»

Zaključil se je Computex 2010

Heise - Včeraj se je na Tajvanu zaključil že 30. računalniški sejem Computex 2010, katerega majcen del smo vam predstavili tudi na naših staneh, dočim obširnejše fotoreportaže in članke najdete na tujem spletu. Moses Yen je včeraj uradno sklenil dogodek, pri čemer natančnih številk še ni dal. Čez palec so število obiskovalec ocenili na 120.000, od katerih naj bi bila približno četrtina tujcev, kar je dober odstotek več kot lani. Ker so bile vstopnice opremljene s čipi RFID, ki so jih brali na vhodu in izhodu vsake hale ter celo na tekočih stopnic v halah, imamo letos na voljo kopico zanimivih statistik. Med drugim so ugotovili, da se je povprečen obiskovalec na sejmišču zadržal dlje kot lani.

Med najbolj zastopanimi deželami na...

0 komentarjev

Computex 2010: AMD predstavil Fusion APU

engadget - AMD je na Computexu predstavil prvi delujoč primerek pospešene procesne enote (angl. accelerated processing unit, APU), ki je v resnici enojedrna združitev centralnega procesorja (CPU), grafične kartice (GPU), 3D-pospeševalnikov in dekoderjev. Na predstavitvi je APU moral izrisati nekaj prizorov iz igre Alien vs. Predator, kar mu je solidno uspelo. Ni šlo za pretirano akcijske prizore, marveč zgolj za ležerno hojo po listnatem terenu, pri čemer je število sličic na sekundo občasno padlo pod 30. To daje slutiti, da ima Fusion še nekaj težav z DirectX 11. Fusion je sicer v prvi vrsti namenjen za ultraprenosljive naprave, kjer izris vrhunske grafike ni prioriteta. Izšel naj bi v prvi polovici prihodnjega leta.

16 komentarjev

Začel se je Computex 2010

Slo-Tech - Včeraj se je v Tajpeju začel računalniški sejem Computex, ki vsako leto junija poskrbi, da so oči svetovne javnosti uperjene na Tajvan. Letošnji 30. Computex bo trajal do sobote. Na njem bo razstavljalo 1715 proizvajalcev, kar naj bi bilo 60 odstotkov vseh svetovnih proizvajalcev strojne opreme.

Glavna tema letos so tablični računalniki, bralniki e-knjig in druge prenosne naprave. Na spletu že mrgoli reportaž in fotoreportaž: CNet, engadget, PC Mag. Vsi proizvajalci letos se želijo meriti z Applom in njegovim neverjetno uspešnim iPadom. Asus in MSI sta napovedala tablične računalnike z Windows 7, videli pa smo tudi cel kup naprav z Androidom. Druga vrsta popularnih naprav je vse, kar je trirazsežnega (očala, zasloni,...

6 komentarjev

Gigabyte in Computex

The inquirer - Podjetje Gigabyte se je odločilo, da letos ne bo prišlo na Computex -- enega največjih računalniških sejmov na svetu -- zaradi bojazni pred virusom SARS. Namesto tega bodo imeli lastno predstavitev kar preko interneta, kjer bodo predstavili celo vrsto novih izdelkov, od grafičnih kartic pa do prenosnikov. Ker je bil Computex načrtovan od 2. do 6. junija, bo Gigabyte najverjetneje priredil svojo predstavitev nekje istih dni, ni pa še znano komu vse bo namenjen. Na tem naslovu si preberite več.

0 komentarjev

Computex 2003 preložen

X-Bit Labs - Organizatorji enega največjih azijskih IT sejmov sploh, tajvanskega Computexa, so danes uradni potrdili, da se bo Computex letos odvijal kasneje, kot je bilo sprva napovedano. Uradni razlog naj bi bila tokrat SARS, saj se je mnogo podjetij odpovedalo pravici do razstavljanja zaradi te bolezni. Organizatorji so se tako po temeljitem premisleku s Kitajskim svetom za zunanjo trgovino (CETRA) in Tajvanskim računalniškim združenjem (TCA) odločili, da je bolje celotno zadevo prestaviti, kot da vse pade v vodo. Takisto bodo na sejmu veljali najstrožji varnostni ukrepi. Natančen datum prireditve nameravajo objaviti ob koncu maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Spet podloge

Overclockers Australia - Če pogledamo, kaj so zadnje čase naredili proizvajalci mišk, in kako so se odzvali na to izdelovalci podlog, pridemo da naslednjih dejstev:
  • Navadne podloge so grde
  • Na lepih podlogah optične miške ne delajo pravilno
Na srečo imamo podjetje Everglide, ki lahko sledeče trditve zanika. Izdeluje namreč zelo lepe podloge, ki služijo našim optičnim miškam. Test par podlog so naredili fantje na OC Australia. Za test so se potrudili, na koncu pa podloge izpostavili pravemu "crash testu".
Vas zanima, kaj so ugotovili? Klik.

Mousepads away..

4 komentarji

15. oktobra se nam obeta še ena Microprocessor Forum prireditev

X-Bit Labs - 15. oktobra se bo v San Hoseju v Kaliforniji (ZDA) začel štiridnevno srečanje proizvajalcev mikroprocesorjev z imenom Microprocessor Forum. Vsi največji proizvajalci so svojo udeležbo že potrdili in obeta se nam nekaj zanimivih predstavitev.
  • Intel bo predstavil nove načrte za prihodnost (roadmape) na mobilnem, desktop in strežniškem področju. Prav tako bodo razkrili več informacij o novem mobilnem procesorju z imenom Banias, ki je zasnovan na popolnoma novi arhitekturi in prihaja v letu 2003.
  • AMD bo prvič bolj podrobno predstavil arhitekturo 64 bitnih Hammer procesorjev, ki jih bomo videli v drugi polovici 2002. Prav tako bodo govorili o prihodnosti HyperTransporta in vgradnji te tehnologije v Hammerje.
  • Transmeta bo predstavila svoje načrte za prihodnost ter razkrila nekaj podrobnosti o novi ekonomični VLIW arhitekturi za Crusoe procesorje.
  • VIA bo javnosti predstavila načrte o prebitju 1GHz meje ter novo Voyager jedro za prihodnje procesorje.
Smeha, ehm, novic in novosti polna kapa...

0 komentarjev

Bejbe...

Insane Hardware - Seveda je na Computex mogoče gledati tudi kot na nadvse resen računalniški sejem, na katerem proizvajalci predstavljajo svoje novitete in načrte na prihodnost. Lahko pa ga pogledamo tudi z drugačnega kota, recimo bolj bejbastičnega. Ravno to so naredili fantje in InsaneHardware in nam (potem ko so pobrali oči s tal) svoj pogled na "dogajanje" tudi predstavili v posebnem članku. Kaj naj rečem... Computex je definitivno pravi raj za vse (nas) ljubitelje...

5 komentarjev

Kartonski računalnik

WC Extreme - Bah, kdo rabi draga ohišja s tono ventilatorjev in lepimi lučkami? Mogoče je to bonus, toda v osnovi je vse, kar rabimo, prostor, kamor zložimo računalniške komponente. In to je lahko v bistvu tudi navadna kartonska škatla! Ravno to so naredili fantje pri WC-Extreme (huh, njihov mora biti kar zabasan [:D])... celoten računalnik so stlačili v kartonasto škatlo, vse lepo poslikali in opisali in objavili članek na svoji strani. Mogoče pa bo komu celo zanimivo.

8 komentarjev