»

CEOI 2017 v Ljubljani

Slo-Tech -

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani te dni poteka Srednjeevropsko tekmovanje iz računalništva in informatike CEOI 2017. Tekmovanja se letos udeležujejo dijaki iz 15 ekip in 14 držav: Avstrija, Azerbajdžan, Češka, Gruzija, Hrvaška, Izrael, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Švica. Slovenija ima kot gostiteljica tekmovanja pravico do dveh ekip.

Tekmovalna dneva sta dva: v sredo in v petek, od 9h do 14h. Tekmovalci vsak tekmovalni dan rešujejo po tri algoritmične naloge, kjer se upošteva kakovost rešitve (število opravljenih testov, odvisnih od hitrosti delovanja algoritma), v...

8 komentarjev

Bron na lingvistični olimpijadi

Slo-Tech - Še eno bronasto medaljo je v Slovenijo prinesel Matija Lovšin (Srednja šola Črnomelj) iz mednarodne lingvistične olimpijade, ki je letos potekala v Blagoevgradu v Bolgariji. Poleg Matije, ki je prejel tudi nagrado za najbolje rešeno nalogo iz številskih sistemov, so se olimpijade udeležili še Vivian Mohr (II. gimnazija Maribor), Tjaša Valič (Škofijska klasična gimnazija Vipava) in Boštjan Melinc (Gimnazija Nova Gorica).

Tekmovalci rešujejo pet nalog individualno in eno nalogo skupinsko. Naloge so zastavljene v obliki logičnih nalog, kjer morajo tekmovalci iz danih podatkov ugotoviti npr. številki sistem nekega jezika, del slovnice, izgvorjavo besed ali pa razvozlati kak algoritem.

Za...

2 komentarja

Vsi štirje Slovenci bronasti na biološki olimpijadi

Slo-Tech - Vsakoletni pregled dosežkov naših najboljših dijakov nadaljujemo z biološko olimpijado, ki se je pred dnevi končala v švicarskem Bernu. Tudi tam je imela Slovenija močno ekipo, ki so jo tvorili Aljaž Jakob (Gimnazija Želimlje), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka), Blaž Koprivnikar (Gimnazija Poljane) in Anže Godicelj (I. gimnazija v Celju). Med 240 tekmovalci iz več kot 60 držav so vsi štirje osvojili bronaste medalje, ker je lep uspeh (detajlni rezultati).

Da ga postavimo v perspektivo. Lani je Slovenija prvikrat v zgodovini osvojila eno zlato, poleg njega pa še bron. Predlani so naši tekmovalci domov prinesli le en bron. Ekipno so se torej odrezali odlično, manjkala pa je le tista pika na i, ki jo na mednarodnih tekmovanjih pogosto prinese sreča....

13 komentarjev

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Slovenska ekipa na EUSO 2012 z mentorji. Z leve: Matej Huš, Lovro Kotnik, Lidija Magdevska, Bruno Marinič, Klara Nosan, Julija Gorenc, Tatjana Durmič, Miha Rihtaršič, Anita Nose.

Slo-Tech - Iz tople in sončne Vilne, kjer se je pravkar končal tekmovalni del 10. evropske naravoslovne olimpiade (EUSO 2012), ki poteka med 22. in 29. aprilom, sporočamo dobre novice. Slovenski ekipi sta na tem vsakoletnem tekmovanju dijakov prvih in drugih letnikov gimnazij, ki se pomerijo v reševanju interdisciplinarnih eksperimentalnih ter teoretičnih nalog s področij biologije, kemije in fizike, osvojili srebrno in bronasto medaljo. Letos je število sodelujočih držav naraslo na rekordnih 22 - iz evropske druščine manjkajo le še Francija, Finska, Malta, Poljska in Velika Britanija - rekorden pa je tudi slovenski izkupiček.

EUSO je svojevrstno...

14 komentarjev

Na mednarodni fizikalni olimpijadi en bron za Slovenijo

Slo-Tech - V Bangkoku na Tajskem so se od 10. do 18. julija na 42. mednarodni fizikalni olimpijadi merili srednješolci iz celega sveta, med njimi tudi pet Slovencev. V konkurenci več kot 400 tekmovalcev iz 84 držav so za Slovenijo tekmovali Domen Ipavec (Gimnazija Bežigrad, mentor Florjana Žigon), Pavel Kos (Gimnazija Bežigrad, mentor Peter Gabrovec), Kristijan Kuhar (Šolski center Velenje, Gimnazija, mentor Peter Jevšenak), Marko Ljubotina in Mitja Zidar (oba Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, mentorica Maruša Potokar). Pavel Kos je osvojil bronasto medaljo.

Gre za mednarodno tekmovanje iz fizike, ki vsako leto poteka od leta 1967 (le nekaj enoletnih prekinitev je bilo na začetku). Vsaka država pošlje pet tekmovalcev, ki dva tekmovalna dneva vsakokrat po pet ur rešujejo teoretične in praktične naloge iz fizike. Slovenija tekmovalce že...

21 komentarjev

Štirikrat bron za Slovenijo na mednarodni kemijski olimpijadi

Z leve: Darko Dolenc, Maja Petek, Nejc Petek, Tilen Potisk, Katarina Čermelj in Andrej Godec

Slo-Tech - Slovenska reprezentanca se s 43. mednarodne kemijske olimpijade, ki je od 10. do 18. julija potekala v Ankari v Turčiji, vrača s štirimi bronastimi medaljami, kar je drugi najboljši rezultat Slovenije v zgodovini. V konkurenci 273 tekmovalcev iz 72 držav so Slovenijo zastopali Maja Petek (II. gimnazija Maribor, mentorica Zdenka Keuc), Nejc Petek (Gimnazija Litija, mentorica Jasmina Rome Rodič), Katarina Čermelj (Gimnazija Bežigrad, mentorica Tončka Požek Novak) in Tilen Potisk (Gimnazija Škofja Loka, mentor Janez Šušteršič). Mentorja celotne ekipe sta Darko Dolenc in Andrej Godec s FKKT UL. Vsi štirje tekmovalci so osvojili bronasto medaljo, saj so zbrali med 64 in 70 odstotki točk.

...

7 komentarjev

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Z leve: Rebeka Jereb, Eva Slapnik, Domen Kampjut in Jure Črepinšek

Slo-Tech - Na Tajvanu se je danes končala 22. mednarodna biološka olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo. Od 10. julija se je v Tajpeju merilo 229 tekmovalcev iz 58 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Naše barve so zastopali Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad, mentor Aleš Sojer), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija, mentorica Ana Bevec), Jure Črepinšek in Eva Slapnik (oba I. gimnazija v Celju, mentorica Tatjana Jagarinec). Bronasto medaljo je osvojil Domen Kampjut in le za las zaostal za srebrom.

Gre za vsakoletno mednarodno tekmovanje srednješolcev v znanju biologije, ki poteka od leta 1990 po vzoru starejše matematične olimpijade, naša država pa...

14 komentarjev

Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

V prvi vrsti (z leve): Rok Herman in Jan Salmič. Stojijo (z leve): Matej Huš, Simona Gričar, Žiga Krajnik, Eva Rebec, Nejc Kejžar, Anita Nose in Tatjana Durmič.

Slo-Tech - Pravkar se je na Češkem končala 9. evropska naravoslovna olimpiada, ki je od 10. do 16. aprila potekala v mestih Hradec Králové in Pardubice, na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Gre za vsakoletno tekmovanje dijakov prvih in drugih letnikov srednjih šol, ki se pomerijo v reševanju eksperimentalnih nalog in z njihovimi rezultati povezanih teoretičnih nalog, ki prepletajo znanje fizike, kemije in biologije. Sodelovati sme vsaka država Evropske unije, ki prijavi eno ali dve ekipi s po tremi tekmovalci.

Slovenijo, ki na tekmovanju sodeluje od leta 2007, so to pot zastopali Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Eva Rebec (Šolski center Srečka Kosovela Sežana)...

16 komentarjev

Olimpijske medalje iz odslužene elektronike

engadget - Vsake toliko časa se na spletu pojavijo slike, reportaže ali videoposnetki iz digitalnih smetišč, kamor se odlagajo odslužene računalniške komponente. Običajno končajo v državah tretjega sveta, kjer je tako odlaganje bistveno cenejše in manj regulirano. Ker so te smeti zelo bogate z industrijskimi kovinami - zlata je v elektroniki 17-krat več kot v zlati rudi, veliko je tudi bakra in aluminija - se revni prebivalci mnogokrat zastrupljajo ob recikliranju teh kovin, ki jih nato prodajajo za skromen zaslužek.

Kanadčani so se spomnili opozoriti na ta problem na zelo zanimiv način. Predstavili so...

9 komentarjev

Slovenci ostali praznih rok na računalniški olimpiadi

Otvoritvena slovesnost IOI 2009

Slo-Tech - Danes se v bolgarskem Plovdivu končuje 21. mednarodna računalniška olimpiada, kjer je med 83 ekipami v konkurenci sodelovala tudi slovenska. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Vsak dan so morali rešiti štiri algoritemske naloge, tako da napišejo program v jeziku C, C++ ali Pascal. Tekmovalce so pričakali računalniki, na katerih je bil nameščen Ubuntu 8.04, prevajalniki gcc, g++ oz. Free Pascal, razhroščevalnika gdb in ddd ter dokumentacija STL.

Slovenska ekipa v sestavi Žiga Ham (ERSŠG Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad) se je tokrat vrnila praznih rok, saj se nihče izmed njih ni uvrstil med prvo...

20 komentarjev

V Bolgariji poteka 21. mednarodna računalniška olimpiada

IOI 2009

Slo-Tech - V soboto se je v bolgarskem Plovdivu začela že 21. mednarodna računalniška olimpiada (IOI), na kateri sodeluje 85 ekip iz 83 držav, med njimi tudi iz Slovenije. Za našo državo tekmujejo Žiga Ham (SŠER Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), spremljata pa jih mentorja Roman Dorn (FRI UL) in Jelko Urbančič (ARSO).

IOI je prestižno tekmovanje v znanju informatike, ki vsako leto poteka v drugi državi in srednješolcem omogoči merjenje moči v znanju računalništva z najboljšimi vrstniki iz drugih držav. Tekmovalna dneva sta dva - letos je prvi danes, drugi pa v sredo. Vsak dan tekmovalci rešujejo tri naloge, za kar imajo na voljo pet ur časa in računalnik. Tipični problemi od tekmovalcev zahtevajo program v C-ju ali Pascalu, ki ga ocenjevalci nato preverijo z 10 do 20 nizi vhodnih podatkov. Vsaka...

8 komentarjev

Uspehi slovenskih matematikov in fizikov na mednarodnih tekmovanjih

Slo-Tech - Iz Bremna v Nemčiji, kjer je letos Mednarodna matematična olimpijada praznovala svojega abrahama, se je vrnila ekipa slovenskih matematikov z bronom, ki si ga je prislužil Matej Aleksandrov iz 3. letnika. Pohvala za popolno rešitev naloge je pripadla še Matjažu Leonardisu iz 1. letnika ter Gregorju Grasselliju in Anji Komatar iz 4. letnika. Vsi omenjeni dijaki prihajajo z Gimnazije Bežigrad.

Matjaž je bil najmlajši slovenski udeleženec matematične olimpijade doslej in bomo avgusta zanj držali pesti še na računalniški olimpijadi.

Med ostalimi tekmovalci - pravzaprav tekmovalkami - velja kot zanimivost omeniti tretje mesto komaj šestnajstletne Nemke Lise Sauermann. Na olimpijadi je bila že tretjič, do popolnega rezultata pa ji je zmanjkala ena sama točka. Nasploh število fantov na tekmovanju krepko presega število deklet (približno petkrat), na najvišjih mestih pa matematičarke srečamo še redkeje.

S fizikalne olimpijade, ki je potekala od 11. do 19. julija v Mehiki klik, se je...

48 komentarjev

Poročilo: Tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech - Včeraj, 6. maja, se je začelo (in zaključilo) prvo Tekmovanje IJS v znanju računalništva. Bilo je zabavno, še posebej pa so (dobesedno) zažigali kemiki z inštituta, ki so v spremljevalnem programu kazali razne načine radostne destrukcije vžiganja vodikovih milnih mehurčkov, zmrzovanje tulipanov s tekočim dušikom in njihovo razbijanje ter druge radosti in nam na koncu naredili še sladoled.

Najpomembnejše je bilo seveda tekmovanje. Za vse, ki se ga niste mogli udeležiti, so tule naloge in rešitve. V Kraljevski kategoriji (tretja, najtežja skupina) sta vse naloge pravilno rešila kar dva tekmovalca, tako da je na koncu odločal čas in število oddaj. Prvi je bil Primož Koželj, drugi pa Nino Bašić, oba iz Zavoda za...

26 komentarjev