih telefonov: Nokia E90 Communicator, Nokia E71, Nokia E66, Nokia E51, Nokia N95 8GB, Nokia N95, Nokia N82, Nokia N81 8GB, Nokia N81, Nokia N76, Nokia 6290, Nokia 6124 classic, Nokia 6121 classic, Nokia 6120 classic, Nokia 6110 Navigator, Nokia 5700 XpressMusic, Nokia E70, Nokia E65, Nokia E62, Nokia E61i, Nokia E61, Nokia E60, Nokia E50, Nokia N93i, Nokia N93, Nokia N92, Nokia N91 8GB, Nokia N91, Nokia N80, Nokia N77, Nokia...

43 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev

Storitev sledenja mobilnim telefonom v Britaniji

Schneier.com - Po tem, ko je pred časom podjetje Flexispy ponudilo poseben program, ki mobilni telefon "spremeni" v prisluškovalno napravo (program omogoča, da naročnik storitve prestreza vse prometne podatke nadzorovanega telefona, prestreza SMS sporočila, itd)., se je pojavila podobna storitev, ki pa omogoča sledenje gibanju uporabnika mobilnega telefona.

Tako je pred kratkim podjetje World-tracker za britanske naročnike mobilnih storitev operaterjev O2, Orange in Vodafone pričelo ponujati sledenje njihovim mobilnim telefonom.

Po prijavi na storitev (prijava je mogoča preko spleta) lastnik mobilnega telefona dobi (eno) SMS sporočilo, storitev sledenja pa nato potrdi (z eno samo potrditvijo).

Dostop do podatkov je mogoč preko spletne strani, naročnikom storitve pa so na voljo podatki o lokaciji telefona za vsako minuto (podatki so povezani z Google maps). Sledenje je seveda popolnoma neopazno, saj World-Tracker uporablja podatke o lokacijah z omrežja mobilnega operaterja.

Podjetje se na...

16 komentarjev

M-vstopnica

Slo-Tech - Ljubljanski Kolosej je danes predstavil svojo novost - M vstopnico. Kot delno pove že ime, gre za storitev, ki obiskovalcem kina omogoča nakup in rezervacijo vstopnice za kino kar preko mobilnega telefona.

Na kratko, kako sistem deluje: Janezek (pa ne jaz valda? --alien-w) želi s svojo punco danes obiskati Kolosej in si ogledati film. Katerega, ni važno [;)]. To se pravi, da želi dve vstopnici. Pokliče na številko 041/184-184, kjer ga sistem za prepoznavo glasu vodi do rezervacije ali nakupa vstopnice. ("Simpl k pasulj" [:D] --alien-w)

Sistem deluje tako, da se klicoči z njim "pogovarja", v primeru, da pa se uporabnik nahaja na glasnem področju, ko sistem ne more prepoznati njegovega glasu, lahko vstopnice še vedno naročimo z tonskim izbiranjem. Če je uporabnik vstopnico kupil, kodo ob obisku kinopredstave vtipka v posebno napravo - kartomat, ki stoji v preddverjih kinodvoran Kolosej, Komuna, Vič in Kompas.
Ata, daj mobilca, da si kupim 6 vstopnic za film Možje v črnem 2. Da boš...

2 komentarja