»

Intel ponuja odklep procesorja za doplačilo

engadget - Znano je, da se prodajajo procesorji, ki imajo kakšno jedro zaklenjeno, kakšen megabajt predpomnilnika onemogočen in podobno. Navadno gre za izmet ob proizvodnji, ko imajo primerki defekten del čipa, zato se prodajo kot cenejši modeli. Lahko se zgodi, da je povpraševanje po cenejših modelih tako veliko, da morajo proizvajalci onemogočiti dele povsem delujočih procesorjev, če je tak proizvodni režim cenejši od dveh ločenih linij. Intel pa gre še korak dlje in uporabnikom ob nakupu dodatnega kupona omogoča prenos programa za odklenitev predhodno nedostopnih zmožnosti.

Z nakupom 50-dolarske Processor Upgrade Perfomance Card lahko na novem procesorju Pentium G6951 dobimo dodaten megabajt tretjenivojskega predpomnilnika in...

35 komentarjev

Intel predstavil nova procesorja

ComputerWorld - Intel je na spodnjem cenovnem koncu svoje lestvice predstavil dva nova procesorja. Prvi novinec se imenuje Core i3-560, drugi pa Pentium E6800. Oba tiktakata s 3,33 GHz, kar je spodobno hitro. Core i3 ima 4 MB predpomnilnika, dve jedri, štiri niti, stane 138 dolarjev in sede v podnožje LGA 1156, medtem ko ima Pentium E6800 le 2 MB pomnilnika, dve jedri, dve niti, stane 86 dolarjev in sede v podnožje LGA 775. Prvi je zgrajen v 32-nanometrskem procesu, drugi pa v 45-nanometrskem. Poleg novih procesorjev je Intel začel prodajati tudi dvojedrni Pentium E5700 (3,0 GHz) za namizne računalnike, ki stane 75 dolarjev, ter za 48 odstotkov znižal ceno procesorja...

14 komentarjev

Intel in AMD dosegla poravnavo

bit-tech.net - Intel in AMD sta vsaj zaenkrat popolnoma zakopala bojno sekiro, saj sta sklenila izvensodno poravnavo in prekinila vse obstoječe sodne postopke. Glavna je tožba iz leta 2005, v kateri je AMD obtožil Intel, da je izkoriščal monopolni položaj ter je onemogočal konkurenco, predvsem s posebnimi ponudbami procesorjev velikim proizvajalcem, kot so Dell, HP, Lenovo in podobni. Obe podjetji sta izdali skupno izjavo, v kateri sta povedali, da je težavna preteklost za njima ter da se zdaj lahko oboji osredotočijo na razvoj novih izdelkov.

Obenem sta velikana podpisala tudi nov sporazum deljenja tehnologij, ki velja naslednjih pet let, Intel pa bo AMDju plačal kar 1,25 milijarde dolarjev. Pri Intelu se strinjajo tudi, da bodo upoštevali posebne poslovne pogoje, med katerimi piše, da proizvajalcem ne sme omogočati posebnih ponudb ter v zameno zahtevati izključno uporabo Intelovih procesorjev oz. vsaj zakasniti oz. zmanjšati prodajo računalnikov z AMDjevimi procesorji.

Kot že rečeno bo AMD...

14 komentarjev

Intel popravil težavo s svojimi SSD-ji

X25-M in X18-M

vir: HotHardware
HotHardware - Poročali smo o težavi, ki je doletela drugo generacijo Intelovih SSD pogonov. Težava se pojavi, ko se v BIOSu nastavljeno geslo za dostopanje do pogona odstrani oz. spremeni. Pogon po ponovnem zagonu računalnika postane majhna opeka, s seboj pa vzame tudi vse podatke. Zaradi težave so se pri Intelu odločiti s prodajnih polic začasno odstraniti 2. generacijo 25-M in X18-M pogonov, ki namesto 50 nm uporabljajo 34 nm flash čipe. Na veselje še neprizadetih uporabnikov je Intel že pripravil popravek firmware-a, ki hrošč odpravlja. To pomeni, da naj bi se pogoni tudi v kratkem vrnili na prodajne police. Navodila za namestitev novega firmwara si je moč ogledati na HotHardware.

0 komentarjev

Intel po stopinjah AMDja

Paket plošče in procesorja

vir: Expreview.com
Expreview.com - Prve odklenjene procesorje, namenjene navijalcem, je ponudil AMD z linijo FX procesorjev za s939 podnožje, katerih cena se je gibala okrog 1000 $. Intel je po njihovem velikem uspehu posnemal ta korak in sprva odklenil Core 2 Duo X6800, kateremu je sledil ekstremni model iz vsake družine, vse do Core i7. AMDju je bilo s prihodom Phenom procesorjev jasno, da zaradi slabše zmogljivosti ne bodo mogli prodajati procesorjev za 1000 $, a so vseeno ponudili odklenjene modele, ki jih prepoznamo pod imenom Black Edition. Med njimi najdemo tako X4, X3 kot tudi X2 modele, ki so cenovno zelo ugodni in nadvse primerni za...

17 komentarjev

Intel zaradi hroščev ustavil svoje SSD-je

The Register - Intel je v svojih SSD-jih, ki uporabljajo večnivojske celice (MLC), grajene v 34 nm-tehnologiji, odkril hrošča, zaradi katerega je začasno ustavil prodajo svojih pogonov. Nevšečnost tiči v firmwaru, povzroči pa lahko kvarjenje podatkov, če uporabnik v BIOS-u nastavi geslo za omejitev dostopa do diska in ga kasneje spremeni ali odstrani. Prizadeti sta seriji X25-M iz X18-M druge generacije, ki je luč sveta ugledala pred slabima dvema tednoma, in nadomešča 50 nm-primerke. Intel je popravek napovedal za naslednja dva tedna, ni pa še jasno, ali bo zgolj preprečil pojavo napake ali pa bo tudi oživil izgubljene podatke. Medtem Intel uporabnikom svetuje, naj ne nastavljajo ali spreminjajo gesel v BIOS-u.

0 komentarjev

Intel najel TSMC za proizvodnjo svojih čipov

TG Daily - Zanimivo, da z vsem svojim kapitalom in zmogljivimi tovarnami Intel najema zunanje partnerje za proizvodnjo nekaterih svojih čipov, a po uradnih navedbah se razlog skriva v pomanjkanju znanja na področju system-on-a-chip izdelkov. Intel je tajvanski TSMC najel za proizvodnjo veznega čipovja Langwell, ki je del platforme Moorestown. Slednjega sestavljata 2 čipa, Lincroft, ki ima vgrajene vse pomembnejše dele in katerega srce je druga generacija procesorjev Atom, ter prav čip Langwell, ki skrbi za brezžično komunikacijo, prikaz slike ter skrbi za shranjevanje podatkov.

Ta čip bo TSMC začel proizvajati že v tej četrtini na 65 nm proizvodnem procesu, medtem ko bo Lincroft izdelan v manjšem, 45 nm procesu. Celotna platforma je namenjena mobilnim internetnim napravam, uporabo platforme pa sta že obljubila telekomunikacijska veljaka LG in Nokia.

2 komentarja

Intel z izgubo

TG Daily - Intel je že drugo četrtino zapored končal z izgubo. Tokrat so bili prihodki za 398 milijonov dolarjev manjši od odhodkov, kar je še posebej boleče v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta, ko so imeli kar 1,6 milijarde dolarjev dobička. A razlog za izgubo je zelo preprost - Evropska Unija. Pred dvema mesecoma je EU zaradi zlorabe monopolnega položaja kaznovala Intel z rekordno kaznijo v višini 1,06 milijarde evrov oz. 1,45 milijarde dolarjev. Sprva se je Intel sicer branil, da jih kazen ni prizadela.

Slednje je sicer res, saj je ta izguba verjetno le manjša praskica v proračunu, a jim je vseeno skazila sicer uspešno četrtino. Brez kazni bi namreč zaslužili več kot milijardo dolarjev, zaradi česar se bodo tudi pritožili na razsodbo. Kljub dobrim poslovnim rezultatom Intel pravi, da je prodaja izdelkov na vseh pomembnejših trgih v zadnjem letu upadla.

Prodajo manj, zaslužijo pa več. Eh?!

16 komentarjev

Rekordno navitje Core 2 Duo

Core 2 Duo X6800ES na 5717 MHz

Slo-Tech - Slovenci si lastimo nov svetovni rekord, ki pa tokrat ni s področja športa, ampak navijanja računalniških komponent. Člana OC-Lab-a, zbogi in tiborrr, sta namreč Intelov procesor Core 2 Duo X6800 ES navila na 5717MHz, kar je 10 MHZ več od starega rekorda, pri tem je bil procesor hlajen s tekočim dušikom.

Več o izjemnem podvigu lahko preberete na OC-Lab-u.

41 komentarjev