»

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Slovenska ekipa na EUSO 2012 z mentorji. Z leve: Matej Huš, Lovro Kotnik, Lidija Magdevska, Bruno Marinič, Klara Nosan, Julija Gorenc, Tatjana Durmič, Miha Rihtaršič, Anita Nose.

Slo-Tech - Iz tople in sončne Vilne, kjer se je pravkar končal tekmovalni del 10. evropske naravoslovne olimpiade (EUSO 2012), ki poteka med 22. in 29. aprilom, sporočamo dobre novice. Slovenski ekipi sta na tem vsakoletnem tekmovanju dijakov prvih in drugih letnikov gimnazij, ki se pomerijo v reševanju interdisciplinarnih eksperimentalnih ter teoretičnih nalog s področij biologije, kemije in fizike, osvojili srebrno in bronasto medaljo. Letos je število sodelujočih držav naraslo na rekordnih 22 - iz evropske druščine manjkajo le še Francija, Finska, Malta, Poljska in Velika Britanija - rekorden pa je tudi slovenski izkupiček.

EUSO je svojevrstno...

14 komentarjev

Bron na računalniški olimpijadi

Slo-Tech - Letošnjo bero kolajn na mednarodnih olimpijadah iz znanja za srednješolce zaključujejo tekmovalci z za našo stran najbolj zanimive 23. mednarodne računalniške olimpijade, ki je potekala na Tajskem v Pattayi. Za Slovenijo so tekmovali Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), Ernest Beličič (ERSŠG Ljubljana), Klemen Kloboves (Gimnazija Škofja Loka) in Jure Slak (Gimnazija Vič). Slovensko ekipo sta spremljala Roman Dorn (UL FRI) in Jan Berčič (študent UL FMF). Matjaž Leonardis je osvojil bronasto medaljo (80. mesto, 367 točk od 600), ostalim našim pa je zmanjkalo nekaj znanja in sreče. Zmagal je Gennady Korotkevich iz Belorusije, ostali rezultati pa so na voljo na organizatorjevih straneh.

...

5 komentarjev

Na mednarodni fizikalni olimpijadi en bron za Slovenijo

Slo-Tech - V Bangkoku na Tajskem so se od 10. do 18. julija na 42. mednarodni fizikalni olimpijadi merili srednješolci iz celega sveta, med njimi tudi pet Slovencev. V konkurenci več kot 400 tekmovalcev iz 84 držav so za Slovenijo tekmovali Domen Ipavec (Gimnazija Bežigrad, mentor Florjana Žigon), Pavel Kos (Gimnazija Bežigrad, mentor Peter Gabrovec), Kristijan Kuhar (Šolski center Velenje, Gimnazija, mentor Peter Jevšenak), Marko Ljubotina in Mitja Zidar (oba Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, mentorica Maruša Potokar). Pavel Kos je osvojil bronasto medaljo.

Gre za mednarodno tekmovanje iz fizike, ki vsako leto poteka od leta 1967 (le nekaj enoletnih prekinitev je bilo na začetku). Vsaka država pošlje pet tekmovalcev, ki dva tekmovalna dneva vsakokrat po pet ur rešujejo teoretične in praktične naloge iz fizike. Slovenija tekmovalce že...

21 komentarjev

Štirikrat bron za Slovenijo na mednarodni kemijski olimpijadi

Z leve: Darko Dolenc, Maja Petek, Nejc Petek, Tilen Potisk, Katarina Čermelj in Andrej Godec

Slo-Tech - Slovenska reprezentanca se s 43. mednarodne kemijske olimpijade, ki je od 10. do 18. julija potekala v Ankari v Turčiji, vrača s štirimi bronastimi medaljami, kar je drugi najboljši rezultat Slovenije v zgodovini. V konkurenci 273 tekmovalcev iz 72 držav so Slovenijo zastopali Maja Petek (II. gimnazija Maribor, mentorica Zdenka Keuc), Nejc Petek (Gimnazija Litija, mentorica Jasmina Rome Rodič), Katarina Čermelj (Gimnazija Bežigrad, mentorica Tončka Požek Novak) in Tilen Potisk (Gimnazija Škofja Loka, mentor Janez Šušteršič). Mentorja celotne ekipe sta Darko Dolenc in Andrej Godec s FKKT UL. Vsi štirje tekmovalci so osvojili bronasto medaljo, saj so zbrali med 64 in 70 odstotki točk.

...

7 komentarjev

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Z leve: Rebeka Jereb, Eva Slapnik, Domen Kampjut in Jure Črepinšek

Slo-Tech - Na Tajvanu se je danes končala 22. mednarodna biološka olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo. Od 10. julija se je v Tajpeju merilo 229 tekmovalcev iz 58 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Naše barve so zastopali Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad, mentor Aleš Sojer), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija, mentorica Ana Bevec), Jure Črepinšek in Eva Slapnik (oba I. gimnazija v Celju, mentorica Tatjana Jagarinec). Bronasto medaljo je osvojil Domen Kampjut in le za las zaostal za srebrom.

Gre za vsakoletno mednarodno tekmovanje srednješolcev v znanju biologije, ki poteka od leta 1990 po vzoru starejše matematične olimpijade, naša država pa...

14 komentarjev

Googlov učinek na človeški spomin je znaten

Science Blog - Se vam v dobi interneta in obče dosegljivosti informacij zgodi, da se za božjo voljo ne morete spomniti drobcev podatkov, za katere bi še pred dvajsetimi leti prisegli, da se jih ni težko spomniti? Odkar si nam zaradi mobilnih telefonov ni treba več zapomniti telefonskih številk, zaradi satelitske navigacije točnih napotkov in interneta informacij, se zastavlja vprašanje - ali smo zaradi vseh tehnoloških pomagal vedno bolj neumni? Znanstveniki z Univerz Columbia in Wisconsin ter Harvarda so raziskali tako imenovan Googlov učinek in ugotovili, da dejansko obstoji. Zaradi interneta se spreminja količina in vrsta podatkov, ki si jih zapomnimo, a to nas ne poneumlja.

Kot pišejo v članku Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips, ki...

54 komentarjev

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

V prvi vrsti (z leve): Rok Herman in Jan Salmič. Stojijo (z leve): Matej Huš, Simona Gričar, Žiga Krajnik, Eva Rebec, Nejc Kejžar, Anita Nose in Tatjana Durmič.

Slo-Tech - Pravkar se je na Češkem končala 9. evropska naravoslovna olimpiada, ki je od 10. do 16. aprila potekala v mestih Hradec Králové in Pardubice, na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Gre za vsakoletno tekmovanje dijakov prvih in drugih letnikov srednjih šol, ki se pomerijo v reševanju eksperimentalnih nalog in z njihovimi rezultati povezanih teoretičnih nalog, ki prepletajo znanje fizike, kemije in biologije. Sodelovati sme vsaka država Evropske unije, ki prijavi eno ali dve ekipi s po tremi tekmovalci.

Slovenijo, ki na tekmovanju sodeluje od leta 2007, so to pot zastopali Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Eva Rebec (Šolski center Srečka Kosovela Sežana)...

16 komentarjev

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Slo-Tech - Po tem, ko je profesor medicine na Univerzi v Ferrari Paolo Zamboni postavil hipotezo, da je multipla skleroza morda posledica zožitve vratnih ven (zaradi nastalih poškodb na ožilju naj bi železo in druge težke kovine prehajale skozi možgansko krvno bariero in tam poškodovale mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje), ter pričel trditi, da je multiplo sklerozo (v kar 73%) mogoče pozdraviti ali vsaj ublažiti s pomočjo operacije zoženih ven, so njegovo hipotezo sedaj začeli preučevati na Univerzi v Buffalu.

Kot poroča Dnevnik, so na Univerzi v Buffalu pričeli z dvojno slepo klinično študijo PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), s katero bodo preverili varnost in učinkovitost omenjenega posega.

V prvi fazi raziskave (29. in 30. junija letos) so desetim pacientom z multiplo sklerozo opravili vensko razširitev, s čimer naj bi ugotovili ali je poseg varen. Prvi rezultati bodo znani v naslednjih 30 dneh.

V drugi fazi raziskave bodo 20 naključno...

39 komentarjev

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

MSNBC - Naslednja v vrsti držav, kjer se internetna svoboda krči, je Belorusija. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko je namreč napovedal, da bo država poostrila nadzor nad internetom in uporabniki. Da bi identificirali ljudi, ki širijo laži, in zagotovili ustrezen pregon po zakonu, beloruski parlament obravnava zakon o internetu. Če bo sprejet, bo po novem obvezna registracija in identifikacija vseh spletnih publikacij in uporabnikov interneta. Sem štejejo tudi obiskovalci kiberkavarn, ki bodo prav tako morale policiji prijaviti vse obiskovalce, ki bodo uporabljali internet.

Lukašenko ima v Belorusiji že tretji zaporedni mandat od leta 1994, v tem času pa je še okrnil svobodo medijev....

5 komentarjev

Olimpijske medalje iz odslužene elektronike

engadget - Vsake toliko časa se na spletu pojavijo slike, reportaže ali videoposnetki iz digitalnih smetišč, kamor se odlagajo odslužene računalniške komponente. Običajno končajo v državah tretjega sveta, kjer je tako odlaganje bistveno cenejše in manj regulirano. Ker so te smeti zelo bogate z industrijskimi kovinami - zlata je v elektroniki 17-krat več kot v zlati rudi, veliko je tudi bakra in aluminija - se revni prebivalci mnogokrat zastrupljajo ob recikliranju teh kovin, ki jih nato prodajajo za skromen zaslužek.

Kanadčani so se spomnili opozoriti na ta problem na zelo zanimiv način. Predstavili so...

9 komentarjev

Slovenci ostali praznih rok na računalniški olimpiadi

Otvoritvena slovesnost IOI 2009

Slo-Tech - Danes se v bolgarskem Plovdivu končuje 21. mednarodna računalniška olimpiada, kjer je med 83 ekipami v konkurenci sodelovala tudi slovenska. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Vsak dan so morali rešiti štiri algoritemske naloge, tako da napišejo program v jeziku C, C++ ali Pascal. Tekmovalce so pričakali računalniki, na katerih je bil nameščen Ubuntu 8.04, prevajalniki gcc, g++ oz. Free Pascal, razhroščevalnika gdb in ddd ter dokumentacija STL.

Slovenska ekipa v sestavi Žiga Ham (ERSŠG Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad) se je tokrat vrnila praznih rok, saj se nihče izmed njih ni uvrstil med prvo...

20 komentarjev

V Bolgariji poteka 21. mednarodna računalniška olimpiada

IOI 2009

Slo-Tech - V soboto se je v bolgarskem Plovdivu začela že 21. mednarodna računalniška olimpiada (IOI), na kateri sodeluje 85 ekip iz 83 držav, med njimi tudi iz Slovenije. Za našo državo tekmujejo Žiga Ham (SŠER Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), spremljata pa jih mentorja Roman Dorn (FRI UL) in Jelko Urbančič (ARSO).

IOI je prestižno tekmovanje v znanju informatike, ki vsako leto poteka v drugi državi in srednješolcem omogoči merjenje moči v znanju računalništva z najboljšimi vrstniki iz drugih držav. Tekmovalna dneva sta dva - letos je prvi danes, drugi pa v sredo. Vsak dan tekmovalci rešujejo tri naloge, za kar imajo na voljo pet ur časa in računalnik. Tipični problemi od tekmovalcev zahtevajo program v C-ju ali Pascalu, ki ga ocenjevalci nato preverijo z 10 do 20 nizi vhodnih podatkov. Vsaka...

8 komentarjev

Uspehi slovenskih matematikov in fizikov na mednarodnih tekmovanjih

Slo-Tech - Iz Bremna v Nemčiji, kjer je letos Mednarodna matematična olimpijada praznovala svojega abrahama, se je vrnila ekipa slovenskih matematikov z bronom, ki si ga je prislužil Matej Aleksandrov iz 3. letnika. Pohvala za popolno rešitev naloge je pripadla še Matjažu Leonardisu iz 1. letnika ter Gregorju Grasselliju in Anji Komatar iz 4. letnika. Vsi omenjeni dijaki prihajajo z Gimnazije Bežigrad.

Matjaž je bil najmlajši slovenski udeleženec matematične olimpijade doslej in bomo avgusta zanj držali pesti še na računalniški olimpijadi.

Med ostalimi tekmovalci - pravzaprav tekmovalkami - velja kot zanimivost omeniti tretje mesto komaj šestnajstletne Nemke Lise Sauermann. Na olimpijadi je bila že tretjič, do popolnega rezultata pa ji je zmanjkala ena sama točka. Nasploh število fantov na tekmovanju krepko presega število deklet (približno petkrat), na najvišjih mestih pa matematičarke srečamo še redkeje.

S fizikalne olimpijade, ki je potekala od 11. do 19. julija v Mehiki klik, se je...

48 komentarjev

Overclockanje pekačev

CDR-Info - Če ste zagrizen forumaš, potem verjetno veste, da se da s flashanjem firmwara določene pekače pripraviti do delovanja pri višjih hitrostih. Večinoma gre za starejše modele, toda verjetno se nihče izmed vas ne bi branil zastonjske 100% pohitritve pečenja CDjev. Kakorkoli, na prenovljenem CDR-Infotu se nahaja članek, ki vas bo takoj spravil na pravo pot. Mogoče ste ravno vi eden izmed srečnežev, ki posedujete flashabilen CD-R. Poglejte!

0 komentarjev