»

NATO med področja vojaškega delovanja dodal internet

Slo-Tech - NATO je včeraj uradno razširil definicijo, katera področja (domene) sestavljajo njegove operacije. Poleg zračnih, pomorskih in kopenskih operacij se v nabor dodajo kiberoperacije. To pomeni, da je NATO uradno priznal, da je poleg zaščite kopnega, morja in zraka nujna tudi zaščita informacijskih sistemov, ker se bitke bijejo tudi na tem področju. Spomnimo, da se je NATO šele pred dvema letoma odločil, da tudi napad na informacijski sistem članice predstavlja napad v smislu 5. člena, kar je pogoj za organiziran napadalni odziv.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je dejal, da razširitev definicije na kiberoperacije ni povezana z nobeno državo posebej. Je pa ameriški Democratic National Committee isti dan sporočil, da so ruski...

12 komentarjev

Strojni trojanci na integriranih vezjih

Slo-Tech - V zadnjih letih se na področju informacijske varnosti čedalje več govori o problematiki zlonamerne strojne programske opreme (ang. firmware), pa tudi o sami zlonamerni strojni programski opremi oziroma trojanskih konjih skritih v fizični strojni opremi. O prvih smo že pisali (npr. o napadu na krmilnik trdega diska ali zlonamerni strojni programski opremi na mrežni kartici), tokrat pa se bomo spustili prav na nivo strojne opreme.

Trojanski konj oz. trojanec (ang. trojan horse, trojan) je zlonamerna programska koda ali zlonamerna strojna oprema, ki pa ima navidezno koristno funkcijo oziroma je vključena v legitimno in koristno programsko kodo ali strojno opremo.

Strojni trojanci so zlonamerna sprememba integriranega vezja, s pomočjo katere napadalec lahko pridobi dostop do sistema, ali pa mu omogoča izvedbo tim. napada preko stranskega kanala (ang. side channel attack) (prevsem časovnega napada (ang. timing attack) in napada z analizo porabe električne energije (ang. power...

49 komentarjev

Ameriško-britanske tajne službe so mnenja, da so v računalnikih Lenovo skrite ranljivosti v strojni opremi

Slo-Tech - Časopis Australian Financial Review poroča, da naj bi v računalniških omrežjih obveščevalno varnostnih agencij (označenih z oznako tajno (secret) in strogo tajno (top-secret)) ZDA, Kanade, Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije v sredini prejšnjega desetletja prepovedali uporabo računalnikov Lenovo.

Razlog? Labolatorijsko testiranje strojne opreme (opravile naj bi ga britanske tajne službe) naj bi namreč pokazalo, da računalniki Lenovo vsebujejo ranljivosti v strojni programski opremi (tim. firmware), poleg tega pa naj bi vsebovali tudi tim. back-door strojno opremo (ang. back-door hardware). Omenjene ranljivosti oz. zlonamerna strojna oprema naj bi omogočali nepooblaščen oddaljen dostop do ranljivih računalnikov (ne glede na programsko zaščito ali zaščito na nivoju operacijskega sistema).

Računalnike Lenovo proizvaja istoimensko kitajsko podjetje, ki je oddelek za namizne računalnike od ameriškega podjetja IBM odkupilo leta 2005. Podjetje naj bi bilo sicer tesno povezano...

23 komentarjev

HBGary: tajne operacije

Nabor zmogljivosti HBGaryjevega rootkita

vir: Ars Technica
Ars Technica - Na dan prihajajo nove informacije o delovanju podjetja HBGary, o katerem smo že pisali. Iz epošte je razvidno, kako pester je nabor veščin, ki ga je podjetje HBGary nudilo svojim strankam.

Ukvarjali so se s povratnim inžiniringom zle kode, katere primer je bil Wordov dokument, navidezno interni Al Kajdin dokument, ki naj bi vseboval kodo. Pošiljatelj je naslovniku svetoval, da naj ne odpira šifriranega arhiva...

7 komentarjev

Oracle Padding napad na ASP.NET

Schneier.com - Thai Duong in Jualiano Rizzo, varnostna raziskovalca, ki sta pred enim letom odkrila resno napako v storitvi Flickr sta na konferenci Ekoparty pred kratkim razkrila novo resno ranljivost, tokrat v šifriranju v ASP.NET.

Duong in Rizzo sta napad prikazala s programom POET, ki implementira tim. Padding Oracle Attack, ki je bil prvič predstavljen na konferenci Eurocrypt 2002.

Gre za napad na CBC način bločnega šifriranja. S pomočjo padding napada, ki izkorišča dejstvo, da je začetke ali konce npr. uradnih sporočil oziroma podatke, ki so potrebni za zapolnitev zadnjega bloka v CBC šifriranem sporočilu pogosto mogoče uganiti. S pomočjo tovrstnega ugibanja in dešifriranja uganjenega koščka sporočila je nato mogoče po koščkih odkriti oziroma dešifrirati celotno sporočilo.

Podrobnosti o napadu in ranljivosti je na svoje blogu opisal tudi Scott Gu's (prvi prispevek, drugi prispevek in tretji prispevek), gre pa za težavo v implementaciji AES šifriranja, ki je namenjeno zaščiti sejnih...

3 komentarji

Hekerski napadi na bankomate

Jackpot na bankomatu

vir: Wired News
Wired News - Na BlackHat konferenci prejšnji teden v Las Vegasu je po poročanju medijev največ zanimanja požel prikaz napada na bančne avtomate.

Barnaby Jack je namreč prikazal dva napada na bančne avtomate. Prvi napad zahteva fizični dostop: bančni avtomat (proizvajalca Triton) je potrebno odpreti (vsi bančni avtomati tega proizvajalca uporabljajo isti ključ) in vanj vtakniti USB ključek z zlonamerno programsko opremo. Drugi napad (na avtomat proizvajalca Tranax) pa je mogoč kar preko omrežja. Na obeh sistemih teče operacijski sistem Windows CE. Triton je sicer lansko leto že izdal popravek, ki omogoča samo poganjanje digitalno podpisane programske opreme, tako da ta napad na posodobljenih napravah ni več mogoč.

Oddaljeni...

28 komentarjev

Adobe in Microsoft na konferenci Black Hat

CNet - Microsoft in Adobe sta na varnostni konferenci Black Hat, ki te dni teče v Las Vegasu, objavila, da bo Apple sprejel Microsoftov model informiranja o varnostnih ranljivostih v svoji programski opremi proizvajalcev programske zaščite pred izidom popravkov. Microsoft je program MAPP (Microsoft Active Protections Program) uvedel leta 2008 in od takrat proizvajalcem poroča o varnostnih luknjah pred uradno izdajo popravka, tako da lahko ti pripravijo ustrezno zaščito že prej. Microsoft ocenjuje, da so s tem zmanjšali okno ranljivosti do 75 odstotkov.

Adobe se je zato odločil, da bo ranljivosti v svojih programih istim proizvajalcem razkrival na enak način. Uporabljali bodo enak format, enak...

3 komentarji

Qubes OS - operacijski sistem za visoko stopnjo varnosti

Qubes

Slo-Tech - V začetku meseca je izšla Alpha 2 različica operacijskega sistema Qubes. Gre za odprtokodni operacijski sistem, ki temelji na Xenu in Linuxu, zasnovan pa je z mislijo na zagotavljanje kar najvišje stopnje varnosti.

To skuša doseči s pomočjo uporabe virtualizacije oziroma principa "Security by Isolation" (varnost s pomočjo izolacije). Posamezne aplikacije namreč tečejo znotraj virtualnih strojev, napad na eno aplikacijo pa (načeloma) ne vpliva na druge aplikacije, niti na samo jedro sistema. Zaradi varnosti Quebes sicer ne podpira OpenGL v virtualiziranih aplikacijah, zato (3D) igre v tem sistemu ne delujejo.



Qubes razvijata Joanna Rutkowska in Rafal Wojtczuk iz Invisible Things Lab, trenutno poganja večino Linux aplikacij, v prihodnosti pa načrtujejo tudi...

69 komentarjev

Na spletu velikopotezen napad z vrivanjem stavkov SQL

Napadene strani najde Google

Slo-Tech - Te dni na spletu poteka široko zastavljen napad z vrivanjem SQL-stavkov (angl. SQL injection) na strežnike, ki jih poganja IIS in ASP.net. Napadenih je bilo več kot sto tisoč strani, pri čemer so škodo utrpele tudi ugledne strani, kot sta The Wall Street Jorunal in The Jerusalem Post. Pri tem je treba poudariti, da napad zlorablja pomanjkljivo napisano kodo in ne kakšne inherentne varnostne luknje v IIS-u. Analiza napada je pokazala, da naj bi šlo za skripto za upravljanje oglasi tretjega ponudnika, ki je bila vsem stranem skupna. Zlobna koda izkoristi napako v njej in nato obiskovalce skuša preusmeriti na neko stran, ki na njihove računalnike namesti zlonamerno programsko opremo.

0 komentarjev

Strojni protivirusnik

bit-tech.net - Dandanes je protivirusni program, ki naše mlinčke ščiti pred raznimi okužbami, skorajda obvezen spremljevalec uporabe računalnika, a bi se to lahko kmalu spremenilo. Kaspersky Lab, družbi, poznani po istoimenskem protivirusnem programu, so namreč podelili patent za strojno izvedbo protivirusnika.

V prvotni obliki bi bila to popolnoma ločena naprava, ki bi se priključila med matično ploščo in trdi disk, a so po besedah avtorja patenta, Olega Zajceva, želje družbe, da bi bil protivirusnik vgrajen kar neposredno v trde diske oz. v vodilo SATA. Naprava bi škodljivim programom z branjem...

26 komentarjev

Nov članek: "All your firmware are belong to us"

NIC SSH v akciji

Slo-Tech - Zlonamerna programska oprema je v zadnjih letih postala naša vsakdanja spremljevalka na internetu, obvezen del računalnika pa so zato (vsaj za nekatere operacijske sisteme) postali protivirusniki in programi za odstranjevanje raznorazne nesnage, ki nam greni delo z računalnikom.

Protivirusno programje danes bolj ali manj uspešno pregleduje vsebino sistemskega pomnilnika in trdega diska ter s pomočjo virusnih vzorcev išče zlonamerno programsko kodo, ki jo nato skuša odstraniti.

Vendar pa trdi disk in sistemski pomnilnik nista edina kosa strojne opreme, kamor je mogoče skriti zlonamerno...

138 komentarjev

Predstavitev Ring -3 rootkitov na BlackHat konferenci

Slo-Tech - Rafal Wojtczuk in Alexander Tereshkin iz Invisible Things Lab sta na včerajšnji predstavitvi na konferenci Black Hat predstavila Ring -3 rootkite.

Kot je znano, so rootkiti posebna (zlonamerna) programska oprema, ki se skuša prikriti na računalniku. Bolj znani so tim. Ring 3 in Ring 0 rootkiti (prvi tečejo s privilegiji uporabnika, drugi s privilegiji jedra operacijskega sistema). Med manj znanimi pa so Ring -1 oziroma (strojni) hipervizorski rootkiti in Ring -2 rootkiti (ki izkoriščajo ranljivosti v SMM pomnilniku). Kot sta februarja letos pokazala Wojtczuk in Rutkowska je namreč s pomočjo ranljivosti v SMM mogoče izvesti uspešen napad na Intel TXT (Trusted Execution Technology) ter tako računalnik okužiti z "nevidno" zlonamerno programsko kodo.

Največ odkritij na področju Ring -1 in Ring -2 rootkitov si lastijo v Invisible Things Labu, ki ga vodi Joanna Rutkowska. Včeraj pa je ista ekipa predstavila še Ring -3 rootkite.

Pokazali so, kako je mogoče zaobiti zaščito, ki...

8 komentarjev

Intervju z Joanno Rutkowsko

Joanna Rutkowska

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so pred kratkim objavili intervju z Joanno Rutkowsko.



Gre za direktorico podjetja Invisible Things Lab, ki se ukvarja z raziskovanjem na področju varnosti računalniških sistemov, predvsem z raziskavami prikrivanja zlonamerne programske kode. Rutkowska je tudi avtorica znanega programa BluePill, rootkita, ki se skrije v sistem s pomočjo AMD-V in Intel VT virtualizacijske...

54 komentarjev

Psyb0t - zlonamerni črv, ki napada Linux mrežno opremo

Slo-Tech - Velik razmah poceni a zanesljivih mrežnih usmerjevalnikov na bazi Linuxa je terjal svoj davek.

Pojavil se je zlonamerni program, natančneje prikrito omrežje, ki nosi ime Psyb0t. Njegova tarča niso slabo ali povsem nezaščiteni osebni računalniki, ampak mrežna oprema, kot so DSL in kabelski modemi ter mrežni usmerjevalniki, ki bazirajo na MIPS procesorjih in kot operacijski sistem uporabljajo Linux. Prizadeta je predvsem oprema prizvajalcev Linksys in Netgear, na napade pa niso imuni niti izdelki drugih proizvajalcev. Ranljivi so tudi vsi izdelki, na katerih teče dd-wrt, a le, če imajo vključen WAN management.

Na srečo pa gre pomemben del ranljivosti pripisati človeškemu dejavniku, saj je uspešnost okužbe odvisna od uporabe privzetih oziroma slabih gesel. Psyb0t ima namreč v svoji bazi shranjenih več kot 6000 uporabniških imen in 13000 gesel, s katerimi skuša vstopiti v slabo zaščiteno napravo.

Kot vedno, ostajata dobra in slaba novica. Slaba je v tem, da napada in okužbe s...

33 komentarjev

Nov rod zalege - BIOS virusi

Alfredo Ortega

Slo-Tech - Dva raziskovalca iz podjetja Core Security Technologies sta na konferenci CanSecWest predstavila nove metode okužbe BIOSa, ki omogoči neverjetno trdoživo zalego. Pozabite antivirusne programe, posodobitve, krpanje lukenj v sistemu, formatiranje in celo ponovno flashiranje BIOSa - metode, ki sta jih predstavila avtorja Anibal Sacco in Alfredo Ortega lahko bojda preživijo vse to. Glavna prednost napada je, da ga je skoraj nemogoče odkriti in je neodvisen od operacijskega sistema. Edino olajševalno dejstvo je, da za napad potrebujeta administratorske privilegije ali fizični dostop. Več o tem.

57 komentarjev

Varnost v Visti: igra končana?

Neowin - Raziskovalca Mark Dowd iz IBM-a in Alexander Sotirov in podjetja VMware sta na letošnji konferenci BlackHat v Washingtonu predstavila predavanje z naslovom How To Impress Girls With Browser Memory Protection Bypasses.

V predavanju sta predstavila povsem nov način onesposobljenja vseh mehanizmov za zaščito pomnilnika RAM, ki jih uporablja Vista. Pokazala sta kako je mogoče zaobiti Vistin Address Space Layout Randomization, Data Execution Prevention ter ostale mehanizme s katerimi se Vista skuša zaščititi pred zlonamerno kodo, ki se skuša naložiti preko spletnega brskalnika.

V predstavitvi sta tako pokazala kako je mogoče z različnimi jeziki (Java, ActiveX, .NET) preko okužene spletne strani naložiti kakršnokoli vsebino na katerokoli lokacijo v pomnilniku RAM.

Po mnenju nekaterih uglednih varnostnih raziskovalcev, npr. Dina Dai Zovija, pa pri tem ne gre samo za še eno varnostno ranljivost, pač pa sta raziskovalca predstavila kako zaobiti temeljne varnostne mehanizme Viste, hkrati...

50 komentarjev

Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Schneier.com - Indijska raziskovalca Nitin in Vipin Kumar iz NVlabs, sta na konferenci Black Hat Europe 2007 v Amsterdamu predstavila Vboot Kit.

Gre za poseben zagonski nalagalnik (boot loader), ki omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Vista. Zagonski nalagalnik se zažene iz CD-ja, se naloži v pomnilnik ter nato naloži operacijski sistem Windows Vista. Pred tem prestreže interrupt 13, ki omogoča dostop do diskovnih pogonov.

Na predstavitvi sta prikazala kako Vboot Kit teče z jedrnimi privilegiji in podeli sistemske pravice ukazni vrstici, celo če ta ni digitalno podpisana s strani Microsofta. Raziskovalca sta prepričana, da bi bilo mogoče z Vboot Kitom brez preverjanja digitalnih podpisov med delovanjem sistema "nadgraditi" gonilnike ali pa npr. prestreči z DRM zaščitene digitalne vsebine v fazi ko je zaščitena vsebina dešifrirana.

Predstavitev je pokazala, da je z nadzorom nad strojno opremo še vedno mogoče pridobiti nadzor nad programsko opremo, kar bo industrija verjetno izrabila...

6 komentarjev